De tweede wedstrijd op rij tegen een directe concurrent in de degradatiestrijd loopt voor Fortuna wel goed af. De ploeg van Sjors Ultee speelt vanmiddag een stuk aanvallender dan vorige week en wordt daarvoor beloond met een minimale, maar terechte 1-0 overwinning. Dankzij de overwinning klimt Fortuna naar de 15e plaats op de ranglijst, maar het gaatje naar de laatste plaats bedraagt maar twee punten. We gaan dus een zeer spannende slotfase van het seizoen tegemoet.

13 maart 2022

Fortuna Sittard 1 Willem II 0

Doelpuntenmakers: 51. Flemming 1-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox; Duarte, Rienstra (63. Samaris), Flemming; Semedo (64. Botaka), Benschop (64. Tekie), Seuntjens (80. Lonwijk).
Toeschouwers: 8.512.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Tirpan, Seuntjens, Cox, Angha, Siovas.
Rood (Fortuna): –

Na de matige wedstrijd tegen PEC, waarin Fortuna aanvallend machteloos was en in het laatste deel het initiatief helemaal aan de tegenstander moest laten, komt Sjors Ultee met zijn staf tot de conclusie dat het tegen Willem II anders zal moeten. Er wordt afscheid genomen van het sinds de winterstop consequent gehanteerde 5-3-2-systeem. We keren terug naar de 4-3-3-formatie, die ons vorig seizoen zo veel succes opleverde.

Andreas Samaris wordt het slachtoffer van die tactische omzetting. De Griek laat weliswaar regelmatig zien over meer dan voldoende spelinzicht en techniek te beschikken, maar tegelijkertijd is hij niet fit genoeg voor een positie op het middenveld. We zitten niet in een situatie dat we iemand op halve kracht kunnen laten spelen, dus de keuze om niet met Samaris te starten valt te begrijpen. In plaats van hem start Lisandro Semedo in de basis. Ook nog niet volledig wedstrijdfit, maar wel op de weg terug. Semedo moet als rechtsbuiten vanaf de flank voor de dreiging gaan zorgen, die zeker tegen PEC volledig ontbrak. Op links in de driemans voorhoede zien we na een week afwezigheid Mats Seuntjens terug. Pinchhitter Paul Gladon verhuist terug naar de bank.

Moesten we vorige week op zondagavond om acht uur in het stadion verschijnen, deze keer worden we zondagmiddag om kwart over twaalf verwacht. Dat is weliswaar beter, maar het valt niet mee de loomheid zo vroeg van je af te schudden. Zeker wanneer de zon behaaglijk schijnt. Gelukkig kost het de spelers minder moeite dan de verslaggever. Fortuna gaat enthousiast uit de startblokken. Na vier minuten zien we een eerste kansje, maar Zian Flemming kopt een voorzet van Seuntjens naast. Daarna neemt Willem II het even over. De Tilburgers krijgen een paar corners achter elkaar en schieten een keer naast het doel. Na dertien minuten zien we de eerste grote kans van de wedstrijd. Ben Rienstra stuurt Zian Flemming de diepte in. Die kan ver oprukken en ziet Charlison Benschop en Lisandro Semedo mee naar voren rennen. De laatste loopt ongedekt bij de tweede paal. Flemming gaat toch voor zijn eigen kans en schiet de bal voorlangs.

Vijf minuten later volgt weer een grote kans. Deroy Duarte heeft een boogbal in huis, die de verdediging van Willem II helemaal op het verkeerde been zet. Flemming sprint er achter aan, kruist goed voorlangs een tegenstander en staat op de rand van het strafschopgebied oog in oog met doelman Wellenreuther. Hij schiet de bal langs de keeper, maar ook langs de verkeerde kant van de paal.

Flemming probeert het daarna nog twee keer, maar daarna krijgt Willem II het betere van het spel. Na een half uur bouwt George Cox mee aan een aanval. We lijden balverlies en rechtsbuiten Nunnely profiteert volop van de afwezigheid van zijn directe tegenstander. Hij loopt de vrije ruimte in en geeft voor op Kabangu. Die schiet gelukkig naast. Een paar minuten later zet Willem II opnieuw een aanval op over onze linkerflank. Een schot van Hornkamp wordt geblokt. En weer een paar minuten later krijgt Willem II de grootste kans om op voorsprong te komen. Kabangu verschijnt na een steekpass door het centrum van onze verdediging vrij voor het doel. Yanick van Osch komt goed uit en stopt de inzet met zijn benen, de rebound wordt daarna geblokt door Dimitrios Siovas.

Daarna komt er weer wat meer evenwicht in de wedstrijd. Fortuna zet een goede aanval op, waarbij Flemming een voorzet vanaf het middenveld op Benschop geeft. Die komt goed voor zijn man en probeert de bal in de hoek te koppen, maar die gaat voorlangs. Willem II dringt ook nog een paar keer aan, maar komt niet meer tot grote kansen. We gaan dus rusten met 0-0.

Na de thee speelt het spel zich de eerste minuten vooral op het middenveld af. Geen van beide ploegen weet een opening te vinden in de verdediging van de tegenstander. Seuntjens neemt daar geen genoegen mee en begint aan een van zijn onnavolgbare zwerftochten over het middenveld. In de middencirkel aangekomen lijdt hij bijna balverlies. Maar we houden de bal in de ploeg. Die komt terecht bij Flemming, die vanaf de middenlijn Duarte in de diepte aanspeelt. Die zou kunnen proberen Benschop in stelling te brengen, maar geeft de bal in plaats daarvan op rechts aan Semedo. Nog verder op rechts stormt Tirpan op. De linksback van Willem II moet niet alleen Semedo, maar ook hem in de gaten houden. Daardoor krijgt Semedo de ruimte om naar binnen te kappen en een voorzet te geven. Die voorzet valt tussen een paar verdedigers in precies op het hoofd van Flemming. Deze keer is het wel raak: 52ste minuut, 1-0.

Het is de beloning voor een perfect uitgespeelde aanval, waarvan we er dit seizoen te weinig gezien hebben. Dat Semedo daarbij betrokken is, lijkt geen toeval. Na de openingstreffer wordt Fortuna door Willem II behoorlijk teruggedrongen. De Tilburgers krijgen binnen een paar minuten vier corners, maar weten daaruit niet gevaarlijk te worden. Voor Ultee is het wel het sein om te wisselen. Rienstra, Semedo en Benschop gaan naar de kant, Samaris, Jordan Botaka en Tesfaldet Tekie zijn hun vervangers.

Dankzij de wissels krijgen we weer wat meer controle over de wedstrijd. Achterin blijven we redelijk gemakkelijk overeind. Maar in balbezit loopt het ook na de wissels nog steeds moeizaam. Het ontbreekt aan rust om mogelijke counters goed uit te spelen. De eerste grote kans ontstaat dan ook uit een dood spelmoment. Nadat Tekie is neergelegd, neemt Cox vanaf het middenveld een vrije trap. De bal valt recht voor het doel van Wellenreuther. De helemaal vrijstaande Siovas zet er zijn voet tegenaan, maar ziet zijn schot over het doel verdwijnen.

Bij Willem II moet er iets gebeuren. Dus komt Nasser el Khayati in de ploeg. Vorig jaar had hij bij zijn terugkeer op de Nederlandse velden nog twee acties in huis die iets van zijn genialiteit verraadden. Deze keer zit zelfs dat er niet meer in en beperkt hij zich tot mopperen over tijdrekkende tegenstanders. Willem II verschijnt een paar keer in ons penaltygebied, maar onze verdedigers kunnen de schoten eenvoudig blokken. Aan de andere kant is Fortuna gevaarlijker. De uitblinkende Duarte heeft opnieuw een goede pass in huis, deze keer op Seuntjens. Die begint met zijn laatste krachten aan een solo die hem tot de rand van de zestien brengt. Daar legt hij aan voor een schot, dat Wellenreuther kansloos laat, maar eindigt op de paal.

Na de actie blijft Seuntjens op de grond liggen. Hij gaat naar de kant, Nigel Lonwijk komt de verdediging versterken. Willem II gaat steeds meer de lange bal hanteren, maar dat heeft met drie kopsterke verdedigers in ons centrum weinig zin. De meeste ballen komen even hard weer terug. Maar Fortuna verzuimt om het op de counter af te maken. Zo heeft Cox na negentig minuten wel nog de energie om na een goede tackle zo’n beetje het hele veld over te steken, maar niet meer de tegenwoordigheid van geest veel eerder af te spelen op de helemaal vrijstaande Flemming.

De vijf minuten blessuretijd beginnen met een corner voor Fortuna, maar in de minuten daarna vliegen er toch nog de nodige ballen ons strafschopgebied in. We zien schoten van Köhlert en Roemeratoe ruim naast gaan. En in de laatste minuut zien we dan toch nog een bal voor de voeten vallen van Wessel Dammers. Het zal toch niet? Nee, Martin Angha is er met een precies uitgevoerde tackle op tijd bij om onheil te voorkomen. Het blijft 1-0, de punten zijn binnen.