Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij Willem II (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo en Roel Janssen. Het blessureleed van reserve-aanvoerder Roel Janssen is toch hardnekkiger dan gehoopt/verwacht. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd en belangrijker hopelijk weer een weekje verder op weg naar topvorm.

Tegenstander Willem II redde vorig seizoen op het nippertje het vege (eredivisie)lijf, mede door een overwinning op Fortuna op de slotspeeldag. Dit seizoen is voorlopig alles anders. Willem II staat na negen speeldagen op een gedeelde derde plek, maar won de laatste twee duels niet. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Willem II zo hoog zal eindigen op de ranglijst is het even onwaarschijnlijk dat de Tilburgers dit seizoen nog in de problemen zullen komen.

Fortuna zette afgelopen week de eerste voorzichtige stap weg van de probleemzone. Goed was het niet tegen SC Cambuur, maar na de sinterklaasvoorstelling tegen NEC, waarin Fortuna het ene na het andere cadeautje uitdeelde, lag het ook niet in de lijn der verwachting dat Fortuna goed zou spelen in het eerstvolgende duel. Fortuna moest tegen Cambuur beter spelen dan tegen NEC en deed dat. Spelers die terugkeerden van blessureleed en een stijgend vormpeil van enkele dragende spelers waren verantwoordelijke voor het betere spel.

We zijn een week verder en gaan er vanuit dat Ultee die week gebruikt heeft om het vormpeil van zijn spelersgroep verder op te krikken. We verwachten dus opnieuw een sterker Fortuna Sittard dan vorige week.

We vermoeden dat Ultee met dezelfde elf spelers gaat beginnen in Tilburg, die Cambuur versloegen. Dat betekent dat we Yanick van Osch op doel verwachten, die zijn reeks van 128 minuten zonder tegentreffer vast graag wil verlengen (Van Osch hield nog nooit twee duels op rij de nul).

Voor Van Osch schotelt Ultee een viermansverdedigingslinie op. Mickaël Tirpan en George Cox verdedigen de flanken. Martin Angha en Ivo Pinto vormen het centrale verdedigingsduo.

Op het middenveld verwachten we aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie, die de lijnen moeten uitzetten. Zian Flemming zorgt vanaf het middenveld voor de ondersteuning van Mats Seuntjens die de spitspositie bekleedt.

We verwachten dat Emil Hansson een nieuwe kans zal krijgen (alhoewel dat vertrouwen niet oneindig kan zijn) aan de door hem geliefde linkerkant. Dat betekent dat Deroy Duarte opnieuw moet spelen op een positie die hem niet eigen is: rechtshalf. Op hoeveel verschillende posities heeft Duarte eigenlijk niet al gespeeld?

Oud-Fortunezen bij Willem II? Dries Saddiki doorliep (delen van) de jeugdopleiding van Fortuna Sittard en debuteerde ook bij Fortuna in het betaalde voetbal. Saddiki maakte deel uit van het elftal dat in 2018 promoveerde met Fortuna naar de eredivisie, maar in de eredivisie speelde hij niet met Fortuna. Hij vertrok naar Willem II.

Laatste uitoverwinning op Willem II? 24 Augustus 1996. Destijds speelde Fortuna in Tilburg zoals het vorige week tegen Cambuur speelde. Niks weggeven en bereid zijn te wachten op die ene kans die toch wel zal komen. En die kans kwam, voor de voeten van Ronald Hamming en dan is er maar een plek waar de bal kan eindigen: in het net (0-1).

Laatste vijf competitieduels uit bij Willem II: V-G-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-G-V-V

De KNVB heeft Jannick van der Laan aangesteld als scheidsrechter. Van der Laan heeft geen notering in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’, want floot slechts eenmaal een duel van Fortuna (een nederlaag in Groningen). VAR Erik Blank vinden we terug op plek drie in het bovenstaande klassement.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Pinto, Angha, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming, Duarte, Seuntjens en Hansson.

Supporters: Er zullen 480 supporters meereizen naar Tilburg. Busreizigers melden zich om 17.30uur bij het Fortuna Sittard stadion. Autoreizigers kunnen vanaf 19.00uur omwisselbiljetten omwisselen aan het Koning Willem II stadion. Zorg voor een geldige QR code, anders kom je het stadion niet in. Ben je niet in de gelegenheid om naar Tilburg te gaan, dan kun je het duel bekijken op ESPN2.