In een oefenduel met eerstedivisionist TOP Oss, is Fortuna de eerste twintig minuten baas, maar kan in de resterende 70 minuten het klasseverschil niet of nauwelijks aantonen.

4 september 2024

Fortuna verslaat TOP

Fortuna Sittard 2 TOP Oss 0

Doelpuntenmakers: 5. Aïko 1-0, 88. Kaninda 2-0
Opstelling: Koopmans; Pinto, Adewoye, Guth, Grujcic; Van Ottele, Bastien (75. Erceg), Mitrović (46. Rosier); Halilović (60. Dahlhaus), Aïko, Peterson (75. Kaninda).
Toeschouwers: 500
Scheidsrechter: –
Geel (Fortuna): –

Vanwege de interlandonderbreking, ligt de ere- en eerste divisie stil. Een prima moment om een oefenduel in te gelasten tegen eerstedivisionist TOP Oss, de ploeg van oud-Fortunatrainer Sjors Ultee.

Fortuna speelt dit duel, zoals gebruikelijk, op Sportpark Op de Hooven in Nederweert-Eind. De parking voor het sportpark staat behoorlijk vol, maar dat komt ook omdat Fortuna (en ook TOP) niet met de spelersbus zijn gekomen. Er staan dus veel KIA’s.

Het zijn echter niet alleen spelersauto’s. Er zijn ongeveer 500 bezoekers afgekomen op dit duel. Gegeven het vroege aanvangstijdstip (13.00uur), valt dat reuze mee.

Fortuna, dat gisteren nog met de grotendeels tweede keuze aantrad tegen Merefeldia, speelt vandaag in zijn sterkst mogelijke opstelling.

Nu ja, dat klopt niet helemaal. Danny Buijs maakt twee niet-gedwongen vervangingen. Doelman Mattijs Branderhorst blijft aan de kant. Ossenaar Luuk Koopmans verdedigt het doel. Loreintz Rosier, afgelopen zaterdag nog basisspeler, start ook niet. Op zijn plek start Syb van Ottele.

Verder ontbreken Mitchell Dijks (geblesseerd) en Ryan Fosso (op stap met Zwitserland O21). Het levert Darijo Grujcic en Samuel Bastien een basisplek op. Grujcic debuteert op de linksbackpositie.

Verder geen wijzigingen.

Bij TOP Oss weinig bekende gezichten, behalve dat van Sjors Ultee en Calvin Mac-Intosch. Zij hebben een Sittards verleden.

Fortuna trapt de eerste helft op gang en neemt de touwtjes stevig in handen. TOP Oss moet terug. Niet alleen moet TOP terug, de Ossenaren moeten ook kansen toestaan.

De eerste kans na vijf minuten gaat er ook meteen in. Josip Mitrović steekt Makan Aïko weg die prima uit de rug van zijn bewaker wegloopt. Doelman Max van Herk verkleint zijn doel nog wel, maar Aïko stift de bal over de keeper heen: 1-0.

Aïko neemt de felicitaties in ontvangst

Een prima uitgespeeld doelpunt.

Vijf minuten later komt Samuel Bastien in een vergelijkbare situatie. Netjes vrijgespeeld, kan hij Van Herk niet verschalken, waardoor het voorlopig bij 1-0 blijft.

Hier zit muziek in!

Fortuna is de bovenliggende partij in deze openingsfase. Desondanks komt TOP bijna aan een gelijkmaker. Een schot wordt van richting veranderd, waardoor een ongevaarlijk schot, een gevaarlijk schot wordt.

Gelukkig kijkt Koopmans de bal kundig op de paal, waardoor onze voorsprong in tact blijft.

We sluiten het openingskwartier af met een kopkans voor Rodrigo Guth uit een corner. Helaas is de kopbal te centraal, waardoor Van Herk kan redden.

Fortuna blijft de bovenliggende partij als na twintig minuten spelen de volgende kans in de maak is. Rodrigo Guth met een fraaie dieptepass op de aan de rechterflank aanstormende Ivo Pinto, die de bal mag voortrekken.

De kwaliteit van die voorzet kunnen we niet beter samenvatten dan Ivo Pinto zelf. Er galmt ‘fucking hell’ over het sportpark.

Het niveau van deze grensrechter zou Pinto ook als ‘fucking hell’ bestempelen

Het zal er vast niets mee te maken hebben, maar het duel wordt er na die belabberde voorzet niet beter op. Daar waar Fortuna tot dan toe aardig combineerde en TOP Oss niet of nauwelijks in de duels liet komen, lukte dat in het tweede deel van de eerste helft niet langer.

Is het de scherpte in de passing die verslapt, of vinden de Fortunezen de vrije ruimtes niet langer? Hoe dan ook, Fortuna kan niet langer de duels mijden. Er komen dus meer en meer duels, waarin TOP Oss niet de mindere blijkt.

Zo krijgt Syb van Ottele het aan de stok met Jules van Bost, die de Fortunees onder de zoden stopt. Van Ottele zal in de eerste helft tot tweemaal toe revanche nemen.

Qua kansen gebeurt er niet zo gek veel meer in het restant van de eerste helft, alhoewel Luuk Koopmans eenmaal handelend moet optreden en dat prima doet. Ruststand: 1-0.

Die rust gebruiken we om naar de andere helft van het veld te lopen, maar ook om onze nek te masseren. Voor ons gevoel hebben we in het tweede deel van de eerste helft toch te veel naar het middenveld of zelfs de verkeerde helft van het veld staan kijken.

Danny Buijs gebruikt de rust voor een wissel. Loreintz Rosier komt Mitrović aflossen.

De tweede helft begint met een forse kans voor Fortuna Sittard. Een diepe bal valt tussen doelman Max van Herk en Makan Aïko. Aïko wint, na een botsing, dat duel van de doelman, maar krijgt de bal niet tussen de palen. Het blijft hier 1-0.

Slaagt Fortuna erin aan te knopen bij het aardige combinatievoetbal van de eerste twintig minuten van de eerste helft of krijgen we meer vechtvoetbal zoals we dat zagen in het tweede deel van de eerste helft?

Het wordt het laatste.

Fortuna slaagt er niet in uit de (soms verbeten) duels te blijven, waardoor Fortuna deze tweede helft niet kan domineren.

Peterson krijgt, na een forse tackle, ziekenbezoek van de scheidsrechter en van Sjors Ultee (FC Utrecht-connectie)

Voor ons gevoel kijken we weer iets te veel naar het middenveld en de andere speelhelft. Dat wil niet zeggen dat TOP Oss Luuk Koopmans in de problemen brengt, want kansen creëert TOP niet of nauwelijks. Dat laten Shawn Adewoye en Rodrigo Guth centraal achterin niet toe.

Maar toch, Fortuna creëert in deze tweede helft lange tijd niets.

Daar kunnen ook Jasper Dahlhaus, die na een uur Alen Halilović vervangt, en Ante Erceg, die een kwartier later Samuel Bastien komt aflossen, weinig verandering in brengen.

De vierde wissel, Nathan Kaninda, die net als Ante Erceg vijftien minuten speeltijd krijgt (op de plek van Kristoffer Peterson), lukt dat wel.

De twintigjarige Franse rechtsbuiten, die afgelopen winter overkwam van AS Nancy, krijgt in de slotfase van de wedstrijd twee kansen. Vijf minuten voor tijd komt deze Franse TGV vrij voor doelman Van Herk. Hij besluit naast het doel.

Daar is Kaninda niet blij mee, want een luid Frans scheldwoord schalt over het veld.

Toch weet Kaninda deze frustratie snel achter zich te laten, want drie minuten later staat hij opnieuw oog in oog met de doelman. De doelman lijkt in het voordeel, maar Kaninda wurmt de bal toch langs Van Herk: 2-0.

Het blijkt ook het slotakkoord van deze wedstrijd.

Einde wedstrijd

Fortuna wint dit duel en dat is op basis van de eerste twintig minuten vast terecht. In de resterende zeventig minuten was het duel veel meer in evenwicht. Daar zal Sjors Ultee best tevreden mee zijn; Danny Buijs vast niet.

Volgende week zaterdag gaat het verder. Dan treedt Fortuna aan in het Rat Verlegh Stadion. Tot dan!