Sinds vlak voor de winterstop trainer Ben van Dael aan de kant werd geschoven en Sunday Oliseh het stokje overnam is Fortuna aan een flinke opmars bezig. Oliseh beschikt inmiddels over een gerenoveerde spelersgroep die wordt geacht het iedereen in de Jupiler League moeilijk te maken. En dat blijkt, want ook FC Emmen (volgens eigen zeggen op weg naar de play offs) moet de drie punten aan de Sittardenaren laten, al zal Emmen-trainer Dick Lukkien ook aan deze ontmoeting een wrang gevoel overhouden…


24 februari 2017

Vrijdag de 24e

FC Emmen 2 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 23. Schuurs 0-1, 45. Bannink 1-1, 57. Lima 2-1, 58. Stokkers 2-2, 84 Stokkers 2-3.
Opstelling: Santos; Saddiki, De Regt, Schuurs, Ospitalieri; Vlijter (60. Ars), Hadzhiev, Dianessy (39. Braun), Saba (76. Briels), Başsan; Stokkers.
Toeschouwers: ± 1.000
Scheidsrechter: Dhr. J. Kooij
Geel (Fortuna):
Rood (Fortuna):

Vrijdag. De middag is juist 32 minuten onderweg als ik mijn computer uitzet. Op de gang loop ik een collega tegen het lijf en dat geeft me een beetje een ongemakkelijk gevoel. Mijn hoofd zit namelijk nog vol met de afgelopen week en op mijn bureau liggen nog af te handelen zaken die al te lang wachten, maar toch spring ik maar weer op mijn fiets, huiswaarts. De route gaat vandaag via een ATM waar ik mijn verwaarloosbare kapitaal voor een klein stukje omzet van giraal naar chartaal.

En terwijl ik mijn route weer hervat en de bocht omsla, krijg ik weer een mentale dreun te verwerken. Ik kan heel wat hebben, maar bij het zien van een dergelijk trekker schieten de woorden van Leon ter Wielen door mijn hoofd: ‘Daar word ik niet vrolijk van’.


Leuk is anders

Eenmaal thuisgekomen merk ik dat mijn band bijna plat staat en het brood op is. Nog snel even naar de bakkerij, want een voorraad opbouwen is essentieel als de verre uitwedstrijd naar FC Emmen op de rol staat. De generale repetitie naar Cambuur, twee weken geleden, ging me goed af dus vandaag moet ook lukken.

Routineus smeer ik drie pakjes met ‘koekjes’, beenham en appelstroop en stop en passant nog een paar stukken kruidkoek en een pakje rijstwafels in mijn tas. Dat vul ik aan met twee flessen water waardoor de reis kan starten. Maar eerst wordt er nog een tweet de wereld ingestuurd waarin we aangeven dat de kassa van het uitvak gewoon geopend is. En blijkbaar is dat helemaal niet zo gek, want ‘Wij in Emmen doen niet zo moeilijk.’, aldus de vermaarde Brigata Fanatico.

Eenmaal aangekomen bij het Fortuna stadion blijkt dat ‘het slot op de ketting zit’ en we dus niet kunnen parkeren. Bij McDonald’s parkeren is ook niet ideaal en supermarktketen Aldi is evenmin blij met ons. En dus zijn er twee opties: 1) vertrekken naar Emmen met één man minder die de tijd doodt met het ronddolen over Bedrijvenstad Fortuna, wachtend op de thuiskomst van de overige passagiers of 2) het iemand niet naar de zin maken. En omdat we dat laatste al ruim 15 jaar doen (met de KNVB voorop) kiezen we voor optie 2.

Uiteindelijk hebben slechts 26 mensen het plan opgevat om met de bus naar FC Emmen te reizen. Daar zit scholierencarnaval op de Sittardse Markt voor iets tussen.

Maar desalniettemin is de sfeer aan boord goed. De chauffeur probeert de sfeer een boost te geven door een Duitstalige cd op te zetten, maar na ‘Kenn nicht deinen Namen – scheißegal’ van Peter Wackel feat. Chriss TUXI en ‘Pommes mit Senf’ van Markus Becker en Robert Haag, rent een in zijn wiek geschoten Dominique naar voren in een poging de chauffeur op andere gedachten te brengen en te kiezen voor Q Music. En dat lukt.

Zodoende bereiken we in een opperbeste stemming tankstation ‘De Slenk’, nabij Arnhem. Even is het onduidelijk of we hier mogen stoppen aangezien MVV in Leeuwarden moet aantreden en ook met bussen ‘up north’ reist.

Nadat ik uitstap loop ik een stuk parallel aan de vangrail, neem deze horde middels een zwaai over mijn rechterheup en snij zo Frank en Nico de pas af waardoor ik als derde de snackmuur aantik. Als ik het glazen klepje open snaaien de grijpgrage handen van Guido een pizzabroodje uit het rek en omdat er nog maar één zo’n broodje resteert zet ik alle andere aanwezigen een hak en neem het laatste.

‘Karma is a bitch’, hoor je wel eens en warempel, het klopt. Het broodje is verschrikkelijk taai, maar ik laat me niet kennen (Guido als medestander) en knok me naar het einde. Eenmaal buiten bemerk ik dat karma nog altijd een bitch is.


MVV ontweken en dan krijg je dit…

Ongeveer 20 minuten later dirigeert Huub iedereen weer richting bus en als iedereen zit sluiten de deuren en zetten we koers naar Emmen. Ik kijk naar buiten en roep ‘Zwolle zesentwintig’; het sein om de ‘Stad der Blauwvingers’ in te schalen op het onderdeel ‘voetbalstad’. Even later passeren we het gebouw waar mijn zwager met flinterdun PSV-bloed in zich kantoor houdt en concluderen we dat het enige dat leuk is aan Zwolle de tennisbanen zijn die pal naast de autosnelweg liggen. Het complex dat slechts drie banen telt heeft haar lichtmasten ontstoken, maar vanavond geven alleen zes oudere heren inclusief horecaspoiler elkaar partij.

Als we Overijssel verlaten slaan we bij Meppel rechtsaf richting Klazienaveen / Coevorden / Emmen. Na een poos slaan we linksaf naar Emmen, want rechtdoor rijden betekent dat je in Meppen uitkomt en die route hebben we al eens genomen. Toen heeft Marcel Mosselman de meubelen van de chauffeur nog gered, want anders waren we nóóit meer thuisgekomen.

Aangekomen bij het uitvak merken we dat het openen van de kassa bij het uitvak toch lastiger is dan de Brigate Fanatico veronderstelt. Omdat er toch een boel mensen op de bonnefooi naar Emmen zijn gereisd en Huub deze supporters zeker niet in de kou wilt laten staan, verzorgt hij eigenhandig de kaartverkoop. En dus verpatst hij kaart na kaart en mag FC Emmen zich bedanken bij deze Munstergelaense ‘Haverbuul’ of kunnen de Drenten het zich permitteren zoveel mensen buiten te sluiten? Uiteindelijk passeren 86 supporters de poort.

Ondertussen hang ik twee spandoeken op en word ik attent gemaakt op een nieuw spandoek. Waar eerder al spandoeken werden gemaakt voor trainers, spelers, een assistent-trainer, John van Bommel en een glazenwasser valt de eer deze keer ten deel aan verzorger Marcel Lemmens. Marco, het is je gegund!

Ondertussen zijn de spelers door Sunday Oliseh richting kleedkamer gedirigeerd waar hij hen nog de laatste consignes geeft. Oliseh heeft gekozen voor Miguel Santos in doel met voor zich Marco Ospitalieri als linksback, op rechtsback heeft Dries Saddiki zijn plaats behouden en Ferry de Regt en Perr Schuurs vormen het centrale verdedigingsduo.

Kamen Hadzhiev speelt centraal op het middenveld samen met Vitor Saba. Djibril Dianessy en Emrah Başsan bevolken de vleugels. Gavin Vlijter steunt de eenzame spits Finn Stokkers. Jordie Briels zit weer op de bank onder andere samen met de uit schorsing teruggekeerde Christopher Braun.

En dat laatste kan wel eens ongelukkig uitpakken, want gedurende de eerste handvol minuten snelt Issa Kallon al enkele keren voorbij Saddiki. Bij één van zijn acties had FC Emmen al een voorsprong kunnen nemen, maar de perfecte voorzet van Kallon wordt door Cas Peters naast het doel geschoten.

Na een kleine vijf minuten krijgt FC Emmen wéér een mooie kans als een open schietkans ontstaat in het strafschopgebied. Maar gelukkig zet Hadzhiev zijn tegenstander weg en effent het pad voor Santos om de bal weg te trappen.

Niet veel later krijgen de Drenten een corner. De bal draait een beetje van het doel af, maar juist voordat Tim Siekman de bal kan koppen plukt Santos de bal uit de lucht. Dat ziet Huub ook, want de stand-in voor de Emmense kassier mist de eerste tien minuten van de wedstrijd.


Golden Boy Emrah Başsan gaat in duel met Nick Bakker

Na 20 minuten dreigt Fortuna een eerste maal. Başsan neemt aan de rechterzijde de bal aan, legt ‘m voor zijn linker en trapt op doel. Waar de bal er tegen Jong FC Utrecht mooi indraaide, belandt deze bal op het doel. Even later mag dezelfde Başsan een corner nemen en ook dat ging de kleine dribbelaar tegen Jong FC Utrecht prima af. Zo ook vandaag, want zijn corner belandt op het hoofd van Schuurs. De verdediger kopt de bal richting doel, maar als de bal afketst op het lichaam van Josimar Lima is doelman Dennis Telgenkamp kansloos en neemt Fortuna een 0-1 voorsprong.


Perr Schuurs heeft zojuist gescoord, Emrah Başsan gaf de assist

FC Emmen is even geslagen, maar komt niet veel later bijna langszij. Linksbuiten Kallon draait Saddiki een loer en stuurt de bal richting verre hoek. Dat is gezien door Miguel Santos die de bal uit de kruising plukt.

Oliseh heeft ook in de gaten dat het enige gevaar zowat van Kallon komt en ziet dat hij bijna voor de gelijkmaker zorgt. Hij soleert door de verdediging en zijn schot ketst af op het been van Schuurs, waarna Santos de bal nog juist voor de lijn kan pakken.


Dries Saddiki probeert Deniz Aslan af te troeven

Er is momenteel maar één partij die voetbalt en dat is FC Emmen. Na een dik half uur geldt alarmfase I weer als de bal via een paar schijven bij Cas Peters terechtkomt. Hij neemt aan, loopt het strafschopgebied binnen en trapt de bal hard op doel. Santos beseft wat er staat te gebeuren en gaat plat waarna de bal caramboleert tussen zijn hand, schouder en de paal. Uit deze grote kans houdt FC Emmen slechts een corner over.

Maar die corner wordt perfect aangesneden waardoor Lima de bal op doel kan koppen. Maar hij mikt iets te hoog, waardoor de bal via de deklat terug het veld in stuitert. En dus heeft Santos keer op keer geluk (en ook kunde), iets dat Leon ter Wielen zo ontbeerde en hem zijn plek kostte.


Gavin Vlijter heeft het lastig tegen Oğuzhan Türk

Vlak voor rust lijkt FC Emmen dan toch loon naar werken te krijgen als Gersom Klok de bal in de benedenhoek kopt. Santos duikt razendsnel naar diezelfde hoek en pareert de bal, waarna Alexander Bannink de bal over de lijn werkt. Maar de assistent-scheidsrechter stelt vast dat er iets onoirbaars heeft plaatsgevonden en steekt zijn vlag resoluut omhoog. Voor scheidsrechter Joey Kooij het signaal om Banninks treffer te annuleren.

Maar toch gaan beide teams met 1-1 rusten als de ingevallen Braun opzij wordt gezet door Cas Peters welke Bannink in staat stelt alsnog een geldig doelpunt te scoren.

Tijdens de rust is er amper entertainment voorzien en na een kwartier fluit scheidsrechter Kooij voor de tweede helft. En die start Fortuna erg goed als Finn Stokkers er vandoor gaat over de rechterflank. Hij kan vrij voorzetten, ziet Saddiki aan de tweede paal en levert de bal perfect op maat af. Maar Saddiki mist de finesse om Fortuna op voorsprong te zetten en schiet hard op de paal. De doelman is kansloos en weet ook niet wat te doen bij de rebound van Vlijter, maar Vlijter trapt onbesuisd naast.


Finn Stokkers wordt flink aangepakt door Deniz Aslan

Na Fortuna is FC Emmen weer aan zet en neemt resoluut de leiding. Halverwege het speelveld neemt Türk een vrije trap en lepelt deze in de doelmond. Daar wordt de Sittardse defensie afgetroefd door Lima die nu wél het net vindt.

Fortuna toont onmiddellijk veerkracht. Op het middenveld wint Ospitalieri een duel en speelt Vlijter aan. Hij wordt lichtelijk onder de zoden gelopen, maar geeft de bal nog juist mee aan Stokkers die met de bal aan de voet opstoomt richting strafschopgebied.


Finn Stokkers is vertrokken

Noch Josimar Lima noch Frank Olijve kunnen Stokkers stoppen en als hij Tim Siekman tegenkomt, trapt hij de bal via zijn been in de linkerhoek en staan we weer gelijk: 2-2.

En die gelijke stand geeft het wedstrijdbeeld mooi weer. Beide ploegen zijn elkaar steeds meer waard, al wringt FC Emmen toch een behoorlijk aantal kansen de nek om.

Ook Fortuna krijgt een paar kleine kansjes en lijkt op voorsprong te komen als Vitor Saba zich op gang trekt en even versnelt. Hij passeert twee man en steekt de bal richting Sjoerd Ars. Hij zoekt de achterlijn op en zet voor, maar de Drentse doelman kan de bal makkelijk vangen.


Vitor Saba zet even aan

De Braziliaanse globetrotter heeft hiermee zijn laatste kruit verschoten en wordt vervangen door Jordie Briels. Qua voetbal lever je dan iets in, meer de longinhoud van Briels is ongeëvenaard.


Lima wint een kopduel van Stokkers

Beide teams willen kost wat kost minimaal één punt een het duel overhouden en gaan vol het duel in. Eerst toont de 17-jarige Schuurs over hoeveel kracht hij bezit als hij een forse beuk uitdeelt aan zijn tegenstander. Maar ook Stokkers heeft een sterk lijf als hij een luchtduel aangaat met Tim Siekman. Beiden gaan neer, maar Siekman moet worden gewisseld. Oude bekende Youri Loen is zijn vervanger.


Siekman gaat eraf met hoofdletsel

In de eindfase krijgt Fortuna nog een corner en als de bal onderweg is naar het strafschopgebied trekt Nick Bakker Ferry de Regt naar de grond. Een overduidelijke penalty en dat heeft ook de scheidsrechter gezien. Stokkers, die al vijfmaal doel heeft getroffen, gaat achter de bal staan en dikt zijn seizoensaantal aan tot zes.


De bal gaat strak in de hoek

Met nog een kleine tien minuten te gaan gaat Fortuna er alles aan doen om zich met drie punten in de tas in het feestgedruis te storten. En dat lukt wonderwel. FC Emmen legt met het inbrengen van Género Zeefuik nog een allerlaatste troef of tafel, maar de zwaarlijvige aanvaller komt steeds Miguel Santos tegen. Santos brengt rust in de defensie en pakt punten voor het team. Dus niet gek dat zijn naam keer op keer door het uitvak schalt. Na een paar minuten blessuretijd is het gedaan en verliest Fortuna voor de derde uitwedstrijd op rij niet. Sterker nog, het wint.


Ferry de Regt is blij dat hij niet naar KSV Roeselare is vertrokken

Na het schudden van diverse handen nemen de spelers uitgebreid de moeite om met het uitvak te vieren. De aanwezigen hebben carnaval voor één dag uitgesteld en worden hiervoor beloond.


Een merci voor de supporters in het uitvak…

Het is niet zo dat Fortuna de overwinning heeft gestolen, maar FC Emmen had makkelijk het dubbele aantal doelpunten kunnen scoren vanavond. En dat zal de trainer niet zinnen. Want na de thuiswedstrijd reageerde hij ook al geprikkeld toen hem werd gevraagd of de uitslag (2-2) terecht was. Maar ja, who cares?


…En voor de spelers op het veld

Als we richting bus lopen weet Jan zich te herinneren dat het een eeuwigheid is geleden dat Fortuna nog eens won in Emmen en dat is juist: tijdens de laatste wedstrijd van afgelopen seizoen. Maar ach, ook daarover maakt niemand zich druk; zeker Jan niet. Hij maakt zich op voor een lange terugreis met het openbaar vervoer.

Tijdens het instappen komt de geur van verse kebab de passagiers tegemoet. De door Dominique geplaatste bestelling is keurig afgeleverd bij de uitgang van het uitvak en als iedereen zit laten Guido, Ralf en Dominique zich het broodje goed smaken.

Van wegrijden is vooralsnog geen sprake, aangezien ons de weg wordt versperd door een politieauto die groot licht heeft opstaan. Op het einde van de weg bevindt zich het supportershol van de Emmense aanhang en daar moet de bus langs.

Als Marcel de boel heeft gesust vertrekken we daadwerkelijk en beginnen we aan de terugreis. Gevoelsmatig gaat deze altijd sneller dan de heenreis en zonder het goed te beseffen rijden we langs het Zwolse tennispark waar de lichten al gedoofd zijn.

Na een drietal pogingen de bus te stoppen last Huub effectief een rustpauze. Een klein kwartier later start de laatste fase van de reis richting Westelijke Mijnstreek. Die bereiken we ruim na 01.00 uur en als ieders auto is ontsnapt aan de Sittardse gemeentelijke wegsleepregeling gaat iedereen content naar huis.

Thuis aangekomen stap ik in bed en weet zeker dat ik me straks nog een keertje omdraai als Marcel Mosselman op station Remunj de Zoepkoelexpress neemt richting Venlo.

Michel Hennen