Julio Velázquez tekende op 9 september een eenjarig contract in Sittard. Fortuna Sittard zit op dat moment in de puree. De eerste vijf eredivisieduels gingen verloren met een elftal waarvan de clubleiding verwachtte dat het in de middenmoot zou eindigen.

Het kostte Sjors Ultee al na drie nederlagen zijn baan. Zijn tijdelijke opvolgers Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens konden het tij ook niet onmiddellijk keren.

Pas op speeldag zes, met Velázquez op de tribune, registreerde Fortuna Sittard het eerste punt van het seizoen in Nijmegen. Fortuna Sittard heeft dan al zeventien tegentreffers geslikt.


Velázquez ziet Fortuna in De Goffert het eerste punt pakken

Niet alleen sportief gaat het mis, vanwege het vroege ontslag van Ultee, is er een storm van kritiek boven Sittard los gebarsten en ligt de club onder een nationaal vergrootglas. Onder dat gesternte gaat Julio Velázquez aan de slag, die zich na een paar mindere trainersjaren wil rehabiliteren.

Er zijn dan nog acht duels te gaan tot aan de, vanwege het WK, vroege winterstop. Kun je het hem verwijten dat hij ervoor kiest de deur achterin eerst maar eens dicht te timmeren? Dat lijkt me niet. Wie gemiddeld drie tegentreffers slikt per wedstrijd, gaat weinig punten pakken.


Velázquez kiest voor een behoudende tactiek

Onder Velázquez wint Fortuna de eerste drie wedstrijden (weliswaar tegen laagvliegers) en pakt het veertien punten uit de resterende acht duels voor de winterstop. De situatie in acht nemende die Julio Velázquez aantrof bij zijn aantreden, moet je daar tevreden mee zijn.

De rust die de punten zou moeten brengen, komt er echter niet. Daar speelt Julio Velázquez ook een rol in. Het feit dat de trainer na afloop van duels nauwelijks te verstaan is tijdens interviews is wellicht nog tot daaraantoe (weg van camera’s gaat dat een stuk beter), maar dat hij als een razende Roeland tekeer gaat langs de lijn tijdens wedstrijden leidt wel tot gefronsde wenkbrauwen.


Velázquez leeft enorm mee tijdens wedstrijden

Een trainer heeft een voorbeeldfunctie. Passie tonen is prima; je frustratie afreageren op alles wat je tegenkomt bij de dugout is dat niet. Dit gedrag valt moeilijk te vergoeilijken.

Vanwege het WK is de winterstop niet alleen vroeg, maar ook lang. Ideaal voor Velázquez. Hij kan anderhalve maand sleutelen aan een aantrekkelijkere speelstijl. Verdedigend staat het allemaal wel, maar opbouwend speelt Fortuna weinig klaar.

De opbouwende onmacht wordt vooral in de thuisduels zichtbaar, duels waarin Fortuna (eerder) geacht wordt het spel te maken, met het duel tegen FC Emmen als dieptepunt. De sleutel ligt waarschijnlijk op het middenveld.

Fortuna Sittard laat aanvoerder en middenvelder Mats Seuntjens in de winterstop naar RKC Waalwijk vertrekken. Julio Velázquez wil er een box-to-box middenvelder voor terug. Die krijgt hij: Kristijan Bistrović. Bistrović tekent zijn huurcontract op 19 januari. De Kroaat is er dus niet bij gedurende de winterstop.


Heuglijk nieuws: in de winterstop wordt Velázquez vader van zoontje Jaime

Helaas geldt dat voor meer middenvelders. De vier middenvelders (naast Bistrović) op wie Velázquez na de winterstop doorgaans een beroep doet, zijn in de vier oefenduels gedurende de winterstop nooit tegelijkertijd beschikbaar.

Tabel 1 Beschikbaarheid middenvelders tijdens de winterstop

Die veelvuldige afwezigheid van middenvelders gedurende de winterstop maakte spelpatronen inslijpen niet eenvoudig.

Desondanks zijn de verwachtingen hoog als Fortuna thuis tegen Go Ahead de competitie hervat en de teleurstelling is navenant als Fortuna niets klaarspeelt. Van het verhoopte aantrekkelijkere spel is niets te zien.

Toch is er verbetering zichtbaar als Kristijan Bistrović aansluit. Tegen SC Heerenveen en tegen Sparta speelt Fortuna acceptabele thuisduels. Alles kan beter, maar dit zijn ook opbouwend aardige duels. Voeg er aardige resultaten in uitduels aan toe en Fortuna sprint weg van de onderste regionen.


Ooit gaan we Mut nog eens interviewen over dit seizoen

Het gedrag van Julio Velázquez tijdens wedstrijden blijft echter voor onrust zorgen. Dit komt tot een (anti)climax in het duel uit bij RKC Waalwijk. Mijns inziens een kantelpunt in het seizoen.

Het is een wedstrijd waarin Fortuna opnieuw prima voor de dag komt, totdat scheidsrechter Bas Nijhuis het duel op onbegrijpelijke wijze laat ontsporen. Julio Velázquez is dan overigens al met rood weggestuurd. Fortuna verliest.


Córdoba weet nu nog steeds niet waarom hij in Waalwijk geen penalty kreeg

Een voorzitter van een Spaanse voetbalclub zou in de media moord en brand geschreeuwd hebben over het optreden van Bas Nijhuis en daarmee de trainer indirect in bescherming hebben genomen. Fortuna deed dat niet. Sterker nog, Fortuna sprak Velázquez (terecht) aan op zijn gedrag.

Ik kan me voorstellen dat Julio Velázquez daardoor verrast werd en dacht: “Wat gebeurt hier? Ik ga hier geen risico’s meer nemen, ik houd me koest, ik ga defensief spelen en schraap die paar benodigde punten op die manier nog wel binnen”.

Of dat werkelijk is wat hij gedacht heeft, weet ik niet, maar de spelopvatting in de resterende thuisduels sluit er wel bij aan. Het gekrakeel rond Burak Yilmaz hielp Velázquez natuurlijk ook niet, maar hij heeft zich er nooit publiekelijk over beklaagd.

Twee duels voor het einde van de competitie realiseert Velázquez de doelstelling: behoud. Achteraf gezien, realiseerde hij die doelstelling al tien duels voor het einde, want op speeldag 24 in Utrecht kwam Fortuna’s teller op 29. Nummer zestien FC Emmen is na 34 duels niet verder dan 28 gekomen.


Bij performance coach Chocarro liep niemand er de kantjes vanaf

Fortuna eindigt de competitie op plek dertien. Daar had ik op 17 september om 21.00uur waarschijnlijk voor getekend toen Fortuna Sittard aftrapte tegen Excelsior bij het debuut van Julio Velázquez. Nu acht maanden later, bekruipt je toch het gevoel dat er met deze selectie meer in had gezeten zeker omdat Velázquez het degradatiespook vrij vroeg wegjaagde. Meer punten en vooral meer avontuur.

Julio Velázquez en in zijn kielzog assistent Jaime Mut, performance coach Javier Chocarro en data-analist Miguel Pérez vertrekken uit Sittard. Velázquez pakte gemiddeld 1.25 punt per eredivisiewedstrijd. Daarmee sluit hij aan bij eredivisietrainers als Frans Körver (1.26), Han Berger (1.28), Bert Jacobs (1.29) en WK-finalist Bert van Marwijk (1.31).


Data-analist Pérez ontging niets

Velázquez herstelt zich ook qua gemiddeld aantal punten per duel per club, zoals je hieronder kunt zien en realiseert dus ook rehabilitatie als trainer.

Figuur 1: Gemiddeld aantal punten Velázquez bij zijn laatste tien clubs (chronologisch)

Die statistieken kan Velázquez op zijn CV zetten en als hem (en zijn assistenten) dat een mooie club in Spanje oplevert, is hem dat van harte gegund.