Fortuna moet de nieuwe organisatie handen en voeten geven. De invulling van de trainerspositie is één van de beslissingen die genomen dient te worden. Ik denk dat je om allerlei redenen niet om Ben van Dael heen kunt. Of hij verder wil, is een ander verhaal.

 

 

 


Op 7 december 2015 tekent Ben van Dael een contract voor het restant van het seizoen bij Fortuna Sittard. Fortuna Sittard staat op dat moment 17de in de eerste divisie en heeft zojuist een 5-0 thuisnederlaag geleden tegen VVV Venlo.

Het zelfvertrouwen van de spelersgroep is weg en er is geen geld voor versterkingen. Niet het ideale moment om als trainer in te stappen. Een reeks trainers die Fortuna benadert, komt tot die conclusie en zegt af. Ben van Dael, die dus niet Fortuna’s eerste keus is, geeft er desondanks een vaste baan voor op en zet een handtekening onder een contract.

Zijn de omstandigheden in december verre van ideaal, in het nieuwe jaar wordt het nog veel erger. Fortuna zit in financiële problemen en kan geen salarissen meer betalen. Niet echt bevorderlijk voor de prestaties op het veld. De Limburgse media hebben twee foto’s van Van Dael. Na een nederlaag of andersoortige rampspoed beelden ze hem af onder een paraplu in de regen; bij voorspoed een iets vriendelijkere foto. Je moet er maar zin aan hebben.

Desalniettemin presteert Fortuna onder Ben van Dael – qua punten – heel behoorlijk. Om dat te illustreren vind je in onderstaande figuur het gemiddeld aantal punten behaald per trainer in de afgelopen tien jaar. Er is slechts één trainer die het (marginaal) beter deed dan Van Dael in deze periode en dat is Tini Ruys. Natuurlijk, het is lastig seizoenen te vergelijken omdat de omstandigheden verschillen, maar veel erger dan de huidige situatie zal het toch niet zijn geweest in de afgelopen tien jaar? Nu ja, het seizoen 08/09 kan wedijveren.

IMG_6488

Heeft iemand Ben van Dael betrapt op een onvertogen woord in de afgelopen maanden? Wellicht intern, maar niet naar buiten. Naar buiten stelde hij zich altijd professioneel op als uithangbord van Fortuna Sittard en hield hij de selectie voor dat er maar een oplossing was: presteren op het veld.

Het zou Van Dael vergeven zijn als hij zijn arbeidscontract had ingeleverd. Op de dag dat hij zijn contract tekende wist de man die naast hem zat en namens Fortuna het contract tekende vrijwel zeker dat Fortuna zijn financiële verplichtingen in de tweede seizoenshelft niet kon nakomen. Deelde hij die informatie met Van Dael? Zo niet, dan hoop ik dat de club dat net zo verwerpelijk vindt als het rijgedrag van de chauffeur van het Fortuna busje.

Ik dwaal af. Ik denk dat je op basis van zijn functioneren de afgelopen maanden moeilijk om Ben van Dael heen kunt. Of hij verder wil – na alles wat er gebeurd is – is een ander verhaal.

Riccardo Welters