Waar we in de heenwedstrijd tegen Cambuur nog gelukkig waren met het ingrijpen van de VAR, zit het speeltje van de arbitrage ons vanavond flink tegen. Door dubieus ingrijpen wordt het geen 0-2 en dat blijkt een kantelpunt in de wedstrijd. Twee treffers van Tom Boere dwingen Fortuna tot de achtervolging. Twee ballen tegen de lat zorgen ervoor dat Fortuna na 102 minuten met lege handen van het veld afstapt.


26 februari 2022

Domper in Friesland

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 20. Duarte 0-1, 35. Boere 1-1, 74. Boere 2-1
Opstelling: Van Osch; Tirpan (80. Botaka), Angha, Samaris, Siovas, Cox; Duarte, Rienstra (80. Gladon), Seuntjens, Flemming, Benschop.
Toeschouwers: 9.780.
Scheidsrechter: Van der Laan
Geel (Fortuna): Rienstra, Tirpan, Gladon.
Rood (Fortuna): –

Afgelopen week waren de ogen van de hele wereld uiteraard gericht op de trieste en mensonterende toestanden in de Oekraïne. En hoewel ook wij dit natuurlijk verschrikkelijk vinden, beseffen we wel dat we nul invloed hebben op de grillen en maniakale trekken van enkele wereldleiders. We beperken ons in dit verslag dan ook wederom tot ons eigen Fortuna. En daar liet Michael Verrips afgelopen week blijken boos te zijn. Michael rekende op meer speeltijd en dat zou hem ook beloofd zijn. En hoewel we de teleurstelling van een speler die op de bank belandt best kunnen begrijpen, telt ook hier de simpele volgorde: Clubbelang > Teambelang > Eigen belang. Dus Michael, lekker blijven trainen en zorg dat je er staat als het nodig is.

Carnaval en een verre reis naar Leeuwarden met een onchristelijke aftraptijd hebben 192 Fortunezen er niet van weerhouden om een ticket aan te schaffen voor de trip naar Friesland. En dat aantal had nog hoger uitgevallen als er niet ergens in de Westelijke Mijnstreek al een baby shower was georganiseerd. Sven, namens de redactie van Fortuna Online proficiat en veel succes in de komende spannende periode!

De terugkeer in de bus betekent tevens de terugkeer van de mega-box van Joerie. Sjnoeffel weet een record te vestigen door binnen acht minuten na vertrek uit te flippen over de herrie die zijns inziens te dicht in zijn comfort zone komt. Een enigszins overtrokken verbale reactie richting de eigenaar van de speaker is het gevolg. Met een simpele wissel tussen de box en een andere passagier wordt dit probleem snel opgelost. Gelukkig is Sjnoeffel de kwaadste niet en verontschuldigt zich. Zo kunnen we met een gerust hart verder en kan Doom verder met waar hij goed in is: muziek van een doorgaans bedenkelijk niveau opzetten én daarbij meezingen.

Niet alleen achterin de bus is de heenreis levendig te noemen. Ook halverwege vermaakt een groepje zich zichtbaar met de muziek. We horen onder andere dat men met ene Henk naar de hoeren zou willen. Het einde van de lockdown biedt diverse recreatieve mogelijkheden, zo horen we maar weer. Met slechts één stop van een goede twintig minuten bereiken we om acht uur, één uur voor aftrap, het Cambuur-stadion.

In de ruimte achter het uitvak heeft Cambuur voor een barretje met carnavalsmuziek gezorgd. De onvermijdelijke polonaise weet ik gelukkig toch te vermijden. Liever laat ik me even door Dennis en Michel bijpraten over de actuele gang van zaken in het Zuid-Limburgse G-voetbal. Nadat ik weer helemaal op de hoogte ben, is het hoog tijd om mijn aandacht richting het veld te verplaatsen. Al wordt dat met het plexiglas en net voor mijn neus geen sinecure. 

Trainer Sjors Ultee en zijn assistent Rob Alflen zien geen reden om de ploeg die in Groningen knap won te wijzigen. Alleen George Cox keert terug in de ploeg, dit gaat ten koste van Roel Janssen. Verder ontbreekt Lisandro Semedo in de selectie. Naar verluidt wilt men geen risico nemen op het stugge kunstgras in Leeuwarden. Geen onverstandige beslissing lijkt me.


Het uitvak is er klaar voor

De wedstijd is amper vijftien seconden aan de gang wanneer Mats Seuntjens probeert om een voorzet van Mickaël Tirpan achter zijn standbeen richting het doel van Sonny Stevens te dirigeren. Het levert Fortuna een hoekschop op. Terwijl Mats klaar staat om deze te nemen, bedenkt de arbitrage zich dat hij tóch buitenspel stond. Terwijl Cambuur de vrije trap neemt, blijft Seuntjens verbouwereerd bij de hoekvlag achter.

Fortuna verstopt zich niet in de openingsfase. Er wordt vroeg druk gezet en waar mogelijk wordt de aanval gezocht. Na een goede combinatie aan de rechterkant zoekt Deroy Duarte met een diepe bal Zian Flemming. Flemming legt de bal terug en ziet zijn voorzet tot hoekschop promoveren. De corner van Cox wordt door diezelfde Flemming enkele meters naast het doel gekopt. Zian is ook bij Fortuna’s volgende aanval betrokken. Zijn pass bereikt zijn kompaan Seuntjens. Mats passeert zijn man en legt de bal gevaarlijk terug voor het doel. Helaas is er niemand met een groen shirt in de buurt om deze kans te verzilveren.

Cambuur voelt de druk van een vol stadion en het feit dat er al acht wedstrijden op rij niet meer gewonnen is en probeert het spel richting Fortuna’s helft te verleggen. Bij een aanval van de thuisploeg trekt Charlison Benschop halverwege onze helft aan de noodrem. De vrije trap wordt door Dimitris Siovas wel weggekopt, maar belandt voor de voeten van Issa Kallon. Die bedenkt zich geen seconde en haalt ineens uit de lucht uit. De bal gaat echter recht op Yanick van Osch af. Yanick redt dan ook vakkundig.


Kallon gaat ietwat overdreven naar de grond

In de twintigste minuut is het weer Fortuna dat gevaarlijk wordt. Een aanval die op rechts begint, wordt door Seuntjens naar de opkomende Cox op de linkerflank verplaatst. Cox’ voorzet is niet je het, maar wordt ook niet goed weggewerkt waardoor Tirpan de bal op rechts op kan vangen. Een een-twee met Flemming volgt, waarna de Belg een prima voorzet bij de tweede paal neerlegt. Daar is Duarte zijn tegenstander te slim en fel af waardoor hij het leer tegen het net kan knikken. En zo beloont Duarte zijn goede spel van de laatste wedstrijden met zijn eerste treffer in Sittardse dienst.


Deroy opent de score


En dat moet gevierd worden

Cambuur probeert zo snel mogelijk orde op zaken te stellen. Een lichte overtreding van Martin Angha op Issa Kallon wordt door scheidsrechter Jannick van der Laan met een vrije trap bestraft halverwege onze helft aan de zijlijn. De vrije trap wordt richting ons doel gedraaid en daar zet oude bekende Calvin Mac-Intosch zijn hoofd tegen de bal. Gelukkig zeilt de bal een kleine twee meter langs de goede kant van de paal en blijft een snelle gelijkmaker vooralsnog uit.

Er is inmiddels een half uurtje gespeeld en we mogen concluderen dat we naar een enerverend potje staan te kijken. Beide ploegen houden het tempo er lekker in en proberen zoveel als mogelijk vooruit te voetballen. Seuntjens komt rond de middenlijn in balbezit en weet dan al dat Flemming de diepte zoekt. De hoge bal van Mats lijkt Flemming te gaan bereiken, maar dat is buiten Mac-Intosch gerekend. Calvin heeft vooral oog voor de bal, maar mist die en raakt Zian op zijn voet. Als Flemming door had gekund, lag de weg richting het doel redelijk open. Waar Zian en zijn teamgenoten op een vrije trap en gele kaart voor Mac-Intosch rekenen, besluit Van der Laan in al zijn wijsheid dat er niks aan de hand is en laat vrolijk verder spelen. Cambuur zet meteen een aanval op. Die eindigt met een schot van Kallon op de vuisten van Van Osch. Van der Laan snapt niks van de onvrede bij de Fortuna-spelers en staf en laat Cambuur de toegekende hoekschop nemen. Die wordt door Van Osch weggestompt en belandt bij Seuntjens halverwege onze helft. Seuntjens zet het op een lopen en is niet bij te houden door zijn achtervolgers. Pas op enkele meters voor het doel ziet Alex Bangura kans om de bal voor Mats’ voeten weg te tikken.


Het spel van Mats was bij vlagen weer een lust voor het oog

De hoekschop van Cox wordt door Flemming met een stuit richting doel getrapt. Stevens redt ternauwernood maar de rebound is voor Benschop. Na Duarte lijkt nu ook Charlison zijn eerste treffer in het Fortuna-shirt te maken. Terwijl de spelers en het uitvak juichen, klinkt er vanuit het thuispubliek een ontevreden ‘Voetballen, voetballen!’. Op zo’n momenten kan de VAR wel eens je beste vriend zijn. En ook nu is dat het geval voor de thuisploeg. Dienstdoende VAR Erwin Blank attendeert Van der Laan op het feit dat er een aanvallende overtreding begaan zou zijn. Angha blokt een Cambuur-verdediger en dát kan volgens Blank niet door de beugel. Een actie die in elke wedstrijd meerdere keren voorkomt, maar waar nooit voor gefloten wordt. Cambuur appelleert ook niet voor een overtreding. Maar Van der Laan wilt zijn collega niet publiekelijk te kakken zetten, volgt het advies van Blank en keurt de treffer alsnog af. Op social media barst direct een nieuwe discussie los over het nut en niveau van de VAR . Het overgrote deel van de schrijvers vindt het een belachelijke beslissing, waaronder kenners zoals Mario van der Ende en Arnold Bruggink. Maar daar kopen we helaas helemaal niks voor.


De Sittardse vreugde bleek van korte duur

Hoe dan ook. We gaan dus binnen no-time van een 0-2 voorsprong en een morrend thuispubliek naar een 0-1 voorsprong en een thuispubliek dat er plotseling weer in gelooft en achter de ploeg gaat staan. Het duurt dan ook geen twee minuten voordat de onvermijdelijke gelijkmaker een feit is. Patrick Joosten krijgt op rechts teveel ruimte om een voorzet te geven. Zijn lage pass bereikt Tom Boere die bij de eerste paal tussen Angha en Andreas Samaris opduikt en de bal knap achter Van Osch schiet.

Fortuna moet deze klap even verwerken maar weet voor rust toch nog tot een doelpoging te komen. Een hoge bal wordt door Benschop goed afgelegd op Seuntjens. Mats kapt zich vrij en haalt van twintig meter uit. De bal eindigt echter recht in de handen van Stevens. Zo bereiken we even later de rust met een 1-1 tussenstand op het bord.

De tweede helft is amper onderweg als een Cambuur-speler over het stilstaande been van Ben Rienstra struikelt. Zeker geen zware overtreding, maar voor Van der Laan blijkbaar reden genoeg om onze captain op een gele prent te trakteren. Met de onbestrafte tik van Mac-Intosch op Flemming in het achterhoofd nogal een zure beslissing van de scheids.

Cambuur speelt nu richting haar fanatieke aanhang en probeert die steun snel om te zetten in doelpunten. Een tikje van Siovas op de voet van Boere levert Cambuur een vrije trap op een dikke twintig meter recht voor het doel op. Robin Maulun beproeft zijn geluk door de bal net voor Van Osch te laten stuiten op het nat gesproeide kunstgras. Yanick krijgt de bal niet klem en ziet het leer tot zijn opluchting via de binnenkant van de paal het veld in kaatsen. Tirpan is er vervolgens op tijd bij om op te ruimen.

Waar mogelijk zoekt Fortuna nog steeds de aanval, maar het gaat moeizamer dan in de eerste helft. Flemming begint aan een rush vanaf eigen helft, maar maakt daar volgens Van der Laan een overtreding op Erik Schouten bij. Schouten is aan zijn hoofd geraakt en moet na een blessurebehandeling gewisseld worden. Tirpan discussieert ondertussen nog even met Van der Laan en daar houden scheidsrechters doorgaans niet van. Ook nu moet Tirpan dit met een gele kaart bekopen.


Flemming gaat door, Schouten gaat neer

We hebben nog een klein half uur op de klok als Seuntjens maar weer eens aan een actie begint. Hij weet de bal vanaf rechts knap voor het doel te brengen maar daar is Mac-Intosch attent en voorkomt met zijn hoofd dat Benschop gevaarlijk kan worden. De daarop volgende hoekschop belandt net buiten het strafschopgebied voor de voeten van Siovas. Die haalt met zijn mindere rechterbeen uit en ziet zijn poging via de onderkant van de lat terug het veld in vliegen. Flemming kopt de rebound in maar ook zijn inzet wordt onschadelijk gemaakt door een Cambuur-verdediger.

Cambuur is in de tweede helft de bovenliggende partij en met nog een dik kwartier te spelen lijkt Fortuna even op adem te willen komen. Daardoor mag Cambuur vrijwel ongehinderd aan een aanval bouwen op Fortuna’s helft. Maulun komt daarbij in balbezit en ziet Mitchel Paulissen Fortuna’s zestienmetergebied in trekken. De pass van Maulun is perfect en doordat Flemming Paulissen uit zijn rug weg laat lopen, kan de oud-Koempel ongehinderd breed leggen op Tom Boere. Boere tikt de bal vervolgens van dichtbij in het doel. De hoop op buitenspel vervalt, omdat Boere achter de bal bleef.

Vijf minuten na de tweede tegentreffer brengt Ultee met Paul Gladon en Jordan Botaka twee verse aanvallende krachten. Rienstra en Tirpan verlaten het veld. Fortuna begint aan het slotoffensief maar moet achterin alert blijven. Een derde tegentreffer zou sowieso fataal zijn. In minuut zevenentachtig slalomt Seuntjens weer eens langs enkele tegenstanders waarna hij de bal op links klaar legt voor de meegekomen Cox. George haalt direct uit, maar deed dat wel eens gerichter. De bal zeilt enkele meters over het doel. 


Kan Botaka het tij nog keren?

Het geloof dat de bal nog één keer goed kan vallen, lijkt aanwezig in de Sittardse ploeg. Terwijl de klok richting het einde van de officiële speeltijd tikt, gooit Benschop de bal vanaf de middenlijn zonder te kijken nog eens met een mooie volley het diepe in. Gladon had dat zien aankomen en sprint in de ruimte tussen de Friesche verdediging en keeper Sonny Stevens. Gladon is nét wat eerder bij de bal en tikt deze keurig over de uitkomende goalie heen. Het hele stadion houdt haar adem in terwijl de bal richting doelmond stuitert. Helaas is verdediger Doke Schmidt er als de kippen bij om de bal met een acrobatisch hoogstandje via de onderkant van de lat uit het doel te houden. Vanuit het uitvak is het totaal niet te zien, maar de bal blijkt inderdaad voor de doellijn weggehaald te zijn.


Gladon lijkt sierlijk op weg naar de gelijkmaker

Met vier minuten extra speeltijd op de klok zet Fortuna aan voor een allerlaatste offensief. Bij een Sittardse hoekschop probeert Gladon de bal hoog weg te trappen, maar raakt daarbij het hoofd van de eerdergenoemde Schmidt. Hoewel er van opzet geen sprake lijkt te zijn, tovert Van der Laan toch weer een gele kaart uit zijn borstzakje. Schmidt moet enige tijd verzorgd worden aan een hoofdwond en verlaat uiteindelijk geblesseerd het veld voor Maxim Gullit, inderdaad de zoon van Rudi Dil.

Door de verzorging van Schmidt is de extra speeltijd van vier naar zeven minuten opgelopen. En dat blijken enkele pijnlijke minuten te worden voor de zojuist ingevallen Gullit. Bij een ogenschijnlijk onschuldige actie gaat de jonge verdediger door zijn linkerknie en blijft kermend van de pijn op het kunstgras achter. Wederom volgt een minutenlange blessurebehandeling waarna Gullit op een golfkar het veld moet verlaten.

De zeven minuten zijn inmiddels twaalf minuten extra tijd geworden. In het restant van de toegevoegde tijd komt Fortuna helaas niet meer verder dan een duwfout van Flemming en een hoge bal die over de achterlijn rolt. En zo eindigt de wedstrijd in een 2-1 nederlaag, terwijl het er na een half uur spelen even heel anders had uitgezien. Terwijl de spelers en supporters de teleurstelling met elkaar delen, is meester-regelaar Doom druk bezig om de bezorging van zijn bestelde pizza’s in goede banen te leiden.

Terug in de bus blijkt dat het hem gelukt is om de gewenste bestelling in ontvangst te nemen, waardoor we kunnen genieten van een pizza shoarma, een pizza kebab en een familie pizza. Het vriendelijke verzoek van de chauffeuse om rekening te houden met haar bekleding wordt uiteraard netjes in acht genomen.


Uitstekende service van de lokale fastfood-boer

Tot teleurstelling van een enkeling blijkt Joerie’s box wederom niet de beloofde levensduur waar te kunnen maken. Noodgedwongen schakelen we dan maar over op onze eigen bescheiden JBL-box. Naast de inmiddels gebruikelijke klassiekers zoals de Ali Express en Danny’s Autopaleis, wordt er een verzoeknummer van Remco gedraaid. Ene Pascal Schipper vond het blijkbaar een artistiek verantwoord idee om een plaat uit te brengen onder de weinig verhullende titel ‘Ik heb aan je fiets gelikt’. U zult begrijpen dat dit een eens-maar-nooit-meer moment voor meneer Schipper in onze bus is geweest.

Om drie uur in de nacht bereiken we eindelijk de Milaanstraat, waar we tot eenieders verrassing worden begroet door oude bekende Richard. Hij blijkt van zijn hobby als nachtbraker zijn werk te hebben gemaakt en dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen. Helaas blijken de ramen van onze bolide tijdens onze afwezigheid keihard bevroren te zijn, waardoor we de auto eerst moeten opwarmen en de ruiten met dooiende spray moeten bewerken voordat we huiswaarts kunnen keren. En zo steek ik even later om half vier de sleutel in het slot van mijn voordeur, exact twaalf uur nadat ik vanmiddag werd opgehaald.

De lange trip en geen verkeerde wedstrijd van onze favoriete club leveren ons vandaag dus geen punten op. Maar we laten ons niet kennen en we gaan gewoon maar door. Dus met frisse moed op naar de volgende wedstrijd, tot dan!