Fortuna wint dankzij twee doelpunten van Zian Flemming met 2-0 van een pover Heerenveen. We komen feller voor de dag dan de tegenstander en achterin blijven grote persoonlijke fouten vanavond eindelijk eens uit. De verdiende punten brengen de veilige haven weer een beetje in zicht. Maar we zijn er nog lang niet, want in balbezit was het vertoonde spel ook vanavond weer beneden de maat.


5 februari 2022

Twee doelpunten Flemming leveren overwinning op

Fortuna Sittard 2 SC Heerenveen 0

Doelpuntenmakers: 14. Flemming 1-0, 70. Flemming 2-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (90. Botaka), Angha, Samaris, Siovas (73. Lonwijk), Cox; Duarte, Rienstra, Tekie (68. Benschop); Flemming, Seuntjens.
Toeschouwers: 4.200.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Rienstra, Angha.
Rood (Fortuna): –

Na een spectaculaire wintermercato beschikt trainer Sjors Ultee sinds dinsdag over een stevig gerenoveerde selectie. De eerste wedstrijden na de winterstop hebben duidelijk gemaakt dat versterking hard nodig was. De komende maanden zal moeten blijken of de gevonden versterkingen inderdaad de oplossing zijn voor Fortuna’s problemen.

De vele versterkingen voor de aanval beginnen vanavond tegen Heerenveen op de bank. Ultee houdt vast aan zijn 5-3-2-systeem en in dat systeem is maar plaats voor twee aanvallers. Voorlopig blijven dat Zian Flemming en Mats Seuntjens, al zouden beide ook op het middenveld kunnen spelen. Nieuwkomers Charlison Benschop, Jordan Botaka en Paul Gladon beginnen dus net als de na een lange blessure eindelijk fitte Lisandro Semedo op de bank.
Op het middenveld en in de verdediging zien we wel de nodige wijzigingen. Tesfaldet Tekie krijgt weer eens een kans in de basis. Andreas Samaris zakt na zijn ongelukkige optreden tegen RKC weer een linie terug naar de verdediging. Zijn landgenoot Dimitris Siovas, afgelopen maandag gecontracteerd, start links in het centrum van de verdediging. Nigel Lonwijk en Roel Janssen verhuizen naar de bank. Verder vervangt Yannick van Osch de door een virusbesmetting getroffen Michael Verrips.

Deze formatie klopt alvast

Voor het eerst sinds maanden hoeven we niet af te stemmen op ESPN om de wedstrijd te zien, maar kunnen we gewoon naar het stadion. Van het OMT mogen maar er iets meer dan 4.000 mensen naar binnen, mits ze op weg naar hun plek een mondkapje dragen en vervolgens op anderhalve meter afstand van elkaar gaan zitten. Tamelijk bizarre regels bij een temperatuur van een paar graden boven nul en een virus dat niet tot heel zware ziekten leidt. Geen wonder dus dat clubs en supporters dit weekend massaal oproepen om de stadions weer volledig te openen. We zijn benieuwd of de verantwoordelijken bereid zijn naar die oproep te luisteren.

Hoewel de meeste bekenden gewoon naast elkaar gaan zitten, ziet de bezetting van de tribunes er toch vreemd uit. Overal verspreid zitten plukjes mensen. Een beeld dat doet denken aan de eerste ijstijd die in voorheen het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard van naar schatting 2002 tot 2017 heerste. De striemende wind versterkt de nostalgische gevoelens alleen maar.
Gelukkig kunnen we ons de eerste twintig minuten warmen aan de wedstrijd. Fortuna begint scherp aan de wedstrijd, waarbij vooral opvalt dat Mickaël Tirpan en George Cox als wingbacks vanavond heel ver naar voren mogen spelen. Maar ook Heerenveen laat zich niet onbetuigd. De eerste kans is ook voor de Friezen, maar na een verre inworp kan Stefanovic net niet bij de bal. Aan de andere kant melden wij ons vlak daarna met een kopbal van Flemming en een schot van Cox voor het doel.

Tirpan raast vanavond over de flank

Een paar minuten later bereiden Flemming en Cox samen de eerste echt grote kans van de wedstrijd voor. Flemming wijkt naar de zijlijn uit en legt breed op de opkomende Cox. Die geeft vervolgens een harde, lage voorzet die vlak voor het doel langs gaat. Bij de tweede paal komt Tirpan aanstormen. Maar de Belg moet voor open doel te gehaast schieten. De bal gaat hoog over de goal. Weer iets later ontsnappen wij aan een achterstand wanneer Haye van onze drie centrale middenvelders alle tijd krijgt om te schieten. Zijn schot van een meter of twintig laat Van Osch kansloos, maar eindigt op de paal.

Na een klein kwartier is het weer de beurt aan Fortuna. Flemming laat zich iets terugzakken en stuurt daarna Tirpan de diepte in. Die haalt de achterlijn en komt met een voorzet bij de eerste paal. Seuntjens gaat daar het duel aan met een verdediger. De laatste raakt de bal, maar legt die panklaar voor de voeten van Flemming. Die aarzelt geen moment en schiet van een meter of acht hard binnen: 14e minuut, 1-0.

Flemming wordt bejubeld

Na de turbulente openingsfase zakt het tempo wat. Fortuna laat zich terugzakken en laat de bal vaak aan Heerenveen. Omdat het de Friezen zowel aan creativiteit als aan stootkracht ontbreekt, pakt die keuze goed uit. We komen verdedigend niet heel veel in de problemen. Totdat Seuntjens een minuut of vijf voor rust gevaarlijk balverlies lijdt. Hij kapt en draait zich vast en leidt daarmee een snelle tegenaanval in. Rechstbuiten Musaba zet zichzelf knap vrij voor Van Osch, maar onze keeper is snel het doel uitgekomen en voorkomt dat Musaba echt kan uithalen. Vlak voor rust onderscheidt Van Osch zich nog een keer, wanneer hij opnieuw na goed uitkomen Stefanovic de vrije doortocht verspert. Maar hieraan gaat buitenspel vooraf.

Tekie aan zet

Fortuna bakt er zelf intussen niet veel meer van. Wat spaarzame acties van Duarte, Cox en Seuntjens leveren hoekschoppen op, maar daaruit ontstaat geen gevaar. Verder blijft het matig in balbezit, zeker wanneer de backs niet meedoen aan de aanval. Ons middenveld lijkt in een 5-3-2-systeem wel erg verdedigend ingesteld. Ben Rienstra en Deroy Duarte houden zich vooral bezig met hun verdedigende taken en zijn verder veel te weinig aanspeelbaar, terwijl Tekie bij voorkeur van achteruit het spel opbouwt en daarmee op een al druk bezet centraal middenveld te vaak in andermans vaarwater terechtkomt.

Siovas heeft alles onder controle

De spaarzame momenten dat onze middenvelders voorin verschijnen, levert dat ook meteen gevaar op. Dat blijkt vijf minuten na rust, wanneer Tekie diep sprint. Flemming probeert hem te bereiken, maar zijn pass is net iets te scherp, zodat keeper Mous eerder dan Tekie bij de bal is. Een andere kans ontstaat wanneer Seuntjens door Siovas in de voeten wordt aangespeeld en Rienstra aanzet voor een sprint. Seuntjens wordt onderuit geschoffeld, maar Rienstra pikt de doorschietende bal op en kan op doel schieten. Het schot gaat net over het doel.

Benschop en Bentaka in de warming up

Aan de andere kant is Heerenveen na rust nog geen moment gevaarlijk geweest. De dure Zweedse winteraankoop Sarr moet daar verandering in brengen. Met hem en een paar andere verse krachten wil interim-trainer Tobiassen aan slotoffensief gaan inzetten. Bij Fortuna komt Benschop in de ploeg voor Tekie. Van alle invallers is Benschop de eerste die zich doet gelden. Hij wordt op de rechts door Tirpan aangespeeld en speelt zich halverwege het strafschopgebied goed vrij. Daarna wacht hij even op loopactie Seuntjens. De voorzet van Benschop gaat langs de keeper, een verdediger schiet de bal vervolgens wat paniekerig over.

De eerste actie van Benschop

We houden er een hoekschop aan over. De meeste Fortuna-spelers verzamelen zich bij de eerste paal. De verdediging van Heerenveen rekent er dan ook op dat de bal daar terecht zal komen. Maar Cox legt de bal net een meter verder. Daar kom Flemming, helemaal over het hoofd gezien door Heerenveen, inlopen. Uiteindelijk legt hij de bal behendig met een volley in het doel: 70ste minuut, 2-0.

Daarmee zou de buit binnen moeten zijn. En dat is maar goed ook, want een paar minuten later ligt Siovas uitgeteld op de grond. De Griek heeft het in zijn eerste wedstrijd sinds eind mei bijna vijf kwartier uitgehouden, een prestatie op zich. Lonwijk vervangt hem. Heerenveen komt het laatste kwartier eindelijk tot een paar doelpogingen. Sarr heeft een mooi afstandsschot in huis, maar Van Osch ranselt de bal over de lat. En we zien nog een paar kopballen. Maar we komen niet meer zwaar onder druk te staan. Met Botaka als vervanger van Tirpan, die op rechts bijzonder veel loopwerk heeft verricht, overleven we ook de blessuretijd.

Man of the match

De punten zijn binnen, we hebben een keer de nul gehouden en de versterkingen hebben een goede indruk nagelaten. Dus al met al mogen we tevreden zijn. Volgende week wacht Groningen uit. Daar zullen we waarschijnlijk wat zwaarder op de proef gesteld gaan worden.