Afgelopen week stond de eerste training op het programma en dan volgt één week later de eerste oefenwedstrijd. Afgelopen seizoen werd nog met 2-3 verloren van FC Viktoria Köln 1904, maar dit seizoen werd een nederlaag afgewend. FC Eindhoven zag 45 minuten af, kreeg in de tweede helft winstkansen waardoor het duel in 1-1 eindigde… 


8 juli 2023

Inefficiënt Fortuna laat overwinning liggen

Fortuna Sittard 1 FC Eindhoven 1

Doelpuntenmakers: 5. Siovas (eigen doelpunt) 0-1, 8. Córdoba 1-1.
Opstelling: Koopmans; Pinto (46. Sayadi), Guth (46. Radić), Siovas (46. Nieling), Vita (46. Bisschops); Duarte (46. Elshan), Ferati (46. Schenkhuizen), Taşçı (46. Peters (88. Vita)); Noslin (46. Robberechts), Gladon (46. Belkheir), Córdoba (46. Embaló).
Toeschouwers: 850
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Het is zaterdagochtend en al betrekkelijk warm. De weergoden zijn ons gunstig gezind. Alhoewel, ietwat té gunstig. Want de thermometer geeft al vrij vroeg zomerse waarden aan waardoor het hitteprotocol in werking treedt. Dat heeft zeker zijn weerslag op de Fortuna Online-redactie, die inmiddels bestaat uit leden van middelbare leeftijd. En met het vorderen van de jaren komen ook de problemen. Het regelen van je lichaamstemperatuur werkt bij mensen op leeftijd nu eenmaal minder goed en de nierfunctie neemt vaak af. En juist dat laatste is onze grootste zorg.

De zomermaanden zijn maanden om bij te komen om optimaal geprepareerd te verschijnen aan de competitiestart. En als oefenduels tegen Millwall FC en SV Wehen Wiesbaden aan de voorbereiding worden toegevoegd weet je dat een oefenwedstrijd tegen FC Eindhoven uit voorzorg laten schieten een keuze is doordrenkt met langetermijndenken.

Met een minimale bezetting rijden we over de A2 richting Midden-Limburg, op weg naar het eerste oefenduel van het seizoen 23/24. De club heeft de afgelopen maanden veel speurwerk verricht, maar in de Westelijke Mijnstreek geen club gevonden die bereid is Fortuna te ontvangen. En Sittard-Geleen zelf dan? Sportstichting Sittard-Geleen geeft haar accommodaties niet vrij. En dus is RKVV Eindse Boys ook dit jaar weer gastheer van enkele oefenduels.

Ware het niet dat zij werden geconfronteerd met het plotselinge wegvallen van één van hun gewaardeerde vrijwilligers. Want afgelopen zondag is plotseling Johan ‘Joepie’ Beerens overleden. Hij heeft sinds zijn jeugdjaren tal van werkzaamheden uitgevoerd en werd door de club op handen gedragen. En als een persoon die de Haarlemmerolie van je vereniging vormt plotseling wegvalt, dan  houdt het ontvangen van uitgelaten supporters die reikhalzend uitkijken naar het eerste oefenduel van 23/24 geen pas. We wensen RKVV Eindse Boys en de nabestaanden van Johan Beerens veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Vandaag dus geen ‘D’Indj’, maar Kelpen Oler. In een ver verleden speelde Fortuna vaker in of tegen Kelpen Oler, maar als je op zoek gaat naar KOC, dan vind je niet veel meer. Want in het Midden-Limburgse heeft de plaatselijke Hans Erkens zich helemaal de moeder gefuseerd door VV Grathem eerst met KOC te laten fuseren en die fusieclub op te laten gaan in RKESV en RKHVC. Het resultaat is DFO ’20. En als je dan alles op één hoop gooit, dan moet de gemeente maar over de brug komen met duiten om een nieuw complex uit de grond te stampen. De Gemeente Leudal is de beroerdste niet en heeft aan de Oranjestraat een fonkelnieuwe accommodatie neergezet.

De accommodatie is prima bereikbaar voor zowel Sittardse alsook Eindhovense fans en die kunnen het samen prima vinden. Niet voor niets afficheert FC Eindhoven zich als ‘een club van goei volk’.

Eenmaal aangekomen bij Sportpark ‘t Ven van is het al behoorlijk druk. De spelersbus van de Eindhovenaren staat in de zon te branden terwijl er ook tal van Kia’s staan geparkeerd. Degene die in Kelpen Oler zelf heeft geparkeerd heeft een verkeerde beslissing genomen, want er zijn nog veel vrije parkeerplekken.


Dit antwoord kan wel eens van pas komen tijdens Fortuna Online’s Kerstquiz

Bij de entree heeft DFO ’20 twee rijen ingesteld. Bij de eerste rij geldt het principe ‘pay-at-the-gate’ en bij de andere rij kun je terecht met E-tickets. En juist daar staat geen rij. Mooi dat het er is, maar nog niet iedereen is blijkbaar vertrouwd met E-tickets.


Het is goed druk op het balkon van Sportpark ‘t Ven

De dag gaat richting halverwege en de spelers zijn al drukdoende de spieren op te warmen. Wat dat is praktisch het enige dat nog niet op temperatuur is. Het is vreselijk warm op het complex, dat volledig in het buitengebied ligt. Maar desondanks is het behoorlijk druk. Het balkon van de hoofdtribune staat vol, alle zitplaatsen zijn bezet en bijna het volledige speelveld wordt omringd door één rij van supporters. Mooi te merken dat Fortuna ook in Midden-Limburg zó leeft!


Luuk Koopmans debuteert vandaag bij afwezigheid van Ivor Pandur

Nieuwbakken trainer Danny Buijs zal tevreden vaststellen dat, ondanks de verzengende hitte, er zoveel supporters op het duel zijn afgekomen. Hier en daar tref je ook fans van de bezoekers uit Eindhoven aan en ook dat is mooi om te zien. Nog altijd zijn de seizoenen dat we met enkele mede-supporters voorafgaande aan het uitduel met de Eindhovenaren een drankje deden in de hockeykantines aan de achterzijde van het Jan Louwers Stadion de mooiste. Waarom dat tegenwoordig niet meer kan en ons zelfs naar Jong PSV een bus- en autocombi werd opgelegd blijft onduidelijk.


Assistent-trainer Jeroen Schepens geeft de laatste aanwijzingen door

Om 12.00 uur komen dan eindelijk de twee elftallen het veld op. Aan Sittardse zijde eigenlijk geen verrassingen. Ivor Pandur zal komende week aansluiten na deelname aan het EK O21 met Kroatië, waardoor Luuk Koopmans zijn kans krijgt in doel.

Hij ziet, als hij zijn hoofd 45 graden naar rechts draait, kapitein Ivo Pinto. Het centrale verdedigingsduo bestaat uit Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. Linksback is, na het vertrek van George Cox, Rémy Vita.

Het middenveld wordt gevormd door Deroy Duarte, Tunahan Taşçı en Ari Ferati. Omdat de tegenstander in de Keuken Kampioen Divisie speelt, kiest Buijs ervoor met drie aanvallers te spelen. Op rechts is dat Tijjani Noslin, Op links speelt Iñigo Córdoba en Paul Gladon staat als spits opgesteld.


Ivo Pinto en Mawouna Amevor tossen met de scheidsrechter

Terwijl FC Eindhoven is het gekende blauw-wit gestreepte tenue aantreedt, moet Fortuna het doen met een lichtgroen shirt, dat uitsluitend tijdens de oefencampagne wordt gedragen. Voor de fans misschien wat onwennig, maar de spelers hebben er amper last van. Want vanaf minuut één zitten de spelers bovenop hun tegenstanders.


Tunahan Taşçi zoekt meteen David Garden op

En als FC Eindhoven er doorheen denkt te glippen, dan zit er altijd wel één speler tussen om de bal terug te tikken naar Rodrigo Guth of Dimitris Siovas. Daarbij is het ook goed om de doelman in te schakelen en balgevoel te geven. Maar als Siovas de bal niet naast het doel terugspeelt en Koopmans daar juist wél staat, moet Koopmans een sprint inzetten. Hij is zeker niet traag, maar komt toch tekort om de bal voor de doellijn te keren: 0-1.


Rémy Vita laat Zoran Hurkmans zijn hielen zien

Maar aan Sittardse zijde staan ervaren spelers in het veld, die weten wat er gevraagd wordt, want ze blijven stoïcijns Buijs’ wedstrijdplan uitvoeren: hoog druk zetten. De Eindhovense doelman is nog niet helemaal op niveau qua handelingssnelheid, want als Jort Borgmans een speler denkt uit te kappen verslikt hij zich in Iñigo Córdoba. Voor onze Spaanse dribbelaar is het een koud kunstje om de gelijkmaker te scoren.


Paul Gladon feliciteert Iñigo Córdoba met zijn eerste doelpunt van het seizoen

Ook na de gelijkmaker gaat Fortuna gewoon door en probeert via de vleugels openingen te forceren in de blauw-witte muur. Want terwijl Fortuna met haar type-elftal speelt, heeft FC Eindhoven-trainer Willem Weijs zijn hele selectie in twee groepen opgedeeld.

Desondanks komen de bezoekers er zo nu en dan over links gevaarlijk uit, maar Ivo Pinto weet het gevaar meestal vroegtijdig te neutraliseren. In de problemen komt Luuk Koopmans nooit. Dat is aan de andere kant wel anders, want regelmatig verschijnt Fortuna voor het doel van doelman Borgmans, maar scoren is voorlopig een brug te ver.


Ook tegen FC Eindhoven gaat Ivo Pinto voorop in de strijd

Na een minuut of 20 lijkt Fortuna op voorsprong te komen, maar Tijjani Noslin kopt uit een corner juist naast het doel. De doelman had het nakijken en komt goed weg, net zoals enkele minuten later Vrouwe Fortuna hem wéér gunstig gezind is. Hij neemt weer veel te veel tijd om de bal weg te werken en schuift de bal in de voeten van Córdoba. Maar net als de linksbuiten wilt trappen weet Borgmans de bal te ontzetten en blijft de gelijke stand in tact.


Jasper Dahlhaus prijst zich gelukkig Tijjani Noslin in competitieverband niet tegen te komen

Halverwege de eerste helft wordt het spel onderbroken om even te drinken. En dat is nodig, want de spelers verliezen ontzettend veel vocht. Ondanks de hoge temperaturen is van zomeravondvoetbal geen sprake. Als dit een voorbode is van hetgeen we komend seizoen mogen verwachten, dan gaan we geen slaapverwekkend voetbal zien.


Oren gespitst, want Danny Buijs is aan het woord

In het tweede deel van de eerste helft gaat Fortuna onverdroten door. Vooral Tijjani Noslin is op dreef, want zijn tegenstander heeft een kwaaie middag. Aan de andere kant speelt Córdoba ook gedreven, maar hij lijkt eerder een man voor achter de spitsen. Vandaag test Buijs Taşçi uit als nummer 10, maar voordat de Turkse middenvelder een basisplaats krijgt, zal hij nog wel wat boterhammen moeten eten.


Dyon Dorenbosch komt er bij Arianit Ferati niet aan te pas

De grootste sta-in-de-weg blijkt vanmiddag doelman Jort Borgmans en aanvoerder Mawouna Amevor, want zij halen ballen van de lijn gooien zich voor voeten van tegenstanders en houden zo de gelijke stand op het bord. Noslin, Taşçi of Córdoba, ze weten allemaal niet te scoren. Moet het dan maar van Dimitris Siovas komen?


Deze cultheld doet het één keer voor

Als de klok richting éénen gaat zit de eerste helft erop. Rust voor de spelers. Op het veld achter het hoofdveld zijn de reserves al bezig aan hun warming-up en zij nemen het na rust over. Buijs stuurt een heel ander elftal in het veld, op Luuk Koopmans na. Hij speelt de volledige wedstrijd.


Het is flink druk in Kelpen Oler

Voor de fans is het even wennen tijdens de tweede helft. Want op Stipe Radić en Úmaro Embaló na spelen er niet of nauwelijks bekende namen mee. Afgelopen week contracteerde Fortuna Milan Robberechts (afkomstig van Jong KV Mechelen) en Mouhamed Belkheir (afkomstig van UD Vilafranquense) en zij maken hun eerste minuten. Dat valt niet mee, want debuteren in een elftal zonder ervaren krachten is niet simpel. Te meer omdat FC Eindhoven ook zijn hele elftal heeft gewisseld, maar zij twee kwalitatief gelijkwaardige elftallen heeft opgesteld.


Nieuwkomer Leon Elshan krijgt ook speelminuten

Voor Stipe Radić wordt het misschien lastig een basisplaats te veroveren, maar die lijkt voor Embaló meer voor de hand liggend. Zeker als Córdoba naar 10 verhuist. De Portugees begint in ieder geval goed aan de tweede helft, want hij probeert zich een weg door de verdediging te dribbelen. Nog niet altijd even verfijnd, maar als hij aan de bal is, dan gebeurt er in ieder geval iets.


Úmaro Embaló laat zijn tegenstander in zijn kapbeweging tuinen

Fortuna speelt met haar tweede garnituur en dat scheelt behoorlijk. Want FC Eindhoven komt veel beter uit de verf en lijkt via Evan Rottier zelfs op voorsprong te komen. Maar Luuk Koopmans toont zich een betrouwbare doelman en plukt de bal van Rottiers voeten.


Milan Robberechts is uit voorzorg nog flink ingepakt

En daarmee is meteen de grootste handenbinder aan Eindhovense zijde benoemd. De kleine aanvaller gaat keer op keer met Radić in de clinch, maar kan de lijf-aan-lijf-gevechten niet winnen. Dat is ook niet meteen het Eindhovense spel, want juist als Rottier in de combinatie vrij wordt gespeeld, dan wordt het gevaarlijk.


Stipe Radić kan tonen wat hij in zijn mars heeft

Haverwege de tweede helft last de scheidsrechter weer een drinkpauze in en kunnen Danny Buijs en Adrie Poldervaart hun manschappen nieuwe instructies geven. Dat is soms nodig, want een combinatie van geluk, goed keeperswerk en onkunde aan Eindhovense zijde zorgen ervoor dat het nog steeds 1-1 is. De Portugese enclave wordt door Francisco Costa bijgepraat.


Francisco Costa doceert

In het slot van de wedstrijd toont Luuk Koopmans zich een betrouwbare doelman, want hij redt op pogingen van Nassim Achenteh en Evan Rottier. Fortuna perst er nog een slotoffensief uit. Milan Robberechts verzendt een mooie pass naar Mouhamed Belkheir, maar de Franse Algerijn stuit op doelman Borgmans.


Vanuit de Liga Portugal 2 naar de Eredivisie is voorlopig nog een grote stap

Omdat er nauwelijks blessures zijn geweest is het na zo’n 90 minuten al snel gedaan. De eerste oefenwedstrijd zit erop! Fortuna speelde met twee compleet andere elftallen die niet met elkaar zijn te vergelijken. Het basiselftal vul je al snel in, al ontbreken Ivor Pandur (langere vakantie) en Oğuzhan Özyakup (achillespeesblessure) nog. Wat je ook mag concluderen is dat spelers vanuit de O21 doorschuiven niet zonder meer kan. Daarvoor is het gat te groot.


Nabil Sayadi is nog niet klaar om Ivo Pinto op te volgen

Américo Branco mag aan de slag, want deze selectie volstaat nog niet. De ogen blijven dus gericht op de transfermarkt. Spannende tijden!

Komend weekend staat er vooralsnog geen oefenduel op de agenda. De campagne wordt 22 juli hervat als Fortuna op bezoek gaat bij SV Wehen Wiesbaden.