Trainer Julio Velázquez kan vanavond tijdens het uitduel tegen RKC Waalwijk (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Ivo Pinto en George Cox die nog geblesseerd zijn. Voor de rest is iedereen fit en speelgerechtigd. Dat betekent dat Ximo Navarro terugkeert uit de ziekenboeg.

Ximo Navarro ontbrak afgelopen week op het wedstrijdformulier vanwege de bovenbeenblessure, die hij thuis tegen SC Heerenveen opliep. Die blessure kostte hem nu al drie duels. Het goede nieuws is dat hij hersteld is en vanavond weer aansluit bij de selectie.

George Cox haakte vorige week op het laatste moment af met een enkelblessure. Hij zat wel op de bank in Emmen, maar kwam niet aan spelen toe. Dat hoefde ook niet, want de verdediging hield stand, waardoor Ivor Pandur zijn zesde clean sheet van het seizoen mocht bijschrijven.

De blessure die George Cox opliep blijkt toch wat ernstiger, want hij is vanavond ook niet van de partij. Velázquez laat aan Dagblad De Limburger weten dat hij verwacht dat Cox volgende week wel weer beschikbaar is.


Cox was er wel in Emmen, maar kon niet spelen

In Emmen ontbrak ook Ivo Pinto. Onze Portugese rechtsback raakte geblesseerd op de training voor het duel tegen FC Emmen. Ook hij heeft last van een enkel. Die blessure houdt Pinto vanavond en waarschijnlijk ook volgende week thuis tegen Feyenoord buiten spel. Afhankelijk van de progressie die Pinto boekt, is hij begin maart wellicht weer beschikbaar als Fortuna op bezoek gaat bij FC Utrecht.

Tegenstander RKC Waalwijk is bezig aan een prima seizoen. De Waalwijkers staan op een negende plek (op doelsaldo boven Fortuna). RKC pakt bijna 70% van zijn punten in thuisduels (tegen Fortuna 45%) en verloor thuis alleen van Feyenoord en Ajax. Die laatste thuisnederlaag dateert van eind oktober.


In Sittard eindigde het eerder dit seizoen op 0-0, ook al omdat Joey Kooij weigerde Yilmaz een penalty te geven

RKC scoort relatief makkelijk (32 doelpunten) en het doelgevaar is met 14 verschillende doelpuntenmakers (9 bij Fortuna) ook niet eenvoudig af te stoppen. Toch hapert de doelpuntenproductie na de winterstop enigszins (zeven doelpunten in zeven wedstrijden).

Man om in de gaten te houden? Mats Seuntjens. Seuntjens stapte in de winterstop over van Fortuna naar RKC. Fortuna haalde Kristijan Bistrović met het uitgespaarde salaris op huurbasis en heeft voorlopig geen spijt van die beslissing.


Bistrović zoekt en vindt vaak een oplossing naar voren

RKC heeft geen spijt van het aantrekken van Seuntjens, want hij was betrokken bij zes van de zeven doelpunten die RKC scoorde sinds zijn komst. Iedereen tevreden dus.

De grauwsluier die sinds deze zomer over Seuntjens hing bij Fortuna, lijkt verdwenen in Waalwijk. Fortuna’s voordeel: er is geen ploeg die Seuntjens beter kent dan Fortuna Sittard.

Het duel tegen RKC is voor Fortuna het laatste duel in een reeks van vijf duels (SC Heerenveen thuis, SC Cambuur uit, Sparta Rotterdam thuis en FC Emmen uit), waarin Fortuna punten moet pakken. En punten pakken, deed Fortuna. Tien punten uit die eerste vier duels is natuurlijk een prima resultaat, waardoor Fortuna opschuift naar de middenmoot van de eredivisie.

Toch ging het bij Fortuna de afgelopen week niet over de prestaties. Die werden namelijk naar de achtergrond gedrukt door de aardbevingen die een materiële en vooral humanitaire ravage aanrichtten in delen van Turkije en Syrië.

Wie als buitenstaander de hartverscheurende beelden ziet, weet dat voetbal bijzaak is. Dat die beelden vele malen harder binnenkomen bij de Turkse spelers en bestuursleden van Fortuna Sittard, met sociale netwerken in de getroffen gebieden, behoeft geen betoog. Een bijdrage aan Giro 555 is het enige wat we kunnen doen.


Fortuna deed alles wat het kon doen om aandacht te vragen voor de slachtoffers in Turkije en Syrië

De wereld wacht echter op niemand en dus draait de mallemolen rustig verder, inclusief de eredivisie. Fortuna won in Emmen op een wijze die we de laatste weken / maanden vaker zagen: toeslaan in de slotfase als de krachten wegvloeien bij de tegenstander.

Fortuna permiteerde zich wel de nodige slordigheden in het eerste uur. We vermoeden dat RKC, in tegenstelling tot FC Emmen, wel raad weet met de kansen die daaruit voortvloeiden. Kortom, Fortuna zal geconcentreerder moeten spelen in Waalwijk dan in Emmen, om in Waalwijk een vergelijkbaar resultaat te halen.

We vermoeden dat Julio Velázquez de terugkeer van Ximo Navarro vanavond zal aangrijpen zijn ploeg op een plek te wijzigen.

Velázquez kan Navarro posteren op de rechts- of de linksbackpositie. In Emmen speelde Doğan Erdoğan op rechts en Rémy Vita op links. Velázquez zal vast meewegen dat Vita ervaring heeft op de linksbackpositie; Erdoğan nauwelijks op rechts. Verder kan Navarro ook beter uit de voeten aan de rechter- dan aan de linkerkant.

We vermoeden dus dat Navarro als rechtsback zal spelen.


Vita krijgt wellicht een nieuwe kans in de basis

Centraal in de verdediging spelen Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. Ivor Pandur gaat op zoek naar een zevende clean sheet.

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Dat betekent dat Kristijan Bistrović, die nog nooit verloor in een Fortunashirt, start. Verder ook Arianit Ferati, complimenten aan degene die hem twee jaar geleden opviste in de derde Bundesliga, en Oğuzhan Özyakup aan de aftrap. Mocht Deroy Duarte starten of (meer waarschijnlijk) invallen, dan wordt het zijn vijftigste duel voor Fortuna Sittard.

In de voorhoede denken we ook niet dat Velázquez iets zal wijzigen. Iñigo Córdoba speelt vanaf de rechterflank. Úmaro Embaló speelt aan de linkerflank. Topscorer en aanvoerder Burak Yilmaz speelt in de spits.


Yilmaz brengt veel energie; velddoelpunten kunnen niet ver weg zijn

Oud-Fortunezen bij RKC Waalwijk? We herkennen er drie. Mats Seuntjens tekende aan de start van het seizoen 2020/21 een contract in Sittard. Hij zou in twee en een half seizoen 79 duels (75 eredivisie- en 4 bekerduels) spelen voor Fortuna, waarin hij 16 maal doeltrof. Geen treffers in dat laatste halve seizoen en dus liet Fortuna hem vertrekken naar RKC. We verwachten Seuntjens aan de aftrap.

Dario Van den Buijs komt in de winterstop van het seizoen 2020/21 op huurbasis over van K. Beerschot VA. Fortuna heeft een optie tot koop, maar licht die niet, want Van den Buijs speelt nauwelijks (negen eredivisieduels). Hij keert terug naar Beerschot, dat hem dezelfde zomer naar RKC laat gaan. Van den Buijs verwachten we ook aan de aftrap.

Ten slotte herkennen we keeperstrainer Rein Baart. Baart kwam in de zomer van 2001 over van VVV Venlo. In de zomer van 2005 bewandelde hij de omgekeerde weg. In de vier tussenliggende seizoenen verdedigde hij honderd maal het Sittardse doel.

Laatste uitoverwinning bij RKC Waalwijk? 27 Januari 2021. Twee seizoenen geleden won Fortuna voor het laatst in Waalwijk. Fortuna speelde destijds niet groots, maar scoorde op de juiste momenten. Mats Seuntjens en Lisandro Semedo zorgden voor de doelpunten: 1-2.

We vergeven de lezer die niet meer weet dat Leroy George die avond debuteerde bij Fortuna. Hij speelt momenteel bij derdedivisionist VVSB.


Leroy George in actie in Waalwijk in een Fortunashirt

Laatste vijf competitieduels uit bij RKC Waalwijk: V-W-G-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-W-W-V

De KNVB stuurt Bas Nijhuis naar Waalwijk om de wedstrijd in goede banen te leiden. We vinden Nijhuis terug op plek negen in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Nijhuis kan een licht positieve balans overleggen. Eerder dit seizoen leidde Nijhuis Fortuna’s thuisnederlaag tegen SC Cambuur. Een nederlaag waar Nijhuis geen schuld aan had, maar die trainer Sjors Ultee wel zijn positie kostte.

Nijhuis is overigens een scheidsrechter die er zijn eigen regels op nahoudt. De man laat erg veel toe. Daar kun je vraagtekens bijzetten, maar omdat je het toch niet kunt veranderen, kun je er het beste je strategie op aanpassen.

VAR Richard Martens is koploper in bovenstaande lijst. We zien hem graag, maar liever als scheidsrechter.

Inigo Córdoba kreeg geel in Emmen. Het was pas zijn tweede gele kaart in het lopende seizoen. Voorlopig geen gevaar dus. Dat is er wel nog steeds voor Arianit Ferati, die nu al dertien duels op pelt staat met vier gele kaarten.


Córdoba’s gele kaart bleef zonder gevolgen; een volgende kaart voor Ferati niet

Opstelling: Pandur; Navarro, Siovas, Guth, Vita; Bistrović, Ferati, Özyakup; Córdoba, Yilmaz en Embaló.

Supporters: Het uitvak zal vanavond gevuld zijn met 454 Fortunezen. Busreizigers melden zich om 17.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen hun omwisselbiljetten tussen 18.30uur en 19.15uur inruilen voor entreekaarten bij tankstation Ooiendonk aan de A2.

RKC Waalwijk zal spelen in carnavalshirts. Die shirts worden later geveild en de opbrengst gaat naar Giro 555, ter ondersteuning van de overlevenden van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië.

Ben je niet in de gelegenheid naar Waalwijk te reizen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.