Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het thuisduel tegen FC Emmen (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Mickaël Tirpan, die voorlopig aan de kant staat. Tirpan viel geblesseerd uit tegen Feyenoord. Even was er de vrees dat het einde seizoen was voor de Belg, maar dat blijkt toch mee te vallen. Tirpan richt zich op speeldag dertig als Fortuna in Den Haag speelt. Lisandro Semedo kan opnieuw negentig minuten spelen, na zijn avontuur met Kaapverdië.

Tegenstander FC Emmen leek lange tijd af te stevenen op rechtstreekse degradatie met slechts zes punten uit de eerste 22 duels. Echter, de Drentenaren verloren de laatste zes duels niet en pakten twaalf punten, waardoor het gat met de veilige plek vijftien nog maar vier punten is. Het vertrouwen is terug en FC Emmen zal het duel in Sittard zien als een prima mogelijkheid om de aansluiting definitief te bewerkstelligen.

Fortuna Sittard is er de afgelopen weken niet in geslaagd punten te pakken tegen ploegen uit de top zeven. FC Groningen, PSV, FC Utrecht en Feyenoord bleken te sterk, te slim of alerter op de beslissende momenten. Geen schande, maar Fortuna is wel afgezakt naar plek twaalf. De komende twee duels tegen de nummers zeventien en achttien FC Emmen en ADO Den Haag geven dan weer een kans wat op te schuiven op de ranglijst.

Fortuna heeft deze competitie talloze malen laten zien dat het laaggerangschikte ploegen over de knie kan leggen. Makkelijk wordt het niet, want waar degradatiekandidaten vaak zonder zelfvertrouwen spelen en bij de minste of geringste tegenslag in mekaar storten, geldt dat waarschijnlijk niet voor FC Emmen. FC Emmen is een atypische degradatiekandidaat, een ploeg met vertrouwen.

Wil Fortuna overigens FC Emmen passeren in de TV-geldranglijst, dan moet Fortuna minstens vijf posities hoger eindigen dit seizoen dan FC Emmen (tenzij FC Emmen degradeert natuurlijk). Dat is momenteel het geval, maar het is dus van belang de opmars van FC Emmen te stoppen.

We verwachten dat Sjors Ultee zijn basisopstelling op twee plaatsen zal wijzigen ten opzichte van het duel tegen Feyenoord. In de verdediging moet Ultee een vervanger aanwijzen voor de geblesseerde Mickaël Tirpan. Het ligt voor de hand dat hij kiest voor Lazaros Rota, alhoewel die tegen FC Utrecht geen goede indruk achterliet. Martin Angha en Roel Janssen spelen centraal. George Cox speelt als linksback. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Daar voeren aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie controlerende en Zian Flemming aanvallende taken uit. In de aanval vermoeden we dat Lisandro Semedo in de basis start ten koste van Emil Hansson. Sebastian Polter speelt in de spits. Mats Seuntjens speelt als valse linksbuiten.

Oud-Fortunezen bij FC Emmen? We herkennen niemand met een groen-geel verleden.

Laatste thuisoverwinning op FC Emmen? 15 Maart 2019. Fortuna won die avond terecht met 3-1 van FC Emmen. De Sittardse doelpunten kwamen van Andrej Lukić (eigen doelpunt), Lisandro Semedo en Andrija Novakovich. Fortuna speelde “sober en geconcentreerd in de verdediging en op het middenveld, doelgericht voorin”. Goed advies voor vanavond.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Emmen: G-W-V-G-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-V-V

De KNVB heeft Joey Kooij aangesteld als scheidsrechter. Kooij staat op een verdienstelijke plek zeven in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Rob Dieperink fungeert als VAR. Dieperink vinden we terug op plek zestien in de lijst. Heel wat lager dus. Martin Angha en Zian Flemming staan nog steeds op pelt: de eerstvolgende gele kaart levert een uitsluiting op.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter en Seuntjens

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN zendt het duel live uit.