Zondag 28 juni 2015. Het is 07.30 uur als mijn wekker afgaat op dit voor een zondag ongebruikelijke tijdstip. De reden hiervoor is de op stapel staande eerste training van de geel groene trots van de Westelijke Mijnstreek. Aangezien er nogal wat onduidelijkheid bestaat over het aanvangstijdtip van de officiële aftrap van de voorbereiding op het nieuwe seizoen, heb ik maar besloten het zekere voor het onzekere te nemen. Na een heerlijke douche, een sterke kop koffie en een luchtig ontbijtje zijn we klaar voor het bezoek aan de amatateurvelden van VV Sanderbout.


Veel is er sinds de afsluiting van het zwaar ondermaatse seizoen 2014/2015 geschreven over de ontwikkelingen bij Neerlands eerste profclub. De deal met enkele binenlandse investeerders  is afgerond en de club brandt schijnbaar van verlangen om het door de jaren heen ernstig geschonden blazoen weer in ere te herstellen. Waarachtig geen sinecure gezien de huidige staat van de club.

Ruimschoots op tijd arriveren we op  ‘the place to be’ van vandaag. Bij nader inzien schijnt het tijdstip van de eerste training op 10.30 uur  geraamd te zijn. Om 10.00 uur verschijnen de spelers ten tonele. Het eerste elftal  loopt richting bijveld, terwijl jong Fortuna zich verzamelt op het hoofdveld.

graafschap1501Spelersgroep onderweg naar Sanderbout

Meest opvallend gezicht bij jong Fortuna is ongetwijfeld dat van gewezen aanvoerder Ramon Voorn. Vele verhalen doen de ronde over wat er allemaal is voorgevallen tussen Ramon en zijn werkgever. De waarheid zal zoals zo vaak wel ergens in het midden liggen. Feit is dat een oplossing van de ontstane problemen tussen club en speler ver weg lijkt te liggen. Per e-mail werd Ramon Voorn op de hoogte gesteld dat hij niet gewenst was bij de selectie van het eerste elftal en zich deze ochtend diende te melden bij jong Fortuna.

Na de teambespreking beginnen de spelers aan hun warming up. Tijdens het warmlopen is er natuurlijk weer de traditionele verwelkoming door de supporters door middel van bengaals vuurwek en rookbommen. Zo massaal als voorgaande jaren is het echter niet. Duidelijk blijkt dat het voorgaande seizoen er flnk heeft ingehakt bij de supportersschare en er vooral een afwachtende houding is ontstaan.

graafschap1501Ook een traditie ondertussen

Op het veld ontbreekt Jeffrey Kooistra. Blijkbaar is de assistent van trainer Peter van Vossen afgelopen nacht ter observatie in het ziekenhuis gehouden nadat een virusinfectie in zijn pols reden tot zorg baarde. Vanaf deze plaats van harte beterschap Jeffrey! Zijn taken worden deze morgen waargenomen door oud Fortuna speler Gino Facenna.

graafschap1501Gino Facenna als assistent

De enige nieuwe aanwinst tot nu toe, de van Helmond Sport overgekomen Ferry de Regt doet voor de warming up enkele lichte rek en strek oefeningen voor en vertrekt dan richting kleedkamer. Gelukkig betreft het hier geen blessure, maar is het een voorzorgsmaatregel aangezien De Regt officieel nog tot 1 juli onder contract staat bij de Brabantse club. Ook de van blessures herstellende Niels Vets en Demen Roumen trainen apart van de groep.

Dat maakt de spoeling wel erg dun voor Peter van Vossen om mee te werken. De afgelopen periode nam de club afscheid van een een groot aantal spelers, te weten: Fatih Turan, Sjoerd Linssen, Kevin Kis, Sem de Wit, Elroy Pappot, Lars Gulpen, Thiemo Vanmaris, Thomas Overhof, Jordy Baur en Jelle van Rijswijk. Tel daarbij de al eerder genoemde Ramon Voorn en het ontbreken van Seku Conneh en het mag duidelijk zijn dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor het technisch kader van de Sittardse club. Wie wel op de training verschijnt is dorpsgenoot Bob Vankan. Voor zover duidelijk heeft hij nog geen overeenkomst met Fortuna en verlopen de contract onderhandelingen erg stroef. Wellicht dat zijn meetrainen betekent dat er een positieve oplossing in het verschiet ligt.

graafschap1501Voorlopig is de groep klein

Door de smalle selectie ziet trainer van Vossen af van een onderling partijtje en ruim een uur later zoeken de spelers de kleedkamer weer op. Volgende week wacht de eerste oefenwedstrijd. Traditioneel is SVM dan weer de tegenstander. Hopelijk gaat er komende week nog een en ander gebeuren op spelersgebied. Her geduld van de hondstrouwe supportersschare is door de jaren heen genoeg op de proef gesteld. Iets dat ook overduidelijk is terug te zien in de zeer stroef verlopende verkoop van seizoenkaarten.

Hoe dan ook, de aftrap richting nieuw seizoen zit er op, hopelijk dat de start van het nieuwe Fortuna niet weer de zoveelste wassen neus zal blijken te zijn.

Guido Erens