Om de pauze in de eredivisie (vanwege interlandvoetbal) te overbruggen, speelde Fortuna Sittard gisteren een oefenduel tegen Fortuna Düsseldorf, dat uitkomt in de tweede Duitse Bundesliga. Beide ploegen troffen elkaar op het veld van RKVV Eindse Boys.

Trainer Danny Buijs moest het in Nederweert rooien zonder drie internationals (Nathan Markelo, Deroy Duarte en Marko Lazetić), Arianit Ferati (die uitgesloten was van deelname vanwege zijn rode kaart in het oefenduel tegen K. Beerschot AV), en Ivor Pandur en Dimitris Siovas (die rust kregen voorgeschreven).

Buijs startte met slechts drie spelers in de basis (Ivo Pinto, Alen Halilović en Tijjani Noslin), die afgelopen zondag startten tegen Ajax. Het betekende dat er ruimte in de basis was voor doelman Luuk Koopmans, het centrale duo Sadik Fofana en Siemen Voet, linksback Rémy Vita, middenvelders Ragnar Oratmangoen en Oğuzhan Özyakup (die negentig minuten zou spelen) en aanvallers Kaj Sierhuis en Iman Griffith.

Aan de start van en gedurende de tweede helft bracht Buijs basisspelers Rodrigo Guth, Mitchell Dijks, Iñigo Córdoba, Mouhamed Belkheir en Loreintz Rosier (plus Milan Robberechts) in, waardoor Fortuna Sittard gedurende de wedstrijd steeds sterker werd.

Fortuna Düsseldorf-trainer Daniel Thioune miste vijf spelers vanwege interlandverplichtingen en koos voor de omgekeerde strategie van die van Buijs. Hij startte met relatief veel basisspelers om de tweede helft te eindigen met een veredeld tweede elftal.

Gevolg: Fortuna Düsseldorf was de bovenliggende partij in de eerste helft; Fortuna Sittard in de tweede helft.

Tijdens het overwicht in de eerste helft creëerde Fortuna Düsseldorf een aantal kansen, waarvan het er eentje benutte. Dat gebeurde na een kleine twintig minuten. Nederlander Vincent Vermeij zet Jona Niemiec vrij voor Luuk Koopmans en de aanvaller faalt niet: 0-1.

Alhoewel Fortuna Düsseldorf nog enkele kansen creëert, blijft het bij rust bij die ene goal. Fortuna Sittard kan er aanvallend weinig tegenover zetten.

Na rust, en dan met name in het tweede gedeelte van de tweede helft, wordt het dus een ander verhaal. Fortuna Sittard wordt nu de bovenliggende partij, maar kan het overwicht niet in doelpunten uitdrukken.

Kansen komen er wel. Zo zien we Ragnar Oratmangoen vrij voor doelman Karol Niemczycki en ook de bedrijvige Milan Robberrechts test de kwaliteiten van de doelman. Die laatste komt tweemaal als winnaar uit de bus.

Bij de derde en laatste Sittardse kans is Niemczycki geslagen, maar Iman Griffith, die de bal op een presenteerblaadje krijgt van Robberechts, trapt de bal over in plaats van in het toch wel akelig lege doel.

En zo eindigt dit oefenduel, waarin Danny Buijs Sadik Fofana, Siemen Voet en Mitchell Dijks als centrale verdedigers aan het werk zag, dus in een 1-0 overwinning voor de Duitsers.

Opstelling: Koopmans, Pinto (46’ Guth), Fofana, Voet (61’ Dijks), Vita, Özyakup, Halilović (46’ Robberechts), Oratmangoen (81′ Griffith), Noslin (46’ Córdoba), Sierhuis (46’ Belkheir) en Griffith (61’ Rosier).