Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen SC Heerenveen (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op Deroy Duarte (interlandverplichtingen) en Rémy Vita (ziek). Alessio Da Cruz is wellicht tijdig hersteld van ziekte. Voor de rest is iedereen beschikbaar en speelgerechtigd.

Deroy Duarte speelt vanavond met Kaapverdië in de kwartfinales van de Africa Cup of Nations tegen Zuid-Afrika. Het toernooi is al een groot succes voor Kaapverdië (en voor Duarte die basisspeler is), de vraag is: zit er nog meer in het vat?

Slaagt Kaapverdië erin door te stoten naar de halve finale (en dus naar de troostfinale of finale), dan mist Duarte ook Fortuna’s bekerduel tegen FC Groningen en het competitieduel tegen FC Utrecht.


Duarte dumpt een Ajacied en gaat ervandoor met de bal

Rémy Vita en Alessio Da Cruz misten gisteren de afsluitende training. Beide spelers zijn ziek. Er is wel een verschil. Vita kan vanavond zeker niet spelen, maar Da Cruz zou, met een extra dag herstel, wellicht wel tijdig boven Jan kunnen zijn.

Mocht de aanvaller, die vorige week debuteerde in Volendam, slagen in die opzet, dan zal een invalbeurt vast zijn maximale aandeel kunnen zijn in het duel met SC Heerenveen. Omdat Da Cruz nog spelritme moet opdoen, was dat ook zonder ziekte waarschijnlijk zijn maximale bijdrage geweest.


Da Cruz in Volendam voor het eerst in een Fortunashirt

Tegenstander SC Heerenveen vindt zichzelf na speelronde negentien terug op plek elf in de eredivisie. We vermoeden dat men dat in Heerenveen een tikkeltje teleurstellend zal vinden.

Zeker de laatste maanden zit de klad er behoorlijk in. SC Heerenveen won voor het laatst in competitieverband op 1 december. De laatste vijf pogingen leverden geen driepunter op.

Afgelopen weekend leek overigens een einde te komen aan die negatieve reeks, maar tegen tien Alkmaarders verspeelde Heerenveen in extremis toch nog een voorsprong. Doelman Andries Noppert werd als schuldige aangewezen en hij verliest vanavond zijn plek onder de lat aan Mickey van der Hart.

Van der Hart? Inderdaad, de kleinzoon van Cor van der Hart, de oud-speler van Fortuna’54 en oud-trainer van Fortuna SC.

Eerder dit seizoen verloor Fortuna met 3-0 in Heerenveen. Die uitslag deed overigens geen recht aan het spelbeeld. Bovendien is, net als bij Fortuna, het verschil tussen de Heerenveense prestaties thuis en uit groot. Heerenveen pakte namelijk tweederde van de 21 behaalde punten thuis.


Teleurstelling alom in Heerenveen

Speler om in de gaten te houden? Osame Sahraoui. De technisch begaafde buitenspeler maakt dit seizoen indruk. Hij leek ook een transfer te gaan maken, maar dat kwam er niet van. We zijn benieuwd of dat invloed heeft op zijn spel. Hoe dan ook, Ivo Pinto kan zijn borst nat maken.


Zo zien we Sahraoui het liefst

Fortuna slaagde er vorige week voor het eerst in dit seizoen een uitduel te winnen in de eredivisie. Het verschaft meteen lucht op de ranglijst.

De transferperiode eindigde in Sittard in alle rust. Dat is ook wel eens anders geweest. Fortuna zag eerst Ivor Pandur naar Hull City FC vertrekken en later Tijjani Noslin naar Hellas Verona FC verkassen.

We vermoeden dat deze uitgaande transfers niet als een verrassing kwamen voor technisch manager Américo Branco, die zijn huiswerk al gemaakt had, waardoor hij geen noodverbanden hoefde te leggen in de slotfase van de transferperiode.

Net als Kees van Wonderen in Heerenveen stelde Danny Buijs deze week in Sittard ook een doelman teleur. Toch zijn de omstandigheden anders. In Heerenveen komt er een keeperswissel vanwege teleurstellende prestaties van de nummer een in doel; in Sittard vanwege uitstekende prestaties van de nummer een in doel.

Buijs moest de nieuwe keepershiërarchie bekendmaken na het vertrek van Ivor Pandur. Na twee weken beraad heeft Buijs Verrips aangewezen als eerste doelman, zo lezen we in Dagblad De Limburger. Behoudens geflater verdedigt Verrips het restant van het seizoen het doel.


Verrips aan het feest in Volendam

In de achterste linie verwachten we geen wijzigingen. We verwachten aanvoerder Ivo Pinto als rechtsback. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Aan de linkerkant speelt Mitchell Dijks.


Aanvoerder Pinto in actie tegen FC Volendam

Op het middenveld kan Danny Buijs vasthouden aan de spelers die hij tegen FC Volendam het vertrouwen gaf. Toch denken we dat hij een wijziging gaat doorvoeren.

Niet Loreintz Rosier, die speelt als verdedigende middenvelder in absentie van Deroy Duarte. Ook Alen Halilović zal vast in de basis starten, tegen zijn oude ploeg. We verwachten ook nieuweling Justin Lonwijk aan de aftrap, die vorige week zijn basisdebuut maakte.


Lonwijk in actie tegen FC Volendam

De verandering zou wel eens kunnen zitten bij de vierde middenvelder. Buijs wisselde in Volendam Arianit Ferati in de rust, ten faveure van Kristoffer Peterson. De Zweed leverde vervolgens de assist voor de enige en dus winnende treffer.

Aangezien Buijs ernstig op zoek is naar doelpunten in zijn selectie, vermoeden we dat Peterson mag starten.


Blijdschap na afloop in Volendam bij Peterson

In de aanval verwachten we het duo Iñigo Córdoba en Kaj Sierhuis. De eerste maakte in Volendam zijn eerste treffer van het seizoen. We hopen dat, nu die last van zijn rug is, meer treffers volgen.


Pinto brengt Córdoba naar het uitvak in Volendam!

Oud-Fortunezen bij SC Heerenveen? We herkennen alleen keeperstrainer Ruud Hesp, die in de jaren tachtig en negentig en nog een seizoen na de eeuwwisseling het doel verdedigde van Fortuna Sittard en dat met verve deed.

In totaal kwam hij tot 335 duels voor Fortuna Sittard (266 eredivisie-, 34 eerstedivisie-, 25 beker-, 10 nacompetitieduels). Alleen René Maessen speelde meer duels in groen-geel.

Laatste overwinning thuis tegen SC Heerenveen? 25 Januari 2023. Vorig seizoen won Fortuna thuis overtuigend van SC Heerenveen. Met een assist (op Úmaro Embaló) en later een zelf-versierde en benutte penalty was Burak Yilmaz de man die het verschil maakte.


Vorig seizoen was het benutten van penalty’s nog heel simpel

Laatste vijf competitieduels thuis tegen SC Heerenveen: W-W-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-V-V-W

De KNVB stuurt scheidsrechter Jannick van der Laan naar Sittard. Van der Laan floot tot dusverre vijf competitieduels van Fortuna Sittard. Dat is net voldoende voor een notering in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Hij staat voorlopig op plek acht, maar gegeven het geringe aantal duels is zijn score wankel.

Van der Laan floot eerder dit seizoen Fortuna’s thuisduel tegen Almere City, dat Fortuna met 2-1 won. Vorig seizoen floot hij ook het thuisduel tegen SC Heerenveen. Dat liep prima af voor Fortuna.


Van der Laan betreedt het veld thuis tegen Almere City

VAR Erwin Blank vinden we terug op plek tien in bovenstaande lijst. Blank was drie weken geleden nog scheidsrechter toen Fortuna de competitie thuis hervatte tegen Sparta Rotterdam. Fortuna verloor, maar dat lag niet aan Blank.

Alleen Iñigo Córdoba pakte geel in Volendam. Het was zijn tweede van het seizoen, dus geen probleem. Een gele kaart vanavond is wel een probleem voor Dimitris Siovas, Mitchell Dijks en Loreintz Rosier. Zij staan met vier gele kaarten in het lopende seizoen op pelt.


Siovas verdedigde fair in Volendam

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Rosier, Halilović, Lonwijk, Peterson (Ferati?); Sierhuis en Córdoba.

Fortuna organiseert een ‘Fortuna Vastelaoves Sjtehung‘ op het voorplein bij het supportershome. Tussen 15.00 en 18.00 uur treden daar allerlei artiesten op. Eten en drinken is geregeld en ook aan kinderen is gedacht. Het supportershome is tegen die tijd ook geopend.

Het Fortuna Sittard Stadion opent rond 16.45uur. Rond die tijd opent ook de fanshop in het stadion.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live verslag van het duel.