Fortuna pakt in een attractieve wedstrijd op bezoek bij regerend landskampioen een verdiend punt. Naast een prima instelling van de spelers hebben we vandaag niks te klagen over de arbitrage en mogen we blij zijn dat de VAR twee keer aan de bel trekt. Maar dat doet niets af aan de knappe prestatie van onze ploeg. Met een beetje geluk had er misschien zelfs een overwinning ingezeten, maar eerlijk gezegd zou dat een net iets te grote beloning zijn geweest. Het spel en resultaat bieden in ieder geval voldoende houvast voor en vertrouwen in de komende periode.


13 augustus 2023

Spelers en VAR zorgen voor prima seizoenstart

Feyenoord 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas, Vita (60. Dijks); Rosier (74. Özyaküp), Halilović (86. Ferati), Duarte; Noslin, Gladon en Córdoba.
Toeschouwers: 47.500
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel: Pinto, Siovas, Guth, Duarte, Pandur, Noslin

Na een voorbereiding die in Nederweert-Eind begon en via tussenstops in Horst, Wiesbaden, nogmaals Nederweert-Eind, Londen en Antwerpen in Venlo eindigde, begint vandaag het echte werk. En van een makkelijke seizoensouverture is alvast totaal geen sprake. Vorig seizoen openden we thuis tegen landskampioen Ajax, nu mogen we op bezoek bij landskampioen Feyenoord.

Fortuna kende wederom een actieve zomerperiode op het gebied van inkomende en uitgaande transfers. Op papier lijkt de selectie er vooralsnog zeker niet minder sterk op geworden, maar een definitief oordeel daarover kunnen we pas vellen op 1 september als de transferperiode is gesloten. Met name in Ivor Pandur en Rodrigo Guth zou interesse van andere clubs bestaan, maar heel concreet is dat tot op heden niet geworden. De spelers die deze zomer naar Sittard zijn gekomen, zouden in potentie versterkingen of basisspelers moeten zijn. Maar veel gaat daarbij afhangen van wanneer iedereen 100% fit is en hoe het met de mentaliteit is gesteld. Met name spelers als Kaj Sierhuis en Mitchell Dijks zullen niet vanaf speeldag één negentig minuten per wedstrijd aan kunnen treden. Een eerste indicatie hoe de selectie ervoor staat, gaan we vanmiddag in De Kuip zien.

De zomervakantie is nog in volle gang, maar blijkbaar staat de Fortuna-aanhang te popelen om haar geel-groene trots weer aan het werk te zien. Maar liefst 710 fans reizen vandaag mee naar Rotterdam. Sinds de rentree in de eredivisie zaten onze uitvakken slechts twee keer voller: in het seizoen 2018-2019 in Eindhoven en net als vandaag in Rotterdam. Circa 200 supporters melden zich om 11.30 uur voor de busreis, de overige ruim vijfhonderd Fortunezen gaan met eigen vervoer naar De Kuip. Rotterdam is een van de weinige plekken in Nederland waar je nog zonder al teveel poespas op vrij vervoer heen mag.

Guido en ik laten onze vaste plek in bus 1 vandaag een keer voor wat het is en reizen mee met de bus van de Verenigde Generaties van Sittard. De heenreis wordt opgeleukt door een loterij die is georganiseerd ten bate van een heel goed doel en die legt mij bepaald geen windeieren. Met een gewonnen bak snoep, geel-groene schuursponsjes, een bol.com cadeaukaart, een broodrooster en twee bierglazen met een zak nootjes rijker kan ik vanavond in ieder geval goed thuiskomen! Nadat showmaster Pitsj de loterij vakkundig aan elkaar heeft gepraat, vervolgen we de reis onder het genot van de luide klanken uit de twee enorme JBL-boxen die de hele bus van muziek voorzien. Ondanks enige verkeershinder die we ervaren als we Rotterdam naderen, arriveren we mooi op tijd bij De Kuip.

Aangekomen bij het uitvak bestel ik eerst nog even snel een cola en een Mars om mijn suikerspiegel op peil te brengen. De cola voldoet aan de verwachtingen, de Mars is de zomerstop niet best doorgekomen. Ik laat de reep met alle plezier voor wat het is en concentreer me op wat er op het veld staat te gebeuren.


Hier wordt de Goodyear-commissie niet vrolijk van

Fortuna treedt vandaag in de vlak voor de wedstrijd gepresenteerde nieuwe uittenues aan. En zoals altijd zijn de commentaren heel wisselend. De een vindt het nogal drukke shirt wel wat hebben, de ander vindt het helemaal niks. De verkoopcijfers van de fanshop zullen de komende periode moeten aantonen of er in commercieel opzicht voor een succesvol design is gekozen. 

Het is inmiddels half drie en dus de hoogste tijd om aan de openingswedstrijd van het seizoen te beginnen! Het is niet heel verrassend dat Feyenoord vanaf de aftrap het heft in handen neemt. Fortuna stoort waar mogelijk maar kan niet verhinderen dat de thuisploeg binnen tien minuten twee keer in de buurt van de openingstreffer komt. 

Eerst wordt een voorzet van nieuwkomer Bart Nieuwkoop vanaf rechts bij de tweede paal ternauwernood door Ivo Pinto over de eigen achterlijn gewerkt voordat Igor Paixão gevaarlijk kan worden. Even later verliest Alen Halilović iets te gemakzuchtig de bal in onze zestien. De daaruit volgende voorzet van Dávid Hancko wordt door spits Santiago Gimenez ingekopt maar de kopbal mist voldoende kracht en richting om Ivor Pandur in verlegenheid te brengen.

Scheidsrechter Dieperink valt in de openingsfase op door regelmatig voor hele lichte overtredingen te fluiten en doorgaans in het nadeel van Fortuna. Maar dat kan natuurlijk ook door de geel-groene bril komen die ik bij wedstrijden van Fortuna draag. Wat verder opvalt is dat Rémy Vita op linksback zijn handen vol heeft aan zijn tegenstanders én zichzelf. Want ook in balbezit en zonder tegenstander in zijn nabije omgeving heeft Rémy vaak veel moeite om de bal te controleren of naar de juiste speler te passen. 


Rémy had het niet makkelijk vandaag

Vooral Nieuwkoop profiteert in het eerste kwart van de wedstrijd van de onrust op onze linkerflank. Na twintig minuten spelen wint hij een kopduel van Dimitris Siovas waarna hij de bal netjes met een boogje voor het doel brengt. Paixão kan vanuit de rug van Pinto vrij inkoppen, maar kopt een meter naast het doel. Amper twee minuten later eindigt een nieuwe voorzet van Nieuwkoop op het hoofd van Paixão maar ook deze kopbal mist kracht en eindigt zonder problemen in de handen van Pandur. 

En dan krijgt de wedstrijd een onverwachte wending. Iñigo Córdoba wordt op links ingespeeld door Vita maar wordt door Nieuwkoop kort op de huid gezeten. Nieuwkoop tikt Iñigo op de achterkant van zijn rechterbeen waarna de Spanjaard kermend tegen het gras gaat. Dieperink fluit voor een overtreding en toont Nieuwkoop de gele kaart. Terwijl Córdoba door onze medische staf wordt opgelapt, adviseert de VAR van dienst (Jeroen Manschot) om de overtreding toch nog even in de herhaling te bekijken. Dieperink volgt dat advies op en heeft al snel genoeg gezien: de gele kaart wordt ingetrokken en op basis van de beelden omgezet in een rode prent! Zowel Nieuwkoop als de overige Feyenoorders klagen niet echt, dus zal het wel een terechte beslissing zijn. Maar dus wel een die onze kansen op een resultaat danig verbetert.

Het uitvak is tot de nok toe gevuld

Zowel Fortuna als Feyenoord moeten even wennen aan deze nieuwe situatie en door de man-meer situatie komt Fortuna nu wat vaker in balbezit. Het eerste wapenfeit dat we noteren is een afstandsschot van Loreintz Rosier. De poging van de Fransman met links van ruim vijfentwintig meter zeilt echter ruim over het doel van Justin Bijlow. Rosier zorgt met zijn fysiek in ieder geval voor de nodige power op ons middenveld. Samen met Deroy Duarte heeft hij de eervolle taak om onder andere Mats Wieffer onschadelijk te maken.


Loreintz brengt veel strijd op het middenveld

We zijn bijna een half uur onderweg als Fortuna de bal rustig rond speelt en Vita op links aan de bal komt. Voorin vraagt Paul Gladon om een hoge voorzet en die komt er dan ook. De kopbal van Gladon vanaf de rand van het strafschopgebied vliegt echter meters voorlangs het doel. Maar Fortuna dringt in de eerste minuten na de rode kaart nadrukkelijk aan. Daarbij wordt de bal vaak ingeleverd bij creatieveling Halilović die graag het spel verdeelt en met passes naar de flanken strooit. Hopelijk heeft de Kroaat voldoende eergevoel om in Sittard te laten zien dat hij toch écht wel goed kan voetballen.


Blaast Alen in Sittard zijn carrière nieuw leven in?

Nadat ook Córdoba het eens, zonder succes, van afstand heeft geprobeerd, wordt de thuisploeg weer even gevaarlijk. Tijjani Noslin wordt vlak voor de middenlijn opgevangen door een tegenstander, maar deze keer fluit Dieperink niet voor een overtreding. Quinten Timber neemt het doel van Pandur van afstand onder vuur, maar de bal gaat recht op Ivor af en is een prooi voor onze doelman. Diezelfde Timber wordt even later vastgehouden door Pinto, een actie die de Portugees met geel moet bekopen.

Fortuna’s beste kans in de eerste helft noteren we in minuut zevenendertig. Córdoba geeft vanaf links een mooie lange bal op Gladon. Die zet Quilindschy Hartman met een slim zetje van zich af waarna hij vrije doortocht richting het doel van Bijlow heeft.


Gladon laat Hartman ontredderd achter

Helaas is Paul vervolgens net niet koelbloedig genoeg om Bijlow te verschalken, de inzet gaat niet langs maar tegen de uitgestoken voet van de Rotterdamse goalie. Dit had echter de 0 tegen 1 moeten zijn!


‘De Teen van Casillas’ 2.0

Feyenoord is inmiddels gewend aan het feit dat ze met tien tegen elf spelen. Het balbezit voor de thuisploeg is weliswaar wat afgenomen, de Rotterdammers kiezen bij momenten nog altijd de aanval en hebben natuurlijk ook voldoende kwaliteit in de ploeg om het Fortuna ook met een man minder heel moeilijk te maken. Nadat Rosier een overtreding heeft gemaakt, schiet Gimenez de toegekende vrije trap tegen onze muur. En ook de laatste kans voor rust voor de thuisploeg levert geen treffer op. Paixão komt vanaf links naar binnen en krult de bal vervolgens in de lange hoek net naast het doel. Zo bereiken we na een enerverende eerste helft met een 0-0 stand de rust.

Coach Danny Buijs, voor wie de Kuip natuurlijk bekend terrein is, heeft zijn manschappen in de pauze blijkbaar goed geïnstrueerd want de tweede helft is nog geen drie minuten onderweg of Fortuna is al twee keer dicht bij een doelpunt. Een diepe bal van Pinto wordt goed doorgekopt door Gladon waarna Noslin Hartman te snel af is. Tijjani snelt het strafschopgebied binnen en kan breed leggen op de vrijstaande Córdoba. De rechtsbuiten probeert het echter zelf met een hard schot in de korte hoek, maar die knal stuit helaas op de vuisten van Bijlow. Uit de daarop volgende hoekschop belandt de bal voor de voeten van Vita die meteen hard uithaalt. Zijn schot wordt onderweg gekraakt waardoor we een nieuwe hoekschop mogen nemen. Nu valt de bal voor de voeten van Gladon. Die probeert het vanuit de draai maar ziet zijn schot naast gaan. Ook nu had de bal afgelegd kunnen worden op de wederom vrijstaande Córdoba. 


Opperste concentratie bij Rodrigo

Fortuna is in de openingsfase van de tweede helft duidelijk sterker maar weet dat vooralsnog dus niet in doelpunten om te zetten. Na een goede pass van Halilović probeert Gladon het nog maar eens met een schot, dat mist echter kracht en ook nu had de bal afgelegd kunnen en misschien wel móeten worden op de meegelopen Halilović. Tussendoor dribbelt Paixão aan de andere kant onze zestien binnen, omspeelt Rodrigo Guth en probeert het dan met een puntertje. De poging wordt bemoeilijkt door een sliding van Duarte waarna de bal vrij eenvoudig door Pandur kan worden opgepikt. Maar het is een waarschuwing dat de thuisploeg zeker niet achterover zal blijven leunen en waar mogelijk op zoek blijft gaan naar een voorsprong.

Na tien minuten in de tweede helft is Noslin op rechts eerst te sterk voor Paixão en trekt daarna richting het centrum langs Hartman. Op de rand van het strafschopgebied wordt hij heel licht uit balans gebracht door Wieffer, maar voor Dieperink is het niet voldoende voor een overtreding. Bovendien blijft Fortuna in balbezit en krijgt Córdoba de kans om uit te halen. De bal gaat echter ver over het doel. Nee, ons vizier staat vooralsnog niet goed afgesteld.


Ivo had zijn handen vol aan Paixão

Ook bij onze volgende aanval is Noslin nadrukkelijk betrokken. Nadat hij eerst de bal kwijtraakt na een slechte breedtepass, herovert hij enkele seconden later de bal knap met een goede sliding. Halilović speelt vervolgens Gladon aan die op zijn beurt de mee sprintende Córdoba probeert vrij te spelen. De pass is echter te hard en wordt onderschept door Bijlow. Na deze aanval wordt Vita naar de kant gehaald en vervangen door Mitchell Dijks

Er is nog een half uur te spelen en Feyenoord komt nu langzaam onder de druk van Fortuna uit. Nadat Dijks bij een van zijn eerste balcontacten op links mee naar voren is gegaan, moet Siovas achterin aan de noodrem trekken bij een counter van Feyenoord. Zijn overtreding op Gimenez kost hem een gele kaart. Feyenoord voelt dat er toch meer dan een gelijkspel in zit vandaag en zoekt nu nadrukkelijk de weg naar voren.


Deze spagaat kost Dimitris een gele kaart

Bij de eerstvolgende aanval van de thuisploeg verliezen we drie half-half duels op rij waarna Gimenez op de rand van ons strafschopgebied probeert weg te draaien van zijn bewaker Guth. Guth houdt de Mexicaan vast waarna de spits naar de grond gaat. Dieperink twijfelt geen seconde: strafschop. Maar terwijl de Kuip juicht en het uitvak stilvalt, grijpt VAR Manschot weer in. Hij heeft gezien dat de overtreding nét buiten het strafschopgebied werd ingezet en dus verandert Dieperink zijn beslissing en legt de bal klaar voor een vrije trap. Maar was Gimenez dan niet doorgebroken en moet Guth dan geen rode kaart krijgen? ‘Nee’ besluit Manschot en met een gele kaart komt Rodrigo heel goed weg. Na het minutenlange beraad tussen VAR en de scheidsrechter mag Paixão aanleggen voor de vrije trap. Die belandt hard op het hoofd van Siovas die tot frustratie van het legioen tegen de grond gaat.


Onverschrokkenheid in onze muur!

Terwijl Siovas wordt opgefrist, zoekt de helft van de Fortuna-spelers de zijlijn op voor wat instructies en een benodigd slokje drinken. Ze hebben echter niet in de gaten dat Siovas inmiddels alweer recht staat en Dieperink het spel wilt gaan hervatten. Captain Pinto gebaart woest dat zijn medespelers terug het veld in moeten komen. Maar ook nu is Dieperink Fortuna goedgezind, want terwijl de Fortuna-spelers terug het veld in sprinten, houdt hij de bal nog even vast voordat hij Feyenoord het spel laat hervatten. Ook dit tot grote onvrede van het thuispubliek.


Mitchell neemt Minteh in een stevige greep

Met nog iets meer dan een kwartier officiële speeltijd op de klok wordt de, zo te zien, licht geblesseerde Rosier gewisseld voor Oğuzhan Özyakup. Buijs hoopt het spel zo weer enigszins richting de helft van Feyenoord te kunnen verleggen. Het eerste teken is echter nog niet zo positief als Paixão op links langs Pinto snelt en hard voorzet. De bal wordt echter door iedereen gemist waardoor ook dit gevaar geweken is.

Dat Córdoba over een prima longinhoud beschikt, is ons inmiddels wel duidelijk. Ook vanmiddag maakt hij vele kilometers en is nooit te beroerd om mee te verdedigen of aan de andere kant van het veld een tegenstander op te jagen. Tien minuten voor tijd ziet hij dat een slechte pass van Lutsharel Geertruida langs teamgenoot Thomas Beelen rolt. Iñigo is sneller bij de bal dan Beelen en belandt in niemandsland tussen Feyenoords’ achterhoede en doelman Bijlow. De keeper komt uit, maar glijdt weg, waarna Córdoba de bal met zijn mindere rechterbeen in het lege doel kan schuiven. Dat probeert hij ook, maar na tachtig minuten lijken de krachten enigszins uit zijn benen te zijn weggevloeid. De bal rolt richting het lege doel, maar kan nét voor de lijn door de terug gesprinte Beelen worden weggewerkt. Dit was Fortuna’s grootste kans op de 0-1 maar het mocht helaas niet zo zijn…


Dit had hem móeten zijn…

Mocht een van de ploegen nog aanspraak willen maken op de drie punten, dan begint de tijd langzaamaan te dringen. Met nog vijf minuten te spelen zit de wedstrijd er ook voor Halilović op. Hij bedankt op zijn gemak de meegereisde fans waarna Dieperink naar de vierde official seint ‘tel er zometeen maar een minuutje extra bij’. Arianit Ferati mag helpen om minimaal een punt over de streep te trekken.

Aan Fortuna-zijde lijkt de tank in de slotfase ver leeg te zijn. De ploeg beperkt zich nu vooral tot verdedigen en het spel van de Rotterdammers frustreren. Scheidsrechter Dieperink beseft dat hij zich niet al te populair heeft gemaakt en probeert dat nu enigszins te compenseren. Binnen drie minuten zien Duarte (gemakkelijk gegeven na een blok op Wieffer), Pandur (tijdrekken) en Noslin (na een licht tikje op Hancko) geel. Het doet het ergste vrezen voor de extra tijd die er zometeen bijgetrokken zal worden.

Als de officiële speeltijd erop zit, steekt de vierde official een bordje met ‘7’ in de lucht. We hadden erger verwacht maar moeten dus wel nog even aan de bak. En als Dijks na een minuut even op de grond gaat zitten en om verzorging vraagt, wijst Dieperink meteen naar zijn horloge. Tijdrekken heeft nu echt geen zin meer, elke seconde zal worden bijgeteld.


Tijjani bezorgde de Feyenoord-defensie veel werk

Onder aanmoediging van coach Arne Slot en het publiek perst Feyenoord er in de extra tijd nog een slotoffensief uit. Het eerste gevaar ontstaat nadat de bal na een kopduel met Pinto voor de voeten van de ingevallen Alireza Jahanbakhsh valt. Het leer stuit gelukkig vrij hoog op waardoor Jahanbakhsh het met een halve volley moet proberen. Die gaat richting doel maar daar staat onze klasse keeper niet te slapen. Met een prima reflex tikt Ivor de bal over het doel.

Een minuut later slaat ons de schrik om het hart als Dijks in ons strafschopgebied Gimenez vastpakt bij een hoge voorzet. Het zal toch niet? Maar nee, Dieperink fluit niet voor een overtreding en de grensrechter heeft buitenspel gesignaleerd. Dit soort momenten zijn niet goed voor mijn bloeddruk!

De zeven minuten extra tijd zijn inmiddels verstreken maar zoals verwacht wordt er nog gevoetbald. Feyenoord zet voor de allerlaatste keer aan en gooit de bal hoog naar voren. De bal bereikt recordaanwinst Ayase Ueda die een droomdebuut in gedachten heeft en probeert de bal ineens uit de lucht op doel te knallen. De droom spat uiteen als hij zijn poging een meter of twintig naast het doel ziet belanden. En dan vindt ook Dieperink het wel mooi geweest, hij fluit meteen voor het einde van de wedstrijd.


Well done captain!

Fortuna pakt een verdiend punt in de Kuip en daar hadden we van tevoren zeker voor getekend. Natuurlijk zat de arbitrage ons vanmiddag zeker niet tegen, maar zonder een beetje geluk vaart niemand wel. Bovendien stond er een collectief op het veld dat samen knokte voor een goed resultaat en bij vlagen met aardige acties de aanval zocht. En met een beetje meer scherpte in de afronding had er wellicht meer ingezeten maar dat was eerlijk gezegd niet echt verdiend geweest.

De sfeer in het uitvak was gedurende de hele wedstrijd al prima en dat is na het laatste fluitsignaal natuurlijk nog steeds het geval. Nadat de spelers luidkeels zijn toegezongen, verlaten we de Kuip en zoeken onze bus op.

Mede door het prima resultaat is de sfeer op de terugreis prima. Een geplande tussenstop langs de A58 tussen Tilburg en Eindhoven kan door een gebrek aan parkeerruimte helaas niet doorgaan, maar even later vinden we alsnog genoeg ruimte om bij ‘T Haasje een sanitaire en rookstop te maken. In de hoop dat er niemand meer in het tankstation is achtergebleven rijden we een kwartiertje later verder richting Sittard, alwaar we rond half acht tevreden de bus uitstappen. Nadat ik mijn loterijprijzen uit de achterbak van Alains’ bolide heb gevist sluiten we de dag even later af in ons vaste etablissement.

Fortuna start de competitie dus met een prima resultaat. Nu is het zaak dit een goed vervolg te geven en met wedstrijden tegen Almere City en Excelsior op het programma moet dat mogelijk zijn. Maar veel zal ook afhangen van de eventuele ontwikkelingen op de transfermarkt én de mate waarin de nieuwe spelers de komende weken fit gaan worden en hopelijk ook gaan blijven. Genoeg redenen om de komende periode met spanning tegemoet te zien, te beginnen met het thuisduel tegen Almere van aanstaande zaterdag. Tot dan! COYS!

Nawoord: een speciaal woord van dank voor onze fotograaf Niels van Renen. Hij reisde gisteren speciaal voor de wedstrijd vanuit zijn vakantie-adres in Texel op en neer naar Rotterdam waardoor we ook deze keer weer prachtige foto’s aan dit verslag konden toevoegen!