De plek waarop Fortuna Sittard de competitie beëindigt, doet ertoe vanwege de TV-geldranglijst. Fortuna gaat stijgen op die lijst, de vraag is hoeveel plekken.


De TV-geldranglijst bepaalt het gedeelte dat iedere eredivisionist krijgt van de opbrengst van de verkoop van de uitzendrechten van de eredivisie. Die ranglijst wordt samengesteld op de basis van de prestaties in de laatste tien eredivisieseizoenen. Recente prestaties wegen zwaarder.

In onderstaande tabel staat de TV-geldranglijst aan de start van het seizoen 20/21 en de TV-geldranglijst bij aanvang van het seizoen 21/22 als de huidige eredivisieranglijst de eindranglijst blijkt te zijn. In groen eredivisionisten; in rood eerste divisionisten; in zwart ploegen wiens status in het komende seizoen nog onduidelijk is.[1]


Start 20/21 Start 21/22
1. Ajax Ajax
2. PSV PSV
3. Feyenoord Feyenoord
4. AZ AZ
5. Vitesse Vitesse
6. FC Utrecht FC Utrecht
7. FC Groningen FC Groningen
8. SC Heerenveen SC Heerenveen
9. Heracles Almelo Heracles Almelo
10. ADO Den Haag PEC Zwolle
11. PEC Zwolle FC Twente
12. Willem II Willem II
13. FC Twente ADO Den Haag
14. Excelsior Rotterdam Sparta Rotterdam
15. VVV Venlo VVV Venlo
16. NEC Nijmegen Excelsior Rotterdam
17. Sparta Rotterdam Fortuna Sittard
18. NAC Breda FC Emmen
19. FC Emmen NEC Nijmegen
20. Roda JC RKC Waalwijk
21. Cambuur Leeuwarden NAC Breda
22. Fortuna Sittard Roda JC
23. RKC Waalwijk Cambuur Leeuwarden
24. Go Ahead Eagles Go Ahead Eagles
25. De Graafschap De Graafschap
26. FC Dordrecht FC Dordrecht
27. FC Volendam FC Volendam
28. Almere City FC Almere City FC
29. FC Den Bosch FC Den Bosch
30. FC Eindhoven FC Eindhoven
31. Helmond Sport Helmond Sport
32. MVV Maastricht MVV Maastricht
33. SC Telstar SC Telstar
34. TOP Oss TOP Oss

Fortuna Sittard kan op vier manieren stuivertje wisselen op de TV-geldranglijst.

  1. Eredivisieploegen halen Fortuna in

Fortuna Sittard stond zeventiende bij aanvang van dit seizoen vóór RKC Waalwijk. RKC moet drie posities hoger eindigen dan Fortuna om Fortuna op de TV-geldranglijst voorbij te gaan. Onwaarschijnlijk.

  1. Promovendi halen Fortuna in

Slechts een eerste divisionist steekt ons bij promotie onmiddellijk voorbij: Excelsior Rotterdam. De Kralingers moet dan óf de vierde periode winnen óf een gat van elf punten goedmaken op Roda JC om de playoffs te halen en die playoffs voor promotie ook winnen. Onwaarschijnlijk.

  1. Fortuna haalt eredivisionisten in

Fortuna gaat FC Emmen voorbij als het vijf posities hoger eindigt dan FC Emmen. Dat lijkt Fortuna te gaan redden, maar Fortuna doet er verstandig aan thuis tegen FC Emmen te winnen. Fortuna gaat VVV Venlo (Sparta Rotterdam) voorbij als het negen (zes) posities hoger eindigt dan VVV Venlo (Sparta Rotterdam). Beide onwaarschijnlijk.

  1. Degradanten die boven Fortuna Sittard in de TV-geldranglijst staan

Momenteel staan FC Emmen en ADO Den Haag op de degradatieplekken. Beide ploegen stonden aan de start van het seizoen boven Fortuna Sittard in de TV-geldranglijst. Degraderen ze (maar zie ook punt 3 wat betreft FC Emmen) dan schuift Fortuna op in de TV-geldranglijst. Degradeert VVV Venlo of Willem II via de playoffs, dan schuift Fortuna nog verder op.

Fortuna stijgt dus waarschijnlijk twee (naar plek vijftien) en wellicht zelfs drie plekken (naar plek veertien) op de TV-geldranglijst, afhankelijk van wie er degradeert. Ervan uitgaande dat er komend seizoen zo’n 85 miljoen euro TV-geld te verdelen valt, is plek vijftien goed voor circa 2,1 miljoen euro. Plek veertien is goed voor circa 2,4 miljoen euro.

En koploper Ajax? Dat krijgt komend seizoen 11 miljoen euro. Niet vreemd dus dat Fortuna niet al te blij is met de huidige verdeelsleutel. Eerder dit jaar toonde ook Ajax zich bereid na te denken over een andere verdeelsleutel in ruil voor meer zeggenschap over hoe de rechten in het buitenland verkocht worden. We hebben er niets meer over gehoord, dus vermoeden dat de bestaande verdeelsleutel ook in 2021/2022 zal gelden.

 

[1] We veronderstellen dat eredivisionisten gerangschikt boven RKC Waalwijk veilig zijn en eerste divisionisten gerangschikt beneden Roda JC niet meer in aanmerking komen voor promotie.