Fortuna heeft voor de laatste wedstrijd van het jaar een duidelijke doelstelling: winnen van RKC en daarmee verder afstand nemen van de laatste plaatsen. Die overwinning lijkt ver weg na een matige start en een vroege achterstand. Maar de ploeg van Sjors Ultee knokt zich terug in de wedstrijd, maakt vlak voor rust gelijk en gaat daarna fanatiek op zoek naar de winnende goal. Die valt pas in blessuretijd, wanneer Lisandro Semedo na een snelle counter hard raak schiet. Dankzij de 2-1 staan we op het einde van de avond op een twaalfde plaats. Wie had dat aan het begin van de maand durven denken?

22 december 2020

Fortuna zet opmars voort

Fortuna Sittard 2 RKC Waalwijk 1

Doelpuntenmakers: 15. Stokkers 0-1, 45. Polter 1-1, 90. Semedo 2-1.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie, Flemming, Seuntjens (46. Hansson); Semedo, Polter.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Nagtegaal.
Geel (Fortuna): Seuntjens, Janssen, Semedo.

Nadat de herfstmaanden teleurstellend zijn verlopen, heeft Fortuna in december ineens de smaak te pakken gekregen. De eerste tien wedstrijden van het seizoen leverden samen slechts drie punten op, de drie wedstrijden deze maand zeven punten. Waar dat aan ligt? Een gemakkelijker programma, een briljante nieuwe trainer, een fittere selectie, toeval? Het zal allemaal wel een rol spelen. Maar we mogen in ieder geval concluderen dat de trainerswissel ons niet slecht heeft gedaan. De spelers lijken meer dan onder Kevin Hofland bereid om voor elkaar door het vuur te gaan. En die bereidheid is de eerste voorwaarde om tot resultaat te komen.

Sjors Ultee legt Fox uit…

… wat hij samen met Rob Alflen bedacht heeft

De resultaten van de laatste weken hebben ervoor gezorgd dat we in de stand boven de degradatiestreep staan. Met een overwinning in de laatste wedstrijd van 2020 zouden we nog wat verder wegkruipen van de degradatieplaatsen. En dat moet tegen RKC zeker mogelijk zijn. Al is de ploeg uit de Langstraat allang geen kanonnenvoer meer: de Brabanders hebben twee punten meer dan ons en laten verzorgd voetbal dit seizoen wel gepaard gaan met resultaten.

Trainer Sjors Ultee beschikt vandaag over een complete selectie, waarbij sommige spelers overigens nog niet helemaal hersteld zijn van hun coronaziekte. Lazaros Rota keert terug van een schorsing en begint weer als rechtsback. Daardoor kunnen Martin Angha en Ben Rienstra weer terugkeren naar hun favoriete plaatsen in het hart van de verdediging en het middenveld. De plaats op het middenveld was tegen FC Utrecht nog voor Mats Seuntjens. Hoewel hij nog steeds niet geweldig speelt, krijgt hij van Ultee vanavond het voordeel van de twijfel. Seuntjens mag op de linkerflank spelen, Emil Hansson verhuist naar de bank.

Het is niet voor de laatste keer druk voor het doel van Lamprou

Op het tot voor kort ondenkbare tijdstip van dinsdagmiddag half vijf fluit de Nagtegaal voor de aftrap. We zien een rommelige openingsfase, waarin beide ploegen het initiatief naar zich toe proberen te trekken. De eerste kans is na bijna tien minuten voor Fortuna. Zian Flemming pikt een diepe bal op en zet zijn tegenstander weg. Maar daarna raakt hij de bal niet goed. Daarna krijgt RKC meer greep op de wedstrijd. Seuntjens krijgt een gele kaart voor hands, nadat hij balverlies van Roel Janssen op het middenveld moet corrigeren. Daarna wordt een schot van Daneels geblokt en verschijnt Van de Venne na een goede combinatie vrij voor het doel van Yannick van Osch. Zijn schot gaat voorlangs.

Weer een paar minuten later schreeuwt RKC om een penalty. Angha zou Tahiri geblokkeerd hebben, maar de scheidsrechter houdt het erop dat de aanvaller tegen Angha aanloopt. RKC is nu wel sterker. Fortuna kan de bal niet in de ploeg houden en staat niet compact genoeg. Na een kwartier wil Seuntjens uitverdedigen en een aanval opzetten. Hij speelt de bal iets te ver voor zich uit en verliest daarna het duel. Omdat George Cox al mee naar voren is gegaan, ligt er veel ruimte op onze linkerflank. Janssen wijkt uit naar de flank, Angha neemt zijn positie niet snel genoeg over. Daardoor staat Finn Stokkers helemaal vrij. Hij heeft een goede loopactie, krijgt de bal perfect aangespeeld van Ngonge en schiet langs Van Osch in de verre hoek: 15e minuut, 0-1.

Het is alweer de vijfde goal van het seizoen voor de spits, die bij ons niet voldoende speelminuten kreeg en daarom anderhalf jaar geleden vertrok. We gunnen hem zijn succes bij RKC van harte, maar er zijn natuurlijk grenzen. En scoren tegen Fortuna is natuurlijk ver over die grens.

Tesfaldet Tekie speelt een prima wedstrijd

Een paar minuten na de tegengoal laat Seuntjens zien dat hij echt wel kan voetballen. Hij verovert de bal en begint daarna aan een solo op de linkervleugel. Hij gaat richting de achterlijn, trekt naar binnen en geeft daarna een subtiele voorzet met de buitenkant van de voet. De bal passeert twee verdedigers en komt recht voor de voeten van Flemming. Die heeft een grotendeels leeg doel voor zich, maar raakt de bal helemaal verkeerd. De snelle gelijkmaker blijft dus uit.

RKC is de beter voetballende ploeg. Fortuna moet dus op zoek naar een ander antwoord. Dat antwoord bestaat in de eerste plaats uit sneller en meer collectief druk zetten, zodat RKC minder gemakkelijk kan combineren. En in de tweede plaats zoeken we sneller de weg naar voren, ook als dat de kans op balverlies vergroot. Die tactiek resulteert in eerste instantie niet tot grote kansen, maar geleidelijk aan wordt RKC wel steeds verder teruggedrongen. Tien minuten voor tijd zien we eindelijk een volgende grote kans. Lisandro Semedo trekt van links naar binnen, passeert twee man en schiet dan goed geplaatst in de verre hoek. Doelman Lamprou kan de bal nog net wegtikken.

Semedo steekt er weer veel energie in

Tegen het einde van de eerste helft blijft Fortuna druk zetten. Flemming probeert het met twee afstandsschoten, maar beide keren zorgt dat niet voor gevaar. Maar vlak voor het begin van de blessuretijd slaan we toch toe. Seuntjens geeft de bal met een simpel tikje aan Rienstra, die op zijn beurt Semedo aanspeelt. Semedo staat op de punt van het strafschopgebied en ziet over de flank Rota aanstormen. Rota krijgt de bal in de loop mee en geeft hem zo’n beetje op kniehoogte voor. Flemming weet er toch nog wat mee te doen: hij verlengt de bal bewust of onbewust naar de tweede paal. Daar staat Sebastian Polter klaar om voor de vierde wedstrijd op rij te scoren: 45ste minuut,

Die in het gele shirt heeft het bij het rechte eind

Nee, wacht even. We krijgen weer te maken met een verschijnsel dat de wereld misschien nog wel meer op zijn kop heeft gezet dan COVID-19. Maar de VAR komt na minutieuze bestudering van een witte lijn, een rode lijn en de teen van Polter tot dezelfde conclusie als de grensrechter. Geen buitenspel, dus doelpunt: 45ste minuut, 1-1.

Dat is ook de ruststand. Na de thee keert Mats Seuntjens niet meer terug op het veld. Emil Hansson is zijn vervanger. Fortuna gaat meteen op jacht naar de voorsprong. Polter pikt een diepe bal op, baant zich een weg langs twee verdedigers en verrast Lamprou daarna bijna met een lobje. De keeper weet de bal tot hoekschop te verwerken, maar komt daarbij onzacht in aanraking met de elleboog van Flemming. Hoofdblessures zijn deze wedstrijd toch al aan de orde van de dag. Eerder zijn Semedo en Quasten al met elkaar in aanraking gekomen, later is ook Cox nog aan de beurt.

Polter slaat bijna nog een keer toe

Hoewel Fortuna druk blijft zetten, blijven echte kansen uit. RKC loert op de counter. Janssen ziet geel na een felle tackle, waarbij hij weliswaar de bal raakt, maar te gevaarlijk inkomt. Even later ligt Janssen kermend op de grond. Hij heeft bij een hoekschop van RKC de knie van Stokkers in zijn onderrug gekregen. Dat zorgt duidelijk voor veel pijn, maar Janssen is ook voor zichzelf bikkelhard en zet de strijd gewoon voort.

Hij mag daarbij van geluk spreken dat hij niet om een andere reden van het veld hoeft. Halverwege de tweede helft voorkomt hij na balverlies van Flemming met een handsbal een uitbraak van RKC. De scheidsrechter laat het gelukkig alleen bij een vrije trap. RC zit in deze fase weer wat beter in de wedstrijd, maar Fortuna zet toch nog eens aan voor een offensief. Twintig minuten voor tijd slingert Rota de bal vanaf de middenlijn het strafschopgebied in. Flemming pikt de bal op, zoekt de achterlijn op en geeft daarna een voorzet op Polter. De Duitser kan op de rand van het doelgebied vrij inkoppen, maar ziet vertwijfeld hoe de bal naast gaat. Vijf minuten later heeft Flemming een goede vrije trap in huis, maar Lamprou tikt de bal naast.

Fortuna is vanavond de sterkere partij, maar de tijd begint langzaam te verstrijken. De krachten raken op, de vermoeidheid is de spelers van het gezicht te lezen. Maar de groen-gelen weten vanavond ook hun allerlaatste krachten nog aan te spreken. Twee minuten voor tijd verlengt Semedo een diepe bal. Flemming weet opnieuw de vrije ruimte te vinden in een verder overvol penaltygebied. Hij haalt verwoestend uit en verrast Lamprou bijna in de korte hoek. Maar die heeft opnieuw een antwoord.

Ook deze houdt Lamprou tegen

Dan gaan we acht minuten blessuretijd in. RKC heeft verse krachten in het veld gebracht en dat zorgt voor wat meer energie in de aanval. Het resulteert na een minuut blessuretijd in een corner. Die levert echter niks op en Fortuna probeert te counteren. De bal belandt op het middenveld bij Cox, die na de hoekschop op de rechtervleugel is blijven hangen. Cox ziet dat Semedo uit de rug van twee verdedigers weg sprint en bedient hem met een pass met de buitenkant van zijn voet. Semedo neemt de bal goed mee, stoomt op naar het doel, kijkt waar de keeper staat en schiet dan keihard langs Lamprou in de korte hoek binnen 92ste minuut, 2-1.

Air Semedo stijgt hoger dan de Global Express van Ilicali

Daarmee is de verdiende voorsprong eindelijk een feit. Maar er staan nog zes minuten blessuretijd op de stopwatch van de arbiter. Genoeg tijd voor RKC om het over een andere boeg te gooien en met opportunisme op zoek te gaan naar een gelijkmaker. Ons hart staat even stil wanneer Van de Venne een weg naar ons strafschopgebied vindt en de bal via de kluts voor de voeten van invaller Vitalie Damaşcan weet te krijgen. Maar de andere oud-Fortunees in de selectie van RKC heeft zijn vizier niet op scherp staan. Hij schiet van korte afstand op Van Osch, die met zijn voet geweldig redding brengt.

De wedstrijd loopt nog een paar minuten door, maar die weet Fortuna zonder al te veel problemen te overleven. Hoeveel kracht het allemaal gekost heeft, wordt duidelijk nadat de Nagtegaal voor de laatste keer gefloten heeft. De meeste spelers liggen uitgeteld op de grond. Het duurt even voordat vermoeidheid plaatsmaakt voor de vreugde over een zwaarbevochten, maar verdiende overwinning.

Even bijkomen…

Voor Fortuna eindigt de maand december met tien punten uit vier wedstrijden. En dankzij die reeks sluit de club een roerig jaar positief af. Over minder dan drie weken gaan we weer verder, dan met een uitwedstrijd tegen Heerenveen. Maar dan is het al 2021, een jaar waarvan we alleen maar mogen hopen dat het voor iedereen voorspoediger zal verlopen dan het catastrofale jaar dat we achter de rug hebben. En hopelijk ook een jaar waarin het weer normaal wordt de club in het stadion te steunen en niet voor de televisie. Iedereen fijne Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar!