Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag thuis tegen Willem II (aftrap: 12.15uur) niet beschikken over Ryan Johansson, Arianit Ferati en Roel Janssen. De laatste is nieuw in de ziekenboeg. Hij raakte geblesseerd op de training, zo lezen we in Dagblad De Limburger. Johansson en Ferati zijn op de weg terug, maar het duel tegen Willem II komt te vroeg,

Vergeleken met het duel van afgelopen week tegen PEC Zwolle, keren Ivo Pinto en Mats Seuntjens terug. Voor de rest is iedereen speelgerechtigd.

Willem II haalde afgelopen week het nieuws, maar niet vanwege de prestaties. Het onthief zowel zijn trainer als zijn technisch directeur uit hun functies. Willem II pakte zes punten uit zijn laatste achttien duels. In de laatste vier duels scoorde Willem II ook niet, dus een ommekeer zat er ook niet meteen aan te komen. Assistent Danny Landzaat neemt voorlopig de honneurs waar in Tilburg, terwijl de Tilburgse leiding op zoek gaat naar een nieuwe hoofdtrainer en technisch directeur.

Fortuna heeft er, in tegenstelling tot Willem II, PEC Zwolle en SC Heerenveen, niet voor gekozen te breken met zijn hoofdtrainer. Sjors Ultee heeft dus nog steeds het vertrouwen en buigt zich over de vraag hoe hij Fortuna aanvallend meer kan laten afdwingen, zonder dat het achterin meteen een gatenkaas wordt. Afgelopen week verloor Fortuna, teleurstellend, van PEC Zwolle. Een duel waarin Fortuna te weinig afdwong om aanspraak te kunnen maken op meer dan een punt.

De afgelopen dagen trainde Fortuna Sittard achter gesloten deuren. Een teken dat Ultee het tactische roer gaat omgooien? Stapt Ultee af van het systeem met drie centrale verdedigers en twee vleugelverdedigers? Elke wijziging die de resultaten verbetert, is welkom.


Geen makkelijke tijden voor Ultee. Verzin een list!

We veronderstellen dat Ultee inderdaad van het systeem met drie centrale verdedigers afstapt. Dan valt dus een van de drie centrale verdedigers buiten de boot: Martin Angha, Andreas Samaris of Dimitrios Siovas. Dat zou dan wel eens Andreas Samaris kunnen zijn, want hij is, in tegenstelling tot de andere twee, van nature een middenvelder.

Naast de centrale verdedigers Martin Angha en Dimitrios Siovas, spelen Mickaël Tirpan en George Cox aan de zijkanten. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Wil Ultee aanvallend meer afdwingen, dan zal Fortuna meer grip op het middenveld moeten gaan krijgen. In (te) veel duels dit seizoen is het Fortuna niet gelukt na balverovering aan het voetballen te komen. Het zou dus kunnen dat Ultee Andreas Samaris doorschuift naar het middenveld, alhoewel dat tegen RKC Waalwijk geen succes opleverde.

We gokken op Andreas Samaris als verdedigende middenvelder. Naast de Griek speelt ook Deroy Duarte. Aanvoerder Ben Rienstra, die dit seizoen ook niet wekelijks heeft kunnen overtuigen, zou het kind van de rekening kunnen worden als Lisandro Semedo speelklaar is. Maar is Semedo speelklaar? Hij speelde vorige week een half uur mee. We gokken van niet.


Is Lisandro Semedo klaar voor negentig minuten?

Van de mannen die de doelpunten moeten maken, verwachten we dat Zian Flemming vanuit het middenveld speelt. Mats Seuntjens speelt in de aanval. We verwachten Charlison Benschop naast hem in de spits.

Oud-Fortunezen bij Willem II? We herkennen Wessel Dammers en Dries Saddiki. Dammers speelt sinds de winterstop op huurbasis bij Willem II, overgekomen van FC Groningen. Hij speelde tussen 2017 en 2020 drie seizoen voor Fortuna Sittard, waarin hij 73 officiële duels afwerkte. Hij promoveerde dus met Fortuna Sittard naar de eredivisie. Datzelfde geldt voor Dries Saddiki. De Tegelenaar doorliep de bovenbouw van Fortuna’s jeugdopleiding en kwam tussen 2014 en 2018 vier seizoenen uit voor het eerste elftal van Fortuna Sittard, waarin hij 83 duels afwerkte. Saddiki zal zeker niet van de partij zijn, want hij pakte afgelopen weekend zijn vijfde gele kaart en is dus uitgesloten. Dammers speelde afgelopen week, dus hij is er waarschijnlijk wel bij vanaf de aftrap.


Saddiki en Dammers samen in geel-groen (SC Teltar 0 Fortuna Sittard 6)!

Laatste competitieoverwinning thuis tegen Willem II? 5 December 2020. Vorig seizoen hield Fortuna de drie punten thuis. Het was het eerste duel waarin Sjors Ultee officieel de leiding had na het ontslag van Kevin Hofland. Bij rust stond het 3-0 voor Fortuna, via treffers van Lisandro Semedo, Sebastian Polter en Zian Flemming. Na rust werd het toch nog spannend omdat Willem II tweemaal scoorde, maar verder kwamen de tricolores niet. Het zou de start zijn van een opmerkelijke opmars van Fortuna Sittard op de ranglijst. Dat mag dit seizoen natuurlijk ook!


Zian Flemming tilt de score naar 3-0!

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Willem II: W-V-G-W-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-W-V

Het heeft de KNVB behaagd Dennis Higler naar Sittard te sturen om het duel in goede banen te leiden. Higler is in het verleden geen vriend van Fortuna Sittard gebleken. We vinden hem op plek veertien terug op de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Siemen Mulder fungeert als VAR. Hij staat op plek tien in bovenstaande lijst. Hij heeft een positieve balans in wedstrijden van Fortuna.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox; Samaris, Rienstra (Semedo?), Duarte, Flemming; Seuntjens en Benschop.

Supporters: Het stadion opent de poorten om 10.45uur. Op de wedstrijddag kun je overigens geen kaartje kopen aan het stadion. De kaartverkoop vindt in zijn geheel plaats online. De fanshop en het supportershome openen de deuren rond 10.15uur en zijn uiteraard ook na het duel geopend.