In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen lijkt Fortuna er eindelijk te winnen van een duidelijk sterker geachte tegenstander. Bij een 3-2 stand zijn we een paar keer ontsnapt aan de gelijkmaker en als we een counter goed uitspelen zijn de punten voor ons. Maar de kans wordt verprutst en uit de tegenaanval valt de gelijkmaker alsnog. Zo eindigt een prima verlopen seizoen toch nog met een kleine teleurstelling.

13 mei 2021

Fortuna geeft zege in blessuretijd weg

Fortuna Sittard 3 Vitesse 3

Doelpuntenmakers: 1. Rienstra 1-0, 25. Tronstad 1-1, 30. Bazoer 1-2, 41. Flemming 2-2, 54. Flemming 3-2, 90+5 Openda 3-3.
Opstelling: Van Osch; Rota (69. Essers), Angha, Janssen, Cox; Rienstra, Tekie, Flemming; Semedo (80. Emmanouilidis), Polter, Seuntjens (80. Moutoussamy).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Nagtegaal.
Geel (Fortuna): Rota.
Rood (Fortuna): –

Nadat eerder in de week bekend werd dat de KNVB geen verder onderzoek doet naar de handel en wandel van media-mogul en beoogd clubeigenaar Acun Ilicali, worden we voorafgaand aan de wedstrijd tegen Vitesse verrast met de aankondiging van een persconferentie. In die persconferentie worden geruchten bevestigd, die al enkele weken de ronde doen: Fortuna-eigenaar Isitan Gün draagt twintig procent van de aandelen van de club over aan een Nederlands softwarebedrijf. De naam van het bedrijf is nu ook bekend: Azerion, een Amsterdam bedrijf dat zich vooral bezighoudt met online games en advertentietechnologie.

Pan-Europeans heffen het glas!

Zowel Gün als Azerion-CEO en mede-eigenaar Atilla Aytekin zien uiteraard een mooie toekomst in het verschiet. Wat daar in de praktijk van terechtkomt, zal de tijd moeten uitwijzen. Maar het is in ieder geval goed nieuws dat de club een nieuwe investeerder heeft weten te vinden zonder een ongewis avontuur aan te gaan. Voor de stabiliteit van de club lijkt deze overeenkomst beter dan de beoogde deal met Ilicali. Vraag is natuurlijk wel of er hiermee ook voldoende middelen vrijkomen om op langere termijn uit te groeien tot een stabiele eredivisieclub. De ingaande en uitgaande transfers in de zomer zullen ons daar wijzer over maken.

Voor de korte termijn geldt een ander doel. Ondanks de nederlaag in Alkmaar hopen Sjors Ultee en zijn spelers nog steeds de play-offs om Europees voetbal te kunnen bereiken. Dat betekent dat er vandaag tegen Vitesse en komende zondag uit tegen Willem II gewonnen moet worden. Ultee beschikt over een nagenoeg fitte selectie. Dario van den Buijs is er weer bij, alleen Mickaël Tirpan ontbreekt nog steeds. Fortuna start met dezelfde opstelling als tegen AZ.

Rienstra op weg naar de 1-0

En we zien een razende start. Nadat Vitesse vlak na de aftrap balverlies lijdt, wordt Lisandro Semedo aangespeeld. Ben Rienstra biedt zich aan, maar de bal gaat van Semedo naar Sebastian Polter. Die legt terug op Mat Seuntjens. Die ziet dat Rienstra verder de diepte in is gesprint en bedient zijn aanvoerder met een pass op maat. Rienstra gaat alleen op het doel van Pasveer af, kan een late tackle niet helemaal ontwijken, maar zijn schot rolt langs Pasveer langzaam tegen het net: 1ste minuut, 1-0.

Het eerste kwartier golft het spel daarna op en neer. Semedo biedt Lazaros Rota een kans, maar diens schot mist doel. Bovendien blijkt de Griek buitenspel te staan. Aan de andere kant is Vitesse vooral gevaarlijk met corners en voorzetten vanaf de flanken. De beste kans is voor Tannane, maar diens kopbal gaat over het doel. Wij lijken nog een kans te krijgen nadat Polter een inworp van Zian Flemming doorkopt. Het schot van Seuntjens wordt echter geblokt.

Rota zet voor

Daarna wordt Vitesse steeds sterker. Na twintig minuten weet Yanick van Osch een kopbal knap uit het doel te houden. Maar vijf minuten later is er voor hem geen houden meer aan. Tannane legt een vrije trap perfect op het hoofd van Tronstad, die profiteert van een moment van onachtzaamheid van Roel Janssen. De kopbal verdwijnt onhoudbaar in de hoek: 25ste minuut, 1-1.

Vitesse drukt nu door. Bij een aanval van ons lijdt Flemming gevaarlijk balverlies. Ons hele middenveld ligt open. Bazoer zet aan voor een lange solo, zoekt de combinatie met Tannane, krijgt de bal terug en schiet vanaf de rand van het strafschopgebied laag in de hoek: 30ste minuut, 1-2.

Fortuna heeft daarna moeite om terug in de wedstrijd te komen, maar ook bij Vitesse is de dadendrang even weg. We zien een rommelige fase, waarin beide ploegen niet meer echt voor de goal komen. Totdat Flemming vijf minuten voor rust een verdwaalde bal kan oppikken. Deze keer ligt het middenveld van Vitesse helemaal open. Flemming soleert naar het strafschopgebied, wordt daar wel opgevangen, maar niet echt onder druk gezet en besluit op doel te schieten. De bal wordt licht getoucheerd en verdwijnt onhoudbaar voor Pasveer in de verre hoek: 40ste minuut, 2-2.

Flemming legt aan voor 2-2…

Nadat Tannane Van Osch zonder succes heeft proberen te verrassen met een indraaiende corner, mogen we bijkomen van een opwindende eerste helft. Direct na rust heeft Fortuna het beste van het spel. We zien een paar redelijke aanzetten, maar tot uitgespeelde kansen komen we in eerste instantie niet. Na tien minuten proberen we het met een diepe bal. Polter verliest het kopduel, maar de bal komt voor de voeten van Seuntjens. Die passt naar de op rechts helemaal vrijstaande Flemming. Flemming gaat naar de punt van het strafschopgebied, kapt naar binnen en schiet dan met links op doel. Het schot naar de verre hoek lijkt houdbaar, maar Pasveer verkijkt zich erop: 54ste minuut, 3-2.

… en laat Pasveer na rust nog een keer vissen

Met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en zijn elfde van het seizoen lijkt Flemming de strijd met Semedo en Polter voor de titel van clubtopscorer wel in zijn voordeel beslist te hebben. Na de nieuwe achterstand duurt het lang voordat Vitesse weer terugkomt in de wedstrijd. De Arnhemmers spelen slordig en laten achterin nogal wat ruimte. Maar Fortuna profiteert daar te weinig van. Twintig minuten voor tijd gaat Semedo na een fraaie solo voor eigen succes, waar het beter was geweest de bal af te spelen. En zo zijn er meer momenten waar niet de juiste keuzes worden gemaakt.

Twintig minuten voor tijd gaat Rota geblesseerd naar de kant. Clint Essers vervangt hem. Tien minuten laten komen Dimitris Emmanouilidis en Samuel Moutoussamy voor Semedo en Seuntjens. Intussen zet Vitesse aan voor een slotoffensief. Een schot van Wittek gaat voorlangs, Openda schiet in de handen van Van Osch. Daarna heeft Van Osch alle moeite met een vrije trap van grote afstand van Tannane. En weer een paar minuten later kopt Openda een voorzet van Tannane op de paal.

Bazoer lijkt aan het shirt van Semedo te trekken…

… dus die vraagt zich af waar het fluitje blijft

We overleven dus ternauwernood. Maar de ruimtes voorin worden ook steeds groter. Tesfaldet Tekie onderschept de bal en steekt het middenveld over. Daarna mist hij het overzicht. Hij loopt zich vast en lost uiteindelijk een ongevaarlijk schot. Diep in blessuretijd krijgt Emmanouilidis nog veel meer ruimte. Hij trekt op over de linkerflank. Op rechts sprint Moutoussamy mee. Een bal breed en de Congolees kan vrij op doel schieten. Emmanouilidis houdt het overzicht, maar zijn pass is veel te onnauwkeurig.

Moutoussamy probeert de meubelen te redden

Pasveer kan de bal oprapen en een tegenaanval van Vitesse inluiden. Fortuna verdedigt met man en macht, maar kan niet voorkomen dat Tannane op de rand van het strafschopgebied ruimte krijgt voor een schot. De bal gaat naar de verre hoek. Van Osch keert de bal nog, maar de uit de rug van Essers weggelopen Openda kan vervolgens gemakkelijk de rebound binnenkoppen: 95ste minuut, 3-3.

Daarmee zit de wedstrijd erop. Weer lukt het Fortuna niet om van een (sub)topper te winnen. In 14 wedstrijden tegen de top 7 komen we niet verder dan 3 punten. Het geeft meteen aan waar volgend jaar nog winst te behalen valt. Daarnaast werd vandaag een ander probleem zichtbaar. Het niveauverschil tussen de basis en de wisselspelers is op dit moment te groot. Dit seizoen heeft ons dat niet opgebroken doordat we weinig blessures en schorsingen hebben gehad. Maar volgend seizoen lopen we daarmee wel een groot risico. Bovendien zal Ultee graag wat meer concurrentie zien voor een plaats in de basis.

Het zijn overigens luxeproblemen vergeleken met een seizoen geleden, toen we ook in de basis veel te veel zwakke plekken hadden. Gelukkig staat de club er nu een stuk beter voor. Hopelijk lukt het aanstaande zondag tegen Willem II om een geslaagd seizoen een passende afsluiting te geven.