In de elfde wedstrijd van het seizoen weet Fortuna dan eindelijk haar eerste wedstrijd te winnen. Tegenstander Willem II helpt met name in de eerste helft een handje mee maar met alleen die conclusie doen we de prestatie van onze spelers tekort. Voor het eerst dit seizoen leek er een team op het veld te staan dat voor elkaar en voor elke bal wilde knokken. Dat het in de slotfase nog even onnodig spannend werd, vergeten we maar snel. De overwinning zorgt voor aansluiting onderin en voor perspectief voor de komende maanden.

5 december 2020

Fortuna pakt Sinterklaas-cadeau met beide handen aan

Fortuna Sittard 3 Willem II 2

Doelpuntenmakers: 9. Semedo 1-0, 29. Polter 2-0, 44. Flemming 3-0, 66. Pavlidis 3-1, 87. Van der Eijden 3-2.
Opstelling: Van Osch; Rota (58. Ninaj), Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Hansson (72. Van Beijnen), Tekie, Semedo (82. Dianessy); Flemming, Polter.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: K. Blom
Geel (Fortuna): Rota

Ondanks de nederlagen tegen Feyenoord en Vitesse hakte de clubleiding van Fortuna afgelopen week de knoop op trainersgebied door waardoor Sjors Ultee het woordje ‘interim’ voor zijn titel weg mag halen. Een gewaagde keuze waarvan de komende maanden moet gaan blijken of het ook de júiste keuze blijkt te zijn. Rob Alflen werd als assistent aan de technische staf toegevoegd, waardoor er op het gebied van de staf voorlopig even rust in de gelederen is gekomen. Maar alleen sportieve resultaten (en dus punten) kunnen voor échte rust zorgen, dus laten we hopen dat daar vanavond tegen Willem II een begin mee wordt gemaakt.

De aanloop naar het duel verloopt echter verre van ideaal als blijkt dat vijf spelers positief getest hebben op het corona-virus. Alleen Jorrit Smeets is van dat vijftal basisspeler maar door het eveneens afhaken van Joshua Wehking, Samuel Moutoussamy, Nassim el Ablak en Jaroslaw Jach wordt de toch al krappe bank nog dunner bezet. Onze bank bestaat daardoor met onder andere Adnan Ugur, Arian Kastrati, Mike van Beijnen, Bas Breukers, Clint Essers en Quint Franssen uit zes spelers die dit seizoen nog geen minuut in actie kwamen in Fortuna’s eerste elftal.

Naast de afwezigheid van het genoemde vijftal, moet Fortuna het vanavond ook zonder Mats Seuntjens stellen. Seuntjens raakte in de afsluitende training geblesseerd aan een spier en kan vanavond niet in actie komen tegen de oude ploeg van Ben Rienstra. Door de afwezigen schuift diezelfde Rienstra een linie naar voren om daar de plek en tevens de aanvoerdersband van Smeets over te nemen. Achterin schuift Martin Angha naar het centrum en maakt Lazaros Rota zijn rentree in de basis op zijn vertrouwde rechtsbackpositie. De plek van Seuntjens wordt overgenomen door Lisandro Semedo.

De vorige twee edities van Fortuna tegen Willem II leverden ware spektakelstukken op. Twee jaar geleden werd het na een sensationele pot 4-4 en vorig seizoen trok Fortuna met 2-3 aan het kortste eind. Willem II lijkt haar vorm van de afgelopen seizoenen nog niet te hebben gevonden waardoor de Tilburgers na tien wedstrijden op een voor hun teleurstellende veertiende plek bivakkeren. Of de magere resultaten te maken hebben met de blessure van oud-Fortunees Dries Saddiki durf ik niet te zeggen. Daarentegen denk ik wel dat het gemis van de fanatieke aanhang voor de Tricolores voelbaar is. Fortuna diende in het verleden helaas wel vaker als uitstekend medicijn tegen ploegen uit vorm. Vanavond is echter een mooi moment om met die traditie te breken.

De aftrap wordt door een deel van Fortuna’s fanatieke aanhang opgesierd met een spetterende vuurwerkshow. Ook zij beseffen dat de spelers in deze fase elke vorm van steun hard kunnen gebruiken. Hopelijk zet dit de spelers aan tot een knallende prestatie op het veld.

Morele steun van de fanatieke aanhang

Fortuna begint enthousiast aan de wedstrijd en na twee minuten leidt dat al tot een eerste kansje. Om tot een echte kans te komen had Sebastian Polter de slimme pass van Zian Flemming echter beter moeten controleren. Onze Duitse spits moet met name bij dit soort ballen echt attenter worden om zijn doelpuntenproductie op te kunnen gaan vijzelen.

Wat ik in de openingsfase gelukkig wél van Polter zie is dat hij meer duels aangaat. In de negende minuut legt hij zo een diepe bal van Yanick van Osch met zijn borst af op Flemming. Flemming speelt op links de geheel vrijstaande George Cox in. Die legt de bal goed voor zijn linkerbeen en besluit tot een snelle voorzet. Deze verrast de gehele Tilburgse defensie waardoor Semedo op een meter of vier van het doel de bal eenvoudig binnen kan tikken. Met deze vroege openingstreffer kroont Lisandro zich meteen tot de hoogst geklasseerde speler van de huidige selectie op Fortuna’s schuttersranglijst. De 1-0 van vanavond is de 21e treffer van de Kaapverdiaan in Sittardse dienst.

Lisandro viert zijn treffer

Willem II is in de eerste fase veel meer in balbezit, maar eenmaal over de middenlijn komen de Tilburgers tot weinig creatieve ingevingen om de Sittardse verdediging in verlegenheid te brengen. Na zeventien minuten probeert Vangelis Pavlidis het vanaf een meter of twintig maar eens met een afstandsschot, maar zijn poging gaat een dikke meter naast het doel van Van Osch.

Ondanks het feit dat Willem II voornamelijk in balbezit is, vallen aan Fortuna-zijde vanaf het begin een aantal zaken in positieve zin op. Zo zie ik Ultee vanaf de eerste minuut fanatiek coachend langs de lijn staan. Verder betrap ik Angha op vrijwel geen enkele foute pass of verloren duel, iets dat in de voorgaande wedstrijden meestal omgekeerd het geval was. De plek in het centrum ligt hem duidelijk beter dan die van rechtsback. Maar niet alleen Polter en Angha, ook de andere spelers lijken vandaag te beseffen dat hard werken en elkaar helpen de basis is voor een resultaat.

Fortuna verdedigt geconcentreerd en probeert zich te richten op enkele gevaarlijke uitvallen. In de achtentwintigste minuut belandt de bal bij een van die aanvallen op rechts bij Emil Hansson. De jonge Zweed gooit de bal voor het doel, maar daar wordt Polter door Jan-Arie van der Heijden even aan zijn shirt vastgehouden. Kevin Blom staat er met zijn neus bovenop en twijfelt geen moment: strafschop. Polter neemt zelf plaats achter de bal en schiet het leer beheerst in de hoek. Met nog geen half uur op de klok leidt Fortuna met 2-0. Maar van het uitduel in Emmen hebben we geleerd dat we zeker niet te vroeg moeten juichen.

Sebastian wordt naar het gras getrokken…

…en schiet daarna zelf onberispelijk de 2-0 binnen

Amper twee minuten na de 2-0 duikt Willem II gevaarlijk op in ons strafschopgebied. Pavlidis legt de bal af op Ché Nunnely. Die haalt van dichtbij hard uit maar ziet zijn schot goed gepakt worden door Van Osch. Bij de volgende aanval van Willem II trekt Rota aan de noodrem, een actie die hem op een gele prent komt te staan. De Griek is ook vanavond vooral aanvallend erg enthousiast maar veelal ongelukkig in zijn acties en keuzes.

Voor de rust creëert Fortuna nog één kans en dat levert meteen de derde treffer op. Halverwege de helft van de Tilburgers speelt Tesfaldet Tekie Flemming aan. Zian houdt van een afstandsschot en besluit ook nu ook nu een poging van twintig meter te wagen. De bal verdwijnt via Jordens Peters in de linkerhoek achter de kansloze Robbin Ruiter. De weelde van een 3-0 voorsprong met rust is ongekend en tegenstander Willem II werd in de eerste vijfenveertig minuten amper gevaarlijk, maar het zegt genoeg over het Fortuna van dit seizoen dat ik zelfs bij deze ruststand niet met een gerust hart op de bank zit.

‘Het kanon’ F
lemming heeft weer toegeslagen

Adrie Koster besluit om meteen na rust de aanval te versterken met Kwasi Okyere Wriedt. De Duitse Ghanees schoot er in de afgelopen drie seizoenen meer dan zeventig in bij Bayern München II. In de eerste minuten eist hij meteen een aantal ballen voor zich op, maar het gevreesde gevaar ebt vervolgens gelukkig al snel weer weg.

Fortuna lijkt niet achterover te gaan leunen en kiest al snel voor de aanval. Binnen vijf minuten brengt Semedo vanaf rechts de bal tot bij Flemming. Deze keer probeert Zian het met een hard schot met links. De ervaren ex-Mackem Ruiter verwerkt de bal met moeite tot hoekschop. Bij die hoekschop houdt Derrick Köhn voor de neus van Blom het shirt van Flemming vast. Flemming gaat neer en Blom kan niet anders dan weer een strafschop toekennen en Köhn op een gele kaart trakteren. Wanneer Polter de bal heeft klaargelegd, besluit de VAR zijn moment of fame te pakken. Blijkbaar hield Köhn Flemming al vast op het moment dat de bal nog nét niet in het spel was gebracht. En de regels zeggen blijkbaar dat je dan geen strafschop kunt geven, maar dat de gele kaart wel kan blijven staan. Een regel die mij onbekend was, al zegt dat niet zoveel want ik ben natuurlijk geen afgestudeerde Schiri. Maar het is wel weer typisch dat deze regel uitgerekend in een wedstrijd van Fortuna wordt gehanteerd. Dat het dan in Fortuna’s nadeel is, is dan weer minder verrassend. Anyway, de hoekschop moet worden overgenomen en die levert in tweede instantie uiteraard niks op.

Blom legt Ben de regels nog eens uit

Na een kwartiertje spelen na de rust brengt Ultee Branislav Ninaj voor Rota. Zoals gezegd betrappen we Lazaros ook vanavond op enkele foutjes die hem eerder in het seizoen uiteindelijk zijn basisplaats kostten. Aan inzet echter geen gebrek bij de Griek. Branislav is zijn wilde haren in letterlijke zin inmiddels kwijtgeraakt. In figuurlijke zin zal dat echter niet zo snel gebeuren. Binnen twee minuten heeft de Slowaak zijn tegenstander tegen het gras gewerkt, om vervolgens vol ongeloof naar Blom te kijken als er gefloten wordt voor een overtreding.

De nieuwe look van Ninaj

Met nog een kwart wedstrijd voor de boeg komt Willem II uit het niets terug in de wedstrijd. Pavlidis draait net buiten het strafschopgebied behendig weg van Rienstra en Angha. Met links knalt hij de bal vervolgens hard en buiten het bereik van de duikende Van Osch in de linkerhoek. Dit is net wat Willem II wél en wat wij níet kunnen gebruiken. Vijf minuten na de tegentreffer mag Mike van Beijnen zijn debuut maken, hij vervangt Hansson.

Het gevreesde offensief van Willem II blijft na de 3-1 voorlopig echter uit. De Tilburgers hebben duidelijk nog niet de vorm en het vertrouwen van de afgelopen seizoenen gevonden. Maar dat is natuurlijk niet onze zorg. Met nog tien minuten officiële speeltijd op de klok telt voor Fortuna maar één ding: de eerste overwinning van het seizoen over de streep trekken. Dat moet dan echter zonder Semedo gaan gebeuren. Moegestreden en met kramp in zijn benen wordt hij vervangen door Djibril Dianessy.

Terwijl de tijd in ons voordeel wegtikt en de wedstrijd langzaam maar zeker richting einde loopt, pompt Willem II een vrije trap hoog in ons strafschopgebied. Polter kopt de bal weg, maar doet dat precies voor de voeten van Jan-Arie van der Heijden. Die haalt meteen uit en ziet zijn poging in de rechterhoek van het doel eindigen. Met nog drie minuten officiële speeltijd op de klok mogen we weer ouderwets gaan billenknijpen en eerlijk gezegd had ik daar totaal geen behoefte aan.

Mijn bloeddruk kan amper een minuut later gelukkig alweer ietsje omlaag wanneer Pol Llonch op het middenveld hard doorgaat op Roel Janssen. Het komt de Spanjaard op zijn tweede gele en dus een rode kaart te staan. Janssen speelt vanavond overigens een prima partij. Stevig in de duels en geen gekke dingen in balbezit, zo zien we dat graag. Diezelfde prestatie zien we overigens bij zijn collega’s Cox en Angha.

Het geloof in de gelijkmaker lijkt bij Willem II na de rode kaart meteen weggevloeid. In de vijf minuten toegevoegde tijd zien we juist Fortuna dat op zoek gaat naar een vierde treffer. Bij de eerste poging speelt Polter Dianessy in. Die twijfelt en wacht echter te lang met schieten waardoor die kans verloren gaat. In mijn ogen ook een teken van een gebrek aan wedstrijdritme van de Fransman. In het promotiejaar was dit soort kansjes een kolfje naar zijn hand.

De overtuiging ontbreekt nog bij Djibril

In de slotminuut begint Ninaj op rechts aan een ambitieuze solo. Op het moment dat iedereen een balletje breed of terug verwacht, draait Branislav knap van zijn tegenstander weg en zoekt de achterlijn op. De teruggelegde bal wordt vervolgens door Polter ingeschoten maar geblokt en tot hoekschop verwerkt. Zo verstrijkt weer wat kostbare tijd en even later fluit Blom dan ook voor het einde van de wedstrijd. De eerste zege van het seizoen is een feit en dat zorgt voor opgeluchte spelers op het veld, een opgeluchte staf aan de zijlijn en vele opgeluchte supporters in hun woonkamers.

Zichtbare opluchting bij Cox, Janssen, debutant Van Beijnen, Flemming en Polter

Fortuna speelde vanavond zeker niet groots en werd vooral in de eerste helft weinig in de weg gelegd door een mat Willem II. Maar na tien wedstrijden leek vanavond gelukkig wél het kwartje gevallen dat de bereidheid om hard te werken en voor elkaar te knokken de basis-ingrediënten zijn voor een goed resultaat. De weg naar rechtstreekse handhaving is nog heel erg lang, maar de overwinning van vanavond is daarin een belangrijke eerste stap. Bovendien biedt het het benodigde perspectief voor de komende maanden waarin veel concurrenten op het programma staan.

Volgende week staat een bezoek aan Heracles op het programma. Dat bleek de afgelopen seizoenen niet bepaald een garantie voor succes, maar het balletje kan raar rollen, dus wie weet…