Voorafgaand aan het duel met Willem II waren de kansen op deelname aan de play offs miniem. Maar winnen in Tilburg zou een geweldig slot betekenen op een even geweldig seizoen. Maar de overtuiging dat de achtste plaats in de eindstand mogelijk is leek er niet te zijn, waardoor de ‘Tricolores’ zich veilig konden spelen. Nu overheerst de bittere teleurstelling, maar als je vooraf hoopt op een ontspannen seizoen, dan mag je nu niet ontevreden zijn… 


16 mei 2021

Domper bij Willem II

Willem II 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 45. Pavlidis 1-0, 48. Flemming 1-1, 67 Holmén 2-1.
Opstelling: Van Osch; Essers (66. Hansson), Angha, Janssen (89. Van Beijnen), Cox; Rienstra, Tekie (72. Verlinden), Flemming; Semedo, Polter, Seuntjens (89. Moutousamy).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: A. Lindhout.
Geel (Fortuna): Flemming
Rood (Fortuna): –

Het eindsignaal van scheidsrechter Marc Nagtegaal heeft donderdag net geklonken of Fortuna-kapitein Ben Rienstra meldt zich bij de desk van ESPN. De teleurstelling valt van het gezicht van Rienstra af te lezen. Hetzelfde kan worden gezegd van trainer Sjors Ultee en middenvelder Zian Flemming. Met een overwinning op Vitesse (in de vijfde minuut van de blessuretijd trekt Vitesse de stand gelijk) deed Fortuna nog volop mee voor een plek in de play offs, maar die kans is nu wel heel klein geworden. Het is tekenend voor de heersende mentaliteit binnen de selectie.

Hoe anders gaat het er bij Fortuna aan toe in de zomer van 2016 als Clint Essers met zijn teamgenoten met slechts 0-3 wint van het Duitse SV 1920 Breberen. Fortuna’s tweede garnituur is een paar klassen beter dan haar tegenstander maar het lukt niet om dat ook in een hoge uitslag uit te drukken.

Toch had ik niet gedacht dat de spelers die in dat elftal spelen veel verder zouden komen dan de Kreisliga A van het Duitse voetbal of pakweg de Tweede Klasse G van het Vaderlandse amateurvoetbal. De laatste zin van mijn wedstrijdverslag is veelzeggend: ‘Maar ja, je mag Stijn Keulen, Alex Matuta en Clint Essers natuurlijk niet vergelijken met cracks zoals Ronald Dassen, Joos van Barneveld of Wasiu Taiwo.’

Maar toch, van dat elftal weten uiteindelijk drie spelers een vaste waarde te worden in het elftal dat een seizoen later naar de Eredivisie promoveert. Twee van die spelers zochten inmiddels andere oorden op (Perr Schuurs en Dries Saddiki), maar Essers groeide met de club mee. Van een mentaliteit van ‘ach, volgende keer beter’ transformeert de club naar een club met een winnaarsmentaliteit en handhaaft zich keer op keer in de Eredivisie.

Voor Essers verloopt de stap van Jupiler League naar Eredivisie iets moeizamer. Tijdens zijn eerste seizoen is het stuivertje wisselen tussen hem en Alessandro Ciranni, maar als Felix Passlack tijdens Essers’ tweede seizoen naar het middenveld schuift komt er toch weer een plekje op rechtsback vrij. Met de komst van Lazaros Rota, in januari, is Essers’ lot bezegeld en hij komt sindsdien nog maar sporadisch in actie.

Tijdens zijn vijf seizoenen in Fortuna’s hoofdmacht is Essers nooit op één negatieve uitspraak te betrappen. Ook in het veld valt er op hem weinig aan te merken. Natuurlijk, Eredivisie is niet helemaal zijn ding, maar als Essers meespeelt, geeft hij alles. Aan zijn dienstverband komt nu een einde en het minste dat je hem gunt is een mooie club. Er zijn zat clubs die zich in de handen mogen wrijven met een ijverige prof als Clint Essers. Met het vertrek van Essers verlaat (op Semedo na) de laatste speler die de promotie naar de Eredivisie meemaakte…


Clint Essers in actie tegen Fortuna Köln

Maar aan sentimenten heeft trainer Sjors Ultee geen boodschap, totdat Lazaros Rota niet wedstrijdfit blijkt en Essers aan de bak moet.

Als Essers over zijn linker schouder kijkt ziet hij Yanick van Osch staan. Kijkt hij 90 graden naar links, dan doemt Martin Angha op, die met Roel Janssen het verdedigingsduo vormt. George Cox is linksback van dienst.

Het middenveld kent het gekende trio Ben Rienstra, Tesfaldet Tekie en Zian Flemming. Lisandro Semedo, Sebastian Polter en Mats Seuntjens vormen de voorhoede.


Ontspannen onderonsje

In theorie kan Fortuna zich nog plaatsen voor de play offs, maar voor tegenstander Willem II zijn de belangen duidelijk groter. Zij zijn in een gevecht verwikkeld met FC Emmen voor plek 15. Dat betekent rechtstreekse handhaving. Plaats 16 betekent kavelen tegen NAC teneinde het vege lijf te redden.

Dat het lastig wordt om sowieso niet te verliezen is duidelijk als scheidsrechter Allard Lindhout de wedstrijd in gang zet: Dries Saddiki gaat op een lompe manier door op Mats Seuntjens. Willem II gooit de beuk erin en legt alle kaarten op tafel. Lindhout vindt het verder prima.


Zian Flemming en Sven van Beek strijden om de bal

Fortuna laat zich in de beginfase een beetje overrompelen en staat de ene na de andere voorzet toe. Daar waar Fortuna normaliter een taaie ploeg is om tegen te voetballen valt dat in de openingsfase wel mee.

Binnen 10 minuten komt Willem II bijna aan een voorsprong als Derrick Köhn gebruik maakt van een uitglijder van Essers en een voorzet kan afleveren. De bal komt bij Kwasi Okyere Wriedt terecht, maar de Duitser vindt Yanick van Osch tweemaal op zijn pad. Niet veel later komt Van Osch wederom in actie als diezelfde Wriedt een vlammend schot op de doelman afvuurt.

Nadien komt Fortuna pas een eerste keer aan aanvallen toe als Zian Flemming ver op de Tilburgse helft infiltreert. Hij komt schuin voor doel uit en vindt uiteindelijk Lisandro Semedo, maar het rollertje van Semedo verontrust niemand. Clint Essers gaat er achteraan, maar als Köhn de bal via Essers over de achterlijn tikt is het gevaar geweken.


Lisandro Semedo komt er vanmiddag niet aan te pas

Na een klein kwartier duikt Mike Trésor Ndayishimiye plots op in het strafschopgebied. Hij glijdt voorbij de Fortuna-defensie, maar komt bijna op de achterlijn uit. Hij schiet de bal nog in de verre hoek, maar deze rolt juist langs de paal over de achterlijn.

En zo is het openingskwartier duidelijk voor de ‘Tricolores’. Ze zijn feller en zijn uit op een doelpunt. Fortuna kan er niet veel tegenover stellen, want het schot van Tesfaldet Tekie wordt gevangen door doelman Arijanet Murić.


Sebastian Polter vs. Sebastian Holmén

Ondertussen meldt Teletekst dat Sparta een 0-2 voorsprong heeft genomen bij SC Herenveen en daarmee is plek acht definitief uit beeld. Plek negen kan nog, maar dan moet er toch écht een doelpunt gaan vallen…

Dat doelpunt valt bijna aan de andere kant als Ché Nunnely Mats Seuntjens achter zich laat en ook George Cox passeert. Zijn voorzet is op maat, maar de kopbal van Vangelis Pavlidis eindigt in de handen van Yanick van Osch.


Pol Llonch Puyaltó oefent voor audities van de Dallas Cowboys Cheerleaders

Nog steeds meldt Fortuna zich niet of nauwelijks voor het doel van Murić. Er wordt niet snel omgeschakeld, Semedo heeft geen ruimte om diep te gaan en rondom Sebastian Polter beweegt niets. En als Seuntjens Polter in de diepte aanspeelt, wordt hij van de bal gelopen door Sebastian Holmén. Ook de vrije trap die Zian Flemming na een half uur mag nemen gaat ruim voorbij het Tilburgse doel.

De wedstrijd gaat richting de rust als Köhn een vrije trap vanaf links mag nemen. De bal draait in en als Dries Saddiki wilt aannemen trapt Flemming de bal van zijn voet. Saddiki zakt in elkaar en Lindhout consulteert zijn assistenten, vierde man en VAR. Als duidelijk wordt dat er helemaal niets aan de hand is, staat Saddiki weer op en gaat het duel verder.

Goed dat Van Osch oplet, want het schot van Sven van Beek lijkt niet ongevaarlijk. Het is niet het enige schot, maar bij de poging van Nunnely eindigt de bal op de Loonse en Drunense Duinen, terwijl het schot van Tekie wordt geblokt.


Een laatste keer Clint Essers

Vlak voor rust gaat het alsnog mis. Pavlidis ontvangt de bal en ontdoet zicht van Cint Essers, hij kapt vervolgens Martin Angha uit en ontwijkt de sliding van Roel Janssen. Zijn schot gaat over Yanick van Osch heen en op de doellijn kan George Cox de Tilburgse voorsprong niet voorkomen. Met een 1-0 achterstand gaan we de rust in.

Tijdens de rust is er geen vermaak, zelfs niet in mijn huiskamer, en na 15 minuten staren naar een scherm komen plotseling de Fortuna-spelers weer het veld op. Klaar om de achterstand ongedaan te maken, hopelijk.


Geen Vollgasfußball van Ben Rienstra vanmiddag

En ja hoor, de tweede helft is pas een paar minuten oud als George Cox de bal bij Tesfaldet Tekie krijgt. Tekie speelt Sebastian Polter aan die vlug draait. Hij ziet in zijn rechter ooghoek Zian Flemming al vertrekken en passt de bal perfect in zijn voeten. De doelman van Willem II komt zijn doel uit en creëert zo de ruimte die Flemming nodig heeft om de bal over hem in doel te trappen: 1-1.


Onze topscorer heeft weer toegeslagen

Willem II heeft even nodig om van deze tik te bekomen, zeker omdat FC Emmen ruim voorstaat in Venlo. Alleen een overwinning kan de ploeg van Željko Petrović verder helpen. Ondertussen dringt Fortuna wat meer aan als Clint Essers een aanval opzet met Tekie. De middenvelder denkt de bal voor te zetten, maar via Holmén gaat de bal over de achterlijn.

Normaliter is Fortuna wel gevaarlijk via corners, maar vandaag plukt doelman Arijanet Murić alle corners uit de lucht. Net als een voorzet van Semedo.


Tesfaldet Tekie, onze middenveld-metronoom

Na een klein uur schudt Vangelis Pavlidis de wedstrijd (i.c. Roel Janssen) flink op als hij iets te druistig doorgaat terwijl Janssen de bal wegwerkt. Maar goed dat Janssen een klein hupje maakt, waardoor hij er met een trap op zijn enkel, salto à la Amadou Ciss en flinke val op zijn onderrug vanaf komt. Na enkele minuten gezichten snijden komt Janssen weer recht en kan hij de wedstrijd vervolgen.


Roel Janssen in levende lijve

Pavlidis blijkt een constante plaag, want enkele tellen nadat Janssen zich weer bij de levenden heeft gevoegd trapt hij de bal op de bovenkant van de lat. Na zowat 70 minuten besluit Sjors Ultee te wisselen. Clint Essers blijft met veel vallen en weinig opstaan overeind. Dat hij wordt gewisseld is logisch, maar wel zonde dat Lisandro Semedo dan de nieuwe rechtsback wordt. Hij wordt op rechtsbuiten afgelost door Emil Hansson.

Niet veel later soleert Nunnely voorbij Cox en zet voor richting strafschopstip. Daar stapt Sebastian Holmén in en trapt Willem II naar 2-1

Als vervolgens Tesfaldet Tekie wordt vervangen door Thibaud Verlinden komt Fortuna in een soort fantasie-opstelling te spelen. De samenhang is verdwenen en je krijgt de indruk dat hoogstens een geniale ingeving ons nog aan een doelpunt kan helpen. En je krijgt de indruk dat de kans daarop nihil is. Fortuna gaat domweg niet meer tot het gaatje en dat doet toch een beetje zeer.


Thibaud Verlinden passeert Leeroy Owusu

De wedstrijd loopt op zijn einde. Van Fortuna hoeft het niet meer en Willem II doet er alles aan om tijd te rekken. Als Murić de bal vangt voelt hij het plotseling overal piepen en kraken. Maar zo bont als Dries Saddiki maakt niemand het. Nadat hij weer rechtstaat na een krampaanval schuifelt hij decimeter voor decimeter naar de zijlijn, maar eenmaal aan die zijlijn gaat hij doodleuk in de dug-out zitten.


Afscheid nemen van George Cox wordt moeilijk

Ondertussen heeft SC Heerenveen een doelpunt gemaakt, maar dat maakt niks meer uit. De treffer die FC Twente nog scoort doet wel pijn, want hierdoor zakken we naar plek 11. Na drie minuten blessuretijd is dat de plek die we innemen in de eindstand.

Met een rotgevoel druk ik het scherm uit. Maar ik realiseer me ook terdege dat dat niet helemaal eerlijk is. Het had niet veel gescheeld of ik had me eind november bij de Fortuna Fietsers geschaard die 19 juni a.s. de handhaving gaan vieren door van Utrecht naar het Fortuna Stadion te fietsen. Alles wat we vroegen was een zorgeloos seizoen en, ondanks dat het er totaal niet naar uitzag destijds, dat hebben we gekregen. Vreemd hoe je dan onbewust toch je verwachtingspatroon bijstelt.

Maar als we in de helikopter stappen van waaruit Hans Erkens destijds de club bestuurde zien we dat Fortuna een mooie ontwikkeling heeft doorgemaakt. Maar lijkt de keuze om hoofdtrainer Sjors Ultee tijdens de afgelopen zomerstop ten faveure van Kevin Hofland juist iets verder van het eerste elftal weg te halen een vreemde.


Een warm welkom bij terugkomst in Sittard-Geleen

Voor mij persoonlijk komt een einde aan een apart seizoen dat ik hoofdzakelijk vanuit mijn eigen huiskamer heb beleefd. En komt tegelijkertijd een einde aan een rustige periode. Het getouwtrek om spelers en misschien wel Ultee zal van start gaan en nog lang duren. Niet iets om naar uit te kijken.

Desondanks heb ik met veel plezier uren achter mijn laptop gezeten en wil mijn redactieleden bedanken voor hun bijdragen en Niels voor de vele mooie foto’s.

COYS,

Michel Hennen