Trainer Julio Velázquez kan vanavond in het eredivisieduel thuis tegen FC Emmen (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op Burak Yilmaz, die vanwege zijn vijfde gele kaart in het lopende seizoen uitgesloten is van deelname aan het duel.

Tegenover de afwezigheid van Burak Yilmaz staat de terugkeer van Deroy Duarte. Duarte miste vier competitieduels vanwege een knieblessure. Deze week kon hij weer voluit meetrainen met de selectie.

Doğan Erdoğan traint en speelt nog steeds niet pijnvrij, iets wat hij in een interview met Fortuna Online wijt aan een gemankeerde voorbereiding op het seizoen. Gelukkig komt er spoedig een lange winterstop aan, waarin hij zich helemaal kan klaarstomen voor de laatste twintig competitieduels. Erdoğan kan overigens wel spelen vanavond.

Ook Vasilios Sourlis is opnieuw gesignaleerd op de trainingsvelden. Hij heeft zijn (spier)blessure achter zich gelaten. Kortom, op Burak Yilmaz na, kan Julio Velázquez vanavond kiezen uit een voltallige selectie.

Tegenstander FC Emmen zal niet tevreden terugkijken op de openingsfase van de eredivisie. We vinden de promovendus terug op plek zeventien in de ranglijst, een punt meer dan slotlicht FC Volendam. FC Emmen won in competitieverband niet sinds eind augustus (negen duels op rij). Hoofdoorzaak: FC Emmen scoorde tot dusverre slechts negenmaal.

Vier van die negen treffers kwamen op naam van linksbuiten Ole Romeny, maar verder scoorde niemand bij FC Emmen vaker dan eenmaal deze competitie. Ook centrumspits Richairo Živković niet, die in twaalf duels het net nog niet wist te vinden.

Het is dan ook niet zo vreemd dat trainer Dick Lukkien aandringt op een aanvallende versterking in de winterstop, maar daarmee maakt hij wel duidelijk hoeveel vertrouwen hij nog heeft in zijn huidige aanvallers.

Man om in de gaten te houden? Mark Diemers. Geen onbekende in Sittard natuurlijk. Diemers is de architect van de Emmense aanval. Speel hem uit de wedstrijd en je haalt de angel uit het spel.


Diemers in zijn Sittardse tijd

Julio Velázquez zag FC Emmen vorige week gelijkspelen tegen FC Groningen in een weinig overtuigende wedstrijd. Het zijn de twee ploegen die Fortuna voor de winterstop nog treft. Dat zou perspectief moeten bieden om stevig in de middenmoot terecht te komen.

Echter, Fortuna kon afgelopen weekend ook niet overtuigen in Rotterdam-West, waar Fortuna zich de kaas van het brood liet eten en de eerste competitienederlaag leed onder Julio Velázquez.

We hopen dat de ploeg niet te lang is blijven hangen in frustraties over het optreden van de scheidsrechter, maar ook heeft gekeken naar de eigen tekortkomingen op Spangen. Zo zagen we enkele verdedigende slippertjes die we al een tijdje niet meer hadden gezien.

Beginnen we van achteruit, dan gaan we ervan uit dat Velázquez Ivor Pandur in het doel posteert. In de achterste linie wordt het al lastiger een voorspelling te maken, want, zo zagen we afgelopen weekend, Velázquez selecteert ook op basis van wat er in een wedstrijd gevraagd wordt; niet alleen maar op basis van wat iemand in het verleden gepresteerd heeft.

Rodrigo Guth kan erover meespreken. Een van de sterkhouders tot dusverre, zat tegen Sparta zomaar op de bank. We verwachten overigens dat Guth vanavond wel speelt. We vermoeden dat Fortuna vanavond het spel in handen wil nemen en dan ontstaat er ruimte in de verdedigende zone, waarvoor je snelheid nodig hebt. Dan ben je in veiligere handen met Guth dan met Dimitris Siovas.

Velázquez kan natuurlijk ook Ximo Navarro slachtofferen en met Guth en Siovas spelen, maar we houden het op het centrale duo Navarro/Guth. Ivo Pinto, die zijn beste fase bij Fortuna doormaakt, speelt als rechtsback. Feestvarken George Cox, want zijn honderdste duel voor Fortuna Sittard, speelt als linksback.


Polulair in Sittard!

Op het middenveld was de concurrentie al fors. Nu Deroy Duarte terugkeert is de concurrentie op het middenveld moordend. Voor de positie van verdedigende middenvelder, de speler die Mark Diemers voor de voeten moet lopen, kan Velázquez kiezen uit Doğan Erdoğan, Arianit Ferati en Deroy Duarte.

We vermoeden dat Deroy Duarte nog niet klaar is voor negentig minuten voetbal, maar dat wil niet zeggen dat hij niet start. Dimitris Siovas was vorige week ook slechts in staat 45 minuten te spelen en hij startte in de basis. We gokken (want meer is het ook niet) dus op Duarte in de basis.

De enige speler op het middenveld die echt zeker van zijn plek lijkt is Oğuzhan Özyakup. De creatieve middenvelder zal de lijnen uit moeten zetten bij Fortuna op het middenveld.

Resteert nog de plek voor de aanvallende middenvelder. Velázquez kan daar kiezen uit Mats Seuntjens, Arianit Ferati en Cole Bassett. Normaliter geniet aanvoerder Mats Seuntjens de voorkeur op die positie, maar Seuntjens kan ook als oplossing fungeren in de spitspositie nu Burak Yilmaz er niet bij is.

We vermoeden echter dat Velázquez kiest voor oud FC Emmen-speler Paul Gladon in de spits, alhoewel Gladon onder Velázquez tot dusverre bijzonder weinig speeltijd krijgt. Op de vleugels verwachten we dat Tijjani Noslin opnieuw de voorkeur krijgt boven Úmaro Embaló aan de rechterkant en dat Iñigo Córdoba speelt aan de linkerkant.


Krijgt Paul vanavond een kans?

Oud-Fortunezen bij FC Emmen? We herkennen twee spelers met een Sittards verleden: Mark Diemers en Ahmed el Messaoudi. Diemers speelde in de seizoenen 18/19 en 19/20 zestig eredivisieduels voor Fortuna Sittard waarin hij veertien doelpunten maakte. Het leverde hem een transfer op naar Feyenoord, maar daar slaagde hij niet.

El Messaoudi speelde het seizoen 18/19 op huurbasis voor Fortuna Sittard. In dat seizoen speelde hij dus samen met Mark Diemers. El Messaoudi kwam tot 29 eredivisieduels, waarin hij vijfmaal scoorde. Hij vertrok vervolgens naar FC Groningen. El Messaoudi trainde deze week niet mee en is er dus waarschijnlijk niet bij, alhoewel trainer Dick Lukkien nog hoop heeft dat hij er wel bij kan zijn.

Laatste uitoverwinning thuis tegen FC Emmen? 15 Maart 2019. Fortuna verslaat die avond FC Emmen thuis in de regen en die overwinning is verdiend. Andrej Lukic maakt al snel een eigen doelpunt. Nog voor de rust diepen Andrija Novakovic en Lisandro Semedo de kloof uit naar drie doelpunten. De eerreddende treffer van Reuven Niemeijer in de laatste minuten van de tweede helft doet er niet toe.


De doelpuntenmakers van de avond

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Emmen: V-G-W-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-G-W-W

De KNVB stuurt Dennis Higler naar Sittard. Higler vinden we terug op plek elf in de lijst “<strong><a href=”https://fortuna-online.nl/de-scheids/” target=”_blank” rel=”noopener”>meest favoriete scheidsrechter</a></strong>”, Na 22 duels heeft hij een score van vrijwel nul in die lijst. Gemiddeld genomen dus een eerlijke scheidsrechter. VAR Rob Dieperink vinden we terug op plek zestien, met hem zijn we minder blij.

Bij Fortuna moeten Arianit Ferati en Mats Seuntjens opletten. Zij pakten beiden vier gele kaarten in het lopende seizoen. Bij de eerstvolgende gele kaart missen zij automatisch de daaropvolgende wedstrijd.

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Duarte (Ferati?), Özyakup, Seuntjens; Embaló, Gladon en Córdoba.

Supporters: We verwachten dat het vanavond tijdens de laatste thuiswedstrijd van het jaar 2022 opnieuw druk wordt in het Fortuna Sittard Stadion. Wellicht niet zo druk als tegen RKC Waalwijk, maar toch druk genoeg om tijdig naar het stadion te gaan.

Het stadion en de fanshop in het stadion openen de deuren rond 16.45uur. De fanshop zal open zijn tot 21.30uur (gesloten tijdens de wedstrijd). Het supportershome is uiteraard ook geopend.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag.