Fortuna liep een helft achter NEC aan. De (vermijdbare) schade die Fortuna daar opliep, kon het in de tweede helft niet repareren toen het initiatief aan Sittardse zijde lag. Een terechte nederlaag dus.

31 augustus 2024

NEC blijkt te sterk

Fortuna Sittard 0 NEC Nijmegen 3

Doelpuntenmakers: 35. Ogawa 0-1, 40. Gonzáles 0-2, 88. Ouaissa 0-3
Opstelling: Branderhorst; Pinto, Adewoye (46. Van Ottele), Guth, Dijks (82. Dahlhaus); Rosier (68. Erceg), Fosso, Mitrović (46. Bastien); Halilović (82. Robberechts), Aïko, Peterson.
Toeschouwers: 10.564
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Aïko.
Rood (Fortuna): –.

Een klein half uur voor de start van het duel betreden we het Fortuna Sittard stadion, waar dan de voorbereiding in volle gang is.

De tribunes raken goed gevuld en hetzelfde kunnen we zeggen van het uitvak. De Nijmegenaren hebben de weg naar het zuiden goed weten te vinden.

De tribunes zitten goed vol

Fortuna is de competitie uiteraard prima gestart met twee zeges, maar we hebben niet het idee dat er veel supporters zijn die nu denken dat het een makkelijk seizoen wordt. Daar lijkt de selectie toch wat smal voor.

Gelukkig heeft technisch manager Américo Branco nog een paar dagen om daar iets aan te doen.

Vandaag moet trainer Danny Buijs roeien met de riemen die hij heeft en dus zijn de mogelijkheden om wijzigingen aan te brengen in zijn basiselftal gering. Bovendien is daar, gegeven de resultaten, ook weinig aanleiding toe.

Buijs begint dus met dezelfde elf als in de eerste twee duels, die een poging mogen doen een 42 jaar oud record te verbreken. In het seizoen 1982-83 incasseerde Fortuna pas op eredivisiespeeldag drie in de 88ste minuut de eerste tegentreffer (Henk van Goozen – Excelsior). Gaat dat record er vandaag aan?

Als het aan Branderhorst ligt, wel

De aftrap is voor NEC, maar de bal voor Fortuna. Dat wil zeggen, in de eerste vijf minuten. Fortuna start namelijk prima, zonder gevaarlijk te worden overigens.

Het restant van de eerste helft heeft NEC de bal. Fortuna slaagt er maar niet in om een veroverde bal lang in de ploeg te houden.

(1) Heeft dat te maken met het feit dat Fortuna bij balverlies met vijf man verdedigt en dus in de omschakeling op het middenveld mankracht tekort komt?

(2) Is de passing te onzuiver?

(3) Snijdt NEC de afspeelmogelijkheden vakkundig af?

Zo ligt Kristoffer Peterson aan de ketting bij Brayann Pereira, waar hij ondanks verwoede pogingen niet van loskomt (spoiler alert: dat gaat dit duel ook niet veranderen).

Peterson moest in Pereira zijn meerdere erkennen

Alen Halilović komt in het stuk nauwelijks voor en omdat we de bal niet lang genoeg hebben, kan Fortuna ook zijn vleugelverdedigers Ivo Pinto en Mitchell Dijks niet in stelling brengen.

Makan Aïko aanspelen door de lucht heeft weinig zin, want tegenstrever Bram Nuytinck is 11cm langer.

Aïko met waakhond Nuytinck

Kortom, we zitten in een Nijmeegse tang en zullen in de eerste helft ook geen oplossing vinden.

Dan is het zaak om, terwijl je studeert op een tactische oplossing, verdedigend niks weg te geven. Dat gaat het eerste half uur prima, want behoudens een schot van Thomas Ouwejan, dat Mattijs Branderhorst makkelijk pareert, creëert NEC niets uit al dat balbezit.

Dat verandert na 35 minuten spelen, want de eerste echte mogelijkheid voor NEC levert een doelpunt op. Iván Márquez stuurt Brayann Pereira diep. Kristoffer Peterson moet achter zijn man aan, maar komt te laat.

Pereira kan de bal tenauwernood binnenhouden en trapt hem, met een uiterste krachtinspanning, hoog voor het doel. Een bal die lang onderweg is, moet makkelijk te verdedigen zijn, zou je denken. Toch verkijkt Shawn Adewoye zich op de baan van de bal en mist hem.

Dat doet Koki Ogawa niet die ongehinderd de bal binnenvolleert. Fraai afgewerkt, dat zeker, maar dat mag de Sittardse verdediging niet gebeuren: 0-1.

Adewoye is schuldbewust

Fortuna bleef dit eredivisieseizoen dus 214 minuten zonder tegentreffer. Het record uit het seizoen 1982/83 blijft staan. Het seizoen 2024/25 komt op plek twee. Dat wel.

Fortuna op achterstand, maar het wedstrijdbeeld kantelt niet. Fortuna zit nog steeds in die Nijmeegse tang.

Halilović kan geen lijn in ons spel brengen

Vijf minuten later is het opnieuw prijs en opnieuw ziet Fortuna er verdedigend niet goed uit.

Thomas Ouwejan krijgt aan de linkerkant alle tijd en ruimte van Alen Halilović om een voorzet in onze doelmond te slingeren. Daar duikt Rober González op in de rug van Loreintz Rosier. Rosier mist de bal, González niet. Hij kopt onder en via Branderhorst binnen: 0-2.

Dat blijkt ook de ruststand, want zoals gezegd: behoudens de eerste vijf minuten, heeft NEC de bal.

Danny Buijs is niet blij, want we zien in de rust al dat Nijmegenaar Syb van Ottele en Samuel Bastien zullen gaan invallen. Het gaat ten koste van Josip Mitrović en Shawn Adewoye, die beiden geen gelukkige wedstrijd speelden.

Mitrović kon zich niet onderscheiden in de eerste helft

Die tweede helft start met enige vertraging. Een der assistent-scheidsrechters heeft namelijk een gat gevonden in het doelnet aan de zuidtribune. De andere assistent-scheidsrechter zag dat gat niet bij de start van het duel, of is dat gat gedurende de eerste helft ontstaan?

Hoe dan ook, na enig kluswerk is het probleem opgelost en kan de tweede helft van start.

In de tweede helft krijgen we toch een ander beeld. Nu is het Fortuna dat de bal heeft. NEC verdedigt en gokt waarschijnlijk op de counter.

Met een bedrijvige Van Ottele en Bastien zet Fortuna NEC vast op eigen helft, maar echt gevaar voor de Nijmeegse goal komt er maar mondjesmaat. Open kansen komen er al helemaal niet.

Bastien bracht energie

Toch had dit duel nog kunnen kantelen. Fortuna dwingt weldegelijk een paar momenten af, waar, met wat geluk, zomaar een treffer uit kan vallen.

Die (spaarzame) momenten starten meestentijds aan onze linkerkant wanneer Peterson besluit het duel niet op te zoeken met Pereira, maar wanneer hij kiest voor een snelle voortzetting. De mogelijkheden die daaruit ontstaan zijn niet besteed aan Aïko, Bastien en Pinto.

Pinto kon, ondanks zijn energie, het tij ook niet keren

In die fase gaat ook het, in de eerste helft in slaap gesukkelde, publiek erachter staan. Valt die treffer, dan wordt dit een andere wedstrijd. Maar dat doelpunt viel niet. Er waren ook te weinig hachelijke momenten om dat doelpunt af te dwingen.

Ook Van Ottele bracht wat vuur

In zo’n tweede helft blijkt ook dat we aan kopkracht hebben ingeboet. Met Kaj Sierhuis, Justin Lonwijk en Dimitris Siovas (gevoegd bij Loreintz Rosier, Mitchell Dijks en Rodrigo Guth) kon Fortuna vorig seizoen behoorlijk oorlog maken bij corners of verre ingooien. Dat is nu minder het geval.

Buijs brengt nog Ante Erceg (voor Loreintz Rosier). Deze ‘fox in the box’ laat tijdens de trainingen zien dat hij wel raad weet met kansen in het strafschopgebied, maar die kansen kwamen er dus niet of nauwelijks.

Maar Erceg kan het tij ook niet keren

In de slotfase mochten Jasper Dahlhaus (debuut) en Milan Robberechts nog proberen Fortuna van nieuwe impulsen te voorzien, maar ook dat lukte niet.

Dahlhaus debuteerde in geel-groen

En NEC? Kwam er nog iets terecht van die counters in de tweede helft? Lange tijd niet, maar in de 88ste minuut wel. Invaller Sami Ouaissa ontsnapt aan onze (rest)verdediging en zet Mattijs Branderhorst op het verkeerde been: 0-3.

Die marge is wel wat ruim, maar op de overwinning van NEC valt weinig af te dingen.

Tot die conclusie zal ook dit Kroatische onderonsje komen

Zo eindigt het derde competitieduel in de eerste nederlaag. Terwijl Mattijs Branderhorst na afloop nog wordt toegezongen door het uitvak, kijken wij met spanning uit naar de slotfase van de transferperiode. Lukt het Fortuna nog om aan de voorkant van het elftal iets toe te voegen?