Fortuna’s eerste uitwedstrijd onder Ben van Dael eindigt met een even mooie als onverwachte 0-2 overwinning. In het schitterende decor van De Adelaarshorst strijden de Fortunezen voor elke meter en tonen zo aan het elke club in de Jupiler League moeilijk te kunnen maken. Van Dael zal geen tovenaar zijn, maar toont wel aan dat de ingrediënten enthousiasme, structuur en duidelijkheid onontbeerlijk zijn voor een voetbalploeg. Met de eerste overwinning in Deventer in dertig jaar tijd gaan we in ieder geval met een lekker gevoel de feestdagen in.


18 december 2015

Eerste zege in Deventer na dertig jaar

Doelpuntenmakers: 37. Schroijen 0-1, 84. Hutten 0-2.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, R. Janssen, Schroyen; Mert (84. Loen), Mares, Briels, Saddiki (55. Ospitalieri); Lekesiz, Hutten (89. Belkassem).
Toeschouwers: 8.817
Scheidsrechter: E. van de Graaf
Geel (Fortuna): Mares, Hutten, Lekesiz.

Na het verdienstelijke gelijkspel van vorige week tegen FC Emmen, maakt trainer Ben van Dael vanavond zijn debuut in een uitwedstrijd. En dat zal geen gemakkelijke opgave worden, aangezien tegenstander Go Ahead Eagles op een vierde plaats bivakkeert en vorige week NAC in eigen huis met 0-1 wist te verslaan. Bovendien heeft Fortuna al dertig jaar geen competitiewedstrijd meer weten te winnen in Deventer.

We mogen vandaag door middel van een bus- en autocombi naar de verbouwde Adelaarshorst reizen. In totaal maken honderdtwintig getrouwen gebruik van deze mogelijkheid, keurig verdeeld in twee groepen van zestig (bus en auto). In de bus maken enkele jonge oude bekenden hun rentree na een tijdelijke afwezigheid en dat is uiteraard een goede zaak. Ze verzorgen vandaag tevens de muziek, beginnend met een klassieke cd van de Dire Straits.

Even dreigt er een flink oponthoud als we zien dat er in de buurt van Arnhem een aanrijding is gebeurd. Gelukkig is die file tegen de tijd dat wij hier langs komen alweer opgelost. Er is dan ook nog ruimte voor een tussenstop achter Arnhem. Die stop verloopt niet geheel zonder slag of stoot. Eerst rijdt chauffeur Wim per abuis een deuk in de auto van de ‘stillen’. Vervolgens zien we aan de overkant enkele bussen met vermoedelijk Twente-fans, die op weg zijn naar Arnhem. Gelukkig loopt er geen tunnel onder de autoweg door, anders hadden we wellicht een probleempje gehad. Als ten slotte Nordy’s vriendelijke geste om een jongedame in het tankstation in haar eigen taal aan te spreken totaal niet wordt gewaardeerd, is het tijd om verder te reizen.

Rond half acht arriveren we bij De Adelaarshorst. Het uitvak is sinds ons laatste bezoek verplaatst van de lange zijde naar de tribune achter de goal. Afgelopen zomer werd het stadion flink verbouwd. Zowel de hoofdtribune als de tribune achter de goal werden volledig gesloopt en opnieuw opgebouwd. Gelukkig is dat niet ten koste van de schoonheid van het stadion gegaan. De Adelaarshorst is nog steeds een pareltje en in mijn ogen het mooiste stadion van de Jupiler League. Zodra de wijzers van de klok op de gable terug zijn, is het helemaal ‘af’.


Het is absoluut geen straf naar De Adelaarshorst te gaan

Bij de tegenstander van vandaag zien we één oud-Fortunees in dienst. Tom Daemen speelde tussen 2002 en 2006 ruim honderd wedstrijden voor Fortuna alvorens naar MVV te verkassen. Na zes jaar in Maastricht volgt een tweejarig avontuur in Cyprus. Afgelopen seizoen kwam Daemen uit voor NEC, de uiteindelijke kampioen van de Jupiler League. Blijkbaar komt Tom in de ogen van de Nijmeegse technische staf tekort voor de eredivisie waarna hij een contract bij degradant Go Ahead Eagles tekent. Vandaag zal Daemen echter vanaf de tribune moeten toekijken. Bij de gewonnen uitwedstrijd in Breda kreeg hij twee keer geel en dus rood. Aan Fortuna-zijde heeft Joeri Schroijen een kort Eagles-verleden. In 2013 kwam hij tot vier optredens in de eredivisie voor de Deventenaren.

Net als vorige week tegen Emmen kan Ben van Dael vanavond geen beroep doen op de geblesseerde Raymond Fafiani en Tim Janssen. Van Jordy ter Borgh ontbreekt naar verluidt momenteel elk spoor. Daar staat de terugkeer van Roel Janssen en Youri Loen tegenover. Door de terugkeer van Roel Janssen in de basis, verhuist Marco Ospitalieri naar de bank. Zijn plek op het middenveld wordt overgenomen door Luc Mares, die het tegen Emmen centraal in de verdediging uitstekend deed. De volledige opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, Janssen, Schroijen; Saddiki, Mares, Briels, Mert; Hutten en Lekesiz.

Go Ahead zet meteen aan en Fortuna wordt teruggedrongen op eigen helft. De Fortunezen verdedigen echter geconcentreerd en zetten regelmatig druk op de Deventer defensie en middenveld. Na bijna een kwartier spelen ontglipt Randy Wolters aan de linkerkant aan zijn tegenstander. Zijn voorzet bereikt Jeffrey Rijsdijk bij de tweede paal. Ik wil de 1-0 al noteren maar zie tot mijn opluchting dat Rijsdijk de bal alsnog naast weet te schieten. Daar komt Fortuna heel goed weg.


Lekesiz weigert Vriends langs te laten 

Go Ahead probeert het spel te maken, maar Fortuna geeft na de kans voor Rijsdijk weinig tot niks meer weg en loert zelf op een counter. Het verschil met een aantal weken geleden is duidelijk zichtbaar. We zullen Ben van Dael niet direct als een wonderdokter bestempelen, maar hij zorgt duidelijk wel voor een aantal basisvoorwaarden: duidelijkheid, structuur en fanatisme. En daarmee maakt Fortuna het Go Ahead behoorlijk lastig. Na iets meer dan een half uur spelen begint mijn maag te rammelen en zoek ik het caterpunt op.

Wanneer ik rustig op mijn broodje hamburger sta te wachten, hoor ik ineens gejuich vanuit het bezoekersvak. ‘Jullie staan met 1-0 voor’ aldus de vriendelijke verkoper. Enigszins verbaasd kijk ik hem aan maar hoor vervolgens de speaker inderdaad melden dat Joeri Schroijen Fortuna Sittard in de 37e minuut op een 0-1 voorsprong heeft gebracht. Eenmaal terug hoor ik van Michel dat de bal na een vrije trap een beetje bleef hangen en dat Joeri vervolgens vrijwel vanaf de achterlijn de bal achter Zwarthoed heeft geschoten. Een lekkere opsteker zo vlak voor rust en tevens loon naar het harde werken van de Sittardse ploeg.


Joeri verrast zijn oude ploeg in de korte hoek

De rust wordt met deze 0-1 stand bereikt. Daar had ik vooraf uiteraard voor getekend maar het kan niet anders of we kunnen een stormloop richting het doel van Ferhat Kaya verwachten in de tweede helft.

De Eagles zetten aan het begin van die tweede helft inderdaad fanatiek aan, maar Fortuna blijft zeer geconcentreerd verdedigen en zet op de juiste momenten op de juiste Eagles-spelers druk. Roel Janssen kondigde voor de wedstrijd in de krant al aan dat Fortuna wist waar ze de Deventenaren pijn konden doen en dat lijkt aardig uit te komen. Voor de uitvoering hiervan verdienen de spelers alle credits, voor de voorbereiding en het speelplan gaan die credits naar Van Dael.

Ondanks Fortuna’s sterke tactiek en uitmuntende inzet blijven de Eagles natuurlijk gewoon aandringen. Daarbij wordt veelvuldig de hoge bal richting topscorer Leon de Kogel gezocht. Voor een groot deel zit die in de spreekwoordelijke tas van Janssen en Ferry de Regt, maar hij blijft gevaarlijk. Na een kwartier spelen lijkt het twee keer achter elkaar alsnog mis te gaan voor de geel-groenen. Eerst laat Kaya een vrije trap los, de bal wordt gelukkig naast geschoten. Een paar seconden later schiet De Kogel vanuit de draai hard over. Verslappen is dus geen optie.


Lars Hutten komt steeds beter in zijn spel

Go Ahead heeft dan wel het meeste balbezit en de wedstrijd speelt zich voor het grootste deel op Fortuna’s helft af, toch probeert Fortuna er af en toe gevaarlijk uit te komen. In de 83e minuut zet Gökhan Lekesiz Lars Hutten vrij voor doelman Zwarthoed. Hutten wordt echter teruggefloten voor buitenspel. Voor de zekerheid (of het gevoel) tikt hij de bal alsnog in het doel, wat hem op een gele kaart komt te staan. Een minuut later zet Muhammed Mert goed druk op het middenveld. Via Lekesiz belandt de bal weer bij Hutten die deze keer geen buitenspel staat en vanaf de linkerkant opnieuw op het Eagles-doel af mag. Lars blijft uitermate koelbloedig en schiet de bal feilloos in de lange hoek. 0-2 en de wedstrijd lijkt beslist. Het behoeft geen toelichting dat het uitvak ontploft van vreugde. Iets wat uiteraard niet van de Deventenaren naast ons gezegd kan worden.


Hutten viert de 0-2 bijna in het uitvak

De geest lijkt nu echt uit de Deventer fles. Ondanks enkele hoge ballen richting het Fortuna-doel krijgt Fortuna drie kansen op de allesbeslissende derde treffer. Eerst kapt Lekesiz zich vrij en ziet zijn schot gepareerd worden door Zwarthoed. Een minuut later (we zitten inmiddels in de 88e minuut) probeert de ingevallen Ospitalieri het van vijfentwintig meter afstand. Zijn schot draait net een metertje of twee van het doel af. De beste van de drie kansen volgt in de tweede minuut van de blessuretijd. Bij de Eagles is iedereen mee naar voren als de bal vanuit Fortuna’s achterhoede naar voren wordt gewerkt. Lekesiz staat nog op eigen helft als hij de bal ontvangt en wederom alleen op Zwarthoed af kan. Onder druk van een achtervolgende verdediger en de uitkomende Zwarthoed laat Gökhan zich iets te ver naar buiten drijven. Zijn poging wordt tot hoekschop verwerkt. Aangezien de toegevoegde tijd er nu bijna op zit, is dit voldoende om de wedstrijd winnend uit te spelen. Scheidsrechter Van de Graaf fluit dan ook niet veel later voor het eindsignaal.


Heerlijke ontlading!

Zo wordt een zeer moeizame en onrustige eerste competitiehelft alsnog met een goed gevoel afgesloten. Waar zowel Peter van Vossen als Jeffrey Kooistra geen lijn en beleving in de ploeg wisten te krijgen, lijkt Ben van Dael dat op korte tijd wel te lukken. Misschien komt de winterstop dan ook net wat te vroeg. Aan de andere kant hebben trainer en selectie nu de tijd om elkaar nog beter te leren kennen en kunnen enkele geblesseerde spelers hopelijk weer helemaal fit raken. Met vier punten uit twee duels tegen (op papier) sterke tegenstanders gaan we in ieder geval op sportief gebied met een lekker gevoel de feestdagen in. Als het nu ook financieel en bestuurlijk wat stabieler zou mogen worden, zouden we helemaal goed aan 2016 kunnen beginnen.

Tot slot de laatste beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement van 2015.

Resultaat: Een mooie 0-2 overwinning, negen punten.
Uitvak: 120 fans met de bus- en autocombi, zes punten.
Stadion: Nothing beats De Adelaarshorst, negen punten.
Thuisfans: Interactie genoeg, zeker als we winnen, acht punten.
Catering: Hamburger was niet verkeerd, alleen is 4 euro een beetje gortig. Zes punten.
Randvoorwaarden: Gratis programmaboekjes, vlaggen hingen achter plexiglas en vriendelijke stewards, negen punten.

MVV heeft slechts drie weken van de eerste plaats kunnen genieten. Met maar liefst 47 punten neemt de uitwedstrijd bij de Go Ahead Eagles de koppositie over!

Rest mij nog alle lezers prettige feestdagen en een voorspoedig 2016 te wensen!