Fortuna Sittard kan een rol spelen in de beslissing wie er veroordeeld wordt tot het spelen van degradatieplayoffs: Willem II of FC Emmen. Maakt het voor Fortuna iets uit wie er mogelijkerwijs degradeert? Ja, is het korte antwoord.


In maart presenteerden we de mogelijke TV-geldranglijst voor het komende seizoen, maar toen moesten nog de nodige beslissingen vallen in de ere- en eerste divisie. Na speeldag 33 is er meer, maar nog geen volledige, duidelijkheid.

Dit seizoen begon Fortuna op plek 17 in de TV-geldranglijst, boven RKC Waalwijk.

We weten nu zeker dat:

  • Excelsior Rotterdam niet promoveert. De Kralingers waren de enige eerste divisionist die bij promotie Fortuna meteen voorbij zouden steken op de TV-geldranglijst. De promovendi Cambuur Leeuwarden en Go Ahead Eagles sluiten onder ons aan;
  • VVV Venlo en ADO Den Haag degraderen. Twee ploegen boven ons in de TV-geldranglijst. Dat levert Fortuna dus twee plekken winst op in de TV-geldranglijst;
  • RKC Waalwijk gaat niet boven Fortuna Sittard eindigen in de eredivisieranglijst. We lopen verder uit op RKC op de TV-geldranglijst.

Wat is er nog mogelijk? Afhankelijk van de resultaten op de slotdag van de eredivisie en het verloop van de degradatieplayoffs stijgt Fortuna op de TV-geldranglijst naar plek 13, 14 of 15.

Laten we drie veronderstellingen maken voor speeldag 34 om het overzichtelijk te houden:

(1) SC Heerenveen wint thuis niet van Sparta Rotterdam

(2) FC Twente verslaat thuis ADO Den Haag

(3) FC Emmen wint bij VVV Venlo

Wint Fortuna in Tilburg, dan eindigt het op plek negen of tien op de eredivisieranglijst. Op de TV-geldranglijst stijgt Fortuna naar plek 13 (als Willem II degradeert) of 14 (als Willem II de degradatieplayoffs wint).

Speelt Fortuna gelijk in Tilburg, dan eindigt het op plek tien op de eredivisieranglijst. Op de TV-geldranglijst stijgt Fortuna naar plek 13 (als Willem II degradeert) of 14 (als Willem II de degradatieplayoffs wint).

Verliest Fortuna in Tilburg, dan eindigt het op plek 11 op de eredivisieranglijst. Fortuna stijgt naar plek 14 op de TV-geldranglijst.

Het slechts denkbare scenario staat hier niet tussen. Dat ontstaat als SC Heerenveen van Sparta Rotterdam wint. Als Fortuna onder die omstandigheden gelijk speelt of verliest in Tilburg en de eredivisionist wint de degradatieplayoffs, dan stijgt Fortuna slechts naar plek 15 op de TV-geldranglijst.

Intermezzo (de tekst loopt verder onder dit groene blokje)
In onderstaande tabel zie je de TV-geldranglijst na speeldag 33. Voor elke plek die Fortuna (of een andere eredivisieclub) stijgt of daalt op de eredivisieranglijst na 34 wedstrijden, wint of verliest die ploeg tien punten op de TV-geldranglijst. Het kleine verschil (minder dan 20 punten) tussen Fortuna Sittard en FC Emmen zorgt ervoor dat het uitmaakt op welke plek Fortuna Sittard eindigt. Reken er zelf maar aan en schrap een mogelijke degradant uit de lijst.

….
10. PEC Zwolle 391 punten
11. Willem II 373
12. FC Twente 347
13. Sparta Rotterdam 220
14. Fortuna Sittard 149
15. FC Emmen 133
16. RKC Waalwijk 88
17. Cambuur Leeuwarden 54
18. Go Ahead Eagles 32

 

13de, 14de of 15de eindigen op de TV-geldranglijst, maakt dat wat uit? De nummer 13 krijgt 3,2% van de geldpot; de nummer 14 3,0%, de nummer 15 2,8%. Er zal komend seizoen zo’n 85 miljoen euro in die pot zitten, dus de nummer 13 krijgt 2,55 miljoen, de nummer 14 2,38 miljoen en de nummer 15 2,21 miljoen.

Samenvattend: bij winst in Tilburg krijgt Fortuna Sittard komend seizoen circa 2,38 miljoen met een kans op circa 2,55 miljoen (als Willem II degradeert). Bij een gelijkspel of nederlaag krijgt Fortuna circa 2,38 miljoen met een kans dat het slechts circa 2,21 miljoen wordt (als Heerenveen wint van Sparta).

Geen schokkende verschillen, maar ook geen verschillen waar je je schouders bij ophaalt. Er staat dus weldegelijk iets op het spel morgen: winnen.