Vandaag speelde Fortuna Sittard-middenvelder Deroy Duarte in de vooravond met Kaapverdië in de tweede ronde van CAN 2023 tegen Mauritanië. De Kaapverdianen werden op voorhand als favoriet betiteld en maakten hun rol net op tijd waar. Kaapverdiaans bondscoach Pedro Leitão Brito ‘Bubista’ rekende weer op Duarte en ruimde voor de Fortunees een plek in zijn basiselftal in.

In Stade Félix Houphouët-Boigny nemen ‘Os Tubarões Azuis’ vanaf minuut één het initiatief en drukken de nummer 105 van de FIFA ranglijst flink achteruit. Het is vooral aan doelman Babacar Niasse te danken dat met 0-0 de rust wordt gehaald.

Ook tijdens de tweede helft blijkt de ranke doelman een grote sta-in-de-weg, totdat hij in de slotfase een foutje begaat. De Egyptische scheidsrechter Mohamed Adel Elsaid wijst gedecideerd naar de stip, waarna kapitein Ryan Mendes zijn verantwoordelijkheid neemt.

Na de openingsgoal resteren er voor ‘Al-Murabitun’ nog maar een handvol minuten om verlengingen af te dwingen, maar Kaapverdië geeft geen krimp meer en plaatst zich voor de kwartfinale.

Daarin komt Kaapverdië op 3 februari uit tegen de winnaar van het duel tussen Marokko en Zuid-Afrika. Dat houdt in dat Duarte voorlopig nog niet thuis is. Fortuna speelt 3 februari thuis tegen SC Heerenveen en dat duel mist de middenvelder sowieso.

Bron: CAF Online