Tijdens de reis die Glasgow Rangers maakt naar Zuid-Afrika krijgt Fernando Ricksen het aan de stok met zijn trainer. Beiden proberen nadien de ruzie nog wel bij te leggen, maar helemaal goed komt het niet meer. Gretig grijpt Ricksen dan ook de reddingsboei die zijn voormalige trainer Dick Advocaat hem toewerpt vanuit St. Petersburg.

Advocaat haalt Ricksen eerder weg bij AZ (naar Glasgow Rangers) en ontfermt zich voor een tweede maal over de Limburger. Tijdens zijn eerste half jaar speelt Ricksen 14 wedstrijden voor FK Zenit en lijkt zijn voetballeven weer enigszins op de rit te hebben. Uiteindelijk eindigt FK Zenit op de vierde plaats en plaatst zich daardoor voor de tweede voorronde van de UEFA Cup 2007 – 2008.

Aangezien de Europese competities niet synchroon lopen aan de Russische Premjer Liga begint Ricksen al gauw aan zijn eerste volledige seizoen, het seizoen 2007. En dat seizoen verloopt voor FK Zenit heel goed. De club doet volop mee voor het kampioenschap en start halverwege het seizoen (als het ‘Europese’ seizoen 2007 – 2008 begint) in de poule fase van de UEFA Cup waarin het onder andere AZ en Everton FC ontmoet.

Shirt uit de Europa League van 2007

Vanwege het feit dat FK Zenit deelneemt aan de UEFA Cup en haar wedstrijden dus ook in Europa op tv worden uitgezonden, is het cyrillische geschrift veranderd in de ons bekende Europese schrijfstijl. Ook is de shirtreclame aangepast; UEFA-richtlijnen schrijven een maximaal aantal vierkante centimeters aan shirtreclame voor en dus zijn het logo en de naam van Gazprom kleiner dan dat men in de Premjer Liga gewoon is.

Het shirt bevat het club- en competitielogo

Op de rechtermouw is het logo van de UEFA Cup voorzien, net zoals we de uit sterren bestaande bal kennen van de Champions League. Op de linkerborst is het shirt voorzien van het clublogo van FK Zenit. Maar noch tegen Everton, noch tegen AZ, AE Larissa of 1. FC Nürnberg draagt FK Zenit blauw.

Terwijl de Premjer Liga jaargang 2007 eindigt, die FK Zenit wint door zes clubs uit Moskou achter zich te laten, loopt de UEFA Cup nog gewoon door. Na de ‘Europese’ winterstop stuiten de Russen op het Spaanse Villarreal CF. Ondertussen is het contract van FK Zenit met Adidas beëindigd en speelt men voortaan in Puma.

Na Villarreal CF verslaat FK Zenit achtereenvolgens Olympique Marseille, Bayer Leverkusen, FC Bayern München en treft het in de finale Glasgow Rangers. En dat is een pikante wedstrijd voor zowel Ricksen alsook voor Advocaat. In een uitverkocht City of Manchester Stadium verslaat FK Zenit ‘The Gers’ met 2-0 en wordt daardoor de tweede Russische winnaar van de UEFA Cup, nadat CSKA Moskou hen voorging in het seizoen 2004 – 2005.