Het is twee jaar geleden dat Isitan Gün zijn intrede deed bij Fortuna. Fortuna Online zat onlangs – net als vorig seizoen – drie uur aan tafel met Isitan om terug te kijken op het tweede seizoen en vooruit te blikken op het komende seizoen. Vandaag presenteren we een samenvatting van de eerste helft van het interview; morgen het tweede gedeelte van het interview. For an English version, see: “Isitan Gün: two years onwards (part 1 of 2)“.


Fortuna Online: Allereerst felicitaties aan jou en de club voor het bewerkstelligen van de promotie naar de eredivisie en bedankt voor het geweldige seizoen dat we hebben gehad!

Aan het begin van het seizoen 16/17 – toen je bij Fortuna kwam – had Fortuna 22 professionele spelers. Aan het einde van het seizoen 17/18 had Fortuna opnieuw 22 professionele spelers. Als je beide teams vergelijkt, lijkt het erop dat we op elke positie een betere speler hebben (en als het dezelfde speler is, is hij beter geworden). Is dit een bewijs van wat jij noemt het belang van de kwaliteit van voetbalmanagement – tenminste wat betreft het aantrekken van spelers?

Selectie (start van het seizoen 16/17)

Djibril Dianessy
[Frank Wiafe]

Aziz Khalouta
[Junior Torunarigha]

Roald van Hout
[Gavin Vlijter]

Okan Kurt

Kamen Hadzhiev
[Dries Saddiki]

Jordie Briels
[Adrian Purzycki]

Marco Ospitalieri [Stefan Askovski]

Ferry de Regt
[Emir Dautovic]

Luc Mares
[Perr Schuurs]

Christopher Braun [Demen Roumen]

Leon ter Wielen
[Paul van der Helm, Job van de Walle]

 

Selectie (eind van het seizoen 17/18)

Djibril Dianessy
[Stefan Askovski, André Vidigal]

Finn Stokkers

Lisandro Semedo
[Gavin Vlijter]

Todd Cantwell
[Lars Hutten]

Jorrit Smeets
[Luc Tinnemans]

Dries Saddiki
[Lazar Kojic]

Marco Ospitalieri
[Mica Pinto]

Wessel Dammers
[Kai Heerings]

Perr Schuurs

Clint Essers
[Christopher Braun]

Aykut Özer
[Miguel Santos, Job van de Walle]

 

Isitan Gün: Absoluut, dit is een voorbeeld van het belang van de kwaliteit van voetbalmanagement. Het 17/18-team heeft waarschijnlijk een ander budget dan het 15/16-team, ik ken de cijfers niet uit mijn hoofd, maar in vergelijking met een andere eerste divisie club, die hetzelfde budget heeft, zullen we altijd in staat zijn een beter team samen te stellen. Dit is ons comparatieve voordeel.

Fortuna Online: Maar hoe realiseer je dat comparatieve voordeel? Is dat je netwerk?

Isitan Gün: Ja absoluut, maar bovenal is het hard werken. We krijgen elke dag honderden suggesties van spelers. We kijken naar iedereen, elke dag, om een ​​geschikte speler te vinden. De meesten van hen zijn natuurlijk niet goed genoeg. Je kunt de vereiste informatie echter niet achter de computer vinden; je moet die spelers gaan bekijken.

Ogan Tarhan[1] was bijvoorbeeld hier op zondag [27 mei, Fortuna Online]; op maandag reed hij naar Toulon in Frankrijk naar het beroemde jeugdtoernooi (Tournoi Maurice Revello). Hij rijdt duizenden kilometers, alleen voor de kleine kans om een ​​speler te vinden die voor ons van belang kan zijn. Dit is hoe we de meeste spelers op het spoor zijn gekomen.

Niet alle spelers natuurlijk, Todd Cantwell bijvoorbeeld, was een ander verhaal. Onze voetbaldirecteur Mustafa Aztopal had contacten in Norwich. Mustafa studeerde ‘corporate management’ in Liverpool, dus hij heeft contacten in Engeland. Eén van hen was de man verantwoordelijk voor het uitlenen van spelers bij Norwich City, die hem vroeg of Fortuna Sittard geïnteresseerd zou zijn in het huren van Todd Cantwell. Fortuna ging akkoord en zo kwam Todd bij ons terecht.

Let wel, niet alle spelers die we binnenhaalden waren succesvol. We hebben ook fouten gemaakt. Aan hen leggen we uit dat ze twee keuzes hebben. Ze kunnen blijven, zich niet druk maken en wat geld verdienen maar dat is het einde van hun carrière, of ze proberen ergens anders hun carrière te vervolgen. De meeste van onze (jonge) spelers begrijpen dat ze de tweede optie moeten kiezen.

Fortuna Online: Vorige maand heb je een interview gedaan met Dagblad De Limburger. De krant was zeer sceptisch over de financiële situatie bij Fortuna. Ze geloofden niet dat je het team dat Fortuna heeft samengesteld, kon samenstellen voor het relatief lage budget dat de club heeft. Met andere woorden, zij geloofden niet dat de kwaliteit van voetbalmanagement zo’n verschil kan maken.

Isitan Gün: Ik heb maximale transparantie betracht richting de journalist, die mijn bereidheid om heel ver te gaan om te bewijzen dat de boekhouding klopt, op prijs stelde. Ik denk dat ik de journalist heb overtuigd.

Fortuna Online: Het is lastig voor hen, omdat je hun fusie-logica uit 2009 tart. Dat wil zeggen, de media hebben nooit aan de kwaliteit van het voetbalmanagement bij Fortuna en Roda JC in de aanloop naar de fusiebesprekingen in 2009 getwijfeld. Als je de kwaliteit van het voetbalmanagement buiten beschouwing laat, is er maar één manier om betere resultaten te behalen: meer geld (die een fusie wellicht kan opleveren). Zonder een fusie zou Fortuna gedoemd zijn om in het slop van de eerste divisie te blijven. Je hebt afgelopen seizoen die logica weerlegd.

Fortuna Online: Om van het 16/17-team te gaan naar het team dat promotie afdwong, had je drie trainers nodig. Dat is een hoog verloop, vermoedelijk iets dat je in de toekomst wilt verminderen. Je hebt Kevin Hofland aangesteld. Waarom geloofde je in februari dat hij de juiste man was/is voor de baan op de lange termijn, hoewel hij geen ervaring had als hoofdtrainer?

Isitan Gün: Natuurlijk is dat verloop te hoog. Ik kende Kevin al een tijdje. Hij kwam altijd naar de wedstrijden, hij wilde praten. Hij was open over zijn ambities om Fortuna Sittard, dat immers zijn club is, ooit te trainen. Hij heeft natuurlijk een speciale band met de club.

We waren in gesprek over zijn betrokkenheid als manager op de langere termijn, maar toen we besloten om uit elkaar te gaan met Sunday Oliseh, zeiden we tegen Kevin dat hij onmiddellijk moest komen. Het feit dat hij de club kent, maakte een groot verschil. Kevin is ook een ‘people-manager’. Als hij tegen het einde van het seizoen de spelers had gevraagd door een muur te rennen, dan hadden ze dat gedaan! Hij (en natuurlijk Claudio Braga) heeft het uitstekend gedaan om alle plooien glad te strijken die er waren toen Sunday Oliseh vertrok.

Fortuna Online: Het oorspronkelijke doel van vorig seizoen was kwalificatie voor de play-offs. Op welk moment gedurende het seizoen besefte je dat dit team voor directe promotie kon gaan?

Isitan Gün: We verloren vier wedstrijden op rij. Na de tweede wedstrijd na die reeks – het duel bij NEC Nijmegen, waar we hadden kunnen winnen – was ik overtuigd. Na die wedstrijd sprak ik Claudio Braga, die zei: “We zullen dit seizoen geen wedstrijd meer verliezen“. En hij bleek gelijk te hebben!

Ik denk dat we de promotie hebben gewonnen in Waalwijk. RKC speelde alsof het de finale van de champions’ league speelde, maar we sleepten er in de laatste minuut toch nog een punt in de wacht.

Fortuna Online: Vorig jaar creëerde en vulde je drie voetbalmanagementfuncties: voetbaldirecteur (Mustafa Aztopal), hoofdcoach (Sunday Oliseh later Claudio Braga / Kevin Hofland) en sportief directeur (Charly Chudik). We geloven dat Aztopal enkele visumproblemen heeft gehad, waardoor hij niet bij Fortuna Sittard kon werken. Is dat nu opgelost?

Isitan Gün: Ja, Mustafa Aztopal heeft vorig seizoen niet voor ons kunnen werken, omdat hij geen werkvergunning had. Dat is nu opgelost (vorige week) en hij zal dus weldra zijn positie als voetbaldirecteur starten. Kortom, hij zal de technisch directeur zijn. Hij zal zal toezien op het vastleggen van spelers, de Fortuna-jeugdacademie en de aanstelling van coaches.

Fortuna Online: Fortuna heeft onlangs bekend gemaakt dat sportief directeur Charly Chudik de club heeft verlaten. Wat houdt die rol precies in? Zal zijn positie opnieuw worden ingevuld?

Isitan Gün: Een sportief directeur zit tussen het bestuur en het technische gedeelte in. Hij is verantwoordelijk voor het operationele budget van het team en ook een luisterend oor voor spelers als zich problemen voordoen.

Charly Chudik was niet geïnteresseerd in een andere functie dan die van technisch directeur. We hebben geprobeerd een andere positie voor Charly binnen de club te vinden, maar waren niet succesvol. Vandaar dat wij (Fortuna en Charly) uit elkaar zijn gegaan. Mustafa Aztopal neemt ook de verantwoordelijkheid van de sportief directeur op zich, dus we zullen de positie van sportief directeur niet opnieuw invullen.

Fortuna Online: In het interview van vorig jaar zei je dat het je (lange termijn) ambitie was om een ​​van de beste jeugdacademies in het land te ontwikkelen. Je hebt, zoals aangekondigd, een hoofd jeugdopleiding (Claudio Braga), een assistent van het hoofd (André Boessen) en een coördinator (Kemal Burak Calik) benoemd. We kunnen ons voorstellen dat de onvoorziene betrokkenheid van Claudio Braga bij het eerste team de voortgang van de ontwikkeling van de jeugdopleiding heeft vertraagd. Welke stappen heb je of Fortuna gezet op weg naar vooruitgang in de afgelopen twaalf maanden?

Isitan Gün: Ja, de betrokkenheid van Claudio Braga bij het eerste team betekende dat er extra werk op de schouders van anderen terecht kwam, vooral Kemal, en hij heeft erg goed geholpen. Allereerst zijn we alle beloften aan de ouders nagekomen. Dus over het algemeen zijn de ouders tevreden. Deze beloften omvatten de levering van de merchandising, het regelen van vervoer (we hebben nu drie nieuwe bussen voor de academie) en communicatie. We hebben ook fulltime coaches gecontracteerd voor de ‘onder 19’ en ‘onder 17’ teams; voor volgend seizoen voegen we een fulltime coach toe voor het ‘onder 16’ team; en coaches voor de ‘onder 15’, ‘onder 14’ en ‘onder 13’ teams. Claudio Braga voert momenteel sollicitatiegesprekken voor deze functies.

Hetzelfde geldt voor de positie van André Boessen, die de club heeft verlaten.

Aanvankelijk was het de bedoeling om elk seizoen één coach toe te voegen, maar omdat de KNVB vereist dat eredivisie-teams coaches hebben vanaf het ‘onder 13’ team, hebben we onze investering versneld. Het is een grote investering in de kwaliteit van onze academie. We moeten een van de hoogste ‘academy-uitgaven / totale uitgaven’-verhoudingen in het land hebben. Ouders zien dit, vandaar dat er veel vraag is naar onze academie.

Fortuna Online: Het hebben van rolmodellen, zoals Perr Schuurs, zal vast ook helpen bij het overtuigen van toekomstige jeugdspelers om naar ons te komen en bij het overtuigen van huidige jeugdspelers om bij ons te blijven.

Isitan Gün: Natuurlijk hebben we veel vraag van ouders naar onze academie, omdat we succesvolle voorbeelden hebben, zoals Perr Schuurs. Hij heeft het gemaakt! Perr heeft het gehaald, Dries heeft het gehaald, Gavin heeft het gehaald, Clint heeft het gehaald, Bo heeft het gehaald, Luc heeft het gehaald en nu is Rowen erin geslaagd. Dat is belangrijk, mensen zien dat het mogelijk is bij Fortuna Sittard.

Fortuna Online: Heb je al wetenschappelijke programma’s om talent te detecteren geïntroduceerd in de academie?

Isitan Gün: Nee, daar zijn we dit seizoen niet aan toegekomen. Voor volgend jaar hebben we een overeenkomst gesloten met een bedrijf om onze trainings- en wedstrijdgegevens te verzamelen. Momenteel trainen we een van onze coaches om die gegevens te analyseren. Er is dus vooruitgang, maar niet zo snel als we aanvankelijk wilden.

Fortuna Online: Zullen we volgend seizoen een Jong Fortuna Sittard-team hebben?

Isitan Gün: Het is een eredivisie-vereiste om een ​​Jong Fortuna Sittard-team te hebben. We hebben de KNVB om een ​​jaar uitstel gevraagd, maar als de KNVB daar niet mee akkoord gaat, hebben we volgend seizoen een Jong Fortuna Sittard-team. Jong Fortuna Sittard zal dan in een gesloten competitie spelen met vijftien eredivisie-teams, die op maandag spelen. Er zijn geen beperkingen met betrekking tot welke spelers mogen spelen. De resultaten doen er niet toe.


[1] Ogan Tarhan was meer dan twintig jaar scout en werkte voor onder andere Galatasaray. Zijn vader (Candan Tarhan) was de bondscoach van het Turkse nationale elftal, dus Ogan werd letterlijk in het voetbal geboren. Hij was ook de persvoorlichter van het Turkse nationale elftal tijdens het WK 2002. Ogan werkte ook lange tijd als spelersagent en begeleidde verschillende grote spelers. Hij stopte daar twee of drie jaar geleden mee. Nu helpt hij Fortuna Sittard met spelers-gerelateerde zaken (zonder vergoeding). Je kunt hem het voetbalbrein van Fortuna Sittard noemen en hij heeft wereldwijd een zeer uitgebreid netwerk en kan binnen 24 uur elke club / speler bereiken.