Na een weifelende start waarin Telstar enkele grote mogelijkheden kreeg om de leiding te nemen nam Fortuna het heft in handen en speelde ‘De Witte Leeuwen’ na de pauze stomdronken. Voorafgaand aan het duel werden we door een Telstar-supporter herinnerd aan het kampioensduel dat de Sittardenaren op 13 mei 1995 in Velsen-Zuid afwerkten. Dat was een wedstrijd die veel supporters zich nog kunnen herinneren als de dag van gisteren, al zal de 0-6 ook niet gauw worden vergeten…


29 september 2017

Champagnevoetbal in Velsen

SC Telstar 0 Fortuna Sittard 6

Doelpuntenmakers: 56. Schuurs 0-1, 62. Vidigal 0-2, 68. Dammers 0-3, 82. Vidigal 0-4, 83. Stokkers 0-5, 85. Vidigal 0-6.
Opstelling: Santos; Braun (84. Malsa), Essers, Dammers, Ospitalieri; Schuurs, Dianessy (87. Kourouma), Saddiki; Semedo, Stokkers, Askovski (58. Vidigal).
Toeschouwers: 1.982.
Scheidsrechter: Ingmar Oostrom
Geel (Fortuna): Askovski, Braun
Rood (Fortuna): –

Proloog
Vrijdagavond, 21.50 uur. Jong AZ is zojuist 90 minuten van het kastje naar de muur gestuurd en Fortuna klimt naar een gedeelde eerste plek in de rangschikking. Koploper of niet, iedereen heeft genoten van een mooie voetbalavond en kan niet wachten totdat hierover meer te lezen valt, zoals op dit medium bijvoorbeeld.

Maar ik stel toch enigszins teleurgesteld vast dat één van de hoogtepunten van de avond onvermeld is gebleven. Want als de spelers de trap bestijgen die uitkomt aan de rand van het speelveld klinkt uit de krakkemikkige geluidinstallatie eindelijk ons onvolprezen clublied! Om me heen gaat iedereen staan en zingt uit volle borst minimaal het refrein van ‘Nao Veure Fortuna‘ mee!

Nadat de toenmalige ‘supportersraad’, met zitting van tenminste één lid van onze redactie, in het begin van ‘The Nillies’ het idee opperde om het clublied te spelen bij de opkomst van de spelers heeft eindelijk iemand op de Fortuna-burelen het verstand gehad de cd met nietszeggende housebeats in een prullenmand te mieteren en uit te pakken met deze evergreen van Chris Maas.


Eindelijk, eindelijk, heeft Marc Coonen deze klassieker op de pick up gelegd!

En daarmee treden we bijvoorbeeld in de voetsporen van de tegenstander van vanavond, SC Telstar, dat sinds jaar en dag ‘Telstar’ van The Tornados ten gehore brengt als de spelers het veld betreden. Dat is weliswaar niet het clublied van de Velsenaren, maar wél een nummer dat reeds sinds 1963 wordt gedraaid!

Maar het is niet allemaal koek en ei tussen Fortuna en Telstar. Want maandagavond laten ‘De Witte Leeuwen’ de Sittardse harten sneller slaan als ze de leiding nemen bij Jong Ajax. Met de 0-1 tussenstand neemt Fortuna de koppositie in de Jupiler League over van Jong Ajax op basis van meer gescoorde doelpunten.


De virtuele stand in de Jupiler League; helaas niet de stand na de zesde speelronde…

Echter, Telstar is niet met Fortuna bezig; zij richten zich op gouwgenoten zoals FC Volendam en Jong AZ. En op ‘het scoren met humor’, zo lezen we in de weekendbijlage van De Telegraaf. En dus zullen ze in Velsen-Zuid zich afgelopen seizoen ook wel krom hebben gelachen om onze doelman. Maar de tijden zijn veranderd, zeker ook Fortuna.

Want Fortuna staat tweede in de rangschikking en voert het klassement van de eerste periode aan, dus verwacht deze keer geen als Pink Panther verklede doelman met Leon Terwielenesque fratsen in onze goal.


De weekendbijlage VRIJ van De Telegraaf wijdde een artikel aan Telstar

Wedstrijd
Terug naar vrijdagavond 21.50 uur. Dan is ook duidelijk dat het geen simpele opdracht wordt om minimaal om 20.00 uur een week later in Velsen-Zuid te staan. Want het feit dat 82% van de Nederlanders er volgens onze demissionaire premier Mark Rutte komend jaar op vooruit gaat heeft natuurlijk consequenties. Er zal links en rechts een stapje meer moeten worden gezet om onze economie iets sneller te laten draaien dan de afgelopen jaren. Hierdoor lukt het niet om de bus te halen naar Telstar en zijn we veroordeeld tot onze eigen PKW.

Maar in dik drie uur naar de IJmond rijden, dat mag toch geen probleem zijn? Neen, tenzij je terechtkomt in een verkeersinfarct en laten wij dat nu meemaken. Op de A2 tussen de knooppunten Leenderheide en Batadorp is een zwaar ongeluk gebeurd en is de weg afgesloten, waardoor we gedwongen worden de buitenring te kiezen. Het ziet er verschrikkelijk uit als we de plek van het ongeluk passeren. Dat de 65-jarige bestuurder van één van de voertuigen hierbij het leven laat is hartverscheurend.


De A2 bij Eindhoven blijft een indrukwekkend bouwsel van wegen

Voorbij het ongeval droogt de kilometerslange file op en kunnen we onze reis voortzetten aan 120 kilometer in het uur. Dat is ook hard nodig, want we hebben flink wat tijd verloren. De klassieke stop ter hoogte van De Lucht zit er vandaag dan ook niet in. Maar hier keren we vast nog wel een keer terug.

Als we door de Randstad rijden verandert ook het aanbod van radiozenders. En plots komt Ralf al zappend uit bij NH Sport, het sportprogramma van RTV Noord Holland. We beluisteren een vraaggesprek met Mike Snoei, de trainer van Telstar. De Rotterdammer heeft sinds dit seizoen ‘De Witte Leeuwen’ onder zijn hoede en dat gaat vrij goed. Er werd weliswaar pas één keer gewonnen, maar de rest van de wedstrijden eindigen in een gelijkspel, waardoor ze nog altijd beschikken over een ongeslagen status.

Maar vooral die gelijke spelen zitten Snoei dwars. Want daarmee kom je niet vooruit in de rangschikking. En dus bezigt Snoei zinsneden als ‘We willen écht graag winnen’, ‘We gaan druk zetten op de helft van de tegenstander’ en ‘We willen het publiek vermaken’. Het zal ons een zorg zijn, zolang Fortuna maar wint.

Het loopt al tegen achten als we Velsen-Zuid bereiken. Na mijn jaarlijkse lofzang over Snackbar Bastiaans slaat Ralf linksaf, richting stadion. De parkeerplaats tegenover de hoofdtribune staat helemaal vol, waardoor we achter het uitvak besluiten te parkeren.

Eenmaal binnen blijkt dat nog niet iedereen binnen is. Er zijn een kleine 235 tickets verkocht, maar die zijn er bij lange na nog niet. Daar zal de kilometerslange file op de A2 voor iets tussen zitten.

Het interview met Mike Snoei op NH Sport werd afgesloten met de vraag wie er zou gaan aftrappen om 20.00 uur en we stellen vast dat Fortuna dat als eerste doet. En de groen/gelen trekken meteen ten aanval. En dat doen ze dusdanig geraffineerd dat een speler van Telstar zich genoodzaakt ziet een overtreding te maken. Scheidsrechter Oostrom ziet er een vrije trap in en dat biedt Perr Schuurs de mogelijkheid een eerste maal op doel te trappen. De talentvolle verdediger mikt de bal over het muurtje, maar mikt te laag; zijn schot smoort en Telstar kan opruimen.

Maar niet alleen opruimen, neen, ‘De Witte Leeuwen’ nemen ook meteen het heft in handen. Gevaarlijk worden ze vooralsnog niet, waardoor ik mijn aandacht kan verleggen naar Jermaine die een mooi verhaal vertelt over hun middag in het ‘Telstar Café’. Dat is hen alleszins goed bevallen en onderstreept nog eens wat voor aparte relatie we hebben met de ploeg uit Velsen-Zuid.

Maar als ik termen als ‘Ruitenheer League’ hoor, draai ik me om richting speelveld en zie Melvin Platje een afgemeten voorzet geven op Andrija Novakovich. De Amerikaanse spits kan nét niet bij de bal waardoor Miguel Santos de bal makkelijk kan klemmen.

Maar daarmee is de honger van ‘De Witte Leeuwen’ nog niet gestild. Want een minuut later kan Novakovich wel bij de bal en probeert koppend te scoren. Clint ‘Clintos’ Essers kan zich tussen doelman en Novakovich werpen en voorkomt zo dat Santos in de problemen komt. Er ontstaat weliswaar een scrimmage, maar Dries Saddiki kan met een wilde trap de bal ontzetten.


Clint Essers ervaart dat Andrija Novakovich een taaie klant is

Wel is duidelijk dat Fortuna de grootste moeite heeft om een vuist te maken op het kunstgras van Telstar. Mohammed Osman en Jerdy Schouten zetten keer op keer het aanvalstrio aan het werk en daarmee heeft Fortuna het lastig. Maar gelukkig speelt Wessel Dammers weer alsof zijn leven er vanaf hangt en is in mijn ogen een onmisbare schakel geworden in het huidige Fortuna.

Na een klein kwartier slaan de Sittardse harten even over. Novakovich kopt een verre bal door naar Gerson Rodriguez die vrij voor Santos opduikt. Santos glijdt uit zijn doel, pakt de bal, maar laat deze een fractie later weer los. Aanvalsleider Novakovich pikt de bal op, omspeelt de Portugese doelman en heeft de hoek voor het uitkiezen met alleen nog maar Essers voor zich. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de Amerikaan de bal in het zijnet laat ploffen. Oef, dat ging maar nét goed!


Oei, Miguel Santos laat de bal los!

Maar ook Fortuna kan de leiding nemen. Djibril Dianessy die het al flink te verduren heeft gekregen, tikt de bal door in de loop van Finn Stokkers die min of meer vrij kan opstomen richting Rory de Boer. Als hij ter hoogte van het strafschopgebied is aangekomen trapt hij hard op doel, maar De Boer pareert de bal. Je gunt Stokkers zijn goal, maar het wil nog niet zo lukken.

Nadat Telstar na een dik kwartier een handsbal van Clint Essers constateert steekt Fortuna haar neus weer aan het venster. Aan de linkerzijde van het veld, punt zestienmetergebied, mag Marco Ospitalieri een vrije trap nemen. En die raakt de muur aan de buitenkant. Stefan Askovski komt plots in balbezit en trapt de bal buiten bereik van iedereen … op de paal! Ook Dianessy kan er niet meer bij, waardoor de man achter het doel nog geen mandje de hoogte in hoeft te takelen.


Als Lisandro Semedo een duel verliest steekt Perr Schuurs een handje toe

Op deze manier blijft het een wedstrijd die op en neer golft. Christopher Braun krijgt maar moeilijk vat op Lëtzebuerger Rodriguez, Novakovich is een sterke spits en de lepe Platje wacht af op de kansjes die zeker gaan komen. Maar Dammers is de linking pin tussen de andere drie verdedigers en zo wordt het meeste gevaar geneutraliseerd.

Na een half uur komt Lisandro Semedo na een goede combinatie in balbezit. Hij sleept de bal voorbij zijn tegenstander, maar komt ook aan de zijkant van het doel uit. Scoren is schier onmogelijk, maar de Portugees komt toch tot een schot, zij het buitenkant rechts. Semedo komt in de eerste helft niet veel in het spel voor, al staat hij ook voornamelijk aan de zijkant geplakt en als je niet veel wordt aangespeeld, dan wordt het een moeilijk verhaal.

In het slotkwartier van de eerste helft lukt het Fortuna om enigszins orde op zaken te stellen. Saddiki en Schuurs brengen wat meer rust in het middenveld en achteraan geven Dammers & Co. steeds minder weg. Hierdoor halen we met 0-0 de rust, al hadden we ook op achterstand kunnen staan.


Ook Christopher Braun moet flink aan de bak

In de rust proberen we iets mee te krijgen van hetgeen zich in het stadion afspeelt, maar dat is heel moeilijk als de boxen in het uitvak buiten werking zijn gesteld. Nu zijn wij de laatste om een oordeel te vellen over andermans geluidsinstallatie, maar ik realiseer me dat ik hierdoor ook The Tornados voorafgaande aan het duel heb gemist. Jammer.

De tweede helft gaat voort op het elan van de eerste. Fortuna en Telstar houden elkaar in evenwicht totdat Stefan Askovski een luchtduel aangaat met Toine van Huizen. Beide spelers gaan tegen de grond en worden minutenlang verzorgd. De scheidsrechter beoordeelt het inkomen van Van Huizen als iets te wild en kent Fortuna een vrij trap toe aan de rand van het strafschopgebied. Eerder trapte Schuurs een bal in de muur en raakte Ospitalieri de muur, waardoor deze keer Semedo achter de bal gaat staan.


Stefan Askovski oogt groggy na een botsing met Toine van Huizen

Maar Semedo gaat niet trappen, hij rolt de bal iets naar rechts. Daar staat Schuurs die een stapje naar rechts zet en vervolgens de bal op doel trapt. En hij heeft de bal goed geraakt! Doelman De Boer vertrekt al richting kruising, maar komt veel te laat. Als hij zijn hand uitsteekt is de bal al bijkans vanuit de kruising op de grond geploft waardoor Fortuna op 0-1 komt.


Onhoudbaar!!!

Telstar zal ongetwijfeld balen van die hamerslag, maar recht haar rug en gaat op zoek naar de gelijkmaker. Maar er is maar één manier om het Velsense vuur te laten doven en dat is nóg een keer scoren!

Na het kopduel tussen Van Huizen en Askovski heeft laatstgenoemde noodgedwongen het veld moeten verlaten en is vervangen door André Vidigal. Vidigal let goed op als Stokkers een kopduel wint en de bal naar het midden van het speelveld kopt. Hij ziet Semedo vertrekken en geeft de bal in één keer mee. Semedo houdt twee verdedigers bezig terwijl hij oprukt richting Telstar-doel. In zijn ooghoeken ziet hij Vidigal aansluiten en tikt de bal richting zijn landgenoot. Vidigal duikt hierdoor voor De Boer op en scoort heel simpel de 0-2!


Assist nummer 2: Lisandro Semedo zet André Vidigal vrij voor doel

Na Vidigals 0-2 draait het uitvak flink aan de volumeknop.

Dao wo ich gebaore bèn,
Wo mien auwesjhoes nog sjteit,
De taal die ich toch zoo goud kèn,
Wo ich hauw mien leif en leid…

Dat is mie Zitterd, Zitterd allein,
Dao geit niks baove, so is ter mer ein,
Dat is mie Zitterd, Zitterd allein,
Dao geit niks baove, so is der mèr ein…

Het tweede doelpunt doet het Sittardse zelfvertrouwen goed. Want waar tijdens het eerste uur Gerson Rodriguez constant voor gevaar zorgde neemt Schuurs de virtuoos de bal mooi af en zet zelf een aanval op. Via Stokkers komt de bal bij Ospitalieri die zich kappend en draaiend een weg baant door de verdediging van Telstar. Zijn schot eindigt weliswaar in het zijnet, maar in deze fase wordt Telstar volledig overlopen en weet het zich met Fortuna geen raad.


Marco Ospitalieri is al wekenlang outstanding

Niet veel later mag Semedo een corner gaan nemen. Die zeilt over de doelmond en lijkt aan de verre kant, maar Wessel Dammers heeft zich goed opgesteld en kopt de bal terug richting doel. De gekozen hoek is schuin, maar perfect gemikt, want de bal valt precies binnen: 0-3! En zo krijgt ook Dammers loon naar werken, want de rots in de branding zorgt er dit seizoen voor dat niemand het nog over Ferry de Regt heeft.


Ook die bal valt perfect binnen! Assist nummer 3 van Semedo…

Terwijl de wedstrijd doorgaat vinden we tijd om bij te komen van alles en op onze telefoon te kijken wat er op de andere velden gebeurt. En eigenlijk kijkt iedereen alleen maar naar de wedstrijd tussen de tegenstander van komende week, NEC, en de tegenstander die daarop volgt, MVV. NEC heeft de leiding in dat duel genomen en dat lijkt gunstig met het oog op de eerste periode.

Wij staan bovenaan,
En wij staan bovenaan…

Ondertussen trapt Schuurs een bal ver naar voren die door rechtsback Shaquill Sno verkeerd wordt geraakt. De bal stuit, maar Sno heeft geen idee dat Vidigal in zijn rug hijgt. Vidigal zet zich voor Sno, ziet De Boer uit doel komen, maar lift de bal langs De Boer in het verlaten doel: 0-4!


André ‘Vidigoal’ Vidigal heeft weer toegeslagen

Als Telstar aftrapt gaat het eigenlijk meteen weer mis. Er wordt slecht uitverdedigd waardoor Semedo de bal kan aannemen en langs zijn tegenstander kan snellen. Zijn voorzet is perfect, Finn Stokkers tikt de bal in doel.


Ook Stokkers scoort; assist nummer 4 van Semedo…

Een enkeling denkt dat het mogelijk is om dubbele cijfers te halen vanavond, maar dat gunt niemand ‘De Witte Leeuwen’. Maar 0-6 wordt het wel nog. Semedo neemt een corner en tikt de bal kort op Dianessy. Hij kijkt naar het doel en produceert een weergaloze voorzet tot bij Vidigal. Die heeft al tweemaal gescoord, maar wilt best tekenen voor een hattrick…


Daar is-ie weer: André Vidigal

Tien, tien,
Tien, tien…

Met nog enkele minuten op de klok vindt iedereen het wel goed geweest. Vooral Telstar lijkt welhaast te smeken te stoppen met deze ontmanteling. En dus laat Fortuna de teugels een beetje vieren. Het is ook moegestreden. Want Essers heeft op de grond gelegen met een hoofdwond, Askovski heeft het veld moeten verlaten en ook Saddiki oogt niet meer fris.

Het mooiste moment van de avond ontvouwt zich in de slotminuut. Telstar denkt nog één keer aan aanvallen, maar dat is tegen het zere been van Saddiki. Lopen gaat nauwelijks meer, maar hij verbijt de pijn, gaat nog een laatste maal achter zijn tegenstander aan en voorkomt een voorzet. Dat hij een corner weggeeft, soit. Helemaal niet erg. Chapeau Dries!

Na afloop van het duel begint het uitvak al flink te vieren en niet zonder reden. De eerste helft waren beide teams aan elkaar gewaagd, maar tijdens de tweede helft toonde Fortuna zich dodelijk efficiënt en ik vrees een beetje voor volgende week, als twee smaakmakers (Schuurs en Vidigal) er wegens interlandverplichtingen niet bijzijn.


Het uitvak is uitzinnig!

Terwijl de spelers nog druk zijn met het schudden van handen lopen de gewisselde Braun en Dianessy richting uitvak waar ze het uitvak trakteren op danspasjes die ze in ieder geval niet hebben geleerd bij Dansschool Clara Lamar aan de Sittardse Rijksweg Zuid.

Don’t take me home,
Please don’t take me home,
I just don’t wanna go to work…

I wanna stay here and drink all ya beer,
Please don’t take me home…


Wát een avond!!!

Nadat enkele in zwang geraakte rituelen zijn afgerond zoekt iedereen weer auto en bus op. We zwaaien Telstar uit en rijden via de A9 naar Amsterdam en Schiphol. Ter hoogte van knooppunt Holendrecht slaan we af naar de A2, down south. Dat gaat in eerste instantie prima, totdat we in Eindhoven arriveren. Via een omweg stuurt Ralf de auto vakkundig naar de juiste autostrade en na een korte stop bij ‘t Haasje rijden we de Westelijke Mijnstreek in. Barstensvol adrenaline zoeken we onze woonst op. Sociale media lijkt te zijn ontploft, al moet Mark Zuckerberg daar maar vast aan wennen.

Epiloog
We zijn getuige geweest van een historische avond. De grootste overwinning op verplaatsing ooit en ook de hattrick van Vidigal is zelden vertoond. Een hattrick in Noord Holland? Ja, 18 jaar geleden speelde Ronald Hamming AZ op een hoopje…


Mooie statistiek uit het toenmalige Limburgs Dagblad

Rest nog slechts een eervolle vermelding voor Alain Dirckx. Alain stuurde een busje vol met enthousiaste Fortuna-supporters door het land, zette ze af bij een ‘Telstar Café’, zorgde dat iedereen tijdig het stadion bereikte en leidde iedereen weer keurig richting Westelijke Mijnstreek, waarbij de ganse dag geen wanklank viel te noteren. Hulde!

COYS,

Michel Hennen