Assistent-trainer Jaime Mut kan vanmiddag tijdens het thuisduel tegen Feyenoord (aftrap: 12.15uur) vanwege blessureleed niet beschikken over Ivo Pinto, Iñigo Córdoba en waarschijnlijk Doğan Erdoğan. Daar staat de terugkeer van George Cox tegenover.

Jaime Mut neemt de honneurs waar als trainer vanmiddag in absentie van Julio Velázquez die in Waalwijk tweemaal geel kreeg en dus vandaag een uitsluiting uitzit. Het gedrag van onze hoofdtrainer zodra het fluitsignaal heeft geklonken, roept toch wel wat vraagtekens op. Daar komen we in de loop van volgende week wat uitgebreider op terug.

Ivo Pinto miste de laatste twee (uit)duels tegen FC Emmen en RKC Waalwijk vanwege een enkelblessure, die de Portugees op de training opliep. Daar gaat nog een derde duel bijkomen, want ook het duel tegen Feyenoord gaat hij missen. De verwachting is dat Pinto komende week wel weer de training hervat.

Iñigo Córdoba is nieuw in de ziekenboeg. We vermoeden dat hij de veelbesproken tackle van Etienne Vaessen in Waalwijk slecht verteerd heeft. Córdoba is er vanmiddag niet bij. Het goede nieuws is dat ook hij komende week de training kan hervatten.


Córdoba na zijn aanvaring met Vaessen 

Doğan Erdoğan speelde de laatste twee duels als gelegenheidsrechtsback en deed dat naar behoren. Vanmiddag moet Erdoğan waarschijnlijk verstek laten gaan, want hij heeft opnieuw last van zijn rug.

Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat George Cox definitief terugkeert in de wedstrijdselectie. Net als Ivo Pinto miste ook hij vanwege een enkelblessure de duels tegen FC Emmen en RKC Waalwijk, maar Cox heeft deze week wel voldoende kunnen trainen om zijn rentree te maken.

Verder is ook Dimitris Siovas beschikbaar. De Griek leek zich te verstappen in het duel in Waalwijk en liet zich onmiddellijk vervangen. Dat zag er niet goed uit, maar de schade lijkt mee te vallen. Siovas zou beschikbaar moeten zijn vanmiddag.


Een fitte Siovas kunnen we goed gebruiken

Tegenstander Feyenoord is de trotse koploper in de eredivisie. Vorige week sloeg Feyenoord nog een aanval op de koppositie af door AZ in extremis terug te wijzen. De titelstrijd lijkt daardoor een strijd te worden tussen Feyenoord en Ajax.

Feyenoord heeft een bonus van drie punten en mag zich beroepen op een makkelijk restprogramma (twaalf duels), met slechts een duel tegen een ploeg uit de top vijf. Wel niet vergeten dat Feyenoord dit seizoen acht punten verspeelde tegen ploegen buiten de huidige top vijf, waaronder twee punten tegen Fortuna Sittard.

Destijds leek het alsof Fortuna goed weg kwam in de tweede helft waarin Feyenoord de nodige kansen op de overwinning miste. Ondertussen is gebleken dat dat duel geen uitzondering was. Feyenoord creëert veel kansen, maar mist er ook veel.

Hoe dan ook, dit wordt een lastig duel voor Fortuna, maar Fortuna liet eerder in de Kuip en thuis tegen Ajax en PSV zien zijn mannetje te kunnen staan in dit soort duels.

Man om in de gaten te houden? Aanvoerder Orkun Kökçü speelt een sterk seizoen. De middenvelder is vaak betrokken bij de aanvalsopbouw en met zijn acht doelpunten ook geregeld het eindstation.


Eerder dit seizoen had Fortuna Kökçü redelijk onder controle

Julio Velázquez en zijn spelers zullen carnaval hebben aangegrepen om nog eens terug te kijken op het duel in Waalwijk. Onder de streep speelde Fortuna daar een prima duel, totdat scheidsrechter Bas Nijhuis een kwartier voor tijd de concentratie verstoorde met twee vreemde beslissingen. RKC maakte slim gebruik van de Sittardse verbazing door tweemaal direct toe te slaan.

Het sierde de spelers om zich na afloop niet te willen verschuilen achter de scheidsrechter, terwijl die optie er wel was. Ook wat dat betreft steekt de Fortunaselectie goed in mekaar.


Deze groep laat zich niet zomaar uit het lood slaan

In de achterhoede kan Velázquez weer een beroep doen op George Cox en ook Ximo Navarro is beschikbaar. We denken dat beide spelers aan de aftrap zullen verschijnen. Ximo Navarro speelt als rechtsback op de plek die noodverband Doğan Erdoğan de afgelopen weken invulde. George Cox keert terug als linksback en verdringt Rémy Vita uit de basis.

Centraal achterin spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Mocht Siovas toch niet wedstrijdfit zijn, dan zal Stipe Radić zijn vervanger zijn. Ivor Pandur verdedigt het doel.

Op het middenveld kan Velázquez waarschijnlijk geen beroep doen op Erdoğan. Dat is jammer, want Erdoğan toonde zich in duels tegen topclubs juist in zijn element. Die rol komt nu te liggen bij Deroy Duarte. Verder verwachten we Kristijan Bistrović en Oğhuzan Özyakup aan de aftrap.

In de voorhoede moet Velázquez Iñigo Córdoba vervangen. We vermoeden dat de trainer zal kiezen voor Tijjani Noslin aan de rechterflank, alhoewel ook Rémy Vita een optie is (maar dan aan de linkerkant). Verder Úmaro Embaló aan de linkerflank en topscorer en aanvoerder Burak Yilmaz in de punt van de aanval.


Lonkt een basisplek voor Noslin?

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? Nee, we herkennen niemand met een Fortuna-verleden in Rotterdam-Zuid.

Laatste thuisoverwinning op Feyenoord? 6 Oktober 2019. Drie en een half jaar geleden pakte Fortuna verrassend drie punten tegen Feyenoord. Het was de eerste winstpartij dat seizoen (speelronde negen) en Fortuna won ook nog met klinkende cijfers: 4-2.

De opstelling die middag? Alexei Koşelev; Felix Passlack, Clint Essers (69. Patrik Raitanen), Branislav Niňaj, Cian Harries, George Cox; Tesfaldet Tekie, Jorrit Smeets, Mark Diemers (90. Nassim el Ablak), Amadou Ciss; Bassala Sambou (81. Rasmus Karjalainen).


Amadou Ciss scoorde tweemaal die middag

George Cox is dus de enige overlevende. Die opstelling overlopende ben je geneigd te denken dat we nu een sterkere ploeg hebben. Datzelfde geldt waarschijnlijk ook voor Feyenoord.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Feyenoord: V-V-W-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-G-W-W

De KNVB stuurt Jeroen Manschot naar Sittard om de wedstrijd in goede banen te leiden. We vinden Manschot terug op plek tien in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Met een score van 0.04 komt Manschot het dichtst in de buurt van de perfecte neutrale scheidsrechter.

Manschot heeft wel iets goed te maken, want tijdens zijn laatste Fortunaduel in Leeuwarden redde de VAR zijn vel, door tweemaal een streep te trekken door een aan Cambuur gegeven penalty.


Manschot had in Leeuwarden zijn dag niet

Manschot kan overigens een hattrick scoren. Na overwinningen onder zijn leiding in Arnhem en Leeuwarden kan hij Fortuna vanmiddag een derde overwinning bezorgen in een seizoen. We zouden het moeten uitzoeken, maar vermoeden dat dat een zeldzaamheid is.

VAR Alex Bos is onervaren. Hij floot slechts eenmaal een duel van Fortuna Sittard, de smadelijke nederlaag in Deventer vorig seizoen. Een wedstrijd is onvoldoende voor een plek in bovenstaande lijst.

Naast Julio Velázquez had Bas Nijhuis vorige week in Waalwijk ook nog gele kaarten in petto voor Fortuna’s gehele voorhoede: Úmaro Embaló, Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba. Dat is geen verrassing.

Bij een scheidsrechter die, in tegenstelling tot zijn collega’s, nauwelijks ingrijpt, zijn het juist de aanvallers die vogelvrij verklaard worden. Dat daar dan het potje overkookt, is niet verwonderlijk. Dat Bas Nijhuis zelfs daar geen begrip voor toont, is veelzeggend.


Dat de KNVB dit allemaal toestaat, is onbegrijpelijk

Die drie gele kaarten hebben overigens geen gevolgen. Geen van de drie spelers staat op pelt. Dat geldt wel nog steeds voor Arianit Ferati, die nu al veertien duels op rij op pelt staat met vier gele kaarten.

Opstelling: Pandur; Navarro, Siovas (Radić), Guth, Cox; Duarte, Bistrović, Özyakup; Noslin (Vita), Yilmaz en Embaló.

Supporters: Het Fortuna Sittard Stadion opent zijn poorten rond 10.15uur. De fanshop in het stadion ontvangt je tegen die tijd ook met alle egards. Daar kun je terecht tot 15.00uur (maar niet gedurende de wedstrijd). Uiteraard is ook het supportershome rondom deze wedstrijd geopend.

Het stadion zal uitverkocht zijn, dus houd daar rekening mee bij je tijdsplanning. Er geldt rond dit duel overigens een zero-tolerance beleid. Vrij vertaald betekent dat dat Bas Nijhuis niet welkom is.


Vorig seizoen was het druk thuis tegen Feyenoord; vanmiddag wordt het drukker

Ben je niet in de gelegenheid naar Sittard te gaan of heb je naast een entreekaartje gevist en wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.