Trainer Danny Buijs kan vanmiddag tijdens zijn debuut als trainer van Fortuna Sittard in De Kuip tegen Feyenoord (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op de geblesseerden Mika Peters, Daan Bisschops en Kaj Sierhuis. Úmaro Embaló is er ook niet bij, maar dan vanwege een uitsluiting. Achter het meespelen van Oğuzhan Özyakup staat een vraagteken.

Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Mika Peters tekende in maart zijn eerste profcontract bij Fortuna Sittard; Daan Bisschops deed hetzelfde in april, maar veel plezier hebben beide spelers nog niet gehad van hun nieuwe status. Beide spelers liepen in de voorbereiding aan tegen een blessure en zijn voorlopig niet beschikbaar.


Bisschops (voorgrond) en Peters waren er nog bij op de eerste training

Kaj Sierhuis tekende begin deze maand een driejarig contract in Sittard. Hij is herstellende van een bovenbeenblessure die hij opliep in juli in de voorbereiding bij zijn toenmalige werkgever Stade de Reims.

Sierhuis heeft ondertussen de groepstraining hervat en we vermoeden dat hij zich richt op het duel tegen Almere City FC.

Úmaro Embaló liep in het slotduel van het seizoen 2022/23 aan tegen een gele kaart uit handen van scheidsrechter Pol van Boekel. Het bleek zijn vijfde gele kaart in het seizoen. Het leverde de Portugees een uitsluiting op voor het eerstvolgende duel en dat is dus vandaag.

Oğuzhan Özyakup heeft een gemankeerde voorbereiding doorlopen. Eerst kon hij niet vrijuit meetrainen en meespelen vanwege blessureleed, later schakelde ziekte hem een tijdje uit. Dientengevolge heeft Özyakup nauwelijks kunnen meespelen in oefenduels.


Özyakup speelde een helft tegen VVV Venlo

We vermoeden dat Özyakup in principe wel kan spelen vandaag, maar geen negentig minuten. We verwachten dat hij op de bank start.

Net als afgelopen seizoen treft Fortuna op de openingsdag de regerend landskampioen. Ditmaal is het niet Ajax, maar Feyenoord. In Rotterdam-Zuid zullen ze met genoegen kijken naar de aanhoudende onrust in Amsterdam, maar wellicht komt de voornaamste concurrentie voor de landstitel wel uit Eindhoven.

In het duel om de Johan Cruijff Schaal boog Feyenoord in eigen huis voor PSV. In dat duel werd duidelijk dat Feyenoord nog niet 100% klaar was voor het nieuwe voetbalseizoen. Hopelijk is dat een week later ook nog zo.

Speler om in de gaten te houden? Feyenoord haalde deze zomer Calvin Stengs terug naar Nederland. De middenvelder was afgelopen seizoen belangrijk in de succesvolle titelrace van R. Antwerp FC. Dat zou hij ook wel eens in Rotterdam kunnen worden.

In Sittard staat Danny Buijs voor zijn debuut als trainer van Fortuna Sittard. De voorbereiding zit erop en die heeft Buijs een duidelijk beeld gegeven van de krachtsverhoudingen binnen de selectie.


Buijs kent ondertussen zijn selectie

Ivor Pandur is Fortuna’s onbetwiste eerste doelman. Daar had Buijs geen voorbereiding voor nodig. Luuk Koopmans en Tom Hendriks zijn respectievelijk eerste en tweede reserve.

Op de rechtsbackpositie is aanvoerder Ivo Pinto een basisklant, ook al omdat beoogd concurrent Nathan Markelo laat aansloot en zijn adelbrieven nog niet heeft kunnen voorleggen.

Centraal achteraan speelden Rodrigo Guth en Dimitris Siovas een behoorlijke voorbereiding. Stipe Radić en Sadik Fofana hebben Buijs (nog) niet aan het twijfelen gebracht.

Aan de linkerkant moet Mitchell Dijks de opvolger worden van George Cox, maar in zijn eerste weken in Sittard heeft Dijks zich beziggehouden met het wegwerken van een trainingsachterstand. Het is aan Rémy Vita om daarvan te profiteren.


Vita mag het laten zien

Voor de positie van verdedigende middenvelder haalde Fortuna Sittard Loreintz Rosier. Hij moet Doğan Erdoğan doen vergeten en maakte een prima indruk in de voorbereiding. Rosier lijkt in de pikorde Deroy Duarte voorbij, die ook voor die positie in aanmerking komt.

Duarte moet zich dan richten op de tweede plek op het middenveld voor een controleur, maar daar ondervindt Duarte stevige concurrentie van de gretige Arianit Ferati, die op basis van de voorbereiding een streepje voor lijkt te hebben.


Net als vorig seizoen draaide Ferati een prima voorbereiding

Als aanvallende middenvelder heeft Buijs twee opties: Oğuzhan Özyakup en Alen Halilović. De eerste heeft vanwege blessureleed en ziekte nauwelijks zijn stempel kunnen drukken op de voorbereiding, maar blijft – als hij fit is – natuurlijk een begenadigde voetballer.

Datzelfde geldt voor Alen Halilović, die samen met Loreintz Rosier de revelatie is van de voorbereiding. De technisch begaafde baltovenaar maakte indruk, maar kan hij het ook 34 wedstrijden laten zien? Dat is zijn uitdaging.

In de voorhoede zijn Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba de mannen voor de vleugels. Nieuweling Milan Robberechts, Úmaro Embaló en Tunahan Taşçi lijken zich voorlopig tevreden te moeten stellen met de kruimels die Noslin en Córdoba achterlaten.

Voor het centrum van de aanval kiest Buijs in principe uit drie smaken. Kaj Sierhuis lijkt gehaald als de nieuwe aanvalsleider, maar kon vanwege een bovenbeenblessure die status nog niet verdedigen.

Paul Gladon is het eerste alternatief, maar moet Danny Buijs toch ook niet helemaal overtuigd hebben in de voorbereiding, omdat Buijs ook met Tijjani Noslin in de punt van de aanval experimenteerde. Derde keuze Mouhamed Belkheir moet zijn draai nog vinden.


Belkheir hier in actie tegen FC Eindhoven

De voorbereiding heeft Buijs dus een redelijk beeld opgeleverd van de krachtsverhoudingen binnen het elftal. Hoe competitief Fortuna is ten opzichte van de concurrentie in de eredivisie is een ander verhaal.

Fortuna had moeite met scoren, maar de afwezigheid van de beoogde aanvalsleider Kaj Sierhuis en creatieveling Oğuzhan Özyakup scheelt natuurlijk een slok op een borrel in aanvallend opzicht.

Fortuna raakte in de voorbereiding ook in de problemen als meerdere beoogde basisspelers niet meededen. Is de selectie niet breed genoeg? Het maakt natuurlijk ook nog wel een verschil of je als wisselspeler speelt in een elftal dat verder uit basisspelers bestaat of een elftal dat al veel wisselspelers telt (zoals vaak in de voorbereiding).

De komende weken zal duidelijk worden hoe competitief dit elftal is. Ook zal duidelijk worden, hoe aanvallend Fortuna gaat / kan spelen. Gedurende de voorbereiding werd duidelijk dat Buijs graag vroeg druk wil zetten op de tegenstander. De praktijk zal moeten uitwijzen, wat realistisch is.

We verwachten dat Buijs vanmiddag begint met Ivor Pandur op doel. Aanvoerder Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal kiest Buijs naar alle waarschijnlijkheid voor Rodrigo Guth en Dimitris Siovas.

Mitchell Dijks deelde tijdens de open dag mee dat hij speelklaar zou zijn voor het duel tegen Feyenoord. We vermoeden dat Buijs op de rem trapt en Dijks meer tijd geeft. Rémy Vita zou in dat geval als linksachter fungeren.

De puzzel op het middenveld is afhankelijk van de invulling van de voorhoede. Kiest Buijs voor aanspeelpunt Paul Gladon in het centrum van de aanval of voor de snelheid van Tijjani Noslin? We vermoeden het laatste.

In dat geval schuift Alen Halilović door naar de rechterkant van het middenveld, waardoor er centraal op het middenveld een plek vrijkomt voor (waarschijnlijk) Deroy Duarte. Verder op het middenveld Loreintz Rosier en Arianit Ferati.

Iñigo Córdoba moet Noslin vanaf de linkerkant ondersteuning bieden in de aanval.


Ook Córdoba had een prima voorbereiding

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? Nee, we herkennen niemand met een Sittards verleden.

Laatste overwinning uit bij Feyenoord? 16 December 2018. Promovendus Fortuna Sittard gaat verrassend met de drie punten aan de haal in De Kuip. 1130 Fortunezen in het uitvak zagen Lars Hutten en Ahmed el Messaoudi scoren en omdat Feyenoord dat niet deed, won Fortuna met 0-2.


Hutten heeft toegeslagen

Laatste vijf competitieduels uit bij Feyenoord: G-V-V-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: ..-..-..-..-..

De KNVB heeft Rob Dieperink aangesteld als scheidsrechter. Dieperink vinden we terug op plek achttien in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’. Na Allard Lindhout overlegt hij dus de slechtste balans. Geen Fortunafan.

VAR Jochem Kamphuis vinden we terug op plek dertien. Ook al geen gekende vriend van geel-groen.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Vita; Rosier, Duarte (Gladon?), Ferati; Halilović, Noslin en Córdoba.

Supporters: Er zullen 710 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak in De Kuip. Busreizigers melden zich om 11.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten hebben vrij vervoer. Het stadion is verder uitverkocht. In minuut twaalf zwaait De Kuip met sjaals of handdoeken om oud-verzorger Gerard Meijer te feliciteren met zijn verjaardag.

Ben je niet in de gelegenheid naar De Kuip te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live-verslag.