Trainer Julio Velázquez kan vanmiddag thuis tegen FC Volendam (aftrap: 12.15uur) geen beroep doen op Mats Seuntjens, die vanwege zijn dubbele gele kaart tegen Excelsior, vanmiddag uitgesloten is van deelname.

Seuntjens lost Doğan Erdoğan af op de Sittardse strafbank, die zijn uitsluiting naar aanleiding van zijn dubbele gele kaart tegen NEC, erop heeft zitten.

Achter de naam van Dimitris Siovas staat een vraagteken. Hij viel tegen Excelsior geblesseerd uit met een nekblessure en heeft deze week nog niet pijnvrij kunnen meetrainen.


Siovas kan vanmiddag wellicht niet spelen

We vermoeden dat nieuwkomer Ximo Navarro, die nu twee weken meetraint, meer tijd nodig heeft om wedstrijdfit te geraken. Als de nood aan de man is, zal hij vast kunnen invallen.

Oğuzhan Özyakup, die in de 63 minuten verdeeld over de twee duels die hij tot nu toe speelde, direct (doelpunt) en indirect (voorassist) betrokken was bij de vier punten die Fortuna tot dusverre behaalde, zal ondertussen een behoorlijk gedeelte van zijn trainingsachterstand hebben weggewerkt.

Promovendus FC Volendam pakte vijf punten uit de eerste zeven duels. De ploeg oogst lof voor het aanvallende voetbal dat het speelt, maar heeft ondertussen wel de meest gepasseerde defensie van de eredivisie (21 tegentreffers). De balans tussen attractief en effectief voetbal heeft trainer Wim Jonk dus nog niet gevonden.

Man om in de gaten te houden bij FC Volendam: Carel Eiting. Als FC Volendam gevaarlijk wordt voor het doel van de tegenstander, heeft de creatieve middenvelder zelden een alibi.

In Sittard is, na een paar hectische weken, de rust wedergekeerd. Julio Velázquez heeft de afgelopen twee weken kunnen werken aan het overbrengen van zijn ideeën. Dat moest hij wel grotendeels doen zonder de internationals Ivor Pandur, Vasilios Sourlis en Deroy Duarte.

Ook Rémy Vita was opgeroepen door Madagascar om in Marokko een aantal oefeninterlands te spelen, maar als we het goed hebben begrepen heeft hij zich teruggetrokken en is in Sittard gebleven. Op aandringen van Velázquez die hem er graag bij wilde hebben op de training gedurende de interlandperiode? Licht geblesseerd? We weten het niet.


De matchwinnaar tegen Excelsior stapte afgelopen week niet in het vliegtuig

Naar verluidt, was Fortuna Sittard van zins vorige week donderdag een oefenduel te spelen, waarin Oğuzhan Özyakup en Ximo Navarro verder hadden kunnen werken aan hun fitheid. Niet voor het eerst kreeg Fortuna te maken met een tegenstander die afzegde.

Met dat oefenduel in de benen was Özyakup wellicht een stap verder geweest in zijn strijd om wedstrijdfit te geraken. We veronderstellen dat hij niet zal starten vanmiddag.

Aangezien de trainingen in het laatste gedeelte van de week achter gesloten deuren plaatsvinden en dit pas de tweede wedstrijd is onder leiding van Velázquez, hebben we nog onvoldoende informatie om een algoritme te bouwen waarmee we de code achter de data-gedreven opstelling van Velázquez kunnen kraken. Voorlopig is het dus gissen naar de opstelling.

Kijkend naar het duel tegen Excelsior, vermoeden we dat Velázquez weinig reden heeft aan zijn achterhoede te sleutelen. Hij wordt wellicht gedwongen om Siovas te vervangen. Mocht de Griek niet kunnen spelen, dan heeft Velázquez Roel Janssen en Bryant Nieling als alternatieven. We gokken op de ervaring van Roel Janssen.


Roel verving Dimitris Siovas tegen Excelsior en doet dat wellicht vanmiddag opnieuw

Verder dus Ivor Pandur in het doel. Ivo Pinto speelt als rechtsback. Centraal speelt Rodrigo Guth naast Siovas (of Janssen). Op de linksbackpositie verwachten we George Cox, tenzij Velázquez snode plannen heeft met Rémy Vita.

Centraal op het middenveld speelde Velázquez twee weken geleden met Deroy Duarte, Arianit Ferati en Mats Seuntjens. De laatste is er niet bij; Doğan Erdoğan is terug beschikbaar. We gokken dat Velázquez start met controleur Deroy Duarte en creatieveling Arianit Ferati.

Dan moet hij nog een vervanger aanwijzen voor Seuntjens. We verwachten Cole Bassett, per slot van rekening de man die Fortuna na weken durend getouwtrek heeft aangetrokken voor die positie.

Op de flanken speelde Velázquez ongeveer een uur met Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba. Daarna ongeveer een half uur met Úmaro Embaló en Rémy Vita. Met name Embaló maakte indruk. We vermoeden dat hij voldoende indruk maakte voor een basisplek.

We verwachten dus Úmaro Embaló aan de rechterflank en Iñigo Córdoba aan de linkerflank. Centraal speelt aanvoerder Burak Yilmaz, die (voor het eerst) twee duels op rij niet scoorde.


Onze Usain Bolt aan de flank

Laatste thuisoverwinning op FC Volendam? 15 September 2017. De laatste maal dat FC Volendam op bezoek kwam in Sittard, vertrokken de Volendammers met een nederlaag. De in het promotiejaar veelvuldig scorende aanvallers, hadden het vizier op deze avond niet op scherp staan.

Na een minuut of zeventig had het nummer 277 op de eeuwige topschuttersranglijst van Fortuna Sittard genoeg van het aanvallende geklungel. Hij eiste een vrije trap op de rand van het strafschopgebied op en draaide de bal feilloos binnen.

Die treffer, zijn enige treffer ooit voor Fortuna Sittard, bleek voldoende voor de overwinning. We hebben het natuurlijk over Marco Ospitalieri.


We mochten hem graag zien spelen!

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Volendam: W-W-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-V-V-V

De KNVB stuurt Dennis Higler op dit duel af. We vinden hem terug op plek elf in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Gemiddeld genomen een neutrale scheidsrechter, alhoewel hij eerder dit seizoen wel dienst had toen Fortuna verloor in Heerenveen.

We constateren dat de KNVB in de eerste acht duels, zesmaal een scheidsrechter aanwees met een negatieve balans. Het wordt eens tijd dat de KNVB dat rechttrekt. VAR Laurens Gerrets vinden we overigens terug op plek vier. Aan hem bewaren we betere herinneringen.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas (Janssen), Cox; Duarte, Ferati, Bassett; Embaló, Yilmaz, Córdoba.

Supporters: Het Fortuna Sittard Stadion opent zijn deuren om 10.15uur (na een avondje stappen op de zaterdagavond kun je dus zo doorlopen naar het stadion). De fanshop in het stadion gaat rond die tijd eveneens open en zal dat blijven tot 15.00uur (gesloten gedurende de wedstrijd). Uiteraard is ook het supportershome geopend rondom dit duel.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2.