Fortuna Sittard ontslaat zijn trainer Sjors Ultee na drie speeldagen in het seizoen 22/23. Sjoerd Ars laat weten, dat Ultee niet alleen is afgerekend op de eerste drie duels in het huidige seizoen, maar ook op basis van de resultaten uit het vorige seizoen.

Als een bemoedigende wedstrijd tegen Ajax, een slechte wedstrijd tegen FC Twente en een vreemde wedstrijd tegen SC Cambuur de spreekwoordelijke druppels zijn die de emmer deden overlopen, dan moet de emmer in de zomerstop al tot de rand gevuld zijn geweest.

Dan ging Fortuna Sittard dus het seizoen 22/23 in met een trainer die bijzonder weinig krediet had. Afgezien van de vraag of Ultee meer krediet verdient, is het verstandig om met een trainer het seizoen te beginnen die klaarblijkelijk zo weinig krediet heeft?

Een trainer heeft een stem in de samenstelling van de spelersgroep en doet bovendien de voorbereiding, waarin hij de basis legt voor de sportieve prestaties in het seizoen. Ga je dat in handen leggen van een man die je bereid bent de laan uit te sturen na één onverwachte nederlaag?

Het alternatief was afscheid nemen van Sjors Ultee in Nijmegen en in alle rust zoeken naar een nieuwe trainer in wie je wel vertrouwen hebt. Een nieuwe trainer die de voorbereiding naar eigen hand kan inrichten en met de technische leiding op zoek kan naar spelers, die ook bij zijn ideeën passen.

Bovendien op een moment dat er meer trainers beschikbaar waren dan nu. Een overgangsperiode zonder trainer gedurende de competitie, waarin Fortuna nu terechtkomt, had je je dan ook bespaard.

Het is moeilijk voor te stellen dat—als Sjors Ultee inderdaad zo weinig krediet had—nu ingrijpen te preferen valt boven ingrijpen in mei.

Riccardo Welters