Trainer Julio Velázquez kan vanavond in het eredivisieduel thuis tegen RKC Waalwijk (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Deroy Duarte, die voorlopig uitgeschakeld is.

Dimitris Siovas leek vorige week voldoende hersteld te zijn van een nekblessure om weer aan te kunnen sluiten, maar zat toch niet bij de wedstrijdselectie in Arnhem. We vermoeden dat hij vanavond wel bij de wedstrijdselectie zit, maar of hij ook kan starten is een ander paar mouwen.


Siovas is nog steeds niet 100% klachtenvrij

Ivo Pinto, die na een kwartier spelen in Arnhem het veld geblesseerd moest verlaten, is voldoende hersteld en kan vandaag weer spelen. Hij zit dus bij de wedstrijdselectie.

Tegenstander RKC Waalwijk vinden we terug op plek zeven in de eredivisie. Mocht RKC daar na 34 wedstrijden nog steeds staan, dan is dat een evenaring van het clubrecord. Net als Fortuna Sittard, is de zevende plek in de eredivisie de hoogste klassering ooit voor de Waalwijkers. Fortuna presteerde dat driemaal; RKC tweemaal.

RKC is dus uitstekend begonnen aan het seizoen. Het verloor van Feyenoord en PSV, maar de andere zeven duels verloor RKC niet. Daarbij tekenen we wel aan dat RKC in de laatste drie duels lang een man (en tegen SC Cambuur zelfs twee) meer op het veld had staan.

Hoe dan ook, het concept van RKC werkt. De club haalt elk jaar enkele spelers die in het verleden hebben laten zien dat ze eredivisiewaardig zijn, maar dat recentelijk om wat voor reden dan ook niet hebben kunnen tonen, waardoor ze betaalbaar zijn. Trainer Joseph Oosting haalt vervolgens het beste naarboven bij die spelers, waardoor het elftal overleeft in de eredivisie.

Man om in de gaten te houden bij RKC Waalwijk? Iliass Bel Hassani is een voorbeeld van zo’n speler. De aanvallende middenvelder is opgebloeid bij RKC en een gevaar voor elke verdediging.

Fortuna hanteert dat concept natuurlijk ook. Wat te denken bijvoorbeeld van Ximo Navarro? De Andalusiër moet over de nodige kwaliteit/ervaring beschikken, want anders pas je je niet zo snel en zo naadloos aan bij je nieuwe werkgever in een nieuw land, maar hij zat afgelopen zomer wel zonder club.

Wellicht speelde zijn knieblessure die hem de afgelopen wintermaanden aan de kant hield daarbij een rol. Fortuna geeft hem een kans en voorlopig stelt hij niet teleur.

Dat geldt overigens voor de gehele ploeg. Begin september verloor Fortuna voor het laatst. Sindsdien pakte Fortuna Sittard tien punten uit vier duels. Was het duel in Arnhem saai? Als je zeventien tegentreffers incasseert in je eerste zes duels, klinkt de classificatie ‘een saai duel’ de nieuwe trainer waarschijnlijk als muziek in de oren.


Velázquez miste zijn start bij Fortuna niet

Ook de Sittardse achterban weet de weg naar het stadion te vinden, nu het stof van de laatste weken is neergedwarreld. Nooit kwamen er zoveel supporters kijken naar erevisieduels tegen FC Volendam en RKC Waalwijk (zie Tabel 1), want als we de sociale mediaberichten van Fortuna mogen geloven, zullen er vanavond meer dan 10.000 supporters aanwezig zijn.

Tabel 1: Top vijf best bezochte eredivisieduels thuis tegen FC Volendam en RKC Waalwijk

FC Volendam RKC Waalwijk
1. 10.078 (22/23) >10.000 (22/23)
2. 9.000 (84/85) 8.391 (19/20)
3. 8.000 (68/69) 7.500 (00/01)
4. 6.000 (83/84) 7.000 (99/00)
5. 4.800 (97/98) 6.500 (01/02)

Julio Velázquez zal zich deze week (onder andere) hebben afgevraagd, hoe hij zijn middenveld wil laten spelen (en dan vooral de rol van Oğuzhan Özyakup)? Is Özyakup het belangrijkst voor het team als de creatieve middenvelder, die het spel verdeelt? Of komt hij het best tot zijn recht op de plek van Zian Flemming, waardoor hij dichter bij het doel komt en dus zijn scorende vermogen kan benutten?


De vraag is niet of Özyakup speelt, maar op welke positie?

Vooral Doğan Erdoğan en Mats Seuntjens zullen met spanning het antwoord op deze vraag afwachten. Speelt Özyakup als creatieve middenvelder dan is er plek voor Seuntjens en niet voor Erdoğan op het middenveld; speelt Özyakup als aanvallende middenvelder, dan is er plek voor Erdoğan en niet Seuntjens.

Doğan Erdoğan, Mats Seuntjens en Oğuzhan Özyakup kunnen natuurlijk ook alle drie spelen op het middenveld, maar dan zou Arianit Ferati afvallen. Daar geloven we niet in. We vermoeden dat Velázquez vanavond zal spelen met Ferati, Özyakup en Seuntjens.

In de verdediging liggen de kaarten duidelijker. Ivor Pandur staat onder de lat. Ivo Pinto speelt als rechtsback en George Cox doet hetzelfde aan de linkerkant. Velázquez gaf eerder aan geen risico te willen nemen met Dimitris Siovas. De Griek is nog niet 100%, dus hij zal niet starten. Ximo Navarro en Rodrigo Guth hanteren de kitspuit in het centrum van de verdediging.


Speelde deze man echt pas twee duels voor Fortuna?

In de aanval verwachten we geen wijzigingen. Úmaro Embaló zorgt met zijn snelheid voor chaos aan de rechterkant. Iñigo Córdoba speelt aan de linkerkant. In de punt van de aanval speelt Burak Yilmaz, die vier duels op rij niet scoorde. Aangezien voetbal niet zijn hobby, maar zijn werk is, zal hij daar wel de pee van in hebben.


We hebben zelden een speler gezien die zo blij is bij een doelpunt van een medespeler als Burak Yilmaz

Ook nog interessant: wie draagt de aanvoerdersband? Als onze opstelling klopt, keert Mats Seuntjens terug in de basis. Neemt hij de band weer over van Burak Yilmaz?

Oud-Fortunezen bij RKC Waalwijk? We herkennen er twee. Dario Van den Buijs sloot in de winterstop van het seizoen 20/21 aan bij Fortuna op huurbasis van K. Beerschot AV, maar Roel Janssen speelde een prima seizoen, waardoor Van den Buijs veelal van de zijlijn moest toekijken. In totaal droeg hij negenmaal het Fortunashirt.


Super Dario in zijn tijd bij Fortuna Sittard

Verder herkennen we de keeperstrainer van RKC Waalwijk: Rein Baart. Baart keepte honderd duels voor Fortuna Sittard in vier seizoenen aan het begin van deze eeuw.

Laatste thuisoverwinning op RKC Waalwijk? 22 December 2021. Twee seizoenen geleden scoorde Fortuna in de slotfase van de eerste (Sebastian Polter) en de tweede helft (Lisandro Semedo), waardoor de vroege achterstand (Finn Stokkers) ons niet fataal werd. Het gebeurde tijdens de wittebroodsweken van Sjors Ultee, toen Fortuna veel punten pakte.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen RKC Waalwijk: G-W-W-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-W-G-V

De KNVB stuurt Joey Kooij naar Sittard om dit duel tot een goed einde te leiden. Roel Janssen zal deze aanstelling hoofdschuddend tot zich genomen hebben, maar de statistieken wijzen anders uit. We vinden Kooij terug op plek drie in de lijst ‘Fortuna’s meest favoriete scheidsrechter’. Onze resultaten onder deze man (of hij nu goed of slecht is) zijn door de bank genomen prima.


Joey Kooij op de dag dat Roel Janssen hem zou vervloeken

VAR Edwin van de Graaf vinden we terug op plek zeven in bovenstaande lijst. In principe ook geen verkeerde aanstelling.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Navarro, Cox; Ferati, Özyakup, Seuntjens; Embaló, Yilmaz, Córdoba.

Supporters: Fortuna haakt vanavond in op het thema oktoberfeest. Tussen 15.00uur en 18.00uur treden er drie acts op buiten het stadion nabij de Fernando Ricksen Side. Je kunt daar ook wat drinken en aan de kleintjes is ook gedacht.

De fanshop bij het stadion gaat ook om 15.00uur open en zal rondom de wedstrijd geopend zijn tot 21.30uur. Het supportershome is natuurlijk ook open. Als je niks geeft om het oktoberfeest, zorg dan toch dat je tijdig bij het stadion bent, want, zoals gezegd, het wordt druk vanavond. Het stadion opent de deuren rond 16.45uur.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2.