Er komen geregeld namen voorbij van spelers voor wie Fortuna Sittard al dan niet interesse zou hebben in de huidige winter transfermarkt. We overlopen wat we weten van Fortuna’s intenties.


Wat we zeker weten is dat Fortuna Sittard de huidige selectie wil versterken op twee posities. Fortuna wil (1) een linksbenige centrale verdediger aantrekken, die het centrale blok onmiddellijk op een hoger niveau brengt (een basisspeler dus) en (2) een aanvallend ingestelde vleugelspeler aantrekken die voor meer concurrentie en opties zorgt in de aanval (een speler voor de breedte dus).

Wat betreft de centrale verdediger, zijn er de afgelopen weken twee namen langs gekomen: Mike te Wierik en Patrizio Stronati. De eerste zit op een zijspoor bij het Engelse Derby County FC en de tweede is een basisspeler bij het Tjechische FC Baník Ostrava.

Te Wierik zoekt een oplossing die hem weer speeltijd oplevert. Fortuna Sittard en FC Groningen zouden interesse hebben, maar de laatste weken zat hij ook weer bij de wedstrijdselectie van Derby County. Wellicht gloort er ook weer hoop voor hem in Derbyshire.

FC Baník Ostrava heeft deze week geweigerd Patrizio Stronati te verkopen aan de Hongaarse hoogsteklasser Puskás Akadémia FC, nadat eerder ook het Poolse Lech Poznań interesse toonde. Stronati heeft dus wel oren naar een transfer en interesse is er ook, maar werkgever FC Baník Ostrava zal de Tsjech niet zomaar laten gaan.

Wat betreft de vleugelspeler, zijn er de afgelopen weken ook twee namen langs gekomen: Yann-Erik de Lanlay en Albion Ademi. De eerste speelt bij Viking FC in Noorwegen, de tweede bij IFK Mariehamn in Finland. In beide landen is de competitie afgelopen. Ademi zou op interesse kunnen rekenen van Trabzonpor; rond De Lanlay is het vrij stil.

Buiten de posities van centrale verdediger en vleugelaanvaller zal Fortuna speuren naar ‘buitenkansjes’ en spelers die interessant worden, mocht een huidige basisspeler deze winter vertrekken.

In die eerste categorie valt blijkbaar de Belg Mickaël Tirpan. De rechtsback speelt bij Kasımpaşa SK, maar wil—tenminste voor een half jaar—terugkeren naar de lage landen. Fortuna heeft met Lazaros Rota, Mike van Beijnen en Clint Essers drie spelers voor de rechtsbackpositie, maar overweegt dus Tirpan.

Voor spelers uit de tweede categorie moet je je eerst afvragen voor welke huidige selectiespelers er interesse zou kunnen zijn? Twee spelers hebben zich in de kijker gespeeld: George Cox en Zian Flemming. Beide spelers hebben langdurige contracten, maar bij een goed bod is alles bespreekbaar. Het zou kunnen verklaren waarom de naam van Fortuna Sittard gelinkt wordt aan de Duitse linksback Aron Donkor (Donkor kan overigens ook op de radar zijn verschenen als linkervleugelaanvaller) en Vitesse-aanvaller Thomas Buitink. Het kunnen ook verzinsels van zaakwaarnemers zijn.

En dan hebben we nog een laatste categorie: huidige bankzitters die Fortuna willen verlaten. Te denken valt aan Branislav Niňaj, Alexei Koșelev, Grégoire Amiot, Djibril Dianessy en Clint Essers.

Alle vijf hebben een aflopend contract deze zomer (Fortuna heeft opties in de contracten van Amiot en Niňaj op nog een seizoen, maar gaat die waarschijnlijk niet lichten) en moeten dus ergens een nieuw contract verdienen (en Niňaj een plek in de selectie van Slowakije voor het EK). Dat wordt lastig vanaf de bank bij Fortuna Sittard. Wellicht is dit het moment om afscheid te nemen.

We verwachten niet dat Fortuna een transfer/verhuur in de weg zal staan. Salarisbesparing en wie weet zelfs een transfersom zijn welkom in een seizoen waarin COVID19 de inkomsten onder druk zet, alhoewel Koșelev wel vervangen zou moeten worden.

Tot dusverre heeft Fortuna nog geen transfer beklonken. Het is bekend dat Fortuna graag tot het laatst wacht, want dan kom je tot de beste deals. Het nadeel is wel dat we eind januari alweer zes competitieduels verder zijn. We wachten dus maar af.