De eerste seizoenshelft zit erop. In 18 wedstrijden kwam Fortuna Sittard tot slechts vijf overwinningen, speelde driemaal gelijk en verloor tien wedstrijden. Maar er gebeurde meer. Mecenas René ter Borgh pleegde een coup, Martin Masset verdween van het toneel, er werd tussendoor afscheid genomen van trainer Peter van Vossen en tussenpaus Jeffrey Kooistra werd de assistent van Ben van Dael. En onder deze omstandigheden werden aldus achttien punten verzameld; véél te weinig. Maar wat betekent dit voor het kerstrapport voor de club? Dagblad de Limburger stelde het samen, maar, wijs geworden in het verleden, leek het ons niet verkeerd alles nog eens tegen het licht te houden…
Vlak voor Kerstmis publiceert Dagblad de Limburger traditioneel de kerstrapporten van de vier Limburgse profclubs. En dat is dit jaar niet anders. En jaarlijks geloven we dit wel, maar tijdens deze jaargang lijkt het ons niet verkeerd om de cijfers even na te rekenen. Dat hebben we in het verleden, gedurende het schrikbewind van Hans Erkens, wel eens gedaan (‘(Reken)foutje, bedankt!‘) en doen we nu weer.
Ten tijde van het feuilleton dat de naam Sporting Limburg draagt plaatsen we meermaals onze vraagtekens bij de objectiviteit van de Limburgse media en Dagblad de Limburger in het bijzonder. De pers laat haar oren hangen naar de Stuurgroep Topvoetbal Limburg en haar kwartiermakers. Sporting Limburg? Dat is het enige valabele alternatief voor het gepruts van de vier Limburgse voetbalclubs. Maar uiteindelijk spat de luchtbel uiteen, terwijl er gaande het proces geen kritische geluiden zijn te horen.
Hetzelfde lijkt te gebeuren als bij Fortuna sponsor René ter Borgh steeds meer naar de hoofdrol solliciteert. De erevoorzitter van Almere City FC weet bestuurder Martin Masset aan de kant te schuiven en zichzelf te katapulteren als nieuwe topman van de club. Zonder een officiële functie te bekleden binnen Fortuna doet Ter Borgh zijn verhaal in Dagblad de Limburger terwijl zijn entourage meelift op zijn ‘succes’. Het wordt al bij al een eenzijdig verhaal. Maar ja, té kritisch zijn, dat is natuurlijk ook niet goed!
Ondertussen speelt Fortuna de thuiswedstrijd tegen Jong PSV, de eerste na het ontslag van Peter van Vossen. En Fortuna speelt zeker niet goed. Er gaat vanalles mis, maar het aanwijzen van Dennis Dengering als zondebok gaat wat te ver. Zeker als je in ogenschouw neemt dat de rest van de spelers aanzienlijk hoger scoort. Maar ach, het is ‘máár’ Dennis Dengering. Bestaat er een verband tussen het één en het ander?
Het discutabele rapport na de thuiswedstrijd tegen Jong PSV
We moeten er tijdens de weken die verstrijken steeds aan denken. Natuurlijk, de ene speler speelt beter dan de andere, maar wat maakt het verschil tussen een zes en een zeven? En op het einde van de rit zullen alle plussen en minnen wel uitkomen op het juiste gemiddelde? Maar het gevoel dat sommige spelers buiten schot blijven ebt maar niet weg.
Ondertussen gaat het onder leiding van Jeffrey Kooistra zeker niet beter. Kan natuurlijk ook bijna niet, aangezien Van Vossens voormalige assistent aangeeft het werk van eerstgenoemde gewoon voort te zetten.
Aangezien Kooistra niet over de juiste papieren beschikt is Fortuna genoodzaakt een gekwalificeerde hoofdtrainer aan te stellen. Met tal van kandidaten wordt gesproken, nog veel meer namen circuleren in het geruchtencircuit en op 5 december onthult voetbalweekblad Voetbal International dat Ben van Dael een contract tot het einde van het seizoen heeft ondertekend.
Het is iets dat Jordy ter Borgh niet meemaakt. Onder Van Vossen en Kooistra een onbetwiste titularis, maar van het ene op het andere moment van het toneel verdwenen.
Het lijkt erop dat met Ter Borgh geen rekening meer hoeft te worden gehouden. Zeker niet bij het opstellen van het kerstrapport. Want waarom wordt Jordy ter Borgh een half punt afgenomen (eindpunt 0,50 lager dan gemiddelde)?
Maar niet alleen Jordy ter Borgh wordt benadeeld bij het invullen van de cijfers. Ook Ferhat Kaya (-0,69), Gökhan Lekesiz (-0,64) en Jordie Briels (-0,47) wordt een half punt ontnomen. Daarentegen worden Lars Hutten (0,33) en Roel Janssen (0,50) te hoog gewaardeerd?
Jiri Funke krijgt een taak mee naar huis voor het vak rekenen.
Al bij al schort er één en ander aan het kerstrapport van Fortuna. Hoe kunnen de cijfers zó afwijken van het zelf door Dagblad de Limburger gepubliceerde gemiddelde?
Hoe dan ook, na de winterstop krijgt iedereen de kans zich te revancheren. De selectie van Fortuna mag laten zien wat het écht in haar mars heeft, maar ook Jiri Funke mag dat. En wij natuurlijk ook. Al blijven we zitten met een ‘Kom op René, wat is dit nu?-gevoel.
COYS,
Michel Hennen