Trainer Danny Buijs kan vanmiddag thuis tegen Feyenoord (aftrap: 14.30uur) zeker niet beschikken over Arianit Ferati (geblesseerd) en Rodrigo Guth (uitgesloten). Er staan vraagtekens achter de beschikbaarheid van, de van een uitsluiting terugkerende, Dimitris Siovas en Nathan Markelo. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Als de revalidatie van Arianit Ferati naar wens verloopt, is het duel tegen Feyenoord het laatste duel dat de middenvelder moet missen. Ferati miste zes competitieduels sinds hij in het uitduel tegen RKC Waalwijk geblesseerd aan zijn heup uitviel.


Ferati hier in actie in Groningen

Rodrigo Guth liep in Enschede tegen twee gele en dus een rode kaart aan. Het leverde hem een uitsluiting op voor het duel tegen Feyenoord.

De twee gele kaarten die Guth kreeg, worden niet als zodanig geregistreerd. Guth blijft dus op zes gele kaarten (uit eerdere duels) staan. Pas een tiende gele kaart levert de verdediger een nieuwe uitsluiting op. Met vier duels op de teller na vandaag, gaat dat dit seizoen vast niet meer gebeuren.


Dieperink tijdens zijn finest moment vorige week

Dimitris Siovas was vorige week uitgesloten van deelname aan het duel in Enschede, vanwege zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Hij is vandaag dus opnieuw speelgerechtigd.

Echter, een lichte blessure zou zijn rentree in de weg kunnen staan, zo lezen we in Dagblad de Limburger. Met de afwezigheid van Rodrigo Guth komt deze blessure op een vervelend moment.

Dat gezegd hebbende, de enige wedstrijd dit seizoen waarin zowel Guth als Siovas ontbraken, won Fortuna. Sadik Fofana en Siemen Voet bleven thuis tegen Vitesse netjes op de been.

We vermoeden dat Siovas en de medische staf vandaag pas een definitief besluit nemen.


Hopelijk kan Siovas starten

Ten slotte staat er ook een vraagteken achter de beschikbaarheid van Nathan Markelo. De verdediger speelde dit seizoen twee (gewonnen) duels als invaller voor aanvoerder Ivo Pinto. Een basisplek zat er nog niet in.

Die komt er vandaag zo goed als zeker ook niet, want, net als Siovas, kampt Markelo met licht blessureleed. Bovendien is Ivo Pinto, eerste keus op de rechtsachterpositie, fit.


Markelo in actie tegen zijn oude club Excelsior Rotterdam

Tegenstander Feyenoord vernederde Ajax afgelopen zondag, dat er met een 6-0 nederlaag nog genadig vanaf kwam. Datzelfde Feyenoord kwam vier dagen eerder in Volendam niet verder dan 0-0. Het verschil tussen die twee prestaties was groot.

Het was pas de vierde maal dit seizoen dat Feyenoord puntverlies leed tegen een ploeg buiten de top drie (waarvan het dus zelf deel uitmaakt). Twee van die vier duels speelde Feyenoord notabene op de eerste twee speeldagen. Een van die twee duels was tegen Fortuna Sittard.

Op de openingsspeeldag eindigde het duel in Rotterdam in 0-0. Fortuna had dat duel, waarin Feyenoord lange tijd in ondertal was, zelfs kunnen winnen, maar in de slotfase ook kunnen verliezen. Een gelijkspel leek de terechte uitslag.


Córdoba miste een enorme kans in De Kuip 

Vanwege het superieure doelsaldo van PSV kan Feyenoord vanmiddag bij een nederlaag officieus de status van regerend landskampioen verliezen.

We vermoeden niet dat daar nog iemand in Rotterdam-Zuid mee bezig is, want de titelstrijd is verloren. Wat resteert is de bekerfinale, waarin Feyenoord volgende weekend thuis NEC Nijmegen ontvangt. Zou dat duel al in de achterhoofden spelen van de spelers?

Speler om in de gaten te houden? Buitenspelers Igor Paixão en Yankuba Minteh waren aardig op dreef tegen Ajax. De eerste schijnt vooral goed te functioneren als de zon schijnt, aldus Feyenoordtrainer Arne Slot. Die schijnt vanmiddag wellicht, dus opletten voor Paixão.

In de Kuip had Pinto taalgenoot Paixão onder controle

Fortuna zal met gemengde gevoelens terugkijken op het duel in Enschede. Fortuna speelde lang met tien man, waardoor er weinig eer te behalen viel. Aan zo’n wedstrijd houd je het liefst geen schade over, maar vanwege de rode kaart van Rodrigo Guth kwam die er wel in de vorm van een uitsluiting.

Met Feyenoord treft Fortuna opnieuw een ploeg uit de top drie van de ranglijst. Heeft Fortuna nog ambities op de ranglijst, dan moet Fortuna op onverwachte momenten verrassen in de slotfase van de competitie. Vandaag is zo’n kans. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.


Poldervaart haalt verhaal bij de vierde official in Enschede

Oud-Feyenoorder Danny Buijs heeft dus een puzzel te leggen centraal achterin. Als naast Rodrigo Guth ook Dimitris Siovas ontbreekt, is die puzzel snel gelegd. Dan spelen Sadik Fofana en Siemen Voet.

Kan Siovas wel spelen, dan moet Buijs kiezen tussen Fofana en Voet. Voet lijkt sinds de winterstop een streepje voor te hebben op Fofana, maar als Buijs het belangrijk vindt een rechtspoot naast Siovas te hebben, dan moet hij kiezen voor Fofana. Wij denken dat Siemen Voet speelt.


Of zou Buijs voor Fofana kiezen?

Verder verwachten we Michael Verrips tussen de palen, aanvoerder Ivo Pinto op de rechter flank en Mitchell Dijks aan de linker flank.

Op het middenveld start Deroy Duarte als verdedigende middenvelder. Verder spelen oud-Feyenoorder Oğuzhan Özyakup en Ragnar Oratmangoen.

We vermoeden dat er ook een basisplek is voor Justin Lonwijk, die vorige week niet startte vanwege blessureleed. Dat zou betekenen dat Alen Halilović op de bank start.


Lonwijk speelde een half uur in Enschede

In de aanval verwachten we Kaj Sierhuis en Iñigo Córdoba aan de aftrap. Waar mogelijk moet Justin Lonwijk ondersteuning bieden.


Córdoba in actie tegen FC Twente

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? We herkennen niemand met een Sittards verleden. Niet op het veld en niet ernaast.

Laatste overwinning thuis tegen Feyenoord? 6 Oktober 2019. Vijf jaar geleden ging Feyenoord voor het laatst voor de bijl in Sittard. De eerste acht competitieduels van het seizoen 2019/20 won Fortuna niet, maar het negende duel tegen Feyenoord wel.

Het elftal van trainer Jaap Stam verslikte zich in een gedreven en efficiënt Fortuna Sittard. Amadou Ciss scoorde Fortuna’s eerste twee treffers en Bassala Sambou de vierde. De huiskamervraag luidt: wie scoorde Fortuna’s derde treffer van de avond in de 4-2 overwinning?

Antwoord onderaan.


Ciss heeft toegeslagen en viert zijn feestje

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Feyenoord: V-V-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-V-W-G

De KNVB stuurt scheidsrechter Bas Nijhuis naar Sittard. Nijkuis vinden we terug op plek negen in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Door de bank genomen een keurige middenmoter dus.

Dat is dus gemiddeld, de man is natuurlijk ook bekend vanwege zijn vreemde fratsen, waar je soms voor- en soms nadeel van hebt.

Nijkuis floot eerder dit seizoen twee duels van Fortuna Sittard. In Deventer ging Fortuna ruimschoots de boot in en thuis tegen FC Utrecht bleef het 0-0. Het was een van de duels waarin Fortuna een penalty miste, die Nijhuis dus wel gaf.


Nijhuis heeft altijd oog voor de camera

VAR Alex Bos floot slechts twee competitieduels van Fortuna Sittard. Dat is onvoldoende voor een plek in bovenstaande lijst.

Onder zijn leiding versloeg Fortuna eerder dit seizoen thuis Vitesse. Hij had in dat duel rood in petto voor Melle Meulensteen en gaf Fortuna een penalty, die Fortuna, je raadt het al, miste (in twee tijden zelfs).


Bos twijfelde niet; Sierhuis vervolgens wel (hij miste de penalty)

Vorige week slingerde Rob Dieperink, naast Rodrigo Guth, ook Justin Lonwijk en Kaj Sierhuis op de bon. Voor beiden was het de derde gele kaart van het seizoen. Zij zijn dus een gele kaart verwijderd van een peltpositie.

Mitchell Dijks, Ivo Pinto en Loreintz Rosier staan nog steeds op pelt. Pakken ze vandaag geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel uit bij Vitesse.


Dieperink mag naar de Olympische Spelen in Parijs. We vragen ons af op welk onderdeel?

Opstelling: Verrips; Pinto, Voet, Siovas (Fofana?), Dijks; Duarte, Özyakup, Oratmangoen, Lonwijk; Sierhuis en Córdoba.

Fortuna organiseert een fanplein voorafgaand aan het duel. Dat fanplein start om 12.00uur en is geopend tot een kwartier voor de start van het duel.

De stadionpoorten openen om 12.30uur. Tegen die tijd is het supportershome en de fanshop in het stadion ook open.

De meeste (beschikbare) kaarten voor het duel zijn verkocht, dus het zal druk worden. Zorg dus dat je op tijd vertrekt.


Op tijd vertrekken, maar vergeet je vlag niet mee te nemen!

Ben je niet in de gelegenheid om naar Sittard te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live beeldverslag.


Antwoord huiskamervraag: Cian Harries