Fortuna kan tegen PSV geen potten breken. Voor rust spelen we voorzichtig en afwachtend, maar slagen er ondanks het vrij lage tempo van PSV niet in de boel helemaal dicht te houden. Daardoor gaan we met een 0-1 achterstand de kleedkamer in. Daar komen we volg goede moed weer uit tevoorschijn, maar een snelle 0-2 na zeer matig verdedigend werk brengt de vroege beslissing. Uiteindelijk druipen we met een 1-4 nederlaag af.

7 november 2021

Kansloze nederlaag tegen PSV

Fortuna Sittard 1 PSV 4

Doelpuntenmakers: 37. Doan 0-1, 54. Bruma 0-2, 72. Sangaré 0-3, 76. Ramalho (eigen doelpunt) 1-3, 85. Bruma 1-4.
Opstelling: Van Osch; Pinto, Angha, Lonwijk, Cox; Johansson (58. Noslin), Rienstra, Tekie (58. Ferati), Duarte (71. Lake); Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 9.527.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): –

Even leek Fortuna de weg naar boven te zijn ingeslagen, maar de 4-3 nederlaag uit tegen Go Ahead heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat we nog lang niet zijn waar we moeten zijn. Vooral de aanhoudende problemen in de verdediging moeten Sjors Ultee en zijn staf langzamerhand ernstige zorgen baren. In het centrum zijn we kwetsbaar bij hoge ballen en voorzetten van de flanken, op linksback hebben we geen logische vervanger voor George Cox, op rechtsback is de beoogde vervanger van Mickaël Tirpan niet beschikbaar, omdat hij door de blessure van Roel Janssen dienst doet in het centrum. Ultee probeert met noodgrepen de situatie te redden, maar die noodgrepen pakken niet allemaal even goed uit. Van een goed ingespeelde verdediging is al het hele seizoen geen sprake en het valt te vrezen dat we die voor de winterstop ook niet zien gaan krijgen.

Na het echec in Deventer heeft Ultee de verdediging vandaag op drie plaatsen gewijzigd. George Cox is weer beter en neemt de plaats op linksback weer over van Arianit Ferati. Ivo Pinto verhuist van links in het centrum naar rechtsback. Nigel Lonwijk maakt in links het centrum zijn debuut naast Martin Angha. Yannick van Osch staat zoals altijd in de goal. Iedere verdediger speelt daarmee op zijn favoriete positie.
In tegenstelling tot Ferati op de andere flank verhuist gelegenheidsrechtsback Ryan Johansson niet naar de bank. Hij schuift een linie door naar de positie van rechtshalf. Deroy Duarte verhuist weer eens van positie, hij begint vandaag als linkshalf. Aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie vormen het centrum van het middenveld, Mats Seuntjens en Zian Flemming spelen samen in de voorhoede. Emil Hansson zit weer op de bank.

Niet alleen Fortuna heeft te kampen met blessures. Tegenstander PSV is met een zwaar gehavend elftal naar Sittard gekomen. De Eindhovenaren hebben bovendien op donderdag nog een Europese wedstrijd gespeeld. Er zijn dus wel argumenten te bedenken om vandaag met het mes tussen de tanden te beslissen. Maar dat vindt de technische staf te riskant. We spelen de hele eerste helft uitermate voorzichtig, vermijden de duels en laten de tegenstander in balbezit alle tijd. Flemming doet nog wel eens een poging om de tegenstander onder druk te zetten, maar krijgt daarbij nauwelijks steun van zijn tegenstander.

Lonwijk lijkt uit het juiste hout gesneden

Omdat PSV er niet heel veel van bakt, lijkt die voorzichtige tactiek lange tijd goed uit te pakken. PSV krijgt wel een paar kansen, maar we komen niet heel zwaar in de problemen. In het centrum ruimt Lonwijk de nodige ballen op, van de flanken komt ook niet veel gevaar. Maar het vervelende is natuurlijk wel dat PSV genoeg kwaliteit heeft om iedere wedstrijd een handval serieuze kansen te creëren. En dat het raar moet lopen, als niet op zijn minst één van die kansen benut wordt.

Dat is precies wat er een minuut of tien voor rust gebeurt. Op het middenveld wint Doan een duel met Tekie aan. Hij wint en legt breed op een medespeler. Daarna zet Doan aan voor een sprintje naar onze goal. Tekie volgt hem in eerste instantie en maar houdt daarna om onbegrijpelijke redenen op met rennen. Doan neemt de bal recht voor het doel in ontvangst en legt hem in de hoek: 37ste minuut, 0-1.

Tekie laat weer teveel steekjes vallen vandaag

Daarna doen we een paar pogingen zelf het vijandige doel te bereiken. We zitten als in de blessuretijd wanneer dat eindelijk een keer lukt. Flemming kopt een diepe bal van Tekie terug op Duarte. Die haalt vanaf de rand van het penaltygebied uit, maar zijn schot gaat naast het doel.

Na rust proberen we zelf wat meer initiatief te tonen. Dat lukt maar zeer ten dele. Het grootste probleem is dat de mensen die voor creativiteit en gevaar moeten zorgen, Seuntjens en Flemming, veel te weinig aan bal komen. Bovendien komt er geen enkel gevaar van de vleugels. Duarte en Johansson hebben van nature weinig diepgang in hun spel, terwijl Cox en Pinto hun handen vol hebben aan verdedigen. We doen PSV dus geen moment pijn. Seuntjens probeert het met een geplaatst schot uit de tweede lijn, maar die bal draait langs de paal weg.

Pinto waagt zich heel af en toe naar voren

Vervolgens wordt snel zichtbaar waarom Ultee vandaag liever niet teveel druk naar voren wil zetten. Met veel ruimte in de rug is onze verdediging wel erg kwetsbaar. Het spel bevindt zich op de helft van PSV, onze verdedigers staan dicht tegen de middenlijn gepositioneerd. Maar helaas staan ze niet op een lijn, Lonwijk staat bijna een meter achter zijn collega’s. PSV geeft een diepe bal, twee spelers van PSV rennen weg uit de rug van Angha en Pinto, Lonwijk (die buitenspel opheft) houdt aardig stand in het sprintduel, maar de andere twee komen pas in ons strafschopgebied aan op het moment dat Bruma de bal in de verre hoek schiet: 54ste minuut, 0-2.

Ook Rienstra kan geen stempel drukken

Dat zag er wel heel knullig uit. En daarmee is de zaak meteen beslist, want dit gaat Fortuna echt niet meer rechtzetten. Ultee probeert weliswaar wat aanvallende impulsen te geven door eerst Tijjani Noslin en Arianit Ferati (voor Johansson en Tekie) en later ook nog Toshio Lake (voor Duarte) in te brengen, maar veel haalt dat allemaal niet uit. PSV krijgt veel ruimte op de counter en weet daarvan een kwartier voor tijd te profiteren. Sangaré breekt uit en wordt centraal op het middenveld niet opgevangen. Hij begint aan een lange rush. In het strafschopgebied zien vier verdedigers zich geconfronteerd met zes tegenstanders. Sangaré speelt de bal naar links, krijgt de bal in twee instanties terug en schiet onhoudbaar voor Van Osch binnen: 72ste minuut, 0-3.

Noslin doet weer van zich spreken

Vijf minuten later zien we dat niet alleen Fortuna, maar ook PSV kwetsbaar is bij lange ballen over de verdediging. De naar links verhuisde Seuntjens geeft een diepe bal in de loop van Noslin. Die passeert de keeper, maar komt in een moeilijke hoek voor de goal te staan. Zijn schot eindigt op de paal, maar Ramalho werkt hem vervolgens over zijn eigen doellijn: 76ste minuut, 1-3.

Die onverwachte goal brengt echter geen keerpunt meer in de wedstrijd. We doen ons best, maar dat levert alleen een ongevaarlijk schot van Noslin na goed werk van Flemming op. Aan de andere kant krijgt PSV nog een paar behoorlijke kansen, met name voor Vinicius. Vijf minuten voor tijd slaan de Eindhovenaren nog een keer toe. Bruma schiet na een combinatie met Vinicius voor de tweede keer raak: 86ste minuut, 1-4.

Invaller Ferati kan het tij ook niet keren

Daarmee worden we uiteindelijk afgedroogd door een zeker niet groots spelend PSV. Op zich genomen een ingecalculeerde nederlaag, maar we hadden vandaag wel heel weinig in te brengen. Over twee weken gaat de competitie verder met een uitwedstrijd tegen Heracles. Een concurrent die ook in de zorgen zit. Als we die zorgen nog wat groter willen maken, zullen we toch echt beter voor de dag moeten komen.