Fortuna Sittard moest in Tilburg de stijgende lijn zien door te trekken. We speelden beter tegen Cambuur dan tegen NEC en nu moeten we beter spelen tegen Willem II dan tegen Cambuur. Fortuna slaagt in die opzet en neemt een verdiend punt mee naar Sittard.


22 oktober 2021

Fortuna pakt punt in Tilburg

Willem II 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 54. Noslin 0-1, 59. Köhlert 1-1.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (46. Noslin), Angha, Pinto, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Duarte, Seuntjens, Hansson (71. Sambou).
Toeschouwers: 14.057.
Scheidsrechter: Van der Laan.
Geel (Fortuna): Angha, Seuntjens.
Rood (Fortuna): –

Rond 16.45uur stopt een auto in een Sittardse banlieu. Ik stap in en laat de wereld maar even voor wat ie is. Tijd voor een avondje Fortuna Sittard. Aangekomen bij het Fortuna Sittard stadion is er paniek onder de stewards. Er zouden onvoldoende zitplekken zijn in de dubbeldekkerbussen voor het ingeschreven aantal supporters. De soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Het feit dat enkelen liever staan dan zitten, wil niet zeggen dat er onvoldoende zitplaatsen zijn. Brandje snel geblust.

Het heeft als bijkomend voordeel dat er ook een zitplek is voor een partybox. Zo eentje van een meter hoogte bij 30cm breedte. Een paar spotify-seconden later, zijn we vertrokken. Overigens niet voordat de chaufeusse verzocht heeft om (waar aanwezig) de gordels vast te maken. Ik heb er geen, maar maak me geen zorgen. De geluidsgolven uit de partybox drukken mij stevig in mijn stoel. Ook bij een noodstop, zit ik muurvast.

In Sittard mag het dan nog wel zonnig zijn, zodra we de Westelijke Mijnstreek aan de noordzijde verlaten, pakken donkere wolken zich boven ons samen. Dit zou wel eens een middagje filerijden kunnen worden. De chaufeusse denkt aan een kleine twee uur.

Geen nood. Het geeft ons tijd om de op de LB-burelen binnengekomen post door te nemen. Zo ontvingen wij een brief, waarin de correctheid van onze rubriek de ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’ in twijfel wordt getrokken. De introductie van de VAR zou tot een vertekend beeld leiden.

Neem bijvoorbeeld vorige week Dennis Higler, zo gaat de briefschrijver verder, die in extremis een buitenspelgeval over het hoofd zag, waardoor hij ons van twee punten beroofde. Typisch Higler-gedrag, waardoor hij terecht laag staat in de rangschikking. Maar vervolgens draait de VAR deze beslissing terug, Fortuna wint en Higler krijgt de complimenten en de punten in de ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’-rangschikking, terwijl hij daar part noch deel aan heeft. Hoe Fortuna Online dit gaat oplossen?

Goed punt, we moeten erover nadenken. De VAR zou inderdaad moeten leiden tot een (ongewenste) nivillering op onze ranglijst. Goede en slechte scheidsrechters komen niet overal meer mee weg.

De busreis verloopt ondertussen soepel. De voorspelde regen valt inderdaad uit de lucht; de voorspelde files blijven uit, waardoor wij en een verdwaalde MVV-supportersbus even na zevenen bij het Koning Willem II stadion aanbelanden.

We staan dan in een lange rij, want Willem II opent slechts een poortje. Dit gaat tergend langzaam, maar gelukkig is het even opgehouden met regenen. Het jochie dat mij gaat fouilleren maakt een behoorlijk zenuwachtige indruk. Hij fouilleert mijn armen en benen, maar hij heeft geen interesse in mijn heuptasje. Verdorie, ik had Captain Haddocks spreekwoordelijke duizend bommen en granaten mee kunnen nemen.

We zitten nu zo’n kwartiertje voor de wedstrijd en vallen met onze neus in de boter: het afscheid van Jordens Peters van het Tilburgse publiek. De man die 231 competitieduels speelde voor Willem II zou een baan krijgen in Tilburg, maar het werd een ‘functie elders’. Het is ons ontschoten waar hij naartoe gaat, maar zoeken dat nog op.


Onze spelers bereiden zich ondertussen voor

Het uitvak is met 480 supporters goed vol gelopen. Datzelfde geldt voor de rest van het stadion. Dit kan een leuke avond worden.

Sjors Ultee heeft besloten het vertrouwen te geven aan dezelfde elf spelers die mochten starten tegen SC Cambuur. Begrijpelijk, omdat Fortuna tekenen van progressie toonde afgelopen week tegen Cambuur en dat proces wil Ultee vast niet verstoren. De alternatieven op de bank zijn overigens ook dun gezaaid.

Dat betekent dat Yanick van Osch het doel verdedigt. Hij krijgt een kans om twee duels op rij ‘de nul’ te houden. Iets wat hem tot dusverre nog niet gelukt is. Daarvoor een viermansverdediging, met Mickaël Tirpan en George Cox aan de zijkanten en Martin Angha en Ivo Pinto centraal.

Op het middenveld spelen Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie centraal. Deroy Duarte speelt opnieuw als rechtshalf, terwijl Emil Hansson een nieuwe kans krijgt aan de linkerkant. Mats Seuntjens en Zian Flemming moeten Fortuna’s aanval smoel geven.

Bij de tegenstander herkennen we Dries Saddiki, die in 2018 promoveerde met Fortuna, maar niet met Fortuna de eredivisie introk. Hij vertrok toen naar Tilburg, waar hij zich nu een basisplek heeft verworven op het middenveld.

Jannick van der Laan moet de wedstrijd in goede banen leiden en dus kunnen we van start. Het uitvak zit klem tussen de King side en de Oosttribune. Onze vocale support zal pas hoorbaar worden op het veld als die twee sides uitgeraasd zijn. Het uitvak wacht er niet op en gaat volle bak los.

Op het veld neemt Willem II het initiatief, of laat Fortuna het initiatief aan Willem II? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Willem II heeft het initiatief, maar doet daar in de beginfase niet zo gek veel mee. Er vliegen enkele ballen richting het doel van Van Osch, maar die missen dat doel toch verder dan de King Side, afgaande op de gejoel, denkt.

Willem II wordt pas in de elfde minuut echt gevaarlijk, als Max Svensson opduikt in ons strafschopgebied en bij een voorzet door onze verdedigers over het hoofd wordt gezien. Gelukkig schat de Zweed de aangeboden kans niet op waarde.

In de aansluitende aanval van Fortuna gaat centrale verdediger Ulrik Jenssen kinderlijk in de fout. De Noor verspeelt de bal aan Mats Seuntjens, die vrij op doelman Timon Wellenreuther af kan, maar Fortuna’s topscorer faalt oog in oog met de doelman. De (lastige) rebound is ook niet aan Zian Flemmng besteed. Zo mag het initiatief dan wel bij Willem II liggen, de beste kans van dit duel is voorlopig voor Fortuna Sittard.


Seuntjens is onderweg; Jenssen voelt de bui hangen

De wedstrijd komt nu wat meer in evenwicht en ook tot rust. Niet het uitvak overigens, dat draait gewoon door. In het tweede kwartier onthouden we twee momenten. Een verdwaalde voorzet van Leeroy Owusu waait bijna rechtstreeks het doel in. Bijna, want Yanick van Osch let goed op en tikt de bal in extremis uit het doel.

Aan de andere kant krijgt Mats Seuntjens een tweede kans op een doelpunt. Opnieuw mag hij af op keeper Wellenreuther, maar nu is de hoek, en dus de kans, een stuk lastiger. Maar goed, als je een corner in een keer binnen kunt trappen, dan heb je de vaardigheden om ook deze kans te benutten, maar het lukt niet.

Zo lijkt deze wedstrijd op een 0-0 ruststand af te stevenen, maar scheids Van der Laan tovert ergens drie minuten blessuretijd vandaan. In die blessuretijd krijgt Willem II een vrije trap op een meter of 25 van het doel van Van Osch.

Görkem Sağlam slingert de bal in ons strafschopgebied waar een ware scrimmage ontstaat. Na veel keren en draaien komt de bal terug bij Sağlam, die erin slaagt de bal van een meter of tien op de lat, in plaats van het doel, te schieten. De terugketsende bal gaat via de rug van Van Osch over de achterlijn. Daar komt Fortuna goed weg.

Zo eindigt de eerste helft in 0-0. Beide ploegen had kunnen (moeten?) scoren. Willem II had het grotere spelaandeel, maar Fortuna werd hier zeker niet weggespeeld.

In de rust gebeurt er niet veel, behalve dan dat Willem II de verwarming heeft aangezet. We zien wel dat Sjors Ultee een wijziging in het elftal gaat doorvoeren. Mickaël Tirpan blijft (opnieuw geblesseerd?) achter in het kleedlokaal. Hij kan dan kiezen voor Nigel Lonwijk als rechtsback (of als centrale verdediger en dan Ivo Pinto doorschuiven naar de rechtsbackpositie), of voor een aanvaller en Deroy Duarte terugschuiven naar de linksbackpositie. Ultee kiest de tweede optie. De invaller heet Tijjani Noslin. Onthoud die naam!

Net als tegen NEC en SC Cambuur heeft Fortuna een sterke periode onmiddellijk na rust, waarin Fortuna het initiatief grijpt. Tegen NEC eindigde die periode na een persoonlijke fout van Ryan Johansson die de 1-3 inleidde. Tegen Cambuur bloedde die opleving na een kwartier dood. Vanavond levert die opleving een treffer op!

George Cox herovert de bal in de linkerverdedigingszone en wil het spel snel verplaatsen richting voorwaartsen. De bal lijkt voor Zian Flemming bedoeld, maar die blijft er vanaf omdat hij ziet dat als hij er vanaf blijft de bal mooi doorschiet richting Mats Seuntjens. Seuntjens weet iets wat Flemming niet wist: namelijk dat hij buitenspel staat. Seuntjens blijft dus ook wijselijk van de bal af. De hele Willem II-defensie staat nu op het verkeerde been omdat twee Fortunezen niks doen. Maar er is nog een derde Fortunees: Tijjani Noslin. Hij staat niet buitenspel en kan zo door op Wellenreuther en tikt de bal koelbloedig langs de keeper: 0-1.


Noslin blijft ijzig kalm

Noslin is door het dolle heen en realiseert zich dan (of hoort) dat hij niet alleen zijn eerste doelpunt in de eredivisie heeft gescoord, maar ook dat hij die treffer aan de zijde van het uitvak heeft gescoord. Hij buigt om en rent naar het uitvak waar hij door het dolle heen zijn treffer viert met de uitsupporters. Mooie treffer van Noslin en een assist voor George Cox. Noslin is de 296ste speler die scoort voor Fortuna Sittard (zie ‘schuttersranglijst‘). Kan iemand wel Noslin terug op aarde zetten? Deze wedstrijd duurt nog 35 minuten!


Noslin viert zijn feestje bij het uitvak

De openingstreffer van dit duel komt dus op naam van Noslin, maar had in de openingsfase van deze tweede helft ook zomaar op naam van Mats Seuntjens of Zian Flemming kunnen komen. Beiden krijgen een behoorlijke kans. Het zijn meer dan behoorlijke kansen, die spelers van dat kaliber eigenlijk moeten benutten.

Het uitvak gaat volle kracht door en ik was blijkbaar niet de enige die niet goed gefouilleerd werd, want we hebben ook nog een mooie fakkel in de aanbieding.


Het uitvak staat in vuur en vlam

Willem II moet nu in de achtervolging en krijgt, helaas voor ons, al snel een beloning. Het probleem zit aan onze rechterkant. Deroy Duarte en Tijjani Noslin zijn druk met het neutraliseren van Max Svensson. Zo druk dat ze de opgekomen Mats Köhlert over het hoofd hebben gezien. Svensson niet, want die bedient Köhlert, die vanuit een lastige hoek knap direct scoort: 1-1.

De poging van Yanick van Osch om twee duels op rij de nul te houden strandt. Hij bleef 187 minuten ongeslagen.

Er ontstaat nu een open wedstrijd met veel ruimtes—ook vanwege de toenemende vermoeidheid, maar veel kansen levert het aan beide zijden niet op. Bij Fortuna achterin blust brandweerman Ivo Pinto de meeste brandjes die hij in de verdediging ziet. De Portugees is snel, ervaren en blijkbaar onvermoeibaar. Martin Angha kopt verder alles weg.


Pinto blijft maar gaan!

Bassala Sambou valt nog in voor de opnieuw niet-renderende Emil Hansson, maar dat levert niet veel op, want ook Sambou kan niet overtuigen.


Sambou moet balvaster worden

En zo belanden we in de vier minuten toegevoegde tijd. Tot frustratie van Willem II, heeft Fortuna lange tijd de bal. Het levert ons een corner op. De Tilburgse fans hebben enkele kruikjes volgezeikt en besluiten in al hun wijsheid die kruikjes richting Mats Seuntjens te gooien, die de corner wil trappen. Seuntjens krijgt er ook nog een aansteker bij en—als de werper iets meer kracht had gehad—een bommetje dat in de gracht belandt. Reden voor scheidsrechter Van der Laan om het spel even stil te leggen.

In de laatste minuut van de extra tijd krijgt Willem II dan nog een vrije trap die tot een scrimmage leidt. Gelukkig eindigt de bal niet in ons doel, waardoor dit duel eindigt in 1-1.

De spelers nemen afscheid van het uitvak onder een welverdiend applaus. Iedereen mag vinden wat ie wilt van het duel. Ik vind de uitslag terecht. Fortuna toonde opnieuw progressie. Fortuna was vandaag namelijk sterker dan vorige week tegen Cambuur. Dat dat vanavond geen drie punten opleverde lag aan Willem II. Dat het vanavond een punt opleverde, lag aan Fortuna.


De spelers bedanken de meegreisde supporters

Na een kwartier verplichte opsluiting in het uitvak, keren we terug naar de parkeerplaats. We nemen afscheid van de automobilisten en keren terug naar de bus, waar de partybox al snel leidend wordt. Rond half twaalf zien we dat de maan door het wolkendek breekt. Een teken dat we weer in de Westelijke Mijnstreek zijn aangekomen.

En zo eindigt een vermakelijk avondje Fortuna Sittard. Woensdag gaat het verder als TOP Oss zich in Sittard meldt voor een bekerduel.