Als laatste oefenduel ter voorbereiding op het seizoen 21/22 neemt Fortuna Sittard het in een dubbele ontmoeting op tegen FC Utrecht. Maar Sebastian Polter zit niet bij de wedstrijdselectie. Noch bij ‘Fortuna 1’ dat om 13.00 uur aantreedt, noch bij ‘Fortuna 2’ dat twee uur later aftrapt.

Fortuna is ter ore gekomen dat een Duitse club Polter mogelijk wilt overnemen. Een officieel bod is weliswaar nog niet binnengerold in Sittard-Geleen, maar blijkbaar is de interesse dusdanig concreet dat wordt besloten Polter niet mee te nemen naar Utrecht.

Ooit leerde iemand me dat als er iets gebeurt wat moeilijk te verklaren is en waar je maar geen vinger achter kunt krijgen er vaak één reden aan ten grondslag ligt: geld. En dat is de reden waarom Fortuna inzet op de verkoop van de Duitse centrumspits.

Het is eind mei 2020 als er eindelijk duidelijkheid komt omtrent de geruchten dat de Turkse mediatycoon Acun Ilıcalı een belang in Fortuna Sittard wilt verwerven. Nadat Ivo Pfennings en Işıtan Gün er eerst alles aan doen om de geruchten de kop in te drukken is er plotseling geen houden meer aan: Gün geeft in een verklaring toe dat er gesprekken met Ilıcalı zijn gevoerd en de komende periode wordt benut om tot concrete afspraken te komen.


Işıtan Gün is altijd correct en transparant

Omdat Ilıcalı van plan is een aandeel in de club te nemen dat groter is dan 25% moet eerst goedkeuring door de KNVB worden gegeven. Fortuna en Ilıcalı zien dat proces met veel vertrouwen tegemoet en lijken verder niet af te wachten. Met de komst van Mats Seuntjens, Sebastian Polter, Zian Flemming en Ben Rienstra lijkt er plotseling veel meer mogelijk en zet Fortuna haar (en Ilıcalı’s?) ambities kracht bij.

Rond Sinterklaas is Ben Rienstra heel duidelijk in Dagblad de Limburger: ‘In eerste instantie was er weinig interesse van mijn kant, maar ze bleven maar bellen, bijna stalken. Toen ging ik me verdiepen en was ik verrast door het totaalplaatje. Ze willen de weg omhoog inzetten en er zijn dingen mogelijk die je buiten de top-4 niet veel ziet.‘ Er gebeurt iets dat maar moeilijk te verklaren is en waar ik maar geen vinger achter kan krijgen.


Ben Rienstra is verrast over de mogelijkheden in Sittard-Geleen

Ondertussen gaan Fortuna en de KNVB in gesprek inzake de aandelentransactie die de club en Ilıcalı voorzien. Maar daarna wordt het ook heel lang muisstil. Een klein jaar later komt het hoge woord eruit: ‘Overeenkomst Ilıcalı op losse schroeven‘. Hoe dan ook, er is ergens een kink in de kabel gekomen tussen Fortuna en Ilıcalı.

Ivo Pfennings geeft duiding in Dagblad de Limburger: ‘We (Fortuna Sittard) zijn nog wel in gesprek met Ilıcalı, maar het klopt ook dat we volop bezig zijn met een plan B.‘ En dat laatste rechtvaardigt de conclusie dat je niet met ‘Plan B’ bezig bent als je het volste vertrouwen hebt in de overeenkomst met Ilıcalı.

Dat ‘Plan B’ komt al gauw op tafel, want in mei 2021 maakt de KNVB bekend het onderzoek naar Ilıcalı te stoppen. Maar hoe gaat het dan verder?

In de aanloop van het thuisduel met Vitesse maakt Fortuna bekend dat software- en technologiebedrijf Azerion een belang van 20% in de club neemt. Zou het bij Acun Ilıcalı gaan om een deelname van meer dan 25% (waardoor de KNVB haar zegen moet geven), in dit geval gaat het om minder dan 25% en is dat niet nodig.


Ivo Pfennings, Atilla Aytekin, Işıtan Gün en Umut Akpinar brengen een toast uit op de samenwerking

Toch lijkt het landschap met gouden bergen te zijn veranderd in een golvend Zuid-Limburgs heuvelland. Van spelers die tekortkomen voor het niveau dat Fortuna nastreeft wordt afscheid genomen, maar betere vervangers aantrekken lijkt moeilijk. Maar, niet getreurd. Want de selectie herbergt nog enkele spelers met transferwaarde.

Zo loopt het contract van Lisandro Semedo na het seizoen 21/22 af en de Kaapverdiaan heeft te kennen gegeven zijn aflopende verbintenis niet te willen verlengen. Dat is overigens zijn goed recht, maar houdt tevens in dat deze zomer het moment is om Semedo te verkopen.

Daarnaast draait linksachter George Cox een uitstekend seizoen. Ook hij vertegenwoordigt transferwaarde en er zal toch best een Britse club geïnteresseerd zijn in Cox’ diensten? En warempel, het Londense Queens Park Rangers FC brengt een bod van £ 500,000 uit op Cox. In de ogen van Technisch Manager Sjoerd Ars staat de hoogte van het bod echter niet in verhouding tot de marktwaarde van Cox en het bod wordt dan ook afgewezen.


George Cox trekt niet naar Loftus Road

Tijdens de voorbereiding op het seizoen 21/22 slaat vervolgens het noodlot toe. Tijdens zijn eerste trainingsweek raakt Lisandro Semedo flink geblesseerd aan zijn enkel. De blessure is van dien aard dat een operatie noodzakelijk is. En dus zal het Fortuna niet lukken Semedo te verkopen en zijn transfersom te gebruiken om de selectie op meerdere plaatsen te versterken.

Hetzelfde kan worden gezegd over George Cox. Na het afhaken van QPR heeft geen andere club een bod op de linksachter gedaan en ook hij raakt geblesseerd, waardoor hij een deel van de voorbereiding aan zich voorbij moet laten gaan.

Dan is er nog de saga rondom Zian Flemming. Op het einde van de oefencampagne op het seizoen 20/21 voegt Fortuna de middenvelder aan de selectie toe, maar rechtsbuiten blijkt niet Flemmings ideale positie. Pas als hij in de as gaat spelen komt de Amsterdammer op stoom en weet 12 doelpunten in competitieverband te scoren.

Fortuna wilt zijn goudhaantje niet kwijt, maar als de hoofdprijs op tafel komt valt er altijd te praten. Nottingham Forest FC doet een poging om Flemming over te nemen, maar het bod van ‘The Tricky Trees’ wordt resoluut van de hand gewezen. Ondanks dat Flemming van mening is dat de vraagprijs van Fortuna véél te hoog is, legt hij zich snel bij de feiten neer en richt zich weer op Fortuna.


Blijft Zian Flemming bij Fortuna?

Ondertussen wordt de Sittardse aanhang ongeduldig. Terecht of niet: feit blijft dat Fortuna’s selectie er in vergelijking met afgelopen seizoen nog niet sterker op is geworden. Dan helpt het niet als in SPORTNEXT Magazine, een vakblad over sportmarketing, mede-eigenaar Atilla Aytekin en grootaandeelhouder Işıtan Gün wordt gevraagd naar de ambities van Fortuna.

Vooral Işıtan Gün is heel uitgesproken: ‘Dan kijk je eerst naar hoe je succes voor een voetbalclub definieert. Dat zijn de resultaten op het veld. We worden geen Ajax, maar met onze middelen en plannen willen we in de toekomst bij de beste vier ploegen van Nederland horen. En buiten het veld streven we ernaar het aantal volgers van de club en de interesse in Fortuna Sittard te laten groeien. We willen de club internationaal op de kaart zetten.

De vraag is altijd in hoeverre het realistisch is de uitgesproken ambities ook te halen, maar het zorgt ontegenzeggelijk voor een verwachtingspatroon bij de achterban. Ook al is het nog lang geen 31 augustus, het moment dat de transfermarkt sluit.

De afgelopen twee COVID-19-seizoenen hebben diepe sporen achtergelaten in de financiële huishoudingen van betaald voetbalclubs. Fortuna rekende er met hulp van Acun Ilıcalı op haar inkomsten op peil te kunnen houden, daar waar andere clubs een financieel jasje uitdoen. Maar het is anders gelopen dan verwacht. En als je dan je bakens wilt verzetten op de transfermarkt, dan dien je spelers te verkopen.


Lisandro Semedo is flink geblesseerd geraakt

Door de zware blessure van Semedo is dat quasi onmogelijk geworden. De interesse in Cox valt tegen en het niet te weigeren bod op Flemming is er niet gekomen. Dan is elke kans die zich aandoet om een speler van de hand te doen er eentje die de club met beide handen aangrijpt. Zeker als het een (naar verluidt) grootverdiener als Sebastian Polter betreft. Niet omdat Polter ongewenst is of niet voldoet, maar omdat het Fortuna financiële ademruimte geeft om door te ademen en haar selectie op peil te brengen.

Michel Hennen

Bron: Dagblad de Limburger / SPORTNEXT Magazine / KNVB / ESPN