Het Verenigd Koninkrijk verliet de Europese Unie in januari 2020. Wil een Brit (Fortuna heeft er twee: George Cox en Bassala Sambou) sindsdien in Nederland werken dan zal hij/zij moeten beschikken over een verblijfs- en een tewerkstellingsvergunning.

Voor Britse werknemers die op 31 december 2020 woonachtig en werkzaam waren in Nederland komt er een overgangsregeling. Zij hoeven geen nieuwe verblijfs- en tewerkstellingsvergunning aan te vragen.

George Cox valt onder die regeling; Bassala Sambou niet. De laatste had weliswaar een contract bij Fortuna maar was op 31 december 2020 niet woonachtig in Nederland. Hij speelde destijds op huurbasis bij Randers FC in Denemarken (dus niet woonachtig in Nederland) en dus voldoet hij niet aan de voorwaarden voor de overgangsregeling.

Sambou moet nu een nieuwe aanvraag voor een verblijfs- en een tewerkstellingsvergunning indienen en is dus voorlopig niet speelgerechtigd. Hoe lang dit gaat duren is onduidelijk, maar morgen is de aanvaller zeker niet inzetbaar tegen FC Twente.

Het zit Sambou niet mee, want in de zomer van 2019 toen hij tekende bij Fortuna had hij ook problemen met een werkvergunning. Destijds had hij alleen een Senegalees paspoort, wat onvoldoende was voor een werkvergunning. Hij had een EU-paspoort nodig.

Gegeven zijn achtergrond kon hij toen een Duits of een Brits paspoort aanvragen. Hij koos voor het Britse paspoort, maar hij zal er nu wel spijt van hebben dat hij toen niet een Duits paspoort aanvroeg.

Bron: Fortuna Sittard