Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag / – avond in het eredivisieduel uit bij Feyenoord (aftrap: 16.30uur) geen beroep doen op Deroy Duarte. De Rotterdammer staat nog steeds buitenspel vanwege een knieblessure opgelopen tegen FC Volendam.

Hopelijk kan hij nog terugkeren voordat de vervroegde winterstop aanvangt, maar de twee oktoberduels in zijn geboortestad, lijkt hij sowieso niet te gaan halen.


We hopen Deroy snel weer in het Fortunashirt te zien

Afgelopen woensdag ontbraken er in Nijmegen nog drie spelers op het appèl: Dimitris Siovas, Tijjani Noslin en Doğan Erdoğan.

Siovas ontbreekt al langer vanwege een nekblessure, die de Griek maar niet weet af te schudden. Siovas traint wel mee met de groep, maar de fysieke gedeeltes van de training slaat hij vooralsnog over. We vermoeden dat hij er ook vandaag niet bij zal zijn.

Tijjani Noslin, zo lezen we in Dagblad De Limburger, raakte vorige week al geblesseerd op de training. Het kostte hem de duels tegen RKC Waalwijk en NEC. Hij is wel op de weg terug en wellicht al present vanavond in de wedstrijdselectie.

Doğan Erdoğan was afgelopen woensdag ook afwezig in Nijmegen. De Turk heeft last van een rugblessure. Net als Noslin, is Erdoğan een twijfelgeval voor vanavond. Wellicht wel in de wedstrijdselectie, maar niet in de basis.

Voor de rest zou iedereen inzetbaar moeten zijn.

Tegenstander Feyenoord lichtte afgelopen weekend koploper AZ pootje in de competitie. Het leverde Feyenoord plek drie op de ranglijst op, twee punten achter de nieuwe koploper Ajax. In de vier thuisduels die Feyenoord tot dusverre speelde, kreeg Feyenoord nog geen doelpunt tegen. Met Feyenoord is het in de Kuip dus kwaad kersen eten.

Man van het moment bij Feyenoord? Orkun Kökçü bevond zich deze week in het oog van een mediastorm vanwege een aanvoerdersband. Kökçü is de regisseur op het middenveld bij Feyenoord, die Fortuna beter niet te veel ruimte geeft.


De betreffende aanvoerdersband om de arm van Mats Seuntjens

Feyenoord was afgelopen week ook gevrijwaard van deelname aan de eerste ronde van het bekertoernooi. De Rotterdammers konden zich dus een week voorbereiden op het duel met Fortuna Sittard.

Fortuna sneuvelde woensdag in het bekertoernooi in Nijmegen. Julio Velázquez veranderde zijn elftal op zes plekken ten opzichte van het competitieduel tegen RKC Waalwijk, waarmee hij duidelijk maakte waar zijn prioriteiten liggen. De snelste weg naar Europa is dus weer afgesloten, maar vanuit Sittard ben je zo in Maaseik of Tüddern, dus wie maalt daarom, zal de gedachte zijn.

Velázquez vraagt zich deze week dus af of hij het elftal, dat in de competitie al vijf duels ongeslagen is, moet wijzigen. Dat zou kunnen omdat er afgelopen zaterdag tegen RKC Waalwijk iemand uit de toon viel of omdat afgelopen woensdag een nieuweling hard genoeg op de deur klopte.

Het gaat dan met name over het aanvallende compartiment, waar Iñigo Córdoba zijn topvorm nog steeds niet heeft kunnen vinden, Burak Yilmaz al weken droog staat en Úmaro Embaló moeite heeft te bevestigen.

Bonkten Rémy Vita, Paul Gladon en Tunahan Taşçı woensdag hard genoeg op de deur? We vermoeden van niet, alleen Rémy Vita kan wellicht met de vuist op tafel slaan op kantoor Velázquez.


De snelheid van Vita zou een wapen kunnen zijn in De Kuip

Andere vraag: gaat Velázquez zijn elftal tactisch aanpassen aan Feyenoord? Het middenveld met Arianit Ferati, Oğuzhan Özyakup en Mats Seuntjens is behoorlijk aanvallend, zeker als daar nog drie aanvallers voor staan. We kunnen ons voorstellen dat Velázquez met twee aanvallers gaat spelen en er een extra verdedigende middenvelder bijzet.

Echter, er is een probleem met deze optie. Beschikbare verdedigende middenvelders zijn dun gezaaid in de selectie. Deroy Duarte zeker niet en Doğan Erdoğan is waarschijnlijk niet beschikbaar. Dan blijft Vasilios Sourlis over, maar de jonge Griek kon in Nijmegen niet aantonen, dat hij klaar is voor het duel in de Kuip.

We verwachten geen wijzigingen in de verdediging. Die staat namelijk stevig. Ivor Pandur verdedigt het doel. Daarvoor staan vier verdedigers. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Rodrigo Guth en Ximo Navarro verdedigen het centrum. George Cox speelt als linksback.


De aanvoerdersband stond Ivo woensdag prima, maar gaat waarschijnlijk toch terug naar Mats Seuntjens

Op het middenveld verwachten we Arianit Ferati als controlerende middenvelder. Oğuzhan Özyakup en aanvoerder Mats Seuntjens zorgen voor de aanvoer naar de voorhoede.

In die voorhoede zal Velázquez op zoek gaan naar snelheid om de ruimte die Feyenoord ongetwijfeld gaat weggeven te benutten. We kunnen ons goed voorstellen dat hij Rémy Vita, die ook verdedigend kan uithelpen, daarvoor gaat gebruiken aan de linker kant. Burak Yilmaz speelt in de spits. Speelt Vita op links, dan zal Velázquez moeten kiezen tussen Úmaro Embaló en Iñigo Córdoba voor de positie aan de rechterflank. We gokken op de laatste.

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? Nee, we herkennen niemand met een Fortunaverleden bij Feyenoord.

Laatste uitoverwinning bij Feyenoord? 16 December 2018. Fortuna Sittard ging destijds met 0-2 winnen. Lars Hutten en Ahmed el Messaoudi zorgen op deze gedenkwaardige avond voor de doelpunten. Als je een van de 1130 supporters was in het uitvak, zul je het duel niet snel vergeten, toch?


Voor het geval je het wel vergeten bent

Laatste vijf competitieduels uit tegen Feyenoord: V-V-V-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-W-W-G

De KNVB stuurt Pol van Boekel naar de Kuip. We worden daar niet vrolijk van, want Van Boekel vinden we terug op plek zeventien in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Alleen Sander van der Eijk en Fortuna-hater Allard Lindhout doen slechter in die lijst. VAR Dennis Higler vinden we terug op plek plek elf. Redelijk neutraal.

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Ferati, Özyakup, Seuntjens; Córdoba, Yilmaz en Vita.

Supporters: Er zullen 567 Fortunezen in het uitvak zitten. Busreizigers melden zich rond 13.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten hebben zowaar vrij vervoer.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag.