In de digitale krant De Limburger van zondag 4 april richt verslaggever Tim Geurts zijn pijlen op Fortuna-spits Sebastian Polter. Geurts komt met een aantal, in onze ogen, ongefundeerde uitspraken. Zo ontbreekt in het artikel elk feit en lezen we vooral subjectieve constateringen. Voor de trouwe lezers van Fortuna Online bekijken we het artikel even nader.


Tim Geurts mag namens De Limburger al enige tijd Fortuna volgen. Zo zag hij Fortuna gisteren na een erg matige wedstrijd met 2-0 verliezen in De Kuip. Dat je dan kritisch bent over het vertoonde spel is logisch, maar om een voor ons onbekende reden kiest Geurts ervoor om juist nu Polter onder vuur te nemen.

Het klopt dat Polter gisteren niet zijn beste wedstrijd speelde, maar dat geldt voor veel spelers. Zo had Zian Flemming de wedstrijd een andere wending kunnen geven door een 100% kans (aangeboden door Polter) te benutten en stuntelde Martin Angha in de eerste helft enkele keren opzichtig met bijna fatale afloop.

Maar niet Flemming of Angha, maar Polter is de kop van jut in het artikel met de suggestieve kop ‘Fortuna zit met een probleem en het luistert naar de naam Sebastian Polter.

Verwachtingen

Geurts schrijft in zijn betoog onder andere ‘Na 26 wedstrijden mag wel geconcludeerd worden dat Sebastian Polter niet de spits is waarop Fortuna Sittard hoopte.’. Om die conclusie te trekken zul je moeten weten waarop men bij Fortuna hoopte toen men hem afgelopen zomer naar Sittard haalde. Hoopte men op minimaal 15 of 20 treffers? Hoopte men dat Polter Fortuna Europa in zou gaan schieten?

Ik heb geen idee, maar ik vermoed dat ook Geurts geen idee heeft. Of zat Tim bij de sollicitatiegesprekken en weet hij meer? Geurts schrijft verder ‘Polter moet het aanspeelpunt van de ploeg van Sjors Ultee zijn. De kapstok waaraan de rest van het elftal zich kan optrekken.’ Dat is echter een aanname die Geurts zelf maakt en niet uit de mond van een van Fortuna’s verantwoordelijkheden opgetekend wordt.

Op Fortuna’s officiële site lazen we bij het bekend maken van de transfer destijds het volgende: Technisch manager Sjors Ultee kijkt uit naar de samenwerking met de boomlange spits: “We halen met Sebastian een topspits in huis die zich heeft bewezen op hoog niveau. Daarnaast brengt hij enorm veel ervaring met zich mee. Met zijn komst zetten we als club opnieuw een grote stap. Het is tevens een mooi compliment dat Sebastian gelooft in ons verhaal en we zijn dan ook trots dat hij voor Fortuna Sittard kiest.”

De enige verwachting die we hieruit af kunnen leiden is dat Fortuna hoopt ‘opnieuw een grote stap’ te kunnen zetten. Of dat gelukt is, kunnen we aan de hand van feiten bepalen. We kijken hierbij naar de resultaten in de periode na de terugkeer van Fortuna in de eredivisie. Verder terugkijken of Polter vergelijken met spitsen die in een verder verleden voor Fortuna uitkwamen, is zinloos. Want: andere situatie, andere medespelers, andere speelstijl, etc.

Fortuna’s prestaties na de promotie

Seizoen
2018-2019 2019-2020 2020-2021
Duels 34 26 28
Winst 9 6 10
% Winst 26,47% 23,08% 35,71%
Gelijk 7 8 4
% Gelijk 20,59% 30,77% 14,29%
Verlies 18 12 14
% Verlies 52,94% 46,15% 50,00%
Punten 34 26 34
Punten per duel 1,00 1,00 1,21
Treffers voor 50 29 39
Treffers voor per duel 1,47 1,12 1,39
Treffers tegen 80 52 39
Treffers tegen per duel 2,35 2,00 1,75

 

Aangezien elk van de drie getoonde seizoenen een ander aantal wedstrijden bevat, kijken we vooral naar de percentages en gemiddelde scores per wedstrijd. Wat we in bovenstaande tabel duidelijk zien is dat Fortuna in het lopende seizoen meer wint, minder gelijkspeelt, meer doelpunten maakt dan vorig seizoen, minder doelpunten tegen krijgt dan vorig seizoen en gemiddeld meer punten per wedstrijd pakt. Datzelfde geldt voor de vergelijking met het seizoen 2018-2019, met als enige verschil dat we toen gemiddeld gezien meer scoorden per wedstrijd. Het aantal nederlagen ligt net als de vorige seizoen rondom de 50%.

Kijkend naar 2018-2019 waren we uiteindelijk blij dat we één puntje boven de streep eindigden en ons handhaafden. Vorig seizoen mochten we ons niet ongelukkig prijzen dat de competitie acht wedstrijden voor het einde werd stilgelegd. En in het lopende seizoen waren we acht wedstrijden voor het eind al zo goed als veilig. Op basis van deze statistieken mogen we concluderen dat Fortuna inderdaad een ‘grote stap’ heeft gemaakt. Natuurlijk kunnen we dat niet alleen aan Polter toeschrijven, maar als club zijn we er in ieder geval niet op achteruit gegaan.

Aandeel Polter

Kijken we naar het aandeel van Polter in de resultaten, dan is het interessant om dit te vergelijken met zijn voorgangers in de spits.

Spelers ** Duels Treffers Assists Minuten per treffer Aandeel totaal
Finn Stokkers 18 5 2 194 10,0%
Andrija Novakovich 29 9 2 261 18,0%
Lars Hutten 25 2 0 454 4,0%
Amadou Ciss 32 6 5 343 *
Rasmus Karjalainen 15 1 1 509 3,4%
Bassala Sambou 25 2 2 616 *
Sebastian Polter 26 8 3 274 20,5%

* Ciss en Sambou kwamen in twee verschillende seizoenen voor Fortuna uit, het aandeel in de totale doelpuntenproductie is daardoor lastiger te bepalen.

We zien dat Finn Stokkers en Andrija Novakovich het beter deden op basis van aantal speelminuten per doelpunt. Daar staat echter tegenover dat Polters’ aandeel in de totale productie weer hoger ligt dan dat van al zijn voorgangers. Ook op basis van deze gegevens kunnen we nu niet direct concluderen dat Polter, zoals Geurts aangeeft ‘niet de spits is die Fortuna een niveautje hoger brengt’.

Salaris

Ook het salaris van Polter moet door Geurts benoemd worden. Hierover zegt hij het volgende ‘Daar komt dus bij dat het er allemaal niet al te fijnbesnaard uitziet. Bij de Duitser springen de ballen van de voeten op een manier die je normaal gesproken vooral op de amateurvelden ziet. Er staat wel tegenover dat hij hard werkt en goed in de groep ligt, maar dat is niet voldoende voor een speler die een salaris krijgt waarvan een Sittards paard normaal gesproken de hik krijgt.’

Dat Polter niet voor het minimumsalaris speelt, zoveel is wel duidelijk. Maar hoeveel hij dan wél verdient, is ook niet bekend en dat gaat in feite ook alleen de club en speler iets aan. We weten bijvoorbeeld ook niet of Tim Geurts zelf een salaris ontvangt waarvan een Sittards paard normaal gesproken de hik krijgt en ook dat gaat ons niks aan.

Bovendien zal het salaris van pak ‘m beet Ben Rienstra of Mats Seuntjens ook niet onder de Balkenende-norm liggen. Aan de andere kant zal een jongen als Yanick van Osch, die als reservekeeper werd gehaald, niet bij de grootverdieners van de selectie zitten. Toch presteert Yanick nu vrijwel elke wedstrijd prima. Dan schrijft de krant toch ook niet elke keer ‘ondanks zijn magere salaris keept Van Osch goed’?

Samengevat: het artikel van Geurts bevat helaas veel subjectieve uitspraken en wordt door geen enkel feit onderbouwd. Van een journalist mogen we toch wel wat meer verwachten? Daarbij moeten we niet vergeten dat er veel voetballiefhebbers en wellicht ook Fortuna-supporters zijn die dit soort artikelen direct voor waar aannemen. Want: het staat in de krant, dus dan klopt het. Daarmee beïnvloed je, bewust of onbewust, de publieke opinie in negatieve zin en ik zou eerlijk gezegd niet weten waar zowel Polter als Fortuna dat aan verdiend hebben?

Bron spelersgegevens: Transfermarkt