Trainer Julio Velázquez kan vanavond in het thuisduel tegen SC Heerenveen (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Doğan Erdoğan. Verder zou iedereen fit en beschikbaar moeten zijn.

De KNVB heeft maandag de overschrijving van Kristijan Bistrović geaccordeerd, waardoor de huurling van CSKA Moskou voor het eerst speelgerechtigd is voor Fortuna Sittard. De Kroaat traint een kleine week mee bij Fortuna en heeft dus enigszins kennis kunnen maken met zijn nieuwe ploeggenoten. Of dat voldoende is voor een plek in de basis, moet blijken.

Afgelopen zondag in Alkmaar startten Oğuzhan Özyakup en George Cox niet. Ze vielen wel in gedurende de tweede helft en zouden, behoudens een terugslag, klaar moeten zijn voor het duel van vanavond.


George Cox keerde terug in Alkmaar in de tweede helft

Doğan Erdoğan is weliswaar fit voor eredivisievoetbal, maar uitgesloten van deelname vanwege de rode kaart die hij ontving tijdens het duel tegen PSV. Onze Turkse middenvelder zit vanavond zijn tweede en laatste duel uitsluiting uit. Zondag, als Fortuna naar Leeuwarden reist, is Erdoğan opnieuw speelgerechtigd.

Tegenstander SC Heerenveen vinden we terug op plek zeven in de eredivisie, een plek op de ranglijst die op het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de play-offs. Na enkele mindere jaren, vergezeld van bestuurlijke onrust, lijken de Pompeblêden onder trainer Kees van Wonderen de aansluiting met de subtop weer hersteld te hebben.

Man om in de gaten te houden? Amin Sarr. Deze jonge Zweed maakt indruk in de eredivisie. Mag ook wel, want Heerenveen betaalde twee miljoen euro voor zijn diensten aan Malmö FF. Hij speelde zondag weer eens op zijn vertrouwde positie in de spits en beschaamde dat vertrouwen niet. Hij scoorde namelijk tweemaal tegen FC Groningen. Gevaarlijke klant.

Eerder dit seizoen verloor Fortuna Sittard in Heerenveen met 2-1. Het verschil was destijds groter dan de uitslag doet vermoeden. Het waren ook roerige tijden in Sittard, net na het ontslag van trainer Sjors Ultee. De rust is wat dat betreft teruggekeerd in Sittard en dus mag je verwachten dat Fortuna vanavond sterker voor de dag komt dan eind augustus.


Tussen Sjors Ultee en Julio Velázquez hadden Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens de leiding 

Wat betreft de opstelling, vermoeden we dat Velázquez deze wedstrijd niet los ziet van het duel tegen AZ van afgelopen zondag en het duel van aanstaande zondag in Leeuwarden. Voor spelers die niet okselfris zijn (bijvoorbeeld Oğuzhan Özyakup, Arianit Ferati en George Cox) zullen drie duels in acht dagen wellicht te veel van het goede zijn.

In de achterhoede verwachten we de terugkeer van George Cox, die in Alkmaar slechts een half uur speelde. Keert Cox terug, dan vermoeden we dat Stipe Radić naar de bank verhuist, want Ximo Navarro keert dan terug naar het centrum van de verdediging. Daar vormt hij een koppel met Rodrigo Guth. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Ivor Pandur verdedigt het doel.

Op het middenveld kan Velázquez alleen niet beschikken over Doğan Erdoğan. Dat betekent dat vier middenvelders overblijven waarvan er in principe drie spelen. Die vier zijn Oğuzhan Özyakup, Deroy Duarte, Arianit Ferati en nieuweling Kristijan Bistrović.


Arianit Ferati keerde terug in de basis tegen AZ

We gokken (want meer is het niet) dat Velázquez gaat spelen met Deroy Duarte, Kristijan Bistrović, die dan zijn debuut zou maken, en Oğuzhan Özyakup. Argument: Ferati speelde in zijn eerste wedstrijd na een langdurige afwezigheid negentig minuten tegen AZ en krijgt wellicht rust.

In de voorhoede is dan plek voor drie spelers. Aanvoerder Burak Yilmaz speelt in het centrum van de aanval. We verwachten Inigo Córdoba aan de rechterkant. Aan de linkerkant kan Velázquez opnieuw kiezen voor Rémy Vita. Wellicht is Gianmarco Cangiano, die er twee trainingsweken op heeft zitten, een alternatief.


Burak Yilmaz scoorde twee duels op rij, telkens van de penaltystip

Oud-Fortunezen bij SC Heerenveen? Op het veld herkennen we niemand met een Sittards verleden. Ernaast wel. Ruud Hesp speelde, verdeeld over twee periodes, 335 duels voor Fortuna Sittard. Hij was ook nog drie seizoenen manager commerciële zaken bij Fortuna.

Laatste thuisoverwinning op SC Heerenveen? 5 Februari 2022. Vorig seizoen won Fortuna nog thuis van SC Heerenveen. Fortuna was feller dan Heerenveen en Zian Flemming drukte dat ook uit op het scorebord door tweemaal te scoren: 2-0.


Flemming viert zijn feestje

Laatste vijf competitieduels thuis tegen SC Heerenveen: W-V-W-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-V-W-V

De KNVB heeft Jannick van der Laan aangewezen als scheidsrechter. Het wordt zijn vierde duel met Sittardse betrokkenheid. Onvoldoende voor een plek in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. De drie voorgaande duels onder zijn leiding leverden ons slechts een punt op. We herinneren ons vooral nog het duel bij SC Cambuur van afgelopen seizoen toen hij op aanraden van de VAR een Sittardse treffer uit een corner annuleerde.


Van der Laan maakt het fatale gebaar; Mats Seuntjens kan het niet geloven.

VAR Ingmar Oostrom vinden we terug op plek zeven in bovenstaande lijst. Prima keuze.

Niemand kreeg geel in Alkmaar, dus staat alleen Arianit Ferati nog steeds op pelt met vier gele kaarten. De eerstvolgende gele kaart betekent een automatische uitsluiting voor het daaropvolgende duel.

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Duarte, Bistrović (Ferati?), Özyakup; Córdoba, Yilmaz en Vita (Cangione?).

Supporters: De poorten van het stadion openen om 18.00uur. Op dat moment gaat ook de deur van de fanshop in het Fortuna Sittard Stadion van het slot. De fanshop blijft open tot 23.00uur, maar is gesloten tijdens de wedstrijd. Het supportershome is uiteraard ook geopend.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live-verslag.