Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag in het slotduel in de eredivisie uit bij Willem II (aftrap: 14.30uur) geen beroep doen op Mickaël Tirpan, die dus niet meer in actie zal komen (tenzij Fortuna hem overneemt van zijn huurbaas Kasımpaşa SK). Verder is iedereen fit. Dat is een compliment richting de medische en technische staf, die de spelersgroep heelhuids door een atypisch seizoen hebben geleid.

Tegenstander Willem II heeft er een teleurstellend seizoen op zitten. Pas na de aanstelling van Željko Petrović kwam er een kentering in de resultaten (voor zijn aanstelling tien punten uit negentien duels; na zijn aanstelling achttien uit veertien), waardoor Willem II zich voorzichtig aan het eredivisiemoeras wist te onttrekken.

Die ontsnapping is nog niet compleet, omdat FC Emmen een vergelijkbare metamorfose doormaakte. Bij winst op Fortuna is Willem II zeker van lijfsbehoud. Een gelijkspel volstaat als FC Emmen niet wint in Venlo. Een kleine nederlaag volstaat mocht FC Emmen gelijk spelen in Venlo en als FC Emmen verliest in Venlo is Willem II hoe dan ook veilig.

Het enige obstakel tussen Willem II en lijfsbehoud is dus Fortuna Sittard. Fortuna incasseerde donderdag een opdoffer in de laatste minuut van de blessuretijd, waardoor het nagenoeg kansloos is voor plek acht. Omdat Heracles Almelo op bezoek moet bij AZ (dat overigens wel uitgespeeld is), lijkt plek negen het hoogst haalbare. Daarvoor moet Fortuna winnen in Tilburg en hopen op een Almelose nederlaag.

Fortuna kan ook nog een of twee plekken zakken op de ranglijst en de eindrangschikking is relevant voor de TV-geldranglijst. We verwachten dat FC Twente thuis zal winnen van het gedegradeerde ADO Den Haag. Dan hebben we een punt nodig in Tilburg om de Tukkers voor te blijven. Ook SC Heerenveen kan ons nog voorbij, maar de Friezen krijgen bezoek van Sparta, dat nog strijd voor kwalificatie voor de Europese playoffs.

Fortuna pakte 26 van de 33 punten die er te verkrijgen waren in duels tegen de zes laagst geklasseerde ploegen. Willem II is een van die zes clubs. Fortuna kan deze ontmoeting dus met vertrouwen tegemoet zien.

Er is opnieuw weinig reden voor Sjors Ultee aan zijn basiselftal te sleutelen. We kunnen ons wel voorstellen dat hij gedurende het duel enkele spelers de kans geeft op het veld afscheid te nemen van Fortuna Sittard. Bijvoorbeeld Clint Essers, die 75 duels voor Fortuna speelde en een van de laatste spelers is, die nog meespeelde in het promotiejaar.

We verwachten dus Yanick van Osch op doel. Daarvoor een viermansverdediging met Lazaros Rota en George Cox als vleugelverdedigers en Martin Angha en Roel Janssen in het centrum.

Op het middenveld moeten Tesfladet Tekie en aanvoerder Ben Rienstra zorgen voor de controle. Zian Flemming (die moet voorkomen dat hij geel krijgt, want dat levert hem een uitsluiting op voor het eerste duel van het seizoen 21/22) zorgt vanaf het middenveld voor de aansluiting naar de voorhoede.

Die voorhoede bestaat uit Lisandro Semedo op rechts, Sebastian Polter in de punt van de aanval en Mats Seuntjens aan de linkerkant.

Oud-Fortunezen bij Willem II? We herkennen een speler: Dries Saddiki. Saddiki doorliep de jeugdopleiding van Fortuna Sittard, speelde 83 maal in het eerste elftal en sloot zijn Fortunaloopbaan af met promotie naar de eredivisie.

Laatste uitoverwinning op Willem II? 24 Augustus 1996. Op speeldag twee in het seizoen 96/97 ging Fortuna op bezoek in Tilburg. Willem II kreeg de bal niet tussen de palen. Fortuna had Ronald Hamming en dan weet je wat er vroeg of laat gebeurt. Fortuna won met 0-1 via een treffer van Hamming. Maar dat is dus wel al een kwart eeuw geleden.

Laatste vijf competitieduels uit bij Willem II: G-V-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-W-W-V

De KNVB heeft Allard Lindhout aangesteld als scheidsrechter voor het duel tegen Willem II. De alarmbellen gaan af, want Lindhout is de rodelantaarndrager in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. VAR Martin Perez moeten we ook ver zoeken in bovenstaande lijst. Hij staat op plek vijftien. Verwacht niets van de leiding.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming; Semedo, Polter en Seuntjens.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Voor ESPN tellen alleen de kijkcijfers en omdat een wedstrijd om des keizers baard tussen Vitesse en Ajax nog altijd op meer belangstelling kan rekenen dan een duel met spanning tussen Willem II en Fortuna Sittard, kiest ESPN voor Ajax. Wil je Fortuna Sittard live zien, dan ben je aangewezen op ESPN Watch.