Één van de belangrijkste dagen van het seizoen is aangebroken: Transfer Deadline Day. De dag waarop clubs op koopjesjacht gaan of in extremis proberen de fouten uit de voorbereiding nog gauw weg te poetsen. Of er morgen achterkomen dat je huiswerk niet maken ervoor zorgt dat je je examen niet haalt en in januari nog één keer mag herkansen. Redenen te over om ‘s ochtends vroeg naar de kiosk te lopen, alle sportkaternen door te spitten en voor de rest de hele dag achter de pc te bivakkeren….


De dag des oordeels is aangebroken: Technisch Manager Sjoerd Ars doet examen. En met hem tegelijkertijd ook eigenaar Işıtan Gün en adviseur Ogan Tarhan. Maar eerlijk gezegd: het zal deze keer wel loslopen. Fortuna heeft haar zaken redelijk voor elkaar, zeker als je het beperkte budget in ogenschouw neemt. Toch?

Na afloop van het seizoen 20/21 vertrekt een hele sloot spelers naar een onbekende bestemming, terwijl de hoofdmoot van het basiselftal blijft. Maar omdat je toch méér dan elf spelers nodig hebt, moet er nog een aantal spelers worden aangetrokken.

Doordat Lisandro Semedo zwaar geblesseerd raakt, gaat door zijn naam een streep. Hij kan niet van club wisselen. Dat kan wel in het geval van George Cox en Zian Flemming. Voor hen zijn clubs concreet, maar de juiste prijs komt niet op tafel en dus zitten ze nog altijd waar ze zitten. Maar is dat morgen ook nog zo?

Sebastian Polter is de klos. Voor hem is ook een club concreet en aangezien hij één van de grootverdieners is, doet de club hem van de hand. Hij verkast naar Ruhr Metropole Bochum om voor de plaatselijke Verein für Leibesübungen te gaan voetballen.


Sebastian Polter tijdens één van zijn laatste duels in het geel en groen

Na het vertrek van Polter roert Fortuna zich op de transfermarkt. Zo huurt Fortuna middenvelder Ryan Johansson, komt verdediger Ivo Pinto naar Sittard-Geleen en keert Mickaël Tirpan terug. Trainer Sjors Ultee gaf al aan dat hij over voldoende opties op het middenveld beschikt. Met het aantrekken van Tirpan en Pinto ziet het er achteraan ook meteen wat beter uit.

Maar wat te doen met de aanvalslinie? Tijdens een uitzending van ESPN’s ‘Goedemorgen Eredivisie’ geeft Ultee aan nog graag een aanvaller met veel diepgang aan zijn selectie te willen toevoegen, maar gaat dat nog gebeuren?

Fortuna heeft een reputatie hoog te houden voor wat betreft pijlsnelle vleugelspitsen. Zoals in januari 2021, als we op Transfer Deadline Day via sociale media met Dimitris Emmanouilidis meereizen als hij in Athene aan boord stapt van het vliegtuig dat hem op de stoep bij Fortuna afzet.


Heel mooi dat Dimitris Emmanouilidis zijn sociale media punctueel bijhoudt

Of een jaar eerder, als Fortuna op Transfer Deadline Day Nikolai Baden Frederiksen een half jaar huurt van Juventus.

Maar er zijn de afgelopen seizoenen wel meer ‘shock moves’ geweest, want wie rekent in oktober 2020 ‘s avonds laat nog op Samuel Moutoussamy? In augustus 2012 haalt de club op de laatste dag gauw nog Niels Vets op bij Lierse SK en huurt Quin Kruijsen bij VVV-Venlo.

Op 31 januari 2011 gaan we nietsvermoedend slapen en ontdekken bij het ochtendgloren dat Fortuna Karim Mossaoui en Jerson Ribeiro heeft vastgelegd. Te bizar voor woorden!

Gaan we zo’n dag vandaag herbeleven? Hoogstwaarschijnlijk niet. Of doet Pietro Accardi nog een ultieme poging om Fortuna op de knieën te krijgen en Zian Flemming naar Toscane te halen? Of misschien vertrekt Tesfaldet Tekie nog wel.


1. Bundesliga of Eredivisie? Morgen weten we meer…

Meer waarschijnlijk is het vertrek van Thibaud Verlinden. Verlinden ontbrak tijdens het oefenduel met Racing Genk en is sindsdien op zoek naar een club waar hij weer aan spelen toekomt. Dat lukte hem bij Stoke City FC niet en hij is in Sittard-Geleen in eenzelfde situatie beland. Gaat het hem lukken een nieuwe club te vinden?


Dribbelt Thibaud Verlinden vanaf morgen voor een andere club?

Verder wordt Sjoerd Ars al twee weken de vraag gesteld hoe het nu met de tewerkstellingsvergunning van Bassala Sambou is gesteld. Omdat Sambou op 31 december 2020 in Denemarken verbleef en niet in Nederland verviel zijn vrijstelling. En mag hij niet in Nederland verblijven, laat staan werken. Gaat Fortuna zijn contract ontbinden of gaat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn tewerkstellingsvergunning elk moment op de fax zetten?


Wie gaat (of gaan) er vandaag nog door deze deur?

Tenslotte zijn er nog spelers die de club al hebben verlaten, maar nog clubloos zijn. Leroy George heeft zijn carrière nieuw leven ingeblazen door een contract voor één seizoen bij De Treffers te tekenen. Maar dat is Clint Essers nog niet gelukt. En ook Grégoire Amiot heeft nog geen onderdak gevonden, ondanks zijn wedstrijden met ‘Les Joueurs Libres’ van de UNFP. Of is hij nog druk met het voltooien van La Vélodyssée?

Nassim el Ablak is gedesillusioneerd teruggekeerd uit Griekenland en Veron Parkes lijkt van de aardbodem verdwenen. Na vandaag weten we vast meer, al kunnen spelers zonder contract natuurlijk bij een club tekenen wanneer ze willen.

We houden het in de gaten!

Michel Hennen