Na de zeperd tegen NEC is de druk bij Fortuna groot voor de wedstrijd tegen SC Cambuur. Een overwinning is dringend gewenst, een nederlaag zou rampzalig zijn. Voor de rust overheerst de angst om tegen een tegengoal aan te lopen. In de tweede helft speelt de ploeg wat onbevangener. Het spel is niet goed, maar de intentie om te winnen is er wel. Een paar minuten voor tijd wordt de inzet beloond met een doelpunt van George Cox. In de blessuretijd moeten we toch nog de gelijkmaker incasseren, maar de VAR redt ons. Dankzij de overwinning vinden we weer aansluiting onderaan de middenmoot.

16 oktober 2021

Cox bezorgt Fortuna belangrijke overwinning

Fortuna Sittard 1 SC Cambuur 0

Doelpuntenmakers: 86. Cox 1-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (79. Lonwijk), Angha, Pinto, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Duarte (73. Noslin), Seuntjens, Hansson (73. Sambou).
Toeschouwers: 6.873.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Tirpan, Cox, Flemming.

In de maand oktober staat voor Fortuna een drieluik van (thuis)wedstrijden tegen de drie promovendi van afgelopen seizoen op het programma. Op papier dus een maand waarin punten gehaald moeten worden. Maar het eerste deel van dat drieluik leverde twee weken geleden een pijnlijke nederlaag tegen NEC op. Een door blessures geteisterd elftal kon geen deuk in een pakje boter trappen en maakte ook verdedigend een kwetsbare indruk.

Ultee heeft er zin in

Door die nederlaag is Fortuna voor de wedstrijd van vanavond afgezakt naar de voorlaatste plaats op de ranglijst. Dat betekent dat de druk vooraf behoorlijk hoog geworden is. En in Cambuur treffen we een tegenstander die goed presteert en bovendien heel gemakkelijk scoort. Gelukkig kan trainer Sjors Ultee vanavond weer een beroep doen op Mickaël Tirpan en Zian Flemming. Daar staat tegenover dat Roel Janssen geblesseerd ontbreekt. Bassala Sambou en Richie Musaba verhuizen naar de bank. Emil Hansson keert weer terug in de basis.

Het elftal ziet er als volgt uit: Van Osch op doel; Tirpan, Angha, Pinto en Cox in de verdediging; Rienstra en Tekie controlerend op het middenveld; Duarte en Hansson op rechter- en linkerflank; Flemming als aanvallende middenvelder achter spits Seuntjens.

Een ijverige Cox

Fortuna en Cambuur schotelen de toeschouwers een eerste helft voor, waarin vrijwel niets te beleven valt. Fortuna is bang voor de snelle buitenspelers van Cambuur en wil daarom niet teveel ruimte weggeven achter de verdediging en op het middenveld. Cambuur probeert ons uit de tent te lokken door de bal achterin heel langzaam rond te laten gaan. Soms staat Calvin Mac-Intosch zelfs enkele seconden stil met de bal aan zijn voet, wachtend op een Fortunees die hem onder druk wilt zetten.

Fortuna laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Als er vroeg gestoord wordt, dan gaat het georganiseerd. Maar bij voorkeur wachten we rustig af wat de tegenstander gaat doen. Geen mooie tactiek, maar uit verdedigend oogpunt wel effectief. Cambuur komt de hele eerste eigenlijk maar tot één doelpoging. Na een minuut of tien heeft Kallon een schot in huis, dat door Yanick van Osch eenvoudig gestopt wordt.

Pinto is de rust zelve

Het probleem van de tactiek is wel dat Fortuna zelf weinig aan bal komt en in balbezit bovendien weinig risico durft te nemen. We moeten het hebben van een paar snelle uitvallen, die helaas niet goed uitgespeeld worden. Het eerste schot op doel zien we pas na een half uur. Na een actie van Hansson schiet Flemming de bal van de rand van het strafschopgebied in de handen van keeper Stevens. Het laatste kwartier ligt het initiatief wat meer bij ons. Vooral over links lukt het nog wel eens Cambuur onder druk te zetten. Maar tot kansen leidt het verder niet meer. We gaan dus rusten met 0-0.

De tweede helft begint een stuk levendiger. Fortuna neemt wat meer risico. Niet alleen Cox op links, maar ook Tirpan op rechts doen meer mee in het aanvalsspel. Maar de eerste grote kans is voor Cambuur. Na een overtreding van Martin Angha legt Hoedemakers de bal vanaf het middenveld recht voor ons doel. Schouten kopt de bal vlak boven de handen van Van Osch op de lat. Een paar minuten later denkt Boere even dat hij Cambuur op voorsprong geschoten heeft, maar aan het doelpunt gaat duidelijk buitenspel van Jacobs vooraf.

De power van Flemming is node gemist

Daarna heeft Fortuna haar sterkste fase van de wedstrijd. Eerst weet Tirpan Ben Rienstra te vinden met een ingooi. Rienstra kan ongehinderd de achterlijn bereiken en legt de bal bij de eerste paal. Mats Seuntjens tikt de bal naar het doel, maar Stevens weet te redden.

Even later wordt Duarte ook op rechts de diepte in gestuurd. Hij lijkt even op het doel af te kunnen stomen, maar moet uitwijken. Zijn voorzet wordt geblokkeerd door een verdediger. De daarop volgende corner wordt bij de eerste paal in de loop van Angha gelegd. Die schiet hard naast.

Daarmee is het weer voor lange tijd gedaan. Beide ploegen spelen traag en slordig, Cambuur hoeft niet zo nodig, Fortuna kan niet echt. Een kwartier voor tijd besluit Ultee te wisselen. Hansson en Duarte gaan naar de kant, Sambou en Tijjani Noslin komen in het veld.

Noslin wordt meteen gevonden door Tirpan. Hij gaat het duel aan bij de achterlijn en houdt daar een hoekschop aan over. Die wordt door Seuntjens op een meter of tien van het doel bij de tweede paal gelegd. Flemming zet zijn tegenstander weg en kopt daarna hard in de linkerhoek. De keeper weet nog net redding te brengen. Sambou gaat voor de rebound, krijgt een licht duwtje en gaat met veel theater naar de grond. Scheidsrechter Higler en de VAR zien er niets in.

Noslin valt goed in

Aan de andere kant haalt Cambuur het recept van eerder uit de tweede helft nog eens tevoorschijn. Een vrije trap vanaf het middenveld wordt op het hoofd van Schouten gelegd. Die kopt deze keer naar de grond, maar Van Osch heeft weinig moeite met de bal. De laatste tien minuten zien we nog een wissel bij Fortuna. Tirpan, moegestreden, maar duidelijk op de weg terug, gaat naar de kant. Nigel Lonwijk vervangt hem.

Bij Cambuur denkt trainer Henk de Jong ons schrik aan te jagen door Mitchell Paulissen in het veld te brengen. Maar daar trappen wij natuurlijk niet in. Mitchell is gewoon de zoveelste mislukte Parel van de Parkstad. Daar hoeven we ons niet druk om te maken. We zijn alleen maar blij dat hij in tegenstelling tot illustere voorgangers als Dave Zafarin en Bas Jacobs niet naar de Westelijke Mijnstreek is gerold.

Intussen proberen Sambou en Noslin samen nog wat los te maken aan de kant van Fortuna. Hun geloop zorgt er voor dat er weer wat meer ruimte in de verdediging van Cambuur ontstaat. En daar profiteren we vijf minuten voor tijd volop van. Tesfaldet Tekie krijgt de bal op rechts bij de zijlijn. Hij besluit direct voor te zetten. Sambou trekt naar de eerste paal en neemt een tegenstander mee, maar daar gaat de bal niet naar toe. Die landt namelijk recht voor het doel op de vijfmeterlijn. De opgekomen Cox komt plotseling tevoorschijn uit de rug van zijn tegenstander, laat de bal een keer stuiten, bukt een beetje en kopt hem dan onhoudbaar voor de keeper in de linkerhoek: 86ste minuut, 1-0.

Cox heeft toegeslagen

Daar hadden we eigenlijk niet meer op gerekend. Het doelpunt maakt nieuwe krachten los bij Fortuna, dat niet angstig achterover leunt, maar Cambuur verder onder druk probeert te zetten. Dat gebeurt zelfs bij de achterlijn, waar Noslin Mac-Intosch de bal afhandig maakt. Noslin legt terug op Seuntjens, die meteen voorgeeft. Sambou komt net te laat om de bal in het doel te glijden.

Dat aanvallen is natuurlijk leuk, maar we moeten natuurlijk wel uitkijken dat we achterin in extremis toch nog een keer teveel ruimte weggeven. Ultee staat dan ook iedereen naar achteren te dirigeren. Maar het leed is al geschied. Uldrikis verlengt een diepe voorzet met zijn hoofd. De bal komt voor de voeten van Paulissen terecht. Zo’n kans is een kolfje naar de hand van de begaafde Kerkradenaar, die meteen toeslaat en Van Osch kansloos laat: 92ste minuut, 1-1.

Ook Tirpan is op de weg terug

Wacht even… Wat heb ik nu geschreven? ‘De bal komt voor de voeten van Paulissen terecht. Zo’n kans is een kolfje naar de hand van de begaafde Kerkradenaar, die meteen toeslaat en Van Osch kansloos laat: 92ste minuut, 1-1.’ Alles in overweging nemende kloppen er hier een paar dingen niet. ‘Begaafde Kerkradenaar’ is sowieso een contradictio in terminis, dus dat stukje moeten we maar alvast schrappen. Meteen toeslaan is een kunst die in de geschiedenis van de Parkstad alleen Nol Hendriks heeft beheerst, dus laten we dat ook maar weglaten. En verder is er natuurlijk een plaats voor Mitchell Paulissen en ook voor zijn trainer op deze voetbalaarde.

De plaats van Mitchell Paulissen is in principe op de bank en als hij een keer het veld in mag, dan is het om diep in blessuretijd een kansloze afzwaaier te produceren die hem op hoongelach van de tribunes komt te staan. De plaats van Henk de Jong is in principe voor willekeurig welke microfoon om op joviale toon te verkondigen dat zijn jongens het super gedaan hebben, dat hij hun helemaal niks kan verwijten, maar dat ze gewoon nog niet opgewassen zijn tegen de klasse van een tegenstander als Fortuna Sittard.

Dus leuk bedacht, die 1-1, maar gespeend van alle realiteitszin. Gelukkig hebben we tegenwoordig in de VAR een plaatsvervanger van God op het voetbalveld, die rechtzet wat scheef is gelopen. Dat is precies wat VAR van dienst Nagtegaal, zijn naam zij geprezen, in dit geval doet. Dankzij zijn schitterende interventie kunnen we die hele alinea over een 1-1 vergeten en vervangen door de volgende alinea:

Dat aanvallen is natuurlijk leuk, maar we moeten natuurlijk wel uitkijken dat we achterin in extremis toch nog een keer teveel ruimte weggeven. Dat gaat ons probleemloos af. Non-valeur Paulissen trapt de bal weliswaar per ongeluk in het doel, maar dat doet hij pas nadat onze verdediging de buitenspelval tot op een honderdste van een seconde precies geopend heeft. Henk de Jong blaast bedremmeld de aftocht, de punten blijven in Sittard.