Mocht Julio Velázquez zaterdag gebruik maken van de diensten van George Cox, dan wordt de Brit lid van de club van honderd. Het wordt namelijk zijn honderdste wedstrijd voor Fortuna Sittard.


­­­­Fortuna Sittard presenteert George Cox op de laatste dag van de 2019 zomertransferperiode. De dan 21-jarige Engelsman komt op huurbasis over van Brighton & Hove Albion FC voor het restant van het seizoen. Fortuna bedingt ook een optie tot koop.

Cox is de opvolger van Marco Ospitalieri en moet de concurrentie aangaan met Mica Pinto voor de linksbackpositie.

Pinto is dan een certitude. Begint Cox dan op de bank? Al snel wordt duidelijk dat hij daar te goed voor is en dus zoeken Sjors Ultee en Kevin Hofland naar een oplossing waarbij zowel Mica Pinto als George Cox kunnen spelen.

Cox speelt linkshalf en rechtsback, maar als Mica Pinto eind september een hoofdblessure oploopt en in de winterstop verkast naar Sparta Rotterdam, wordt Cox Fortuna’s vaste linksback.

Het is een plek die hij, behoudens enkele blessures, vrijwel altijd vervult, waardoor hij nu al vroeg in zijn vierde seizoen bij Fortuna Sittard aan zijn honderdste duel toe is. Hij speelde tot dusverre 93 eredivisie- en 6 bekerduels (zie tabel 1).

Tabel 1: Duels Cox bij Fortuna Sittard (doelpunten)

Eredivisie Beker
2019-2020 21 (1) 2 (0)
2020-2021 33 (5) 2 (0)
2021-2022 27 (2) 1 (2)
2022-2023 12 (0) 1 (0)
Totaal 93 (8) 6 (2)

Opvallend, voor een verdediger die geen strafschoppen neemt, is zijn doelpuntenproductie. Cox scoorde al tien doelpunten voor Fortuna Sittard in 99 duels. We lichten er twee duels uit waarin hij scoorde.

Huub Smeets scoorde ooit driemaal in Amsterdam tijdens de afscheidswedstrijd van Johan Cruyff bij Ajax; George Cox scoorde tweemaal op 31 oktober 2020 in de Johan Cruyff ArenA.

Zowel de treffers van Smeets als die van Cox leverden geen punten op, maar Cox vestigde ermee wel zijn naam als een verdediger die (1) graag ten aanvalt trekt, in de voorhoede aangekomen (2) goed positie kiest en vervolgens (3) makkelijk scoort (ook van afstand).

Hij opende de debatten in Amsterdam en leverde het slotakkoord. Toegegeven, Ajax scoorde tussendoor vijfmaal, wat de glans enigszins wegnam van de prestatie van Cox.

Na John Linford en Michael Jeffrey werd hij wel de derde Brit die namens Fortuna Sittard meermaals scoorde tegen Ajax.


We mochten er die avond niet bij zijn…

Het tweede uitgelichte duel waarin George Cox scoorde, is het thuisduel tegen SC Cambuur uit het afgelopen seizoen. In tegenstelling tot het duel tegen Ajax, was George Cox nu de enige doelpuntenmaker op het veld (alhoewel Mitchel Paulissen daar kortstondig anders over dacht).

Fortuna had aan een reeks van vijf duels slechts een punt overgehouden. Het liep dus niet bij Fortuna en datzelfde gold voor George Cox, die vanwege blessureleed zijn gebruikelijke niveau niet kon aantikken.

Het saaie duel leek op 0-0 af te stevenen, maar in de slotfase knikte de mee opgekomen George Cox een voorzet van Tesfaldet Tekie binnen, waardoor Fortuna de drie punten thuishield.


Deze treffer misten we niet!

Een enorme opsteker voor Fortuna Sittard in een seizoen waarin op de eindafrekening elk punt telde, maar ook een enorme opsteker voor George Cox persoonlijk. Hij kon afrekenen met een vervelende periode vol blessureleed. Die emoties kwamen vrij na zijn doelpunt. We legden het vast op de gevoelige plaat.


Zijn prima prestaties bij Fortuna Sittard leverden hem in juli 2000 een definitief contract op bij Fortuna. Cox tekende in Sittard tot de zomer van 2023. Echter, niet alleen in Sittard vielen zijn prestaties op, ook in Engeland. Elke transferperiode was er wel interesse, zoals die van Bristol City FC in december 2020.

Het meest concreet werd Queens Park Rangers  FC, dat zich een aantal malen meldde voor Cox en afgelopen zomer naar verluidt nog 500.000 pond wilde storten op een Sittardse bankrekening.

Fortuna Sittard vond het niet genoeg, waardoor Cox, waarschijnlijk ook tot zijn eigen verbazing, in Sittard bleef. Ook Fortuna hield al rekening met zijn vertrek, want het nam Rémy Vita, zijn beoogde opvolger, al over van FC Bayern München.

Cox bleef dus en dat stelt hem dit weekend in staat de kaap van de 100 duels te ronden. In de huidige selectie wordt hij de tweede speler die deeluitmaakt van de club van honderd. Roel Janssen speelde al 193 duels voor Fortuna en kan met een beetje geluk dus nog aan de 200 komen.

Hoe ver zal George Cox nog geraken? Dat is giswerk. Hij heeft een aflopend contract in Sittard. Wil Fortuna voorkomen dat hij komende zomer transfervrij kan vertrekken dan zijn er twee opties: hij verkast deze winter of hij tekent bij. In december of januari zal er vast meer duidelijkheid komen.

Hoe dan ook, door zijn gedrevenheid is George Cox een populaire speler op de tribunes. Dat bleek nog wel nadat Fortuna Sittard zich op de slotdag van het seizoen 21/22 veiligspeelde in Nijmegen. Bij terugkomst in Sittard, zongen de fans George Cox toe. Ook dat legden we vast!

Vooruitlopend op zijn honderste duel, feliciteren we George Cox met deze mijlpaal! Hoe bijzonder dat is? Slechts twee Britten gingen Cox voor. Alleen Mark Burke (126 duels) en Michael Jeffrey (121 duels) droegen vaker het Fortunashirt.