Trainer Julio Velázquez kan vanavond tijdens het uitduel tegen FC Emmen (aftrap: 21.00uur) waarschijnlijk beschikken over zijn voltallige selectie. Alleen de beschikbaarheid van Ximo Navarro is twijfelachtig.

Ximo Navarro ontbrak afgelopen vrijdag tijdens het eredivisieduel tegen Sparta Rotterdam, vanwege een bovenbeenblessure opgelopen tegen SC Heerenveen. Hij miste de duels tegen SC Cambuur en Sparta. Navarro heeft de training deze week hervat en sluit vanavond weer aan bij de selectie, tenzij hij nog te veel last ondervindt voor wedstrijdbelasting.

Verder ontbrak ook Roel Janssen afgelopen vrijdag op het appèl. Hij had last van maagproblemen. Die zijn ondertussen de wereld uit, dus Roel Janssen maakt opnieuw deel uit van de wedstrijdselectie.


De man met de meeste Fortuna-doelpunten (17) in de selectie, keert terug

Tegenstander FC Emmen keerde een jaar na de degradatie in het seizoen 2020/21 terug in de eredivisie. De Rood-Witten staan voorlopig op plek zestien, een plek die op het einde van het seizoen verplicht tot deelname aan de degradatie-playoffs.

FC Emmen pakte dertien van zijn zestien punten in thuisduels (die andere drie punten pakte FC Emmen in Sittard). Op de Oude Meerdijk verloor FC Emmen pas eenmaal dit seizoen (tegen AZ) en dat was begin september. Op papier geen makkelijke opgave dus, maar makkelijke opgaves bestaan ook niet voor Fortuna.

Wellicht een voordeel voor Fortuna: FC Emmen speelde (en verloor) dinsdag een bekerwedstrijd tegen PSV in Eindhoven, waarvoor de Emmenaren dus pakweg 450km onderweg waren. Fortuna kon zich, vanwege de vroege uitschakeling in het bekertoernooi, de hele week concentreren op het competitieduel.

Man om in de gaten te houden? Mark Diemers, de man die we in Sittard goed kennen. Aanvallend moet veel van Diemers komen bij FC Emmen. Zijn probleem is dat de Emmense aanval dusdanig uitgedund is vanwege blessures, dat hij weinig afspeelmogelijkheden heeft. Goed nieuws voor Diemers: de aanvallers Richairo Živković en Ole Romeny keren terug in de selectie.


Diemers op zoek naar een afspeelmogelijkheid in Sittardse dienst

Fortuna is drie duels op rij ongeslagen, waarin het zeven punten pakte. Niet alleen pakte Fortuna die punten, Fortuna deed dat ook met verzorgd voetbal.

Daar waar eerder dit seizoen (en in vorige seizoenen) een aanvallend Fortuna Sittard verdedigend kwetsbaar was en een verdedigend Fortuna Sittard aanvallend tandeloos was, lijkt Julio Velázquez een balans te hebben gevonden. Alles kan beter, maar de progressie is bemoedigend.

In die drie wedstrijden speelde Fortuna overigens een betere tweede dan eerste helft. Of, voetbal is per slot van rekening een relatieve sport, wellicht speelde Fortuna een constant niveau, maar de tegenstanders konden hun niveau niet vasthouden over negentig minuten. Het feit dat Julio Velázquez kwaliteit op de bank heeft, die hij in de tweede helft kan inzetten, zal ook meespelen.


Noslin als invaller is een gevaarlijk wapen

Met FC Emmen treft Fortuna voor de vierde maal dit seizoen een ploeg in een uitwedstrijd die momenteel onder Fortuna op de ranglijst staat. De eerdere drie duels uit bij FC Groningen, Vitesse en SC Cambuur won Fortuna in het slotkwartier na een achterstand.

Daar waar Julio Velázquez lang gezocht heeft naar de juiste opstelling (en veel wijzigingen doorvoerde), lijkt er nu meer duidelijkheid te zijn. We verwachten dan ook geen wijzigingen in de basisopstelling.

Dat betekent dat we Ivor Pandur op doel verwachten. De waarschijnlijke terugkeer van Ximo Navarro geeft Velázquez meer opties in de achterhoede. Fortuna haalde Navarro als concurrent van Ivo Pinto op de rechtsbackpositie, maar heeft die concurrerende rol eigenlijk nooit kunnen vervullen, omdat hij centraal of aan de linkerkant moest uithelpen. Dat verandert nu of binnenkort. We vermoeden dat Pinto de voorkeur heeft.


Je hebt gewone batterijen, Duracell batterijen en Pinto batterijen. De laatste raken nooit leeg

Centraal verwachten we het duo Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. George Cox speelt aan de linkerkant.

Op het middenveld heeft Velázquez ruime keuze, maar we verwachten er geen veranderingen. Kristijan Bistrović lijkt na drie duels al onmisbaar op het middenveld. Oğuzhan Özyakup en Arianit Ferati zijn de overige middenvelders.


Özyakup werkt na blessureleed toe naar topvorm 

Op de flanken verwachten we Iñigo Córdoba aan de rechterkant, waar hij beter uit de verf komt dan aan de linkerkant. Dat maakt het lastig voor Tijjani Noslin, want de rechtsbuitenpositie is zijn favoriete positie.


We hopen dat Córdoba de teleurstelling van vorige week achter zich heeft gelaten!

Úmaro Embaló heeft als voordeel dat hij naast de rechterkant ook aan de linkerkant uit de voeten kan. We verwachten hem aan de linkervleugel. Burak Yilmaz speelt centraal in de aanval.

Oud-Fortunezen bij FC Emmen? We herkennen er twee. Ahmed el Messaoudi speelde in het seizoen 2018/19 op huurbasis bij Fortuna. In dat seizoen speelde de middenvelder 33 duels voor Fortuna (29 eredivisie- en 4 bekerduels), waarin hij vijfmaal het doel trof. Op het einde van het seizoen vertrok hij naar FC Groningen. El Messaoudi keert terug van een blessure en speelt waarschijnlijk.

De al eerder genoemde Mark Diemers speelde twee seizoenen bij Fortuna Sittard. Zijn eerste seizoen speelde hij samen met Ahmed el Messaoudi. In die twee seizoenen speelde Diemers 67 duels voor Fortuna (60 eredivisie- en 7 bekerduels). In beide seizoenen scoorde hij zevenmaal. Dat was in zijn tweede seizoen voldoende voor de topschutterstitel. Hij vertrok vervolgens naar Feyenoord.


Diemers en El Messaoudi in actie namens Fortuna Sittard

Laatste uitoverwinning bij FC Emmen? 24 Februari 2017. Zes jaar geleden won Fortuna voor het laatst in Emmen. De mannen van Sunday Oliseh kwamen op voorsprong via Perr Schuurs. FC Emmen boog vervolgens die achterstand om in een 2-1 voorsprong. Datzelfde deed Fortuna in het laatste half uur via twee treffers van Finn Stokkers.


Oliseh in gelukkiger tijden; een jaar later barstte de bom

Laatste vijf competitieduels uit bij FC Emmen: G-V-G-G-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-W-V-G

De KNVB stelt Pol van Boekel als scheidsrechter aan. Van Boekel vinden we terug op plek vijftien op de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Onder de streep kunnen we dus niet tevreden zijn over de prestaties onder zijn leiding.

VAR Allard Lindhout, scheidsrechter vorige week, draagt de rode lantaarn in bovenstaande lijst.

Niemand kreeg vorige week thuis tegen Sparta Rotterdam een gele (of rode) kaart, waardoor er niets veranderd is qua gevolgen bij een volgende gele kaart. Alleen Arianit Ferati staat op pelt met vier gele kaarten.


Ferati staat al twaalf duels op pelt, na vier gele kaarten in de eerste acht duels

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Bistrovic, Ferati, Özyakup; Córdoba, Yilmaz en Embaló.

Supporters: Het uitvak zal vanavond uitverkocht zijn met 375 Fortunezen. Fortuna vraagt tijdens dit duel aandacht voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië door ‘Giro 555’ in plaats van shirtsponsor Betcity op het shirt te dragen. Na afloop van het duel kun je via een veiling bieden op deze shirts.

Voorafgaand aan het duel zal er een minuut stilte in acht worden genomen voor de slachtoffers van de aardbevingen.

Ben je niet in de gelegenheid naar Emmen te reizen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN3 voor een live-verslag.