Na de wedstrijd tegen AZ waarin Fortuna geen vuist kon maken, leek het aantal van 20 punten definitief onhaalbaar. Een waanzinnig aantal allicht, zeker voor een promovendus. Maar toch, het leek lang haalbaar. Totdat Fortuna, gesteund door bijna 1.200 supporters, een verdiende overwinning boekte op Feyenoord en het de winterstop lijkt te halen met een plek in de middenmoot. ‘Fortuna Sittard op schema voor lijfsbehoud’, zo schreef Feyenoords officiële wedstrijdmagazine en daaraan is geen woord gelogen…


16 december 2018

Mirakelzege in De Kuip

Feyenoord 0 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 51. Hutten 0-1, 90 + 2. El Messaoudi 0-2.
Opstelling: Koşelev; Niňaj (78. Ciranni), Dammers, Heerings, Pinto; Rodríguez, Diemers (84. Essers), Smeets (68. El Messaoudi), Hutten; Stokkers, Novakovich.
Toeschouwers: 42.500.
Scheidsrechter: J. Manschot
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): –

De competitie heeft december inmiddels al lang en breed bereikt en schuurt tegen de winterstop aan. Nog één uitwedstrijd, één bekerduel en één thuisduel en we zijn halverwege. Het zorgt er vanzelfsprekend ook voor dat Fortuna tegen elke tegenstander tenminste eenmaal heeft gespeeld. En vanwege het ontbreken van een derby vormen duels tegen de traditionele top drie de hoogtepunten van het seizoen.

Fortuna speelde inmiddels (thuis) al tegen PSV (1-2 verlies) en Ajax (0-2 verlies), maar nog niet tegen Feyenoord. Fortuna treft de Rotterdammers uit ‘Zuid’ allereerst in De Kuip. Daar waar de thuisduels tegen PSV en Ajax voor een uitverkocht huis zorgen, is ook de uitwedstrijd tegen Feyenoord in trek.

Het supporterscollectief Fortuna SC geeft regelmatig tussenstanden waarbij de teller maar blijft oplopen. Het gaat van 562 naar 1.092 en eindigt bij 1.200. Het is zelfs zó erg dat het potje bij Fortuna volledig overkookt en het supporterscollectief smeekt vooral geen publiciteit meer te geven aan de kaartverkoop voor het duel met Feyenoord. Eind goed, al goed: nadat ticket nummer 1.200 is verkocht, sluit de verkoop.

Daar waar in het verleden het stadion te klein was als de lokale driehoek een legitimatieplicht oplegde (termen ‘AVG’ of ‘sleepwet’, daar had nog niemand van gehoord) bij de verkoop van het ticket, wordt de legitimatieplicht bij de toegangspoorten van het uitvak op de koop toe genomen. Blijkbaar is niets groter dan dat ene woord: Fortuna.

Maar hoe je het ook wendt of keert, ik kan me de gevoelens van de FC Emmen-supporters die aan het woord komen in het wekelijkse tv-programma ‘Emmen op 1’ goed voorstellen. Het blijft een raar fenomeen dat een club van het ene op het andere moment ineens zó populair wordt. En moeilijk te verteren als het hele stadion volzit met ‘Half scarf wankers’ die zich schaamteloos uitgeven voor Feyenoord-supporters. Wat dat betreft hoop ik dat de tijden in Sittard zijn veranderd, maar stap toch met een bang hartje in de bus.

En dat is, in tegenstelling tot mijn mede-redactieleden, bus 1. Vandaag wordt het multi-tasken in het uitvak, dus is een goede stek gewenst. In de bus worden we vergezeld door een kruising tussen ‘Fortuna Boulevard’ en Henk van der Meijden waardoor we na aankomst in Rotterdam-Zuid alles weten over de privé-besognes van de selectie.

Als we de trappen van De Kuip hebben betreden en een trio droge programmaboekjes hebben buitgemaakt, zoeken we een mooie plek, middenin vak FF. Van daaruit zien we dat trainer/coach René Eijer voor Alexei Koşelev heeft gekozen als doelman. De verdediging bezorgt de technische staf wekelijks kopzorgen en wordt vandaag gevormd door Branislav Niňaj als rechtsachter, Wessel Dammers en Kai Heerings als centrale duo en Michael Pinto als linksback. Alessandro Ciranni en Clint Essers nemen plaats op de reservebank.

Het middenveld wordt gevormd door het trio Jorrit Smeets, José Rodríguez en Lars Hutten. Daarvoor krijgt Mark Diemers een vrije rol. Hij wordt geacht het onuitgegeven spitsenduo Andrija Novakovich en Finn Stokkers te bedienen.

De technische staf kiest dus voor een nieuwe variant waarbij ze op de bank geflankeerd wordt door gekende basisspelers zoals Lazaros Lamprou en Lisandro Semedo. Op die bank is geen plaats voor André Vidigal. Hij is niet meegereisd naar Rotterdam.


De spanning is van de gezichten van de meegereisde Fortuniors af te lezen

Als scheidsrechter Manschot de wedstrijd op gang fluit, maakt Fortuna vanaf seconde één van haar hart geen moordkuil. Het speelt in twee blokken, waarbij het verdedigende blok probeert Diemers aan te spelen die de beide spitsen in stelling moet brengen. De intenties van Fortuna zijn duidelijk, want het zoekt meteen diepte richting Finn Stokkers en Andrija Novakovich.

Toch is het Feyenoord dat eerst gevaarlijk wordt. Steven Berghuis neemt de bal op de rechterzijde van het veld aan en speelt de bal diep richting spits Dylan Vente.  Ondertussen snijdt Sam Larsson en denkt de voorzet van Vente op doel te kunnen trappen. Maar gelegenheids-rechtsback Branislav Niňaj heeft Larsson in de smiezen en blokkeert diens schot.

Fortuna is allerminst onder de indruk en neemt brutaal het initiatief. En bijna meer dan dat, want Novakovich speelt met een hakballetje Michael Pinto vrij die een puike voorzet aflevert. De bal landt bij de tweede paal en wordt door Lars Hutten met een volley op doel getrapt. De bal gaat (ruim) naast, maar de Sittardse toon is gezet!


Lars Hutten neemt het doel van Justin Bijlow onder vuur

Van de door Dagblad de Limburger aangewakkerde ‘Kuipvrees’ lijkt Fortuna geenszins last te hebben en voetbalt prima mee. Feyenoord heeft het moeilijk en moet enkele corners toestaan. De bal wordt strak richting penaltystip getrapt waar Novakovich en Heerings flinke robbetjes uitvechten met de Rotterdamse achterhoede. De bal blijft echter hangen en bijna lukt het Niňaj om de bal in doel te koppen.

Als doelman Bijlow uiteindelijk de bal vangt, verlegt hij razendsnel het spel. Via Larsson komt de bal bij Orkun Kökcü terecht die Stefan Berghuis vrij ziet staan. Berghuis kapt naar binnen en probeert de bal in doel te draaien, maar vergaloppeert zich in Alexei Koşelev. De Moldaviër heeft een uitstekende redding in huis en houdt zijn netten schoon.


José Rguez knapt weer veel vuil werk op

Ondertussen is de wedstrijd prima in evenwicht en dat zorgt voor veel vertrouwen in het uitvak. Het duurt dan ook slechts 12 minuten vooraleer het stadion meedeint op het ritme van de gezangen uit het uitvak. Het zal de Feyenoord-aanhang weinig plezieren, maar dat zal ons een zorg zijn.

Feyenoord speelt in een soort wandeltempo en dat komt Fortuna prima uit. Zodoende heeft Fortuna steeds tijd om na te denken over een voortzetting bij de zoveelste onderschepping. Lars Hutten heeft zijn draai gevonden op het middenveld en speelt Finn Stokkers aan in de diepte. Stokkers speelt tegen Tyrell Malacia en kan de jonge back prima aan. Zijn voorzet is ook goed, maar bereikt Novakovich niet, weg mogelijkheid.


Stokkers zorgt voor een constante dreiging!

Niet veel later zit Hutten weer tussen een pass, draait en speelt tussen twee Feyenoorders José Rodríguez aan. De Spanjaard passt op Stokkers die de bal achter de Feyenoord-verdediging legt. Novakovich begrijpt Stokkers’ plannen en rent achter de bal aan. Heel even lijkt hij oog in oog met de doelman te komen, maar zijn aanname is niet goed genoeg. De bal rolt van zijn dijbeen af waardoor de bal over de achterlijn rolt. Maar duidelijk is wel dat er mogelijkheden liggen vanmiddag!


Wisconsiner Novakovich is een behoorlijke handenbinder

En Feyenoord? Dat komt niet aan snedige aanvallen toe. Larsson kapt en draait op de linkerflank en Berghuis komt steeds naar binnen, maar de Sittardse backs neutraliseren het meeste gevaar.

Dat kan niet worden gezegd van Feyenoord, want opeens zijn Novakovich en Stokkers er vandoor. Jan-Arie van der Heijden moet voor één van de twee kiezen en als hij voor Novakovich kiest, zal hij de bal naar Stokkers spelen. Maar het duurt allemaal te lang waardoor Stokkers de bal niet ontvangt en Novakovich naar de zijkant wordt gedreven en het gevaar wijkt. De bal komt via een aantal tussenstations nog wel bij Stokkers terecht, maar diens schot eindigt in de handen van de doelman.


Ook Mark Diemers draagt zijn steentje bij

Gek genoeg komt Fortuna in het verdere verloop van de eerste helft nauwelijks in de problemen, dit tot groot genoegen van het uitzinnige uitvak. Een kleine 1.200 fans die de ene na de andere Fortuna-evergreen uit de mouw schudden, dat moeten ze aan de overkant toch gehoord hebben?

Daar waar de Feyenoord-supporters zich tevreden moeten stellen met afstandsschoten van Jordy Clasie en Tonny Vilhena, breekt Fortuna nog één keer uit. Allereerst zet Finn Stokkers de Rotterdamse kapitein in de wind en speelt de bal richting Diemers. die drijft de bal op en passt op Novakovich, maar ook nu is de Amerikaan niet besluitvaardig genoeg. Feyenoord sluit de eerste helft af middels een voorzet van Berghuis, maar Koşelev is paraat.


Op Jorrit Smeets kun je altijd bouwen

In de rust is het tijd voor Kerstliederen. En uiteraard geen Mariah Carey met ‘All I want for Christmas’ of Dana’s sapzoetige ‘It’s gonna be a cold cold Christmas’, maar het stevige ‘Merry Christmas Everybody’ van Slade en ‘Wonderful Christmas Time’ van Paul McCartney, afkomstig uit die grote Britse havenstad, Liverpool.

Na een kwartier komen de spelers het veld weer op, klaar voor de tweede vijfenveertig minuten voetbal. Aan Sittardse zijde zal het vertrouwen groot zijn. Feyenoord had het meeste balbezit, maar kan zich achteraan geen misstappen veroorloven, want het trio Diemers-Stokkers-Novakovich is een levensgevaarlijke combinatie.

Dat blijkt al heel snel als Kai Heerings een pass onderschept en meteen diep speelt. Plotseling loopt het genoemde trio met de bal aan de voet richting het Rotterdamse doel. Het is drie tegen drie en lijkt erg gevaarlijk te kunnen worden. Op het juiste moment speelt Mark Diemers de bal richting Andrija Novakovich die op doel dreigt te schieten. Tyrell Malacia wilt zijn schot blokken en zet een sliding in, en juist dat heeft Novakovich in de gaten.

Terwijl Van der Heijden en Van Beek Diemers en Stokkers in de gaten houden, zien ze Hutten over het hoofd. Novakovich kapt Malacia uit en speelt de bal naar Hutten. Die heeft gezien dat Bijlow uit zijn doel is gerend en trapt de bal halfhoog in het verlaten doel: 0-1!


Lars Hutten scoort zijn eerste goal in de Eredivisie

Het uitvak gaat volledig uit haar dak en zorgt voor een sfeer van De Kuip tot in de zenit! Terwijl de 0-1 voorsprong allerminst gevleid genoemd mag worden. Fortuna speelt goed gegroepeerd, neutraliseert de Rotterdamse aanvallen en komt er op haar beurt dreigend uit, maar de wedstrijd is nog lang; de tweede helft is amper begonnen.


De Kuip kan er niet mee lachen

Niet veel later gaat het bijna weer mis voor Feyenoord. José Rodríguez devieert een corner van Mark Diemers die de doelman ternauwernood kan redden. Maar Feyenoord laat het er niet bij zitten. Via de linkerkant komt Larsson weer in actie die een één-twee aangaat met Vilhena. Hij krijgt de bal terug en trapt op doel, maar de bal verdwijnt niet tussen de palen.


Michael Pinto speelt uitstekend tegen Steven Berghuis

De wedstrijd kabbelt verder en Fortuna doet niets anders dan het voorgaande uur. Het verdedigt secuur en loert op een tweede doelpunt. Feyenoord dringt wel aan maar komt niet tot uitgespeelde kansen. Corners blijven gevaarlijk maar Koşelev houdt zijn doel goed schoon.

Met nog een klein half uur te spelen offert Giovanni van Bronckhorst een verdediger op en brengt Robin van Persie in. Zal dat dan voor de broodnodige creativiteit zorgen? In ieder geval zal Fortuna de goaltjesdief in de gaten moeten houden, al lijkt dat Wessel Dammers wel toevertrouwd.


Kai Heerings is op en top geconcentreerd

Het inbrengen van Van Persie zorgt nauwelijks voor nieuw elan aan Rotterdamse zijde. Feyenoord speelt nog altijd in een laag tempo en erg slordig. Daarvoor krijgt het na 70 minuten bijna de rekening gepresenteerd. Uitblinker Diemers pakt op het middenveld brutaal de bal af, drijft deze op en ziet in zijn linker ooghoeken Lars Hutten opduiken. Hutten ontvangt de bal en moet voor 0-2 zorgen, maar trapt de bal rakelings naast het doel.


‘Dit had 0-2 moeten zijn’, zo denkt Lars Hutten ongetwijfeld

Ondertussen oogt Fortuna aardig vermoeid en vallen links en rechts wat spelers om met kramp of andere lichte pijntjes. De Kuip heeft dat ook gezien en vuurt Feyenoord eens flink aan. Maar zo snel als de storm de kop opsteekt, gaat deze ook weer liggen. En dat valt me erg tegen. Een swingende Kuip? Niks van gemerkt.


Ook Renato Tapia kan Andrija Novakovich niet afstoppen

De grootste mogelijkheid krijgt Feyenoord als Van Persie wordt aangespeeld door Berghuis. Van Persie kapt in één beweging Koşelev en Heerings uit en trapt de bal richting het doel. Maar Branislav Niňaj is goed gevolgd en trapt de bal van de doellijn af.

Ondertussen voetbalt Feyenoord steeds meer tegen de klok, maar botst altijd weer op een geel-groene muur. Als het de bal verliest, volgt eigenlijk steevast een goede voortzetting. Ook de ingevallen Ahmed el Messaoudi kwijt zich prima van zijn taak en passeert zelf tegenstanders op zijn eigen achterlijn.

In blessuretijd is Fortuna toe aan zijn orgelpunt. Eerst is het nog Novakovich die El Messaoudi over het hoofd ziet, maar de middelvelder wordt in blessuretijd wel met een gelukje in stelling gebracht door Rodríguez. ‘El Messi’ neemt de bal aan, kapt met een listige voetbeweging een tegenstander uit en hamert Feyenoord definitief tegen het canvas: 0-2.


Fortuna is uitzinnig van vreugde: 0-2 in De Kuip!

Met nog drie minuten op de klok weet Feyenoord dat het over en sluiten is. In het uitvak wordt de tijd probleemloos volgezongen en na vijf minuten blessuretijd vindt Jeroen Manschot het genoeg geweest. Terwijl iemand een stopje uit De Kuip trekt, waarna ze razendsnel leegstroomt, barst in het uitvak een waar volksfeest los. Voor het merendeel is De Kuip onontgonnen gebied, maar deze overwinning kan iedereen wel bevallen.

Na het handen schudden spoedt de selectie zich naar het uitvak waar selectie en supporters samen een feestje vieren.


‘Jalalalalalalaaaa, forza Sittááárd…’

Ondertussen is echt iederéén naar huis en gaan ook de poorten van het uitvak open. We zoeken één van de acht bussen op en rijden de Rijnmond weer uit. Halverwege last het buscomité in de buurt van 013 een noodzakelijke plas- annex smoorpauze in. Ruim een uur later zijn we terug aan de Sittardse Milaanstraat en zit de laatste uitwedstrijd van 2018 erop.

2018 is een waanzinnig jaar geweest. Het oefenduel met Patro Maasmechelen bleek een opmaat voor een prachtige tweede seizoenshelft waarin Fortuna afscheid nam van de vermaledijde Jupiler League en zich voegde bij de top van de vaderlandse voetbalpyramide. En in de Eredivisie doet Fortuna het boven verwachting goed. Plek 16 is een formatie van formaat en alles méér is meegenomen.

Ik wil iedereen alvast mooie kerstdagen en het allerbeste voor 2019 wensen. Komende week speelt Fortuna nog tegen twee ploegen uit het Noorden van het land, maar ik trek de deur van de Viskoem alvast achter me dicht. Tot in 2019!

COYS,

Michel Hennen